Dodaj do ulubionych

mirena-skład

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 14:36
rozważam założenie mireny nie wem tylko jaki ma skład hormonów???Pigułek brać
nie mogę...może coś wiecie na ten temat???
Obserwuj wątek
    • driadea Re: mirena-skład 14.08.04, 22:02
      MIRENA uwalnia lewonorgestrel (pochodna hormonu naturalnie występującego w
      organizmie kobiety) 20 ug/dobę. Działa bezpośrednio na macicę, zapobiegając
      przerostowi śluzówki macicy oraz m.in. zagęszczając śluz szyjkowy. W rezultacie
      śluzówka nie reaguje na działanie estrogenu, a zmiany w składzie śluzu
      uniemożliwiają penetrację plemników w kier. jajowodów. Hormon nie ma wpływu na
      jakość ani ilość pokarmu i może z powodzeniem być stosowany u kobiet
      karmiących. Tak mała ilość hormonu nie powoduje też skutków ubocznych (jak:
      tycie, trądzik i tp.).
      Lekarz może usunąć wkładkę w każdej chwili (zakłada się ją na max. 5 lat) i po
      usunięciu powraca zdolność do zajścia w ciążę.
      Pozdrawiam, Aga
      • Gość: doerotka Re: mirena-skład IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 09:26
        dzięki!!!Zapytam mojego lekarza co no sądzi o moim przypadku.podobno mirena
        jet dość droga...
        • Gość: justy Re: mirena-skład IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 15.08.04, 14:13
          sama Mirena kupiona w aptece kosztuje ok. 700-800zł. ale do ceny wkładki trzeba
          doliczyć koszt jej "montażu"
    • driadea Re: mirena-skład 15.08.04, 13:47
      No, tania nie jest, ale to zależy od miasta, bo w Waraszawie nawet za 1700zł, a
      ja w Katowicach płaciłam 850zł (wraz z założeniem i znieczuleniem) w grudniu
      zeszłego roku. Ale raz na 5 lat to chyba nie tak strasznie, szczególnie, że raz
      zakładasz i już. smile
      • anula36 Re: mirena-skład 15.08.04, 14:41
        z ta powracajaca plodnoscia po zdjeciu Mireny to nie jest takie proste - trzba
        dobrych kilka miesiecy nim sie odbuduje blona sluzowa macicy - w czasie
        stosowania Mireny calkiem zanika.
        Malo sie o tym mowi,ale miesiaczki w czasie stosowania zanikaja nie bez kozery-
        po prostu nie ma sie co zluszczac i krwawic.
        Warto o tym wiedziec zwlaszcza jesli planuje siejeszcze dziecko.
        • driadea Re: mirena-skład 15.08.04, 17:49
          Nie.
          Endometrum nie narasta, ale nie zanika.
          • anula36 Re: mirena-skład 15.08.04, 21:58
            jakby nie bylo,moga byc trudnosci z zajsciem w ciaze po stosowaniu Mireny.
            • koralka1 Re: mirena-skład 15.08.04, 23:40
              Ja nie moge brac tabletki progesteronowej, wiec i mireny, wywoluje umnie
              niekonczace sie obfite krwawienia. Po m-cu lekarz byl zmuszony ja wyjac i
              wszystkie tak wydane pieniadze do smieci...
            • driadea Re: mirena-skład 16.08.04, 08:28
              Jeśli kobita ma trudnoci, to po mirenie nie znikną. Płodność po wyjęciu systemu
              mirena wraca w pierwszym cyklu.
              Odsyłam do źródła:
              www.schering.pl/aith_mirena.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka