Dodaj do ulubionych

BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie?

IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 27.09.04, 12:50
Mialam maly problem z tradzikiem(jestem przedd 30), po prostu pzred okresem
zazwyczaj na brodzie pojawial sie pryszcz jeden lub dwa, taki bolesny guzek,
ktory na szczescie po tygodniu stosowania masci Skinoren znikal.Ale
przeszkadzalo mi to, ze sie wogole pojawia i postanowilam znow zapukac do
dermatologa. Pod koniec czerwca zaczelam kuracje tetralyslem (dodatkowo
zewnetrznie clindacne, aknemycin i skinoren, wewnetrznie cynk). W polowie
lipca ze wzgledu na bole zoladka i nudnosci kuraja zostala zastopowana. Zmian
na lepsze ani na gorsze niebylo. To co zaczelo sie dziac w polowie sierpnia
przypominalo horror. Na brodzie wyskoczyly mi ogromne bolace cysty. Wiec
dermatolog zalecil ponownie tetralysal, sol ichtiolowa i to co bylo
wczesniej. Efekt jeszcze gorszy, zamiast znikac to cos sie powiekszalo.
Wyladowalam ponownie u mojego lekarza. Przepisal antybiotyk Rifampicyne i
masc Fucidyne. Nie skutkowalo. W internecie na str.dr Rozanskiego znalazlam
info o leku Acne-derm (cos ala Skinoren), zaczelo skutkowac, obrzek sie
zmniejszyl, az znikl. Zostaly zaczerwienienia, ktore mozna bylo zatuszowac.
Moja radosc nie trwala dlugo, przed tygodniem sytuacja sie powtozryla ale ze
zdwojona sila. I to paskudztwo sie rozprzestrzenia. Cala broda i nos. Co mam
robic, co to jest? Dlaczego dermatolog mi nie pomogl tylko zaszkodzil ? GCzy
ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem ? Blagam o pomoc, jestem juz
zdesperowana, nigdy w zyciu nie mialam czegos takiego !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: 212.180.161.* 27.09.04, 17:04
      A skad jestes??? Ja mam swietnego dermatologa.
      • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 27.09.04, 17:31
        woj.opolskie,ale chyba moglabym pojechac wszedzie aby sie tego pozbyc
        • jedna_z_was Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? 27.09.04, 17:41
          Ja jestem z Warszawy. Mam swietna pania doktor. Nazywa sie Maria Środa-
          Piasecka. Przyjmuje w CM LIM w Hotelu Marriott III p. Telefon (0 22) 458 70 00.
          Wizyta kosztuje 90zł. Godna polecenia, naprawde. Ma ten fach w ręku.
          • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 28.09.04, 10:17
            Jestem zalamana, jak dalej bedzie zle, to czeka mnie interwencja chirurgiczna sad
            • Gość: fleurette Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 28.09.04, 12:00
              jezu jaka interwencja chirurgicznasurprised??!! dziewczyno czym redzej zmień dermatologa. zrób badania skóry.
              • Gość: fleurette Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 28.09.04, 12:02
                ucięłouncertain

wybierz się so endokrynologa też. mogą pomóc tabletki anty typu diane35.
                • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 28.09.04, 16:16
                  Zapomniałam dodać, ze od tego cyklu jestem na diane35, ktora przepisal mi
                  ginekolog, widzac dopiero poczatek moich problemow.
                  • Gość: tania Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 23:48
                    Cześć nazywam się Tania ,mam podobny problem .Tylko ja Ci nie pomogę bo sama
                    potrzebuje pomocy .Jak znajdziesz jakiś cudowny środek to daj znać .
                    • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 29.09.04, 00:00
                      A mozesz mi powiedziec, czy stosowalas Tetralysal ? Zastanawiam sie, czy to ma
                      zwiazek z nasileniem sie zmian. Zjadlam chyba ze 4 opakowania, pozniej jeszcze
                      1 a pozniej p.doktora kazala je odstawic, bo moj zoladek mial ich dosc. I
                      wkrotce pojawily sie straszne problemy.
                      Na dodatek moje zmiany sa wrazliwe na pogode i zimno je poteguje sad
                      • Gość: optymistka Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 19:24
                        Hej, nie martw się tak smile Stosowałam Tetralysal - zażyłam kilka opakowań i
                        stwierdzam, że świetnie sobie poradził, z tym że nie sam, a z Differinem.
                        Differin - jeden z najnowszych leków antytrądzikowych na rynku - jest wprost
                        genialny. Wygładza, leczy, hamuje powstawanie nowych zmian. Oprócz tego zażywam
                        Diane 35 i efekty - po kilku latach walki m.in. za pomocą innych antybiotyków i
                        kremów (po Skinorenie i Aknemycin z reguły następowało u mnie pogorszenie)- w
                        końcu mnie zadowalają. Mi pomógł Differin, może Tobie pomoże także? smile
                    • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 29.09.04, 00:02
                      Swoja droga na razie moge polecic super portal na temat problemow z tradzikiem.
                      www.luskiewnik.gower.pl/PRYSZCZE2002.htm
                      Jedno co mnie martwi, ze jest tam strasznie duzo specyfikow, kuracji, ze trudno
                      sie zdecydowac co wybrac i co mogloby pomoc.
                      • Gość: fyrka Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.alfaelektro.com.pl / 62.233.185.* 29.09.04, 08:52
                        dobrym dermatologiem, ktory mnie pomogl, jest dr plucinski ordynator oddzialu
                        dermatologii w szpitalu wojskowym we wroclawiu. co prawda nie mialam tradziku
                        tylko dramatyczne uczulenie czy licho wie co na twarzy (wstyd sie bylo pokazac)
                        po jego kuracji zeszlo.
                        • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 29.09.04, 09:55
                          Dzieki. Do Wroclawia mam niedaleko, wiec jesli nie pomoze kuracja lekarza do
                          ktorego pojechalam 200km, to sie tam wybiore.
                          W sumie nie wiem czy te cysty to tradzik, byc moze to alergia na jakis skladnik
                          produktu ktory przez przypadek znalazl sie w mojej diecie (konkretnie kakao -
                          nesquik - puchatek- bo to jedyna rzecz ktorej wczesniej nie jadalam, wiec moge
                          przypuszczac, ze moze mialo jakis wplyw). Bo wierzyc mi sie nie chce, ze tak
                          nagle pojawilo mi sie na twarzy cos, czego nie mialam nawet w okresie
                          dojrzewania. Moze przypadkowo p.dermatolog przeniosla cos na rekach po
                          poprzednim pacjencie, nie wiem, w kazdym razie rekawiczek nie uzywala sad A moze
                          to skutek jednoczesnej terapii nadmiarem antybiotykow - tetralysal(tetracyklina)
                          +aknemycin(erytromycyna)+clindacne, a nie wiem czy mozna je stosowac razem ?
                          • Gość: nieufna lekarzom ! KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 29.09.04, 22:23
                            tak moge to nazwac !
                            • vienna71 Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( 30.09.04, 19:08
                              sprobuj moze u endokrynologa, jakies badania krwi. Ja przechodzilam przez ten
                              koszmar, dermatolog wyslal mnie do ginekologa, ginekolog karmil mnie roznymi
                              tabletkami i nic. Do tego zle sie czulam. Dopiero, gdy trafilam do
                              endokrynolaga nastapila poprawa. Okazalo sie, ze mam problem z tarczyca i
                              prolaktyna. Teraz jest duzo lepiej, ale slady na twarzy po tym co przeszlam
                              pozostaly.
                              • Gość: nieufna lekarzom ! Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 30.09.04, 21:47
                                Robiłam na własną rękę badania testosteronu, ponoć są w normie.
                                Zresztą nigdy się tym tak mocno nie przejmowałam bo zmiany jakie miałam nie
                                były prawie wogóle widoczne. Dopiero po ostanim leczeniu tetralysalem pojawiło
                                się coś niezidentyfikowanego, koszmarnego wielkości CZEREŚNI na brodzie, a tego
                                nie da się ukryć (ledwo opatrunek można przykleić). Dermatolog upiera się na
                                chirurga,bo to samo nie zniknie, mimo stosowania antybiotyków, trzeba pomóc
                                przez nacięcie.
                                Czy ktoś miał robiony taki zabieg ? JAk to wygląda? Ile kosztuje prywatnie (na
                                nfz się nie odważe)? Czy to skuteczne? Czy zostaje blizna ?

• Gość: fleurette Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 30.09.04, 21:56
                                  a powiedział co to jest to coś? w sumie naciecie nic strasznego, jak dobrze zrobione to nawet nie bardzo slady widac.
                                  • Gość: nieufna lekarzom ! Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 01.10.04, 10:18
                                    Powiedział tyle, że to ostry stan zapalny - ropień. Ale jaki powód, skąd to się
                                    wzięło, czy po zaleczeniu to może wracać itp. to pytania na które nie znam
                                    odpowiedzi sad
                                    • Gość: fleurette Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 01.10.04, 11:56
                                      coś mi się ten twój lekarz nie podoba. a w ogóle zadałaś te pytania jemu?
                                      • Gość: nieufna lekarzom ! Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 01.10.04, 14:03
                                        dzis dowiedzialam sie, ze byc moze jest to tzw. przeziebienie krwi !
                                        to by wyjasnialo dlaczego zmiana urosla pod wplywem zimna.
                                        w takim razie nie dziwie sie dlaczego masci na tradzik okazaly sie nieskuteczne!

ale przyznam, ze mam juz dosc wszystkiego
                                        • Gość: ja... Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 21:55
                                          mialas tyle specyfikow ze mozliwe jest iz zniszczylas skore na buzi...jesli tak
                                          jest kup w aptece krem aktywnie nawilzajacy eris...na naczynka...mialam taki
                                          sam klopot...najpierw wsio oki...troche powyskakiwaly gdy uzywalam acne-
                                          derm...a potem tragedia same plemy i strasznie to wygladalo!...buzie tak
                                          zniszczylam ze skora schodzila platami...polecam Ci ja nawilzyc a na
                                          potencjalne pryszcze nalozyc masc cynkowa! punktowo!!!mam 17 lat...po
                                          stosowaniu wszystkich preparatow tradzik znikl...jak cos jest czerwonego to nie
                                          tradzik tylko plama...pamietaj ze moglas ja wysuszyc...poza tym tradzik po
                                          kremie znikl...pozdrawiam...jak jakies pytania gg: 2538395
                                • Gość: misa Re: KOSZMAR PO KURACJI DERMATOLOGA :((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:29
                                  polecam lekarza w Częstochowie, dała radę z moim i znajomych trądzikiem- nazywa
                                  się joanna Magdziarz-Orlitz.Polecam
                    • Gość: tylko sex Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:58
                      Więcej sexu poprostu i samo zniknie.
                      • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 01.10.04, 14:01
                        jak chcesz wiedziec mam faceta i wcale nie w tym problem wink
                        • Gość: dermatolog Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:34
                          Jak go masz to idz z nim od czasu do czasu do lozka....... Ja tez mialam takie
                          problemy ale od tego czasu jak zaczelam 5 razy dziennie to sie skończyły
                          problemy z trądzikiem.
                          • Gość: nieufna lekarzom ! Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 03.10.04, 10:34
                            Sęk w tym, że w moim przypadku to nie trądzik wywołał te zmiany.
                            Nowa diagnoza lekarza brzmiała, że to przeziębienie krwi i czyrak i na to pomóc
                            może jedynie chirurg.
                            A co do porady, to zapewne pigułki antykoncepcyjne są przyczyną zaniku
                            trądziku, a nie sam sex wink)))
      • Gość: tania Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 19:12
        Jak nie będziesz chciała ze mną pogadać na gadu ,to wrazie czego podam Ci fajną
        stonę www.luskiewnik.gower.pl/informacje sierpień.htm
    • Gość: tania Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 19:06
      Cześć ,ja też mam taki sam problem ,wejdz na moje gadu to ci wszystko powiem co
      wiem na ten temat.1279675 to jest mój numer gadu
      • Gość: do Tani Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:03
        Kup sobie slownik ortograficzny
      • Gość: SŁOWNICZEK Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 23:45
        Nie masz nic ciekawszego do powiedzenia?Czy tobie nigdy nie zdarzyło się zrobić
        błędu? I czy ten błąd jest aż tak rażący że musiałaś lub musiałes pisać o
        jakims głupim słowniczku ortograficznym.Chyba masz za dużo czasu.
        • Gość: do slowniczka Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:26
          A na lekcjach z gramatyki to chyba spalas.
          • Gość: gramatyka Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:13
            Hej chyba się pomyliłaś .Nie zauważyłaś że na tym forum porusza się o wiele
            poważniejsze tematy.Jak chcesz się wymądrzać to wejdz sobie na czat.Ty to chyba
            nie masz żadnego problemu .Dobrze że na tym forum nie ma więcej takich
            przemądrzałków.A może ty masz jakieś kompleksy?
            • Gość: do gramatyki , sło Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 12:17
              Dziecko najpierw trzeba sie uczyć a potem klepać w klawiature . HI hi
              pustelniku.
            • Gość: do pustelnika Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:29
              To twoje dogadywanie to już choroba .Ty powinnaś pisać pod tematem ;BŁAGAM O
              POMOC PSYCHOLOGA" MANIAKU
              • Gość: nie śmiecić Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:10
                Ciebie interesuje dany temat? Poruszany tutaj na tym forum? Jeśli tak to po co
                odpowiasz na pytania nie zwiazane z tematem? Nie rob juz śmietnika z tego
                forum .Trochę ineligencji dziewczynooooooooo.
                • Gość: trądzik Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:15
                  Ten trądzik to juz Ci mozg zjadł.haaaaaaaaaaaaa haaaaaaaaaaaaaaa
                  • Gość: do trądzika Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:36
                    dziewczyno daj już spokój.ten wasz dialog jest bez sensu.ale piszę do ciebie bo
                    to ty zaczęłaś .
                    • Gość: hi hi Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:18
                      zaczęłaś -------------
                    • Gość: hi hi Re: BLAGAM O POMOC DERMATOLOGA - tradzik czy nie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:19
                      Po kropce piszemy dużą literą.
    • Gość: Asia DO WSZYTKICH DZIEWCZYN, KTÓRE MAJA PROBLEMY Z..... IP: *.chello.pl 28.10.04, 22:24
      gdy mialam 20 lat... zaczeły pojawaić mi się pojedyńcze krostki...
      potem było ich więcej aż nie dało się ich opanować.
      Zaczła się prawdziwy horror: wpierw antybiotyki (wewnetrznie i zewnetrznie),
      zabiegi, kwasy AHA doszłam do najwyższego stęrzenia, mikrodermabrazja,
      bluepeeel. Wszytko kosztowało mnie majatek!!!!!
      Byłam zalamana... aż wkońcu przez zupełny przypadek trafiłam na fantastycznego
      dermatologa
      doktor nazywa się Wasylyszyn tel.
      wyleczył mnie w 3 miesiące, jego zalecenia:
      myć buzię zwykłym mydłem, nie uzywać zadnych kosmetyków (ani kremów, ani
      fluidów ani maseczek)+ dwa specyfiki robione w aptece na zamówienie (za 10 PLN
      razem!!!), przez pierwsze kilka tygodni skóra była przesuszona, matowa i
      wyglądałam beznadzieje. po 1,5 miesiąca zauwżylam u siebie bardzo dużą poprawę.
      Od tamtego czasu minął rok... wszytkim potrzebującym opowiadam o tym lekarzu,
      bo wiem jaki to dramat gdy sie ma jedna wilka rane na twarzy.
      Naprawde warto spróbowac tej kuracji... kosztuje nie wiele a w porównaniu z tym
      ile czasu juz się męczycie z trądzikiem to chyba warto "zaryzykować"
      JESZCZE JEDNO!!!
    • Gość: Asia DO WSZYTKICH DZIEWCZYN, KTÓRE MAJA PROBLEMY Z..... IP: *.chello.pl 28.10.04, 22:25
      gdy mialam 20 lat... zaczeły pojawaić mi się pojedyńcze krostki...
      potem było ich więcej aż nie dało się ich opanować.
      Zaczła się prawdziwy horror: wpierw antybiotyki (wewnetrznie i zewnetrznie),
      zabiegi, kwasy AHA doszłam do najwyższego stęrzenia, mikrodermabrazja,
      bluepeeel. Wszytko kosztowało mnie majatek!!!!!
      Byłam zalamana... aż wkońcu przez zupełny przypadek trafiłam na fantastycznego
      dermatologa
      doktor nazywa się Wasylyszyn tel.
      wyleczył mnie w 3 miesiące, jego zalecenia:
      myć buzię zwykłym mydłem, nie uzywać zadnych kosmetyków (ani kremów, ani
      fluidów ani maseczek)+ dwa specyfiki robione w aptece na zamówienie (za 10 PLN
      razem!!!), przez pierwsze kilka tygodni skóra była przesuszona, matowa i
      wyglądałam beznadzieje. po 1,5 miesiąca zauwżylam u siebie bardzo dużą poprawę.
      Od tamtego czasu minął rok... wszytkim potrzebującym opowiadam o tym lekarzu,
      bo wiem jaki to dramat gdy sie ma jedna wilka rane na twarzy.
      Naprawde warto spróbowac tej kuracji... kosztuje nie wiele a w porównaniu z tym
      ile czasu juz się męczycie z trądzikiem to chyba warto "zaryzykować"
      JESZCZE JEDNO!!! NIE BIERZCIE ANTYBIOTYKÓW DOUSTNYCH!!!!
      DZIAŁAJA TYLKO DORAŹNIE I ROZWALAJA WĄTROBĘ!!! jestem tego zywym przykładem!
    • Gość: jeszce raz Asia namiary na świetnego dermatologa IP: *.chello.pl 28.10.04, 22:29
      www.wasylyszyn.abacus.pl/dojazd.htm
      przepraszam, za ta info w "trzech aktach" ale internet mi szwankuję
      POWODZENIA!!!
    • Gość: Młodsza Coś o tym wiem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:45
      Chociaż jestem sporo młodsza mam podobny problem, który zresztą sotsunkowo
      niedawno poruszałam. Przeszłam drogę przez tetracyklinę, erytromycynę... i
      cudaczne antybiotyki, które zawsze kończyły sie potwornymi cierpieniami z
      powodu jelit lub żołądka.. Leczenie zewnętrzne? caaaała gama leków (coś jak u
      ciebie z tego co widzę..) I jaki efekt? po przerwaniu laków? Nawrót i to
      rzeczywiście silniejszy.. Moze i powinno sie leczyć to środkami
      farmakologicznymi, ale ja zdenerwowana zaczęłam stosować dietę, zwłaszcza przed
      okresem (bo wtedy właściwie sie one pojawiają, a tak to sporadycznie i nie
      takie duże)... Do tego zaczęłam od herbaty z bratka... brałam tabletki
      drożdżowe... D tego owy Skinoren albo papka z apteki na przemian, w zależności
      od stanu skóry. I cóż mooge powiedzieć po miesiącu stosowania tylko domowych
      sposobów... Hm... jest nieźle. Wczasie okresu odrobinkę gorzej, ale naprawdę
      nie mogłam narzekać, zwłaszcza ze nie było wykwitów dużych i bolesnych,
      pojawiło sioe trochę małych grudek.
      Skoro dobiegasz 30 to moze to są zmiany hormonalne? Moja mama np. majac lat 40
      zawsze ma jeden czy dwa wykwity w czasie okresu... a mozę warto zmienić
      lekarza? I do leków dodać właśnie dietę? Cóż.. osobiscie zaczynam sie
      przekonywać, ze czasem lepiej zrezygnować z leków.. ja nie żałuję ze zostawiłam
      te tetraksyle i erytrommycyny.. ble.
      pozddrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka