Dodaj do ulubionych

nocne poty

28.03.12, 12:44
Czy któraś z was w okresie miesiączki odczuwa/ ma nocne poty? Jestem osobą raczej młodą (34 lata), raczej zdrową (wszystkie badania w normie), wysportowaną (przynajmniej 1 godz. sportu 5 razy w tygodniu) natomiast w okresie miesiączki odczuwam nocne poty. Dosłownie jestem cała kompletnie mokra. Czy któraś z was tak miała?
Obserwuj wątek
    • set75 Re: nocne poty 28.03.12, 14:49
      Tez tak mam. Podobno to nic groźnego i ma związek z tym, że hormony jakoś do normy wtrakcie wracają wink
    • ania.rene Re: nocne poty 28.03.12, 15:28
      mam idenatycznie, teraz jestem w ciazy i na poczatku tez w nocy dosc mocno sie pocilam - jest to zwiazane z hormonami
    • evee1 Re: nocne poty 29.03.12, 04:57
      Ja z kolei wiem, ze zbliza sie miesiaczka, bo przez kolejne trzy noce przed @ jestem cala mokra. Wraz z nadejsciem @ mija mi to ... az do nastepnego razu.
      • uli_1978 Re: nocne poty 29.03.12, 11:08
        No to mnie pocieszyłyście.. bo naczytałam się o koszmarnych chorobach, których objawem jest nocne pocenie się i niemal żegnałam się już z życiem wink). Poza tym jak widać nie jestem jedyna wink.
        • muriellka Re: nocne poty 30.03.12, 02:05
          ja tez zawsze przed miesiaczka oblewam sie potem, ale bardziej nad ranem niz w nocy
          tak czy owak budze sie mokra
          pozniej mija i jestem szczesliwa, ze mam to za soba
          ma Ci sie na zycie skoro szukasz informacjismile to hormony a nie ciezkie choroby
          wszystko w normie
          dodam tylko od siebie, ze w okresie klimakterium te nocne poty zwa sie zlewy... i daja w kosc, ale na to jeszcze macie czas
          take care
          • evee1 Re: nocne poty 30.03.12, 07:36
            U mnie to wlasnie zwiazane jest chyba z madchodzacym przekwitaniem wink. Mam to dopiero od roku czy dwoch.
    • Gość: kijek Re: nocne poty IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 15:46
      u mnie tak objawiaja sie problemy z tarczycą, moze warto zbadac TSH, fT4. TSH powinno byc -mimo norm-ponizej 2.
      • pies_z_laki_2 Re: nocne poty 15.04.12, 09:21
        > u mnie tak objawiaja sie problemy z tarczycą,

Napisz coś więcej, jakie to dokładniej problemy.

Mam Hashi i od dwóch dni nad ranem budzę się zlana potem. Szukam możliwych przyczyn. Badanie trójki tarczycowej musiałam odłożyć na nieco później z powodu zapalenia oskrzeli i antybiotyków, które ponoć przekłamują wyniki (nie wiem w jakim kierunku, czy podnoszą, czy obniżają...).

Jestem osłabiona chorobą (obiema chorobami...) i lekami, ale dlaczego zlewne poty łapią mnie dopiero po dwóch tygodniach od zakończenia antybiotykoterapii? A może to objaw wpadania w niedoczynność tarczycy i należy zwiększyć dawkę tyroksyny? Ale takiego objawu nie znam, a bywałam już w solidnej niedoczynności i jakoś nie miałam mokrej koszulki nocnej.

Ale trop hormonalny jest ciekawy smile

"Taką huśtawkę hormonalną powinna przyhamować hormonalna terapia zastępcza (HTZ). Okazało się jednak, że sprawcą warów prawdopodobnie nie jest hormon LH, bo nie u wszystkich kobiet HTZ likwiduje wary. Teraz specjaliści przychylają się do tezy, że za powstawanie warów odpowiedzialne są inne hormony - wytwarzane w mózgu endorfiny."
        - zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,80654.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka