26.10.22, 19:13
Słuchajcie, mam nieregularne miesiączki, ale staram się obserwować - zdarza się, że mam plamienie w ok. 14 dc, czasem go nie ma, ale za każdym razem pojawia się taki galaretkowaty śluz przezroczysty - czasem ok 14-15 dc czasem 21-22 dc. Czy to jest śluz płodny? Czy wystepowanie takiego sluzu jest jednoznaczne z owulacją?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: śluz 26.10.22, 22:36
      Przezroczysty, ciągnący lub lejący się śluz, to śluz płodny, Jego pojawienie się poprzedza owulację, a plemniki potrafią żyć w nim kilka dni.

Przy nieregularnych cyklach część cyklu po owulacji ma stałą długość, część przed owulacją może być dowolnej długości. Sprawdź, ile dni po objawach okołoowulacyjnych pojawia się u Ciebie miesiączka; powinno być ok. 14 dni.

Może zdarzyć się, że mimo takiego śluzu do owulacji jednak nie dojdzie. Wtedy po kilku lub kilkunastu dniach może nastąpić kolejna próba owulacji (znowu śluz) i cykl się wydłuży. Niepęknięte pęcherzyki otorbiają się i mamy wtedy do czynienia z PCOS.

Żeby mieć pewność co do wystąpienia owulacji, należy mierzyć temperaturę, ale nie pod pachą. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz na forum Naturalne Planowanie Rodziny; u góry strony są przydatne linki.

• czikita211 Re: śluz 16.02.23, 15:41
      Ja wszystkim aktywnym fizycznie kobietom - sportowo, zawodowo, seksualnie polecam najlepsze rozwiązanie aby zatrzymać komfort podczas miesiączki, a mianowicie kubeczki menstruacyjne Beppy Cup. Ja jestem zadowolona, nie musze użerać się już z przesuwającymi się podpaskami, zawodnym klejem, czy sznurkami od tamponów z drogerii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka