Dodaj do ulubionych

proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:)

19.08.04, 15:23
Zastanawiam się na nad jej zalożeniem i mam parę pytan. Przeszukalam już
wyszukiwarkę, ale odnośnie moich obaw nic nie znalazłam. Otóż, w jakich
okolicznosciach moze nastąpić jej przesunięcie, ewentualnie wypadnięcie, po
drugie, czy zdażylo sie którejś z was wpaść podczas noszenia spirali oraz czy
miałyście jakieś inne problemy, skutki uboczne itp. Pozdrawiam, dziękuję za
odp.
Obserwuj wątek
    • zaba_i_kijanka Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 19.08.04, 18:01
      Chciałam założyć podobny watek więc może dołącze się do tego.
      Dodam swoje pytanie-obawy.
      Urodziłam jedno dziecko, ale w przyszłości chciała bym mieć jeszcze co najmiej
      jedno. Czy często zdarzają się stany zapalne , czy któraś z was miała potem
      problem z zajściem w ciąze. Podobno za piewszym razem mozna próbować leczyć
      antybiotykiem, a potem usunac wkładke jakby pierwszy sposób nie pomagał. Czy
      miałyśćsie taką sytuacje? Zalezy mi na mało uciazliwej antykoncepcji, a
      jednocześnie takiej bym mogła bez problemu w przyszłości mieć nastepne
      maleństwo.
    • kaktus1234 Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 19.08.04, 19:56
      Miałam spiralkę dwa razy.Jeżeli jest dobrze założona przez gina to nie ma
      możliwości aby sie przesunęła czy wypadła smile Faktycznie czasem zdarza się ,że
      dziewczyny ją odczuwają no i trzeba wyjąć. Ale na ogół jest ok
      Najbardziej problemowy skutek uboczny to bolesne i obfite miesiączki sad Sama
      nabawiłam się przez to anemii.
      Największa zaleta spiralki to jej niewielki koszt- z 50 zł na 3 lata. Poza tym
      nie trzeba pamiętać o codziennym przyjmowaniu pigułek. Moja koleżanka miała
      taka sytuację, że podczas noszenia spirali zaszła w ciążę- 3 dziecko. Niestety
      jest ona trochę mniej skuteczna niż tabletki. Ale ja przez 6 lat w ciąże nie
      zaszłam. Tak więc jest to po prostu statystyka.
      Aby zalożyć spiralkę nie można mieć podrażnionej szyjki macicy, np. nadżerki.
      Poza tym nie ma przeciwsazań. Tak misię wydaje smile))
      Pozdrawiam.
    • karolina.g Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 19.08.04, 20:53
      no wlasnie, troche mnie martwi to co piszesz, czemu zaszla......? aktualnie
      biore tabletki, ale chcialbym porzucic ten typ zabezpieczenia wlasnie na rzecz
      spirali. Dodam, ze nie rodzilam. Czy komus jesczze zdarzylo sie wpasc "na
      spirali"?
    • Gość: aga Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.tvgawex.pl 19.08.04, 21:46
      Raczej złe wieści... Jeśli jeszcze nie rodziłaś, to ginekolog nie założy Ci
      spirali. Chodzi o szyjke macicy. Po porodzie staje się ona bardziej "elastyczna"
      i wtedy bez żadnych problemów lekarz może założyć spiralę. Radzę pozostać przy
      tabletkach... Taki już nasz los wink
      • annuczek Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 19.08.04, 23:06
        Aga - masz trochę przestarzałe wiadomości. Owszem, nieródkom też można zakładać
        wkładki. Oczywiście trzeba wcześniej wykonać wszystkie badania, a także dostać
        dobrą (małą) wkładkę.
        • Gość: Ola Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.08.04, 12:12
          podobniejat ty nie rodzilam jeszcze a spiralke nam od 1,5 roku. nie mam z nia
          problemow. koszt=150 zl ale bylo warot! jeszcze nigdy moje zycie erotyczne nie
          bylo tak boskie jak teraz wink ps,dodom za mam 20 lat i po badaniach moj
          ginekolog zgodzil sie bez problemow!
          • Gość: florencja Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.teleton.pl 23.08.04, 10:23
            Mam pytanie, jak trafiłaś na lekarza, który założył Ci jako nieródce wkładkę?
            Bo wiem, że lekarze wtedy niechętnie zakładają. Miłaś jakieś namiary, czy był
            to Twój ginekolog do którego uczęszczasz? Też zastanawiam sie nad spralą. Ze
            względów zdrowotnych powinnam zrezygnować z pigułek. Nie rodziłam jeszcze.
    • Gość: ona23 Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:37
      A ja mam pytanie, w jakim okresie od porodu można założyć spirale?? Ja miałam
      cc.
    • Gość: Wkładkowiczka ;) Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:49
      Jestem ewenementem, bo z wkładką mam krótsze i mniej obfite miesięczki!(choć
      może to po dziecku?)
      Polecam metodę, nie sądzę by była bardziej inwazyjna niż sterowanie cały czas
      hormonami. Większa inwazyjność przekłada sie, oczywista na mniejsze szanse na
      kolejne dziecko. Choć to co jest postrzegane przez organizm za bardziej
      inwazyjne jest też osobniczą sprawą. Trzeba wypróbować na sobie. Niektóre nie
      tolerują hormonów, inne odczuwają wkładkę jako dyskomfort. Wygoda i koszt
      wkładki mówią same za siebie. Skuteczność notowana większa od prezerwatywy.

Kształt wkładki eliminuje wszelkie znaczące przesunięcie czy wypadnięcie. Pisze
      się o większym prawdopodobieństwie wypadnięcia przy pierwszych 3 miesiączkach
      (szyjka jest rozszerzona, miesiączkowe skurcze macicy, aklimatyzacja do ciała
      obcego) po założeniu. Wtedy częstsze kontrole, USG położenia wkładki,
      samokontrola nitek. Potem taki incydent graniczy z niemozliwością.

Zadowolona Wkładkowiczka

• Gość: Wkładkowiczka ;) Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:54
        Stany zapalne tak samo często, u mnie raz na rok i tak coś było, tylko, że przy
        wkładce nie bardzo mogłam brać co popadnie, bo karmiłam... to było dłużej zanim
        zwalczono (te cewkowe, bo dopochwowe to i tak działa miejscowo).

smile
    • karolina.g Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 20.08.04, 20:48
      aha, czyli perspektywa wyglżda ciekawiesmile w poniedzialek ide go gin. i
      zobaczymy jak będzie. Mam jeszcze dwa pytanka- czy sprawdzanie nitek jest
      kłopotliwe i jak daleko one siegają, czy przeszkadzają podczas stosunku, np.
      partnerowi oraz czy gin. nawet jesli należy do NFZ pobiera jakies opłaty za jej
      założenie. Dzieki, pzdr.
      • zaba_i_kijanka Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 20.08.04, 21:14
        Miałam cc 21.05, a na koniec lipca lakarz stwierdziła że jak tylko będe chciała
        może mi załozyć wkładke
        A ja nadal myślę, i niewiem...
        Moze znajdą się osoby które po usunięciu wkładki starały się o dziecko i
        napiszą czy miały jakies trudności
      • Gość: elam Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.lex.pl 21.08.04, 13:16
        Ja miałam zalożoną spiralę po 2 ciąży (przez ok. 3 lata), niestety było to
        nieustanne pasmo stanów zapalnych (ale to chyba sprawa indywidualna). W końcu
        trzeba było ją wyciągnąć bo zaczęły się bardzo obfite krwawienia, myslałam że
        to od spirala, ale po pewnym czasie okazało się że mam mięśniaka. Nie wiem czy
        istnieje związek pomiędzy mięśniakiem a spiralą (niektórzy twierdzą że tak).
        Jeśli będziesz chciała zakładać po ciąży to uważaj,nie za wczesnie, bo czasami
        gin zakłada kiedy śluzówka macicy jest bardzo cienka i może byc pózniej sporo
        kłopotów z tego tytułu.
      • Gość: Wkładkowiczka:) Re:odpowiedzi ad nitek i in. odnosnie spirali:) cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 14:57
        Osobiście nauczyłam sie wyczuwać nitki dopiero po 3 miesiącach... Ale na
        początku i tak lekarz to kontroluje dość często. Nie ma co sie tym przejmować.
        Choć to nic trudnego, wymaga pewnego technicznego podejścia, zeby się z nimi
        nie minąć (dłonią do dołu, niektórzy radzą "od tyłu", ale po co...). Nitki są
        sztywne, przez to łatwo wyczuwalne, choć głebiej niz takie tamponowe (a z 4cm
        od wylotu). Najpierw lekarz zostawia dłuższe, potem w razie potrzeby skraca.
        Nie mogą być jednak zbyt krótkie, bo przy spotkaniu czołowym (są ze sztywnego
        materiału) mogą przeszkadzać partnerowi...
        Jeżeli chodzi o "opłatę", to mam wrażenie, ze pytasz czy wypada się jakoś
        lekarzowi "odwdzięczyć" za ten manewr (formalnie w przych.NFZ przeciez nic
        takiego nie ma, jeżeli lekarz poda Ci jakąś kwotę, to uważam, że ma tupet i ja
        bym do takiego nie chodziła.) Ja nikogo nie namawiam do przyzwyczajania lekarzy
        do takich standardów, wręcz przeciwnie, i choć uznaję, ze to normalna procedura
        i nam, kobitkom to sie po prostu należy to uznałam, że jest to dobry moment,
        zeby "podziękować" mojemu gin. za całokształt opieki... Niestety całokształt
        mojego lekarza okazał się zbyt wspaniały, bo wcisnął mi z powrotem mój okazały
        dowód wdzięczności mówiąc, że to w takim razie prezent od niego dla mojego
        dziecka, po czym z wielkim rogalem uciekł z gabinetu!
        Fajny, nie?
        Potem sie dowiedziałam, ze przychodnia źle stoi i od roku pracuje tam bez
        wynagrodzenia, walcząc (przynajmniej postawą), żeby jej nie zamknęli!
        Bardzo w porządku typ.
        I zażartuje, zeby nie przeżywac tak wkładkowania...
        Powodzenia
        Zadowolona Wkładkowiczka smile
    • Gość: gtrbbb Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 13:01
      up
    • Gość: paulinka Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: 217.173.203.* 22.08.04, 12:27
      Też myslalam i zastanawialam sie dlugo........czytałam wątki, dziewczyny pisały
      o skutkach ubocznych i ze zachodziły w ciąże... w końcu gdy zsunęła nam sie
      prezerwatwa załatwiłam wszystko migiem : wizyta u gina, zakup spirali i
      zalożenie..Bałam sie tych wszystkich skutkow ubocznych...ale...jest super!!
      Przede wszystkim nie boje sie już że zajdę smile , stany zapalne ...zniknęły
      (???) ...czuje sie dobrze..wkładka siedi b.dobrze (bylam na kontroli 2
      X)..Krwawienia są faktycznie obfite ale u mnie tylko przez 2 dni potem
      normalnie w sumie mam okres 5 dni (6 to juz takie plamienie)_ ale warto! warto!
      No i koszt !! Trzeba spróbować może i Tobie podpasuje, jak nie zawsze mozna
      usunąć smile
      Z czystym sumieniem polecam!!! smile
      • Gość: polecam Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 12:36
        tylko zakładając trzeba pamietać o bezwzględnej uczciwiści rozmawiając z
        lekarzem, kolerzanka nie przyznała się lekarzowi, że wcześniej przerywała
        ciążę, założył jej spiralę jak dla pierwiastki i zaszła, lekarz potem
        tłumaczył, że inna jest wielkość spirali dla kobiet, które nie były w ciąży i
        takich, których macica już ma w tym względzie doświadczenia.
        (dziecko zresztą urodziło się bez problemu i zdrowe, tyle, że jeszcze w trakcie
        studiów rodziców)
    • asiarol Re: proszę o odp.dla laika odnosnie spirali:) 23.08.04, 23:39
      czy są jakieś przeciwskazania do założenia spirali?
    • Gość: lampion3 Polecam!!!!!! IP: 195.187.67.* 24.08.04, 12:31
      witam!!spirale nosze (drugą) od 1993 roku. nic sie nie przesuwa, nie wypada,
      żadnych skutków ubocznych. No może poza tym, ze miesiączka jest dłuższa i
      obfitsza ale za to brzuszek po niej jest płaski jak deska albo i wklęsły
      (macica dokładnie się oczyszcza). Załóż spirale , sama musisz potem ocenic czy
      twój organizm tolerauje ciało obce czy nie.
      powodzenia !
      (zero bółu przy zakładaniu i zdejmowaniu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka