Może pomogę kobietom, które majązbyt wysoki poziom progesteronu i wmawia sięim, że to taka ich uroda. Mi tak wmawiano, okresy miałam długaaaaśne (wolno rozkręcające się) i generalnie poczucie, jakbym ciągle miała menopauzę mimo 30 lat (reszta badan hormonalnych w normie). Znalazłam wreszcie odpowiedź na wysoki progesteron - chodzi o właściwe proporcje cynku i miedzi w organizmie. Przy nadmiarze cynku występuje zwiększone wydzielanie progesteronu. Ja własnie mam nadmiar cynku i niedobór miedzi, wyszło mi to z badań włosów (analiza pierwiastkowa). Być moze mozna to stwierdzić innymi badaniami, nie wiem. W kazdym razie przestrzegam przed samodzielną suplementacją preparatami witaminowymi, ja łykalam sobie falvit, a tam mnóstwo cynku i zero miedzi... Teraz po zastosowaniu odpowiedniej diety (opracowana przez dietetyka na podst. badan) i suplementacji wreszcie nie zlewam się potem i okres wreszcie trwał 7 dni. Uff

Nie dajcie sobie wmówic, ze to taka wasza uroda albo stres albo jeszcze cos. Badajcie się.