Dodaj do ulubionych

pękające pięty

16.10.14, 23:25
Nie wiem dlaczego, ale nagle zaczęły mi pękać pięty. I to nie tylko tak, że widać, ale i czuję lekki dyskomfort przy chodzeniu. Od czego to może być i co z tym zrobić mogę?
Obserwuj wątek
    • patria5 Re: pękające pięty 17.10.14, 08:32
      no może jednak Twoje bieganie ma z tym coś wspólnego?
      • aszuelka Re: pękające pięty 21.10.14, 10:27
        Faktycznie, nawet nie pomyślałam, że to może być z tym związane. Pytanie co z tym zrobic?
    • asdaa Re: pękające pięty 17.10.14, 16:54
      dowolny krem z mocznikiem 30%
    • mama-dobra-rada Re: pękające pięty 17.10.14, 18:18
      Szorstką i pękającą skórę na piętach można zmiękczyć w kąpieli (łyżka skrobi ziemniaczanej na litr ciepłej wody). Stopy trzeba moczyć codziennie przez 20-30 minut przed snem. Wypłukać, skórę dokładnie wytrzeć do sucha, wetrzeć oliwę lub olej (słonecznikowy, rycynowy), założyć skarpetki i wskoczyć do łóżka. Podobnie działa 15-20 minutowa ziołowa kąpiel. Można zaparzyć szałwię, dziurawiec, pokrzywę, rumianek, nagietek lub korę dębu. Rano wetrzeć w popękaną skórę wazelinę lub maść z witaminą A. Nie siadać i nie spać przy kaloryferze.
    • eenoive Re: pękające pięty 17.10.14, 22:38
      Przyczyna moze byc zbyt duzy nacisk na piety. mi pomogly wkladki ortopedyczne. Ja mocze w cieplej wodzie z soda, soda tez zmiekcza skore. Tam gdzie pekniecie polecam nozyk - scinak do pięt.
    • aszuelka Re: pękające pięty 21.10.14, 10:29
      Dziekuję za wszystkie rady. Na razie kupiłam jakiś krem w aptece polecony przez farmaceutkę i jest ciut lepiej. Mam nadzieję, ze to było chwilowe tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka