Dodaj do ulubionych

dusznosci a plasterki???

IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 22:40
Hej Od paru dni mam dziwne objawy...strasznie mi duszno i mam wrazenie jakby
brakowalo mi powietrza.Do tego jakos serce tak dziwnie mi bije ze caly cas je
slyszesmileNie wiem czy to skutek uboczny brania hormonow?Chce nadmienic ze
ostatnio prze pol roku bralam cilest i bylo wszystko ok.Dwa miesiace temu
przeszlam na plastry,przy pierwszym opakowaniu nie bylo takich objawow,a
teraz w trakcie drugiego opakowania wystapily jakies dusznosci.Nie wiem czy
to taka reakcja na plaster,czy moze upaly daja sie we znaki?Mialyscie moze
podobny problem? I co w takiej sytuacji odstawic te plastry i wrocic do
tabletek?
Obserwuj wątek
    • akala Re: dusznosci a plasterki??? 23.08.04, 10:07
      Witaj, nie chce cie straszyc, ale to byl wlasnie powod dla ktorego odstawilam
      plastry po wiecej niz roku stosowania - taki dlawiacy ucisk w piersiach. Plus
      pare innych nieprzyjemnych objawow, ktore ustapily po rezygnacji z evry,
      podobnie, jak uczucie dusznosci. Zastanawiam sie tylko, czy to byl rzeczywisty
      wplyw evry czy moze silna autosugestia (oj, naczytalam sie na tym forum o
      zakrzepicy i powiklaniach po-anty...). W kazdym razie chwilowo nie uzywam nic,
      bo na pytanie o inne pigulki pan doktor polecil mi Yasmine, o ktorej na
      zagranicznych forach mozna nieciekawe rzeczy wyczytac. W zwiazku z tym nie biore
      nic, i zastanawiam sie, co dalej crying

Pozdrowienia, Ala
    • agga1976 Re: dusznosci a plasterki??? 23.08.04, 11:10
      na pewno powinnas skontaktowac sie z lekarzem, tylko on powie Ci co powinnas
      zrobic, czy te dusznosci sa efektem upalow czy tez skutkiem ubocznym stosowania
      Evry

pozdrawiam
      A.
    • Gość: ania222 Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 13:01
      Ala mam pytanko...a czy te Twoje dusznosci pojawily sie juz przy pierwszym
      opakowaniu,czy pozniej oraz czy mimo tych objawow rozpoczynalas nowe opakowanie
      czy od razu odstawilas?

Ja wlasnie wrocilam od gin.Zaczerpnelam porady nawet dwoch lekarzy zeby
      porownac sobie ich opinie.Obaj stwierdzili ze nie maja jeszcze zbyt duzej
      praktyki z plasterkami,ale raczej nie wiazaliby tych moich dolegliwosci z
      evrą.A co do dalszego postepowania to jeden kazal mi przejsc na harmonet,a
      drugi pozostac na plasterkach i obserwowac co sie dzieje.Wiec nie wiem w koncu
      co zrobic,a jutro odklejam ostatni plaster i czekam na okres...
      • akala Re: dusznosci a plasterki??? 23.08.04, 16:38
        Nie, na poczatku bylo swietnie, nachwalic sie nie moglam... To byly narastajace
        objawy po trzech/czterech miesiacach - najpierw swedzenie nog i opuchlizna, bol
        zyl w nocy, potem rowniez w dzien (przy dluzszym siedzeniu), sinienie po
        najlzejszym uderzeniu (np. pedalem przy zsiadaniu z roweru), a potem wlasnie ten
        ucisk i dusznosc - to byly ostatnie dwa plastry. No i postepujaca depresja,
        wieczne smuteczki, ale to inna sprawa. Ostatni plasterek odkleilam i
        stwierdzilam, ze juz nie chce sie wiecej denerwowac, wiec nie rozpoczelam
        kolejnego opakowania. Moj gin wysmial mnie, stwierdzil, ze bez rodzinnych
        sklonnosci do zakrzepicy nic mi nie grozi, moze mial racje? Nie chcialam mimo
        wszystko sprawdzac crying Za bardzo mi sie te objawy zgadzaly z opisem powiklan przy
        pigulkach z forum. Aha, po odstawieniu evry wszystko powoli ustepowalo - teraz,
        trzy miesiace po, odczuwam jeszcze troszke tych zylnych dolegliwosci (bol i
        siniaki) ale w nieporownywalnie mniejszym stopniu. Problemy z oddychaniem i
        "zmora" na klatce piersiowej minely.

Czy ci lekarze, ktorych odwiedzalas, mieli jakies pomysly skad sie biora Twoje
        dusznosci, jesli nie sa zwiazane z hormonami?
        • Gość: xXx Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:37
          To, ze nikt w rodzinie nie mial zakrzepicy nie znaczy, ze ty nie mozesz miec.
          Opisane przez ciebie objawy sa wzskazaniem do natychmiastowego odstawienia
          plastrow/pigulek. Zawarte w nich estrogeny niekorzystnie wplywaja na
          krzepliwosc krwi nawet u zdrowej kobiety. Takze u zdrowej kobiety moga wywolac
          zylaki. Widocznie ty masz do tego jakies predyspozycje, dlatego tez nie
          powinnas stosowac zadnych metod hormonalnych zawierajacych estrogen
          (ethinylestradiol).

Co do dusznosci to w wielu ulotkach od pigulek jest wyraznie napisane, ze jesli
          sie pojawia nalezy pigulki natychmiast odstawic i pedzic do lekarza. Moze to
          byc wskazanie na zator pluc lub zawal (oba rzadko) lub niewydolnosc krazenia
          spowodowana ethinylestradiolem z pigulek/plastrow. Tak wiec ja radze te
          dusznosci potraktowac powaznie!
    • Gość: ania222 Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 19:09
      Hej!

Powiem Ci ze lekarze nie bardzo umieja znalezc odpowiedz na to skad te
      dusznosci.Ja z natury mam dosyc niskie cisnienie,wiec jedna pani doktor
      stwierdzila ze to moze od tego.Nie bardzo chce mi sie jednak w to wierzyc,bo
      pierwszy raz w zyciu wystapilo u mnie cos takiego,a jak bralam cilest to czulam
      sie ok.Drugi lekarz z kolei stwierdzil,ze byc moze za duzo wydziela sie tego
      hormonu z plasterka,ale sam za bardzo nie byl przekonany do tego co mowismilePoza
      tym dzis moze te dusznosci nieco ustapily,ale pojawilo sie cos nowego...czuje
      takie wewnetrzene drzenie calego cialasmile)
      Sama juz nie wiem co o tym myslec...

Pozdrawiam goraco
      • akala Re: dusznosci a plasterki??? 25.08.04, 10:08
        Wiesz, Aniu, z tymi objawami to ja bym sie chyba przeszla do kardiologa (i
        poskarzyla sie najpierw na objawy, a dopiero potem ze moze to w zwiazku z evra)
        - albo przynajmniej do rodzinnego, bo obawiam sie, ze ginekolodzy nie sa tak
        zupelnie bezstronni co do skutkow ubocznych hormonow. Wyglada na to, ze jeszcze
        nie bardzo maja doswiadczenie co do plastrow, a promocja jest bardzo skuteczna...
        Nawet, jesli to nie evra, warto sprawdzic czy nic zlego sie nie dzieje w
        organizmie. Ja tez mam cisnienie max. 90/60, czasem nawet nizej, ale drzaczka
        kojarzy mi glownie sie z nadmiarem kawy albo stresem - czyli kiedy to moje
        niskie cisnienie nagle siega normy - 120/80.

I daj znac, co dalej!
        Pozdrowienia, Ala
        • Gość: ania222 Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 12:35
          Hej!

U mnie te objawy byly jakies strasznie dziwne,bo jedne znikaly a w ich miejsce
          pojawialy sie nowe.Jak ustapily dusznosci,to pojawilo sie kolatanie i to
          drzenie.Potem to zniknelo i gdzies dwa dni przed odklejeniem plasterka pojawily
          sie koszmarne bole nog,a dokladnie lydek.Czulam takie dretwienie i
          ciezkosc.Wczoraj odkleilam ostatni plasterek i dzis czuje sie duuuuuzo
          lepiej.Napewno juz ich wiecej nie wezme,lekarz zmienil mi na tabletki ale sama
          juz nie wiem czy mam brac czy nie,bo boje sie zeby kolejne 3 tygodnie tak samo
          nie wygladaly.Jesli dalej sie bede tak kiepsko czula,to pewnie odwiedze
          kardiologa i dam Ci znac co i jak.
          Serdecznie pozdrawiam i zycze milego dnia
          • Gość: :) Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.system / *.system-net.pl 25.08.04, 16:54
            Czesc dziewczyny, opisze Wam mój przypadek, moze w ten sposób uda mi sie
            pomóc...
            Przez pól roku brałam cilest (pojawiły sie plamienia)a nastepnie Rigevidon
            (wziełam tylko dwie tabletki)Odstawiłam go poniewaz zaczełam czuć dretwienie
            ręki, do tej pory nie wiem czy był to skutek uboczny Rigevidonu czy tylko moja
            wyobrazniasmile (naczytałam sie o zakrzepicy i powikłaniach po tabletkach)
            Pojawiły sie duszności, kołatanie serduszka, ból i dretwienie nóg oraz rąk,
            zasłabnięcia... Oczywiście byłam u lekarza, zrobiłam badania (EKG, morfologia,
            układ krzepnięcia, stężenie potasu ) diagnoza: nerwy - nie chciąło mi sie w to
            wierzyć, po nastepnym zasłabnięciu pojechałam do szpitala: diagnoza ta sama
            Dostałam lekki roślinny lek uspakajający, czuje sie coraz lepiej... Tak więc
            siła złych mysli moze szkodzić...smile pozdrowionka
    • Gość: ania222 Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 17:28
      Hej!
      Powiedz mi czy bierzesz nadal tabletki anty i czy masz dalej takie objawy?
      Ja tez sie zastanawiam czy z to nie moja autosugestia te wszystkie objawy.Dosc
      czesto przegladam forum,naczytalam sie o tych wszystkich skutkach ubocznych i
      teraz caly czas o tym mysle...To nasluchuje czy czasem nie za glosno serduszko
      mi bije,ogladam moje zylki na nogach,sprawdzam czy mi dobrze oddychacsmile))
      Byc moze za bardzo doszukuje sie tego wszystkiego.
      Pozdrawiam
      • Gość: :) Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.system / *.system-net.pl 25.08.04, 19:32
        Aniu ja już nie biore tabletek... poczekam aż to wszytsko miniesmile tak jak Ty ja
        również czesto przegladam to forum, kiedy tylko czytam jakiś post o zakrzepicy
        zaczynam sie bać, czy to aby napewno nie dotyczy mnie... ten lęk jest silny,
        ale wynika z troski o własne zdrowie, tez doszukuje sie róznych objawów (im
        silniej sie tym wszytskim przejmuje tym silniejsze sa objawy o których pisąłam
        we wczesniejszym liście) tak to już jest z psychikąsmile na wszelki wypadek
        chciałabym zrobić usg żyl głębokich, ale wiem, ze takie badanie sporo
        kosztuje...
        • nati85 Re: dusznosci a plasterki??? 25.08.04, 22:07
          Autosugestia autosugestią, ale takie duszności czy drętwienia i bóle nóg mogą
          być na prawdę niebezpieczne! Pigułki to nie cukierki i niestety mogą bardzo
          poważnie zaszkodzić. Obecnie firmy farmaceutyczne przedstawiają nam je jako
          cudowny środek na wszystko - leczą trądzik i nadmierne owłosienie (pigułki tak
          na prawdę tylko to maskują i po odstawieniu problem wraca, a nawet może się
          nasilić), pomagają na migreny (ciekawe tylko czemu migrena jest bezwzględnym
          przeciwskazaniem, bo w połączeniu z pigułkami może prowadzić do wylewu),
          regulują miesiączki no i działają antykoncepcyjnie (czasami trwale, nawet po
          odstawieniu) - a prawda jest taka, ze jedynie to ostatnie ich działanie jest
          prawdziwe. Oczywiście o skutkach ubocznych i liczbie kobiet, które zachorowaly
          (czy na zakrzepicę, czy na wątrobę, raka sutka, żylaki, czy też coś innego) już
          się nie mówi...
    • Gość: ania222 Re: dusznosci a plasterki??? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 23:26
      Jejku dziewczyny nie wiem co robic.Najchetniej rzucilabym te tabletki,ale jakos
      nie bardzo ufam prezerwatywa.Czy jest taka mozliwosc ze te dusznosci,bole nog
      ktore mialam przy plastrach nie pojawia sie przy tabletkach? Czy te
      dolegliwosci to byl alarm ze cos sie dzieje i moga byc z tego wieksze
      problemy,czy znak ze organizm sie nie moze przyzwyczaic i trzeba zmienic na cos
      innego.Troche zamotalam...
      Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka