Dodaj do ulubionych

Naturalne planowanie rodziny

IP: *.csk.pl 10.06.01, 22:26
Co Pani sądzi o naturalnym planowaniu rodziny? Czy jest skuteczne, jeśli się
chce zapobiec ciąży? Czy stara się Pani pacjentki, które stosują tę metodę,
przekonać do jakichś innych metod?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuza Re: Naturalne planowanie rodziny IP: 209.187.170.* 03.07.01, 03:22
      Ja rowniez ponawiam pytanie?
      • monika.antepowicz Re: Naturalne planowanie rodziny 03.07.01, 20:53
        Metody naturalnego planowania rodziny opierają się na założeniach, że plemnik w
        drogach rodnych kobiety przeżywa 72 godziny, a komórka jajowa po owulacji żyje
        24 godziny. Owulacja ma miejsce średnio 14 dni (12 - 16 dni)przed terminem
        nastepującej po niej miesiaczki.
        Skuteczność metody wieloobjawowej jest oceniana miedzy 40 a 70 %.
        Niestety termin owulacji można wyznaczyc dopiero po jej wyst ąpieniu. Czułe
        testy wyznaczające owulację na podstawie oceny poziomu LH w moczu mogą
        przewidzieć wystapienie owulacji na 24 godziny wczesniej. Bardzo miarodajne usg
        jest w stanie uchwycić sam moment owulacji.
        Tak więc naprawde bezpieczne sa dni poprzedzające miesiączkę , tak więc metody
        naturalne niestety mogą stosować pary o silnej motywacji.
        Uważa się, że najbardziej zawodna z tych metod to stosunek przerywany - bardzo
        duzy odsetek niepowodzeń. MA
        • Gość: J Re: Naturalne planowanie rodziny IP: 213.77.91.* 04.07.01, 10:49
          Mile Panie, wiem ze Swiat Ksiazki planuje w sierpnu wydac ksiazke na ten temat.
          Podobno zawiera wiele wyjasnien schematow i wykresow temp. - takze tych
          odbiegajacych od standartow.
          • monika.antepowicz Re: Naturalne planowanie rodziny 04.07.01, 20:29
            Nie wiem, do jakich metod zaliczyc prezerwatywę, ale jest ona bardzo skuteczna.
            MA
    • Gość: joanna Re: Naturalne planowanie rodziny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 09:24
      Niedawno nabyłam wspomniana przez Ciebie książkę pt. NATURALNIE I PEWNIE
      Wydaną przez Świat Książki. Jest bardzo szczegółowa i omawia wszystko poklei.
      Mówi też o zaburzeniach wykresu temperatury i innych nieregularnościach, co
      akurat mnie bardzo interesuje. Poza tym jest niedroga. Dzięki. Mi się bardzo
      przyda, Joanna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka