Gość: Alexa IP: *.csk.pl 10.06.01, 22:26 Co Pani sądzi o naturalnym planowaniu rodziny? Czy jest skuteczne, jeśli się chce zapobiec ciąży? Czy stara się Pani pacjentki, które stosują tę metodę, przekonać do jakichś innych metod? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zuza Re: Naturalne planowanie rodziny IP: 209.187.170.* 03.07.01, 03:22 Ja rowniez ponawiam pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Naturalne planowanie rodziny 03.07.01, 20:53 Metody naturalnego planowania rodziny opierają się na założeniach, że plemnik w drogach rodnych kobiety przeżywa 72 godziny, a komórka jajowa po owulacji żyje 24 godziny. Owulacja ma miejsce średnio 14 dni (12 - 16 dni)przed terminem nastepującej po niej miesiaczki. Skuteczność metody wieloobjawowej jest oceniana miedzy 40 a 70 %. Niestety termin owulacji można wyznaczyc dopiero po jej wyst ąpieniu. Czułe testy wyznaczające owulację na podstawie oceny poziomu LH w moczu mogą przewidzieć wystapienie owulacji na 24 godziny wczesniej. Bardzo miarodajne usg jest w stanie uchwycić sam moment owulacji. Tak więc naprawde bezpieczne sa dni poprzedzające miesiączkę , tak więc metody naturalne niestety mogą stosować pary o silnej motywacji. Uważa się, że najbardziej zawodna z tych metod to stosunek przerywany - bardzo duzy odsetek niepowodzeń. MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Naturalne planowanie rodziny IP: 213.77.91.* 04.07.01, 10:49 Mile Panie, wiem ze Swiat Ksiazki planuje w sierpnu wydac ksiazke na ten temat. Podobno zawiera wiele wyjasnien schematow i wykresow temp. - takze tych odbiegajacych od standartow. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Naturalne planowanie rodziny 04.07.01, 20:29 Nie wiem, do jakich metod zaliczyc prezerwatywę, ale jest ona bardzo skuteczna. MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Naturalne planowanie rodziny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 09:24 Niedawno nabyłam wspomniana przez Ciebie książkę pt. NATURALNIE I PEWNIE Wydaną przez Świat Książki. Jest bardzo szczegółowa i omawia wszystko poklei. Mówi też o zaburzeniach wykresu temperatury i innych nieregularnościach, co akurat mnie bardzo interesuje. Poza tym jest niedroga. Dzięki. Mi się bardzo przyda, Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś