aeidenn 11.06.04, 10:53 No właśnie- proszę o wszlekie informacje odnośnie tego markera- na czym polega, Wasze doświadczenia etc. P.S Ewentualnie-jakie są koszty oznaczenia i gdzie można wykonać to w Poznaniu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessa13 Re: marker CA 125 11.06.04, 14:08 Hallo Aeidenn, a więc: Marker nowotworów jajnika i jajowodów, występuje u 80 % chorych w stadium zaawansowanym ale tylko u 50 % chorych w stadium FIGO I; poza tym nie jest swoisty (tzn. występuje nie tylko przy raku jajnika) Wynik normalny 0.00 - 35.0 U/ml Odnosi się tylko do nowotworów surowiczych; przy nowotworach śluzowych większą dokładność ma marker CA 19-9 (wynik normalny: 0.00 - 37 U/ml). Bardziej swoisty dla nowotworów jajnika ma marker CA 72-4, który z kolei ma niestety niższą wrażliwość niż CA 125. Dlatego często robi się screening wszystkich trzech i dodatkowo Beta-HCG, AFP i CEA. W okresie przedklimakterium często występują fałszywo-pozytywne wyniki, zwłaszcza przy endometriozie, infekcjach urzędzów rozrodczych, mięśniakach macicy. Poza tym podwyższone stężenie (jak pisałam marker CA 125 nie jest swoisty) występuje przy raku endometrium, zapaleniu i raku trzustki, zapaleniu jajnika, ciąży, chorobach wątroby (przede wszystkim przy marskości wątroby). Pozdrawiam Renee Odpowiedz Link Zgłoś
aeidenn Re: marker CA 125 11.06.04, 14:27 Dziękuję za pomoc!Czy oznaczanie Ca 125 mozna wykonać w laboratorium odpłatnie bez zlecenia lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: marker CA 125 11.06.04, 14:49 Nie wiem jak to wygląda w Polsce, ale znalazłam artykuł na ten temat: wiadomosci.sierakowice.pl/?a=1&id=146&arch=1; więc chyba potrzebujesz skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aeidenn Re: marker CA 125 11.06.04, 20:07 Dziękuję Ci bardzo za pomoc! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś