Dodaj do ulubionych

bóle miesiączkowe u 14- latki

15.09.12, 18:40
Mojej 14-letniej córce dokuczają bóle miesiączkowe. Czy sądzicie, że może przyjmować leki przeciwbólowe? Jeżeli tak- jakie? Sama nigdy nie miałam żadnych dolegliwości bólowych podczas okresu więc jestem w tym temacie "zielona"..
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 15.09.12, 19:02
      Nie wyobrażam sobie żeby nie dać dziewczynce środka przeciwbólowego w takiej sytuacji. Z bólem zęba, albo głowy też byś ją zostawiła, niech się męczy? A jaki? Zapytaj w aptece, jakiś dostępny bez recepty.
    • sundry Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 16.09.12, 08:44
      Jasne, że może, tylko to nie jest rozwiązanie. Idź z nią do lekarza, dokuczliwe bóle nie są normalne.
      • alicia10 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 11.01.13, 17:11
        Witam. Jak najbardziej trzeba dziewczynie pomóc. No-spa 40mg 2 tabletki albo 80mg 1 tabletka do tego proponuję te przeciwbólowe na które córka nie jest uczulona. Ja jestem po wstrząsie po pyralginie i zawsze zgłaszam ten fakt. No i niech gorących kąpieli nie bierze. Ryzyko krwotoku. Jak najwięcej niech spaceruje to krew lepiej zejdzie. Poza tym jak leży niech nogi lekko zgina do podbródka albo na płask i nogi 30cm nad ziemię na kocu i zcentralizuje krążenie mnie to czasem pomaga. Pozdrawiam.
    • iga.90 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 16.09.12, 13:22
      Dostałam okres mając 14 lat, też miałam bóle menstruacyjne. Po jakimś czasie, około roku, stwierdziłam, że nie ma co się męczyć, najpierw przyjmowałam nospę, od jakiegoś czasu- galospę i że tak powiem: życie stało się łatwiejsze. Pytałam o to swoją ginekolog i też mi poleciła to lekarstwo. Pozdrawiam
      • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 16.09.12, 19:32
        Taaak, lepiej maskować przyczynę i zajmować się tylko skutkami. Kiepska rada, ja też poszłabym do lekarza, leki nie ozostają bez wpływu na nasz organizm.
    • marianne11 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 16.09.12, 23:39
      Od pierwszej miesiaczki skręcałam się z bólu i jadłam garściami ibuprofen i żyję wink
      Warto też podać córce rozkurczową no-spę no i skonsultować się z ginekologiem czy aby wszystko ok.
    • bambinaa Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 17.09.12, 10:12
      To chyba zależy, jaki to ból. Jeśli niezbyt mocny, to wystarczy wziąć jakiś środek bez recepty. Ale jeśli bóle są bardzo mocne to rozważyłabym najpierw pójscie do lekarza.
    • mar_y_sia Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 17.09.12, 12:42
      dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. na razie dam córkę galospę, jezeli bóle nie miną- umówię wizytę do ginekologa. co do bóli to nie są bardzo silne ale lepiej dmuchac na zimne..Pozdrawiam
    • zebra12 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 17.09.12, 20:04
      Bóle miesiączkowe niestety często towarzyszą małolatom. Moja córka ma mocne bóle i bierze leki: ketonal, buscopan i ibuprofen.
      Nospa nie pomaga, a vegantalgin tylko czopki.
      Ginekolog nie stwierdził żadnej patologii.
      • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 18.09.12, 21:13
        a na jakiej podstawie nie stwierdzł żadnej patologi, co badał? Bo przyczyną bóli miesiączkowych mogą być zaburzenia hormonalne, wady w budowie macicy czy zła grubość endometriu.
        • zebra12 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 20.09.12, 19:23
          Miała USG a w szpitalu przy innej okazji badane hormony, ale tarczycy. Wszystko ok.
          Bóle ma takie, że zapalenie wyrostka bolało ją dużo słabiej i trudno nam było rozpoznać, bo wciąż porównywałyśmy do bólu okresowego i wydawało się niemożliwe, że wyrostek boli tak słabo w porównaniu do zwykłego okresu.
          Konia z rzędem temu, kto znajdzie przyczynę takich boleści u mojej córki i sprawi, by mogła w te dni normalnie żyć.
          • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 28.09.12, 19:15
            Niestety nie wszystkie wady w budowie wykryje usg, ja bym sie pokusiła np o histeroskopię i inne badania hormonalne /progesteron, prolaktyna/ bo jak dla mnie diagnostyka trochę niepełna.
            • Gość: marcinoit Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: 89.107.243.* 01.10.12, 23:29
              > Niestety nie wszystkie wady w budowie wykryje usg, ja bym sie pokusiła np o his
              > teroskopię i inne badania hormonalne /progesteron, prolaktyna/ bo jak dla mnie
              > diagnostyka trochę niepełna.
              oczywiscie.. proponuje jeszcze tomografie, rezonans a jak nic nie wyjdzie to koniecznie PET
              • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 02.10.12, 20:20
                Jak widać o bólach miesiączkowych masz blade pojęcie, więc daruj sobie pisanie bo nie mówimy tu o pobolewnaiu. Łykanie tabletek to rozwiązanie na krótką metę bo za parę lat żołądek i wątroba dadzą o sobie znać. Kompleksowe badania hormonalne to raptem 2-3 wizyty w labolatorium, o histeroskopii też nie masz bladego pojęcia /miałam więc wiem co to jest/ . Wiem, że łatwiej leczyć skutki i maskować przyczynę niż ją znaleźć, ale niektórzy nie chcą iść na skróty.
                • Gość: marcinoit Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.39.157.137.dyn.user.ono.com 03.10.12, 00:13
                  zapewniam Cie ze jako lekarz, maz i ojciec 2 corek wiem wiecje o bolu i jego znaczeniu w roznych stanach zarowno fizjologicznych jak i patologicznych, wlaczajac w to bole miesiaczkowe.
                  a co do histeroskopi... coz zapewne widzialemich w zyciu wiecej niz Ty i moze dlatego nie szfowalbym tak tym, bodz co badz ,inwazyjnym badaniem. Proponuje najpierw sie douczyc a pozniej udzielac porad .Zycze zdrowia i lagodnych miesiaczek wink
                  • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 03.10.12, 18:57
                    Napisz to proszę wszystkim tym kobietom, które zwijają się z bólu a tabletki średnio pomagają na ten ból, napisz, że lata brania tabletek nie mają wpływu na organizm / a swoją drogą widocznie Twoje córki albo jeszcze nie miesiączkują albo przechodzą to łagodnie/ sama miałam 3 histeroskopie diagnostyczne, w gabinecie, bez narkozy więc wiem doskonale jak to wygląda. Myślałam, że lekarze szukają przyczyny a nie likwidują skutki, ale jak widać pomyliłam się.
                    • sundry Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 03.10.12, 19:52
                      Będę wścibska, jak zapytam, jaka była przyczyna bóli wykryta badaniami hormonów i histeroskopią?
                      • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 04.10.12, 20:45
                        www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=934 tu znajdziesz odpwoiedzi na wszystkie Twoje pytania
                        • sundry Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 05.10.12, 09:07
                          No dobra, wady fizyczne macicy. Zdaje się, że nie ma na to lekarstwa, nawet jak zostanie wykryte.
                          • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 09.10.12, 19:43
                            Wady czasmi się koryguje, nie twierdzę, że od razu trzeba lecieć na salę operacyjną, ale ja nie tylko o tym pisałam, jeżeli wiesz, że to właśnie wady to powodują to ok, pozostają środki przeciwbólowe, ale jeżeli to hormony to może można je wyregulować i po problemie. Ja generalnie jestem za szukaniem przyczyny a maskowaniem skutków.
                    • venus22 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 04.10.12, 02:20
                      lidek0 napisała:
                      Napisz to proszę wszystkim tym kobietom, które zwijają się z bólu a tabletki średnio pomagają na ten ból, napisz, że lata brania tabletek nie mają wpływu na organizm

Nie maja.

ja mam migrene i od 30 lat biore tabletki tonami, i zyje,

jak ktos wezmie raz czy dwa a miesiacu to NIC mu sie nie stanie,
                      no chyba ze ma pecha,
                      tak ze nie histeryzuj.

Minnie
                      • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 04.10.12, 20:47
                        No to miałaś szczęście bo znam osoby biorące latami leki a wątroba w kiepskim stanie, kwestia tego jakie to leki.
                        • venus22 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 05.10.12, 01:06
                          lidek0 napisała:
                          No to miałaś szczęście bo znam osoby biorące latami leki a wątroba w kiepskim stanie, kwestia tego jakie to leki.

tak, kwestia jakie leki, ile, czy osoby te np wiedza ze taki np paracetamol jest nie tylko w tym i tym,
                          ale np w roznych zestawach na przeziebienia, ma zatoki, alergie itp
                          i niesiwadomie przekraczaja dopuszczalna DOBOWA dawke 4000mg.

obecnie nawet co poniektorzy lekarze zalecaja obnizenie do 3000mg.
                          ale jak na razie oficjalna dawka dobowa ciagle obowiazuje w wysokosci - 4 gramy na dobe.
                          maximum 1000mg jednorazowo w odstepach 4-godzinnych.
                          tak ze jesli ktos zalozmy zazyje tylenol extra mocny o 12 w poludnie a o 14-tej wezmie sobie
                          Panadol w ktorym jest
                          Paracetamol 500mg, codeine 12.8mg
                          to juz przekroczy dozwolona dawke miedzy 4-rema godzinami o 500mg.

to samo z kazdym innym lekiem, aspiryna, ibuprofen itd.
                          poza tym, pice alkoholu na pewno powoduje ze paracetamol zatrzymuje sie w nerkach,
                          nie jest wydalany tak jak powinien.
                          sa tacy madrzy co popijaja go piwem.
                          normalnie nie przyswajamy 100% tego co lykamy, a w tym przypadku - tak.
                          oprocz tego, wiele zalezy takze od tego jaka diete ma dana osoba. jak do tego niezbyt zdrowo
                          to wszystko ma znaczenie. itd itp.

ja przestrzegam zeby brac "zgodnie z przepisami" bo wiem ze to jednak nie igraszki.
                          rzadko zdarza mi sie wziac ponad miare.

Poza tym, co innego jest brac lek latami i przy bolu chronicznym,
                          kiedy leki lub leki bierze sie codziennie.
                          co innego brac sporadycznie, kilka razy w miesiacu.

jesli przestrzega sie tego co napisane w ulotce - np aspiryny, ibuprofenu nie nalezy brac
                          na pusty zoladek,
                          nie pije sie alkoholu przed, w trakcie i po podczas brania acetaminofenu
                          jak sie tego pilnuje- to nic sie nie stanie.
                          w kazdym razie nie powinno. nie panikujmy smile

Dla swietego spokoju, raz na rok mozna tez zrobic badania nerek i watroby.

Minnie
                          • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 07.10.12, 18:42
                            Zupełnie się zgadzam z tym co napisałaś, tylko zawsze warto szukać przyczyny i o ile to jest możliwe ją wyeliminować niż koncentrować się na skutkach.
          • pani.cogito Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 01.11.12, 19:50
            Męczyłam się z wyjątkowo silnymi bólami miesiączkowymi przez 20 lat. Brałam silne leki i pomagały one tylko trochę. Po przejściu na weganizm bóle stopniowo zmniejszały się, aż po 3-4 miesiącach zniknęły zupełnie i nigdy nie powróciły.

Polecam jeść produkty roślinne i nieprzetworzone: pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce i niewielką ilość orzechów, zwłaszcza włoskich. Duże ilości owoców cytrusowych przy bólach miesiączkowych pomagają szczególnie.

• venus22 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 01.11.12, 23:45
              pani.cogito napisała:
              Męczyłam się z wyjątkowo silnymi bólami miesiączkowymi przez 20 lat. Brałam silne leki i pomagały one tylko trochę. Po przejściu na weganizm bóle stopniowo zmniejszały się, aż po 3-4 miesiącach zniknęły zupełnie i nigdy nie powróciły.

zapomnialas dopisac, ze takze od momentu jak przeszlas na weganizm
              po tych 20 latach zrobila sie tez z ciebie stara torba
              i przestalas miesiaczkowac,

a to troche istotne..
              ale tak tak, weganizm i tak dalej... hahahah

Minnie
              • pani.cogito Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 11.01.13, 16:01
                A do podstawówki koleżanka chodziła? Matematykę i biologię miała? Promocję do następnej klasy otrzymała?

12 (13 lub 14) + 20 = ?

W jakim wieku kobiety przechodzą menopauzę?
    • Gość: iwona298 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.access.telenet.be 28.09.12, 10:50
      ja tez mialam bardzo silne bole menstruacyjne jako nastolatka. Bralam wtedy pabialgine, nawet dwie, bo tylko to mi pomagalo. Po porodzie bole ustapilysmile U mnie wtedy stwierdzono tylozgiecie macicy.
    • damajah Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 09.10.12, 14:41
      Ja dostałam okres jak miałam 11 lat, bóle miałam potworne do urodzenia pierwszego dziecka. Badana byłam wiele razy. Mam tyłozgięcie a i genetycznie chyba to jest uwarunkowane bo u mnie w linii mamy, jej mamy itd. boleści okropne. Moja siostra też tak ma, kiedyś niemal zemdlała z bólu. Niekoniecznie to musi być nieprawidłowość, niektóre kobiety po prostu tak mają.

Pamiętam że mnie mama nie chciała dawać leków p.b. Twierdziła że przesadzam, że wytrzymam. Że jak ona wytrzymała to ja też. Ja z bólu po ścianach łaziłam. W końcu wycwaniłam się i podbierałam jej leki i robiłam zapasy. Kiedyś nałykałam się tyle że wylądowałam w szpitalu (jak to dzieciak, nie rozumiałam że coś może mi się stać, chciałam tylko żeby przestało boleć.

Urodziłam dwie córki i mogę śmiało przyrównać mój ból przy okresie do bólu porodowego w dosyć zaawansowanym stadium porodu. AŻ tak mnie bolało...
      Mojej córce starszej mówię że jeśli kiedykolwiek ją będzie bolało to ma od razu powiedzieć, dostanie leki, pójdziemy do lekarza...nie powiem jej nigdy że przesadza i że wytrzyma uncertain

Mnie bardzo pomagał efferalgan z codeiną (o ile dobrze pamiętam), lek na receptę który dostałam jak już do mamy dotarło że nie przesadzam. Jena tabletka zamiast 3-4 i bardzo szybko przechodziło. Bardzo pomagał mi gorący prysznic skierowany na podbrzusze (mama też mi nie pozwalała na początku bo twierdziła że krwotoku dostanę) oczywiście krwotoku nigdy nie dostałam za to jak przychodził okres i zaczynała się jazda to ja siup pod prysznic i siup szklaneczka z efferalganem. Póki lek nie zadziałał to gorąca woda przynosiła ulgę a potem jak lek zadziałał to do łóżka i parę godzin z głowy bo spałam. Najgorzej jak mnie złapało rano a do szkoły trzeba było iść i koniec. Ale najgorzej jak mnie złapało W SZKOLE a nie miałam leków. Naprawdę masakra. Wstydziłam się powiedzieć i cierpiałam zwijając się z bólu i wmawiając że mam biegunkę/zatrucie itp...A potem szłam do domu z tym bólem bo mnie ze szkoły zwalniali, dochodziłam do domu ledwo żywa sad
      Opiekuj się córką i nie pozwól jej przeżywać takich historii...

• Gość: aa Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.chelm.mm.pl 09.10.12, 20:08
      a lidek0 jak zwykle ma rację... ta osoba chyba sie strasznie nudzi bo co chwila odpowiada w jakimś temacie i oczywiście ZAWSZE ma rację...
      • Gość: marcinoit Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.39.157.137.dyn.user.ono.com 09.10.12, 21:56
        cos mi tu pachnie nauczycielka wink
        • lidek0 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 11.10.12, 17:59
          "cos mi tu pachnie nauczycielka " pudło smile a jeżeli ktoś uważa, że nie mam racji to niech mi napisze gdzie się mylę, ale pewnie tam, gdzie nie propaguję wspierania koncernów farmaceutycznych produkujących środki przeciwbólowe. Jeżlei ktoś z założenia nie chce znaleźć przyczyny to tylko łykać tabletki ok, niech po prostu napisze i po sprawie.
          • venus22 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 12.10.12, 03:34
            lidek napisała:
            . Jeżlei ktoś z założenia nie chce znaleźć przyczyny to tylko łykać tabletki ok, niech po prostu napisze i po sprawie.

o, jakas ty madra, przemadra.
            a jak przyczyny nie da sie znalezc, a szukaja wszyscy,
            i ci od cudownych nieszkodliwych (i nieskutecznych rowniez) ziolek, i ci od medytacji, i te brzydkie "koncerny farmaceutyczne"
            to co wtedy robimy?
            a nawet jak sie da, i okaze sie ze medycyna na to nie ma rady, jak np w przypadku degenereacji kregoslupa i bolu tam albo reumatoidalnego zapalenia stawow, albo wlasnie migreny, to co, TO CO ???????????????????????????????????

zwijamy sie z bolu bo lepiej zdechnac z bolu i z tego czegos co ten bol powoduje
            niz od tabletek i tego czegos co powoduje bol, ale chociaz zyc BEZ BOLU w miedzyczasie ???

myslisz ze sam bol jest taki obojetny dla zdrowia i ciala?
            nie powoduje niczego? wiesz cos na ten temat?

moze tu wlasnie lekko sie mylisz.
            nie mowiac o tym ze juz ci wylozylam DWA RAZY ze tak z miejsca sie lekami nie pozatruwasz, ale cos nie dotarlo do ciebie jak widze.

chyba przydalaby ci jakas tabletka na oswiecenie umyslu wink

Minnie
          • sofi75 eeee tam 12.10.12, 09:37
            gdzie nie propaguję wspierania koncernów farmaceutycznych produkujących środki przeciwbólowe

. za to masowo lobbujesz za koncernami famaceutycznymi produkujacymi no-spe, duphason i inne takie. Co to w sumie za roznica?
    • claratrueba Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 10.10.12, 09:18
      Podawaj leki rozkurczowe Nospa, Galospa. Ulgę przynoszą ciepłe okłady, masaż podbrzusza, dieta powinna być lekka, mało soli, cukru, pobudzaczy skurczów- kawy, herbaty, napojów energetycznych, Coli (kofeina).
      To są bardzo częste dolegliwości (pół mojej klasy je miało) w wieku kiedy macica nadal rośnie, szyjka jest wąska a hormony to wielki bałagan, co jest w tym wieku normalne i nie wymaga żadnej interwencji, która może tylko zakłócić proces naturalnej regulacji poziomu hormonów. Diagnozę typu nieprawidłowości w budowie to można stawiać tam, gdzie "proces budowy" jest zakończony, na pewno nie u 14 letniego dziecka, które nadal się rozwija. Bolesności sprzyja też stres i rozchwianie emocjonalne typowe w tym wieku. Podawanie ziołowych środków uspakajających może odnieść bardzo dobry skutek. Sprzyja też drobna budowa ciała, brak dostatecznej ilości ruchu (nie w czasie samej miesiączki). Pomysły typu histeroskopia to są do zastosowania u dorosłej kobiety nie u dziecka, jeśli badanie normalne wykluczy zwykłą i częstą ciasność szyjki macicy, która mija dopiero po porodzie naturalnym i likwiduje problem bolesności.
      • zebra12 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 11.10.12, 16:06
        Nospa czy galospa to działa na moje córki jak woda mineralna. Podobnie ziółka czy paracetamol.
        Bóle miesiączkowe gorzej bolą niż zapalenie wyrostka.
        • aqua48 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 12.10.12, 15:19
          zebra12 napisała:

> Nospa czy galospa to działa na moje córki jak woda mineralna. Podobnie ziółka c
          > zy paracetamol.
          > Bóle miesiączkowe gorzej bolą niż zapalenie wyrostka.

Potwierdzam, ja miałam jako nastolatka takie bóle. Poród bez znieczulenia potem wydawał mi się łatwizną. Gorzej nie bolało a trwało krócej niż trzy dni smile
          A moje koleżanki z liceum leciały co miesiąc po zastrzyk przeciwbólowy na pogotowie..
        • sundry Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 03.11.12, 09:15
          To musi przepisać lekarz coś mocniejszego niż nospa, ja brałam Aulin.
          • cilantre Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 05.11.12, 17:06
            Moja córka ma takie bóle, że nospy, galospy, buscopany ,panadole, ibuprofeny itp. to może sobie łykać garściami ( nie, żebym jej na to pozwoliła wink ).
            Po badaniach ( usg, badania poziomu hormonów ) i stwierdzeniu, że jak na ten czas wszystko w porządku - ginekolog przepisała jej czopki p/ bólowe Diclac.
            W końcu jest to pierwszy lek, który jej naprawdę pomaga, a przy okazji ciesze się, że nie działa bezpośrednio na żołądek.
            Jestem zdania, że ktoś, kto nie przeżywał ze swoją córką co miesiąc takiego cierpienia może sobie pisać o szkodliwości leków. W końcu po to one są, aby pomagać .

• bogna.r Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 09.12.12, 10:38
      jak ja kocham internet i to że człowiek może poczytać o sprawach i problemach "obcych" ale takich samych jak swoje. miałam dokładnie taki sam dylemat, sama używam galospy ale myśląc o córce (13 lat) czuję niepokój faszerowania jej lekami sad była z ią u ginekologa, nic poważnego jej nie dolega. a bóle same nie przejdą.. dlatego dziś rano dostała ode mnie pigułkę roluźniająco-rozkurczającą.
    • Gość: MilenaKK Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.12.12, 10:24
      tylko nie szpikuj jej lekami! nie ma nic gorszego! ja swojej córce poleciłam aromaterapię, żeby ją trochę rozluźnić i psychicznie i fizycznie, bo widziałam, jaka chodzi spięta! tutaj masz diagramy, na jakie schorzenia, jakie olejki www.drbeta.pl/pdf/katalog.pdf
      wg mnie najlepszy jest lawendowy!
    • zebra12 Skala bólu - jak się oceniacie? 12.01.13, 09:07
      Załączam skalę bólu. Moja córka podczas miesiączki bywa na poziomie 9, z tym, że zdarza się, że jest jej słabo.

SKALA BÓLU ANDREA MANKOSKIEGO:

0. Brak bólu. Leki niepotrzebne.

1. Niezbyt dokuczliwy – sporadyczne niewielkie ukłucia. Leki niepotrzebne.

2 Nie bardzo dokuczliwy – sporadyczne silne ukłucia. Leki niepotrzebne.

3. Dokuczliwy na tyle, że nie daje o sobie zapomnieć. Skuteczne łagodne środki przeciwbólowe (np. aspiryna, ibuprofen).

4. Można o nim zapomnieć podczas silnego zaangażowania w pracę, jednak nadal dokucza. Łagodne środki przeciwbólowe przynoszą ulgę w bólu na 3-4 godz.

5. Nie da się o nim zapomnieć na dłużej niż 30 minut. Łagodne środki przeciwbólowe zmniejszają ból na 3-4 godz.

6. Nie da się go znieść na dłuższą metę, ale możesz nadal chodzić do pracy i uczestniczyć w życiu towarzyskim. Mocniejsze środki przeciwbólowe (Codeine, Vicodin) zmniejszają ból na 3-4 godz.

7. Utrudnia koncentrację, zakłóca sen. Możesz nadal funkcjonować, choć z wysiłkiem. Najmocniejsze środki przeciwbólowe przynoszą tylko częściową ulgę.

Najmocniejsze środki przeciwbólowe przynoszą ulgę w bólu (Oxycontin, Morfina).

8. Aktywność fizyczna poważnie ograniczona. Możesz czytać i rozmawiać, choć z wysiłkiem. Nudności i zawroty głowy na wskutek bólu.
      Mocniejsze środki przeciwbólowe mają niewielką skuteczność. Najmocniejsze środki przeciwbólowe zmniejszają ból na 3-4 godz.

9. Niemożność mówienia – niekontrolowany płacz i jęki – prawie majaczenie.
      Najmocniejsze środki przeciwbólowe są tylko częściowo skuteczne.

10. Utrata przytomności. Ból powoduje omdlenia.
      Najmocniejsze środki przeciwbólowe są tylko częściowo skuteczne.
      • lidek0 Re: Skala bólu - jak się oceniacie? 12.01.13, 13:41
        I właśnie dlatego, że stopień nasielenia bólu bywa różny przy tych większych dolegliwościach warto pokusić się o szukanie przyczyny.
    • kamila_soban Re: Elektrostymualator 01.05.13, 19:03
      Specjalny elektrostymulator OVA na bóle miesiączkowe:
      diamedica.pl/product-pol-147-Elektrostymulator-TENS-Ova-TensCare-na-bole-menstruacyjne.html
    • Gość: Zocha40 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki IP: *.147.237.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.13, 13:22
      Miałam bardzo podobny problem,moja 13 -letnia córka, szła akurat do gimnazjum sportowego a przez mniej więcej 2-3 dni w miesiącu miała silne bóle, może nie aż takie jak opisują niektóre z Was, ale jednak dokuczliwe. Wahałam się długo, co zrobić, nie chciałam dawać silnych leków przeciwbólowych. Ktoś mi polecił rozkurczowy lek galospa jako mniej inwazyjny. Podaję małej, już jest ok, bóle mijają, może normalnie funkcjonować. Jednocześnie ciągle czuwam, bo jak bóle zrobiłyby się silne, to na pewno poszłabym z nią do lekarza.
      • zebra12 Re: bóle miesiączkowe u 14- latki 07.09.13, 09:02
        No to znaczy, że nie miała mocnych bólów. U nas taka galospa, czy nospa wcale nie skutkuje. Ostatnio bierzemy Nimesil - na receptę i jest tylko częściowa poprawa. I tak do szkoły nie da rady w tym czasie iść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka