Dodaj do ulubionych

brak okresu

IP: *.bredband.comhem.se 06.01.13, 00:00
Do wakacji miałam cykle ok. 21 dniowe +/- 2 dni. Przedostatnia miesiączka 23 sierpnia, trwała 5 dni. Po niej 14 tygodni (ponad 3,5 miesiąca) przerwy. Ostatnia od 30 listopada przez 11 dni bardziej obfita niż zwykle. Minęło od jej rozpoczęcia już 5 tygodni i znowu jest opóźnienie.

Pod koniec listopada próbowałam się zapisać do gina. Dzwoniłam w kilkanaście miejsc i wszędzie czas oczekiwania mieli co najmniej 2-miesięczny, czyli wizyta byłaby najprędzej pod koniec stycznia, albo w ogóle odmawiano, bo "tak może się przydarzyć, nie ma się czym martwić, to pewnie przez stres, dopiero po pół roku bez okresu można się niepokoić".
Nie mieszkam w Polsce, tu gin państwowo i prywatnie kosztuje tyle samo, kolejki takie same, ciążą i antykoncepcją zajmuje się położna, a chorobami lekarz. Odmowę zarejestrowania na wizytę mam na piśmie.

Nic mnie nie boli, nie brałam żadnych leków, nie chorowałam, nie podróżowałam, nie odchudzałam się, nie ćwiczyłam intensywnie, nic szczególnego się nie wydarzyło w moim życiu.

Przychodzi mi do głowy tylko pójście do internisty żeby zbadać poziom hormonów, podpowiedzcie jakich. Dzięki!
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: brak okresu 06.01.13, 07:54
      O matko, wspolczuje! Gdzie ty mieszkasz?
      Na sam poczatek zbadalabym hormony tarczycy (ft3, ft4 plus tsh) - koniecznie wszystkie trzy. Niedobory hormonow tarczycy moga wplywac na zle funkcjonowanie CALEGO organizmu, niemal kazdego organu, ukladu, itd.
      Dodatkowo zrobilabym hormony plciowe, podstawowa morfologie krwi i badanie moczu. Jednak na poczatek - tarczyca. Moze sie okazac, ze np poziom progesteronu lub estrogenu masz za niski ale ich poziom jest zly wlasnie ze wzgledu na niedoczynnosc tarczycy (nawet lekka, nie dajaca innych objawow).
      Jezeli wszystkie badania krwi wyjda dobrze, warto zrobic usg.
      Czujesz sie ogolnie dobrze? Nie masz innych objawow ze strony innych organow, itd?
      Jezeli nie masz 13 lat, przerwa polroczna w okresie nie jest normalna. Oczywiscie, sa przypadki, ze faktycznie, nie swiadczy ona o zaburzeniu, po prostu owulacja wystepuje rzadziej i stad "opoznienia". Ale brak okresu MOZE swiadczyc, ze cos jest nie tak, dlatego warto to sprawdzic.
      Jezeli bywasz w PL, wybierz sie prywatnie i zrob badania. Nie jest to tanie ale pewnie tansze, niz za granica (przynajmniej zachodnia wink )
      • Gość: pumpa Re: brak okresu IP: *.bredband.comhem.se 08.01.13, 13:29
        Dzięki.
        Od czasu do czasu mam mini plamienia 1-2 dniowe. Od sierpnia mam teraz 4 raz. Przed tą długą miesiączką trochę bolał mnie brzuch, a po niej bolą piersi.
        Mam nadzieję, że internista może zlecić badania hormonów płciowych, bo w Polsce chyba nie, albo jest jakoś inaczej z odpłatnością.
    • 42andzia Re: brak okresu 13.01.13, 11:25
      Czasem się tak zdarza ale nie powinno, jeżeli nei ejsteś w ciąży robiłaś test to powinnaś być nawet spokojna, ale do ginekologa na pewno iść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka