IP: *.echo.com.pl 21.08.01, 11:25
Mam 26 lat i zaczynam dostrzegać na swoich nogach małe żyłki, których wcześniej
nie było. Moja mama ma żylaki, więc podejrzewam,że jest to u mie dziedziczne.
Do kogo powinnam się z tym udać i czy zapobieganie żylakom jest możliwe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Madzix Re: żylaki IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 13:42
      Cześć.
      Ja mam 25 lat i jestem juz po dwóch operacjach usunięcia zylaków z obydwu nóg.
      Jeżeli zauważyłaś żylaki u siebie to zgłoś się do lekarza, który zajmuje się
      chorobami żył a on Ci dokładnie powie co masz robić. Na pewno już nie możesz
      nosić skarpetek i podkolanówek uciskajacych nogi, zakładać nogi na nogi, dość
      dlugo pracować w pozycji siedzącej i stojącej (musisz robić sobie przerwy, w
      któwych powinnaś ćwiczyć stopy) i odpoczywać z nogami uniesionymi ku górze. A
      jak już lekarz powie Ci, że mausisz iść na operację to się nie martw to nic nie
      boli (dla mnie było to o wiele przyjemniejsze niż wizyta u demtysty) tylko noga
      przez około dwóch tygodni wygląda jak byś się zderzyła z ciężarówką (jest cała
      w siniakach, ale tego nie widać, gdyż jest cała zabandażowana).
      Pozdrowienia
      • Gość: PIOTR Re: żylaki IP: 195.117.105.* 21.08.01, 14:57
        Żylaki są wynikiem degradacji organizmu w następstwie złego odżywiania typu
        biała mąka ,cukier . Mało wapnia , wit. C+E i rutyny dopełnia reszty.
        • Gość: iwona Re: żylaki IP: *.echo.com.pl 21.08.01, 15:50

Biorąc pod uwagę,że nie jem słodyczy, jem bardzo dużo jogurtów, owoców, warzyw,
          chodzę na aerobik i noszę buty na niskim obcasie to faktycznie potwierdza sie
          twoją tezą... Jest to przecież udowodnione, ze żylaki są uwarunkowane
          genetycznie, co oczywiście nie zwalnia mnie od dbania o siebie itd. .
          Skąd tyle zlości w twoim mailu?

Gość portalu: PIOTR napisał(a):

> Żylaki są wynikiem degradacji organizmu w następstwie złego odżywiania typu
          > biała mąka ,cukier . Mało wapnia , wit. C+E i rutyny dopełnia reszty.

• Gość: Monika Re: żylaki IP: *.bremultibank.com.pl 21.08.01, 16:58
        U mnie zylaki zaczely sie tworzyc po leczeniu hormonalnym i w niedalekiej
        przyszlosci czeka mnie operacja. Czy rzeczywiscie po operacji nie widac, ze
        mialam wczesniej jakies zmiany zylne? Czy bylas moze na Witoszynskiego w
        Warszawie (w Centrum Flebologii)?
        Pozdrawiam
        • Gość: Madzix Re: żylaki IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 11:21
          Po operacji widać tylko (bardzo niewiele) małe kropeczki na nogach. Ja
          zauważyłam również u siebie większą ilość pajączków, ale te jak mówi mój lekarz
          też są do wyleczenia.
          • Gość: ola Re: żylaki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 14:54
            Słyszałam, ze na "pajączki" pomocne są zabiegi laserowe, ale szczegółów nie
            znam. Czekam na odpowiedz pani doktor, bo ten problem również mnie dotyczy.
            Pozdrawiam
            ola
            • monika.antepowicz Re: żylaki 22.08.01, 23:54
              Niestety, ja też mam podobne problemy- zylaki znacznie sie nasilają w
              okresieciazy i w razie przybytku masy ciała. nie powinno sie przeciażac nóg ,
              opalac, kąpać w goracej wodzie, Jak najwiecej spędzac czasu w ruchu lub z
              uniesionymi nogami. W przyszłosci rozwazyć operacje . Na pającaki korzystne są
              zabiegi laserowe- klinika epicentrum www.EPI-CENTRUM.PL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka