Dodaj do ulubionych

wrastające paznokcie

06.09.04, 07:12
Może którach z Was miała problem wrastających paznokci. Walczę z tym od ponad
pół roku i nie mogę wyleczyć. Moze macie jakieś cudowne sposoby.
Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: wrastające paznokcie IP: *.chomiczowka.net.pl 06.09.04, 10:58
      Mi tez swego czasu wrastały paznokcie... Pomógł tylko chirurg. A działał aż
      trzy razy.
      A może nosisz złe buty? Bo to też od tego dużo zależy.
      Pozdrawiam
      • kakatom11 Re: wrastające paznokcie 06.09.04, 19:27
        A może znacie jakiegoś dobrego chirurga w Warszawie
    • Gość: karola Re: wrastające paznokcie IP: *.telprojekt.pl 06.09.04, 12:12
      Mnie wrastaja paznokcie u duzych palcow u stopy. Mecze sie z tym od 7 lat. Jak
      bylam malutka to mama mi zle obcinala paznokcie i tak to sie zaczelo. Nie moge
      nosic butow zwezanych i splaszczonych w palcach, bo mnie wtedy strasznie boli.
      Palec u jednej nogi mi sie sam wyleczyl i nie wrasta mi paznokiec. Ale u
      drugiej nogi co jakis czas mi nabrzmiewa skora obok paznokcia i podchodzi ropa
      a potem sie wylewa, jak sie zagoi to jest jakis czas dobrze, ale potem znowu
      wraca to samo. Troche to brzydko wyglada ale panicznie boje sie pojsc do
      chirurga. Jak tyle wytrzymalam to dalej pewnie tez sobie dam rade. Czyszcze
      czesto paznokcie zeby nic pod nimi nie zalegalo i nie robil sie stan zapalny.
      A moze sa jakies inne metody na wyleczenie oprocz chirurga?
      Pozdrawiam.
      • honeybeam Re: wrastające paznokcie 06.09.04, 13:20
        Problem wrastających paznokci u stóp to nic innego jak ich niewłaściwe
        obcianie. Paznokcie u stóp należy obcinać prosto - tzn. bez zaokrągleń (tzw.
        przypiłowań na bokach paznokcia). Zaokrąglać można paznokcie tylko przy palcach
        u rąk i to też nie za mocno, bo będą się zawijać. Jeśli pojawia się stan
        zapalny trzeba obłożyć paluszka smile opatrunkiem zanurzonym w Rivanolu (takie
        mocno żółte tabletki albo roztwór w butelce - dostępny w aptekach bez recepty).
        Mocno wrośnięty paznokieć = wizyta u hirurga uncertain. Wyprowadzić "na prostą"
        takiego paznokcia może będzie mogła kosmetyczka smile.
        • anula36 Re: wrastające paznokcie 06.09.04, 14:18
          zeby pomogla wizyta u chirurga trzeba zeby zniszczyl jednoczesnie czesc
          macierzy-tej tkanki z ktorej paznokic sie tworzy i wyrasta, a chirurdzy rzadko
          przywiazuja do tego wage.
          na poczatku pomoze dobra pedikiurzystka -moze zalozyc taka palstikowa klamerke
          ktora odciaga paznokiec od ciala i pozwala mu rowno rosnac.
          jest tez metoda dosc drastyczna ale skuteczna -domowa-trzeba miedzy paznokcia a
          cialo wepchnac malutki gazik i zmieniac codziennie-pomoglo-przerobilam na
          wlasnej skorzewink
          • kakatom11 Re: wrastające paznokcie 06.09.04, 19:26
            Dzięki za wszystkie listy. Ja chirurga już raz przerabiałam. Jeden palec zrobił
            mi z obu stron, ale po 4 miesiącach z jednej strony znów zaczyna mi wrastać
            paznokieć i jestem zrozpaczona. Drugi palec trochę się paprze, ale nie boli.
            Trochę leci ropa, ale codziennie dezynfekuje i nie mam odwagi iść z nim do
            lekarza. Słyszałam od znajomej ze pomaga moczenie w moczu, ale nie mam
            przekonania.
            Pozdrawiam
            Kaśka
        • sowa_hu_hu klamra!!! 06.09.04, 19:43
          problem wrastających paznokci to nie tylko złe obcinanie!!! ja np. mam tak
          głęboko osadzone paznokcie że one po prostu wrastają w skóre! powinny być
          płaskie a sa zagięte - nie wiem czy wiecie o co mi chodzi...(?) ja tez sama z
          tym walcze już pare lat - niestety wycinam i wycinam - ale! słyszałam ze
          kosmetyczka moze załozyc specjalną klamre która wyprowadzi paznokieć na
          zewnątrz - tak więc jak tylko odrośnie mi to co tak głęboko wyciełam wyrusze na
          poszukiwani owej klamry - podobno jest mała i mozna ja malowac lakierem do
          paznokci... chirurg odpada! koelżance tak usuwali - nie pomoglo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka