Gość: dociekliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 12:05 Mój cholesterol całkowity wynosi 204.Hdl 98 a Ldl 97.Czy to zły wynik? Bardzo prosze o wyjaśnienie takiego dziwnego wyniku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kalinosia Re: cholesterol IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 12:55 cholesterol całkowity trochę za wysoki, norma u kobiet to 150-200 mg/dl. Norma HDL-powyżej 35 mg/dl, LDL do 165 mg/dl. ALe ważne jaki masz stosunek HDL do LDL. Norma w % to powyżej 20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwa Re: cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:19 dzieki,ale niepokoi mnie wlasnie inny stosunek procentowy niz ten o ktorym piszesz.U mnie jest prawie 50% na 50%.Zawsze mialam nizszy cholesterol calkowity,za to duzo wyzszy procentowo LDL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinosia Re: cholesterol IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:39 przecież prawidłowo ma być ponad 20%, Ty masz 50% więc jest dobrze, nie rozumiem niepokoju . HDL i LDL tez masz w normie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Do Dociekliwej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 18:50 Kalinosia ma racje,ona wie wszystko jesli tak napisała tzn.że tak jest.A najlepiej skonsultuj z lekarzem wtedy to badz co badz wyuczony w tej materii a nie samouk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwa Re: Do Dociekliwej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 18:57 dzięki,już wszystko wiem.Kalinosiu,nie denerwuj się na mnie,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadewu1 Re: Do Dociekliwej IP: *.robbo.pl 09.10.04, 19:08 Troszkę podwyższony, jestem ciekawa, co jesz (ja mam dużo wyższy, a nie jem tłuszczów zwierzęcych). Sprawdź, jak u Twoich rodziców. Ja odziedziczyłam wysoki poziom cholesterolu po tacie i jeżeli jeszcze podskoczy, będę go zbijać. Pozdrawiam, Ka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwa Re: Do kadewu 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 19:16 Raczej nie jadam tłuszczów zwierzecych,ale nie stosuje zadnych diet. Od czasu do czasu coś "niezdrowego" też jem, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinosia Re: Do Dociekliwej IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 12:18 Nie wiem, czy to mialo byc złośliwe czy wręcz przeciwnie . Ja nie wiem wszytskiego, ale po prostu zerknęłam na swoje wyniki, gdzie podane są normy, i koleżanka oprócz ciut podwyższonego chol. całkowitego to wygląda na to, że wszystko ma w normie. Co do podwyższonego chol, ja jeszcze 2 lata temu miałam 250!!!, schudłam i teraz mam 174 ). Ale 204 to jeszcze nie tragedia, ale może jakoś warto go zbić? Jest wiele tabletek bez recepty na zbicie cholesterolku.Pozdrowionka - agniecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadewu1 Re: Do Dociekliwej IP: *.robbo.pl 11.10.04, 00:23 ależ co złośliwie, ja mam ok. 250 od kilku lat... żaden lekarz nie widzi potrzeby zbijania farmakologicznego, ale nikt mi nie wierzy, że nie jem tłuszczów zwierzęcych (nie jem). Ale przypomniało mi się, że pigułki anty podnoszą czasem poziom cholesterolu. Aha, zbadaj sobie trójglicerydy, one są podejrzewane o większy wpływ na ew. miażdżycę i zawał. Ja mam w normie, czego i Wam życzę. Od pewnego czasu łykam też dojelitową aspirynę (niestety, polskiej już nie ma od maja), wierzę, że w razie czego rozrzedzi mi krew. Pozdrawiam, Ka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinosia Re: Do Dociekliwej IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 10:08 u mnie powodem wysokiego chol. była po prostu nadwaga, spora dodam . Zrzuciłam 15 kg i chol. tez spadł i jest ok. Trójglicerydy na szczęście mam też w normie . Wiem, że na zbicie cholesterolu można łykać przede wsyztskim Koenzym Q10, czosnek forte np., chrom Odpowiedz Link Zgłoś