Dodaj do ulubionych

Nadwaga a antykoncepcja

19.11.12, 09:27
Witam, może temat postu nie odzwierciedla w 100% problemu ale będę starać się go przedstawić.

Mam 21 lat, 168cm wzrostu. W październiku 2010r. ważyłam 78kg. Jako że przygotowywałam się do ślubu, stosowałam dietę. W grudniu ważyłam juz 70 kg. W styczniu okazało się że jestem w ciązy. Termin na połowe wrzesnia. W 13 tg ciązy ważyłam znowu to 78kg.
Idąc do porodu ważyłam już 97,5 kg.
Nie pamiętam ile ważylam po samym porodzie. W listopadzie 2011r. wazyłam 87kg.
W listopadzie dostałam od ginekologa tabletki antykoncepcyjne- Azalia. Jedyne które mogłam brać jako matka karmiąca. Kiedy skonczylam karmić piersią zgłosiłam się do lekarza o zmiane tabletek na inne. Azalie bierze się non stop. Nie ma przerwy na okres. Czyli nie miałam okresu od grudnia 2010. Ale Pani gin stwierdzila ze te tabletki są dla mnie najlepsze bo są jedno składnikowe i po innych będę tyć(?). Więc zostałam na tych tabletkach. Do dzisiaj nie mam okresu, waże juz 100 kg.
Jestem aktywna. bardzo dużo chodzę około 4-5 km dziennie. Jestem aktywna zawodowo. Pracuję fizycznie.
Nie stosuję diety. Jako że pracuje i mam male dziecko nie mam czasu na gotowanie 3 obiadów-dla męża-dziecka- i siebie.

Proszę o poradę.
Czy to przez te tabletki?
Jem normalnie 3 posilki dziennie/ sniadanie/ 2 sniadanie/ i pozny obiad ok.16 30, póżniej juz nic. Nie podjadam. Nie jem słodyczy.

Nie wiem o jakie badania prosić lekarza?
Zglosić się do ginekologa? Czy lekarz pierwszego kontaktu też może mi pomóc?

Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: renkloda Re: Nadwaga a antykoncepcja IP: *.icpnet.pl 19.11.12, 14:05
      Zbadaj hormony tarczycy - tsh, ft3, ft4. Byc moze masz niedoczynnosc i stad problem z nadwaga.
      • aqua48 Re: Nadwaga a antykoncepcja 19.11.12, 15:14
        Nawet przy złych wynikach tarczycy można zmniejszyć wage. Znajdź w swojej okolicy bariatrę, albo dietetyka i ustal z nim dietę oraz konieczne i dobre dla Ciebie ćwiczenia, jeśli możesz zapisz się np. na zumbę, czy inny rodzaj gimnastyki, który będzie Ci sprawiał przyjemność.
        Wyeliminuj wszelkie słodycze i słodzone napoje. Posiłki jedz na małych talerzykach - zjesz mniej. Wyeliminuj to znaczy nie kupuj i nie trzymaj w domu. Jak jesteś głodna - najpierw pij, najlepiej wodę. I patrz na skład tego co kupujesz.
        • rotkaeppchen1 Re: Nadwaga a antykoncepcja 19.11.12, 18:21
          Zmniejszenie wagi przy "zlych" wynikach tarczycy jest niemozliwe, lub prawie niemozliwe. Niedoczynnosc tarczycy spowalnia metabolizm - wszystko zalezy oczywiscie od tego, jak gleboka jest ta niedoczynnosc - przy lekkiej trudno schudnac, przy glebszej zaczyna sie tyc. Wiem to, bo sama choruje na chorobe hashimoto, temat nie-chudniecia i tycia przez niedoczynnosc przerobilam na sobie.
          Tak wiec podstawa jest zbadanie, jak wspomniano wyzej, hormonow tarczycy: ft3 i ft4, hormonu przysadki: tsh oraz dla pewnosci zrobienie usg tarczycy i badan na obecnosc przeciwcial choroby hashimoto. Bardzo czesto u kobiet w ciazy i po porodzie dochodzi do niedoczynnosci tarczycy, czesto okazuje sie, ze uaktywnila sie, badz poglebila wlasnie choroba hashimoto. Nie da sie jej wyleczyc, jest to choroba przewlekla, jedyna mozliwoscia wyjscia z niedoczynnosci tarczycy jest suplementowanie jej hormonu - tyroksyny.
          Dopiero po uregulowaniu hormonow tarczycy jest szansa, ze zacznie sie chudnac. Oczywiscie warto stosowac odpowiednia diete niskoweglowodanowa, jesc regularnie, najlepiej 3 posilki dziennie, pic duzo wody, unikac niezdrowych tluszczow zwierzecych, spozywac produkty jak najbardziej naturalne, bez dodatkowej chemii - wzmacniaczy smaku, slodzikow, sztucznych barwnikow, itd. Dodatkowo warto sie regularnie ruszac, nie trzeba koniecznie "uprawiac sportu", wystarczy codzienny, szybki spacer - wazne, zeby wysilek fizyczny byl regularny.

Co do tabletek antykoncepcyjnych - reakcje organizmu sa indywidualne, dlatego trudno jednoznacznie powiedziec, czy one akurat sa u ciebie przyczyna tycia - moga byc ale nie musza.
          • aqua48 Re: Nadwaga a antykoncepcja 21.11.12, 13:09
            rotkaeppchen1 napisała:

> Zmniejszenie wagi przy "zlych" wynikach tarczycy jest niemozliwe, lub prawie ni
            > emozliwe.

Wiesz, nawet przy złych wynikach tarczycy można schudnąć. W moim otoczeniu jest osoba, która właśnie pod pretekstem "problemów z tarczycą" uważała że się nie da. Lekarze zalecający jej schudnięcie też tylko kiwali ze zrozumieniem głowami, jak mówiła, że nie da rady schudnąć przez tarczycę właśnie. A w momencie gdy z innego powodu zrewolucjonizowała dietę, wyeliminowała słodkie i przestała objadać się na noc momentalnie spadła jej waga. Żeby nie było, problemy z tarczycą zostały...
            Wiec wcale nie jest tak, że to w każdym przypadku niemożliwe. A zdrowa dieta i ruch nikomu jeszcze nie zaszkodziły.
            • rotkaeppchen1 Re: Nadwaga a antykoncepcja 21.11.12, 19:59
              Zalezy, jakie ma te problemy, z czego one wynikaja. Ja mowie o niedoczynnosci tarczycy wynikajace z choroby hashimoto. Skoro lekarze kiwali glowami a nie dali jej hormonu tarczycy - tyroksyny, widac ma ona inne problemy tarczycy, ktore nie maja wplywu na metabolizm. Poza tym jednostkowy przypadek niczego nie dowodzi. Nawet w niedoczynnosci tarczycy nie wszyscy tyja, niektorzy nawet chudna! Jednak generalnie w niedoczynnosci tarczycy wystepuja problemy z waga.
    • lidek0 Re: Nadwaga a antykoncepcja 20.11.12, 19:13
      Tabletki dobiera się na podstawie wyników badań w tym hormonalnych i po nich się nie tyje /ile kalorii ma taka tabletka?/ moga jedynie powodować zwiększony apetyt jako skutek uboczny. Najpierw się przebadaj /dobry ginekolog, endokrynolog i może jednocześnie dietetyk/ a potem niech lekarz przepisuje tabletki.
    • claratrueba Re: Nadwaga a antykoncepcja 21.11.12, 08:45
      Po pierwsze- tabletki Cie nie zabezpieczają tak jak powinny. Przy tak dużej nadwadze ich skuteczność spada o 50-70%. Tu masz info:
      mamzdrowie.pl/nadwaga-utrudnia-antykoncepcje/
      www.we-dwoje.pl/wplyw;stosowania;antykoncepcji;hormonalnej;na;mase;ciala,artykul,10480.html
      W tym drugim artykule jest również o tyciu/braku tycia przy tabletkach.
      Owszem, można przybrać na wadze parę kilo i jest to zwykle krótkotrwałe, ale nie więcej.
      Po drugie- otyłość jest przeciwwskazaniem do antykoncepcji hormonalnej bo połączenie otyłości z działaniem hormonów na układ krążenia to wielokrotny wzrost ryzyka zakrzepicy w stos. do osób z prawidłową wagą.
      Jestem w szoku, że lekarz przepisuje Ci tabletki anty mimo Twojej otyłości.
      Przy Twoim wieku, aktywności i odżywianiu, Twoja otyłość musi mieć podłoże hormonalne- tarczyca, nie daj Boże nadnercza (choroba Cushinga). Zdecydowanie powinnaś iść do endokrynologa, który skieruje Cię na badania.
      • Gość: gosc_MG Re: Nadwaga a antykoncepcja IP: *.eti.pg.gda.pl 21.11.12, 09:00
        Zbadaj jeszcze prolaktynę
      • mamalilli Re: Nadwaga a antykoncepcja 22.11.12, 14:59

• mamalilli Re: Nadwaga a antykoncepcja 22.11.12, 15:00
        • rotkaeppchen1 Re: Nadwaga a antykoncepcja 22.11.12, 16:37
          Najlepiej zrobic badania w laboratorium prywatnie i dopiero z wynikami isc do lekarza, wtedy bedzie szybciej.
    • mamalilli Re: Nadwaga a antykoncepcja 23.11.12, 13:06
      Zaczynam dzisiaj diete dukana, białkową czy jak ona tam...
      Podobno skuteczna i daje w miarę szybki efekt.
      • Gość: 11223k Re: Nadwaga a antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 20:46
        tak to prawda, uwazaj tylko na efekt jojo po zaprzestaniu diety...
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Nadwaga a antykoncepcja 02.12.12, 07:56
          A co jesz? liczysz kalorie? nie chce cie martwic ale chodzenie, nawet 4-5 km dziennie
          nie spala wcale duzo kalorii.
          Przykro mi, ale chodzac 4km spalasz od 100 do 300 kalorii - zalezy jak energicznie idziesz.

Zauwaz tez, ze inaczej spalaja osoby grubsze, inaczej chudsze
          www.fitness-odchudzanie.pl/kalorie_spalane_podczas_chodzenia.html
          jezeli pochlaniasz dziennie 3000 kalorii a spalasz polowe tego , to nic dziwnego ze tyjesz.

Przemysl sobie swoja diete, i sposob cwiczen
          www.bieganie.pl/?cat=27&id=63&show=1
          nie musisz byc wcale chora na tarczyce zeby tyle wazyc. najlepszy dowod na to ze do slubu jednak schudlas. I to sporo.

Aby schudnac, i co najwazniejsze, utrzymac prawidlowa wage, nie trzeba wcale katowac sie jakimis niepotrzebnymi cud- dietami.
          Wystarczy zmienic nawyki zywieniowe na malo kaloyczne ale pozywne i syte,
          przykladowo - ilosc chudego, nietlustego miesa lub innego zrodla protein- wielkosci talii kart,
          trzy male kartofelki i najwiecej warzyw
          tu przyklad
          https://cdn.vogue.com.au/media/articles/1/2/2/0/12285-1_n.jpg?152529
          proprcje sa tu b. wazne.

Minnie
          • aka10 Re: Nadwaga a antykoncepcja 02.12.12, 15:25
            Dwa ziemniaki bym wyrzuciła.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Nadwaga a antykoncepcja 03.12.12, 07:24
              aka10 napisała:
              > Dwa ziemniaki bym wyrzuciła.

Mozna, ale PO CO? zeby chodzic glodnym?
              a to nie o to chodzi. ty nie masz chudnac na gwalt - ty masz chudnac systematycznie
              z powodu zmian nawykow zywieniowuch, twoja waga ma sie ustabilizowac
              poprzez zjadanie dziennie konkretnej ilosci kalorii zsumowanej w kilku posilkach od rana do wieczora tak, aby je jeszcze zdayc spalic. jesli spalisz wiecje niz zjesz to do tego schudniesz.
              nastepnie, twoja waga ustabilizuje sie w balansie takim ze bedzie po rowno i nie bedziesz ani tyla ani chudla i chyba o to chodzi?

przeciez to sa ziemniaki albo z piekarnika albo
              z wody, bez tluszczu lub doslownie z paroma kroplami, jak myslisz ile to danie ma kalorii?

Minnie
              • aka10 Re: Nadwaga a antykoncepcja 03.12.12, 21:07
                ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> aka10 napisała:
                > > Dwa ziemniaki bym wyrzuciła.
                >
                > Mozna, ale PO CO? zeby chodzic glodnym?

Ja uwazam, ze nalezy "wyprobowac", ile np. ziemniakow potrzeba, zeby nie czuc sie glodnym.
                > Do kawalka miesa i porzadnej porcji surowych warzyw nigdy nie jem wiecej niz jednego (malego lub sredniego) ziemniaka. Glodna od stolu nie odchodze.
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Nadwaga a antykoncepcja 05.12.12, 01:52
                  aka10 napisała:
                  Ja uwazam, ze nalezy "wyprobowac", ile np. ziemniakow potrzeba, zeby nie czuc sie glodnym.
                  > Do kawalka miesa i porzadnej porcji surowych warzyw nigdy nie jem wiecej niz jednego (malego lub sredniego) ziemniaka. Glodna od stolu nie odchodze.

To pisz tak od razu.
                  Bo moze tobie to wystarczy, ale komu innemu juz nie.
                  I wstanie od stolu glodny. I w efekcie skonczy sie na kolejnej diecie jo-jo,
                  gdzie czlowiek glodzi sie przez kilka miesiecy, pieknie schudnie ale kto wytrzymuje na dluzsza mete takie katowanie sie glodem?
                  a to nie o to chodzi. chodzi o to zeby jesc NORMALNIE, schodnac do satysfakcjonujacej wagi
                  i tak zostac jedzac normalnie, bez wysilku.

No i zapomnialas powiedziec mi ile danie moze miec kalorii, a to wazne.

Dobrze by tez bylo abys ocenila, co i jak bylo preparowane.
                  Bowiem swiadomosc CO jemy, JAK jemy i ILE jemy jest niezwykle wazna w utrzymaniu
                  zdrowia i prawidlowej wagi smile

Minnie
    • meganka_1 Re: Nadwaga a antykoncepcja 29.01.13, 14:10
      ja kiedyś przytyłam 9 kg przez branie nieodpowiednich leków antykoncepcyjnych. mój ginekolog mówił, że to na pewno nie przez to. w końcu się wkurzyłam i poszłam do innego lekarza; opowiedziałam dr kluz-kowal o wszystkim. zmieniłam leki i momentalnie czułam się dużo lepiej. już prawie udało mi się wrócić do normalnej (poprzedniej) wagi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka