Dodaj do ulubionych

przedwczesna menopauza? Proszę o poradę.

11.06.04, 18:18
Mam 36 lat. Miałam wyłuszczane trobiele na obu jajnikach. Od czasu operacji miałam nieregularne cykle (od 19 do 49 dni). A mój ostatni cykl trwa już prawie 3 miesiące i nic... Na dodatek ostatnio miewam uderzenia gorąca, no w każdym razie z tym się to kojarzy. Ale żadnych innych objawów, takich jak bezsenność, nerwowość, sucha pochwa itp. Byłam ostatnio u ginekologa - stwierdził, że prawdopodobnie wchodzę jednak w menopauzę i zlecił mi wykonanie badań FSH i E2. Badania zrobiłam: FSH - 3,83. Wyniku estradiolu jeszcze nie ma, bo... popsuło się urządzenie!!! Będzie za kilka dni. Jak to jest z tym FSH? Wyczytałam, że w klimakterium powinno być znacznie podwyższone, a u mnie przecież nie jest! Więc to menopauza czy nie?
Obserwuj wątek
    • tessa13 Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 11.06.04, 18:37
      Hallo Iwa,

przedwczesna menopauza jest przy wyniku FSH poniżej 20 U/l nieprawdopodobna.

Możesz spróbować uregulować cykl preparatem z niepokalanka mnisiego (Vitex
      agnus-castus); regulacja cyklu takimi preparatami stosowana jest nawet u
      kobiet, które mają problemy z zajściem w ciążę.

Pozdrawiam

Renee
      • iwa36 Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 11.06.04, 19:31
        Dzięki! Pocieszyłaś mnie. smile No ale w takim razie skąd te uderzenia gorąca? Co jakiś czas po kilka razy dziennie; robi mi się gorąco przede wszystkim na twarzy; po 1-2 minutach to mija. Nadciśnienie to napewno nie jest, już raczej mam niedociśnienie...
        • tessa13 Hmmm... 11.06.04, 19:37
          Może warto dodatkowo skontrolować tarczycę, takie 'wybuchy' występują także
          przy nadczynności...
          • iwa36 Re: Hmmm... 11.06.04, 20:18
            Dziękuję za porady i pozdrawiam! smile Iwa
          • iwa36 Re: Hmmm... 14.06.04, 11:42
            No i znów się załamałam... sad Mam wynik estradiolu: poniżej 18.4... Więc jak to
            w końcu jest? A może fsh nie zdążyło jeszcze zareagować na tak niski estradiol?
            Czy taki wynik estradiolu może być spowodowany czymś innym niż przedwczesna
            menopauza?... sad
            Pozdrawiam!
            • maretina Re: Hmmm... 14.06.04, 20:37
              iwa36 napisała:

> No i znów się załamałam... sad Mam wynik estradiolu: poniżej 18.4... Więc jak
              to
              >
              > w końcu jest? A może fsh nie zdążyło jeszcze zareagować na tak niski
              estradiol?
              za niski estradiol moze raczej wskazywac na brak owu. zrob wszystkie hormony: 3
              dc lh, fsh, tsh, estradiol.
              estradiol powtarza sie jeszcze w okolo owu. zbadaj prolaktyne, a 7 dni po owu
              oznacz progesteron.
              • iwa36 Re: Hmmm... 17.06.04, 20:18
                Zrobiłam badanie TSH - 0,663 i prolaktyny - 269. Zdaje się, że mieści się to w granicach normy; choć TSH jest blisko dolnej granicy... No więc co mi dolega?! sad
                Pozdrawiam!
      • maretina Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 14.06.04, 20:36
        czy masz zdrowa tarczyce? moze to powoduje Twoje napady goraca? a moze cos z
        krazeniem?
      • iwa36 Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 09.08.04, 20:02
        Perypetii z hormonami ciąg dalszy... Lekarz przepisał mi proverę i estrofem (pół
        dawki) i po jednym cyklu brania znów zrobiłam wyniki. Wypadło to w 10 dniu cyklu
        (szósty dzień bez tabletek), bo miesiączkę dostałam bardzo szybko. No i wyniki
        odwróciły się o 180 stopni! Teraz mam bardzo wysokie fsh - 29,5 mlU/ml
        (menopauza??!!) i chyba dość przyzwoity estradiol - 149 pg/ml. O czym to
        wszystko może świadczyć? Proszę o radę. Iwa
    • Gość: asia Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. IP: *.localdomain / 80.48.248.* 14.06.04, 12:36
      Ta długość cyklu świadczy o tym że Twoje hormony są rozregulowane i to one
      rządzą cyklem Prawdopodobnie to nie jest żadna menopauza. Opisze Ci mój
      przykład. Staramy sie z mężem o dzidziusia i też robie badania Jeżeli estradiol
      wyjdzie niski to gin powiedziała że będziemy stymulować jajniczki do lepszej
      pracy a przy niskim fsh (Twoje też jest niskie) świadczy o tym że istnieje
      jeszcze rezerwa jajnikowa (komórki jajowe w jajnikach)więc jest z czego
      stymulować. A badałaś prolaktynę? To ona czasem może powodować takie uderzenia
      i hamować wzrost estradiolu i progesteronu w cyklu.
      • iwa36 Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 14.06.04, 19:07
        Dziękuję Asiu za odpowiedź. smile Do lekarza idę dopiero za dwa tygodnie (dostałam tabletki na wywołanie miesiączki i mam się zjawić pod koniec dawki). Do tego czasu pewnie poobgryzam wszystkie paznokcie. wink Zrobiłabym badanie prolaktyny, ale to się pewnie robi w którejś fazie cyklu?... Tyle, że z moim to właściwie nie wiem, jak jest - skoro biorę hormony na wywołanie miesiączki, to coś tam się chyba już dzieje w moim organizmie?...
        • maretina Re: przedwczesna menopauza? Proszę o poradę. 14.06.04, 20:39
          iwa36 napisała:

> Dziękuję Asiu za odpowiedź. smile Do lekarza idę dopiero za dwa tygodnie
          (dostałam
          > tabletki na wywołanie miesiączki i mam się zjawić pod koniec dawki). Do tego
          c
          > zasu pewnie poobgryzam wszystkie paznokcie. wink Zrobiłabym badanie prolaktyny,
          a
          > le to się pewnie robi w którejś fazie cyklu?... Tyle, że z moim to właściwie
          ni
          > e wiem, jak jest - skoro biorę hormony na wywołanie miesiączki, to coś tam
          się
          > chyba już dzieje w moim organizmie?...

prl mozesz oznaczyc w kazdym dc, w drugiej fazie po owu prl moze byc odrobinke
          wyzsza niz w pierwszej fazie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka