Gość: yachozna IP: *.cable.wsm.wielun.pl 27.11.04, 17:29 Jaki czas przed planowaną ciążą powinnam zacząć brać kwas foliowy i jak długo w trakcie ciąży?Jest on sprzedawany bez recepy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kalinosia Re: kwas foliowy IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 17:39 co najmniej 3 mce przed zajściem i w 1 mcu ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: kwas foliowy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.11.04, 19:32 Jest bez recepty pod nazwą Folik, Folimen, Folacid. Wszystkie preparaty mają ten sam skład a kosztują ok. 6 zł za 30 tabl.(miesiąc kuracji). Większe dawki są na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: kwas foliowy 28.11.04, 10:29 Jeżeli się zdrowo odżywiasz to nie musisz tak mocno trzymać się tego że 3 m-ce i dopiero wtedy mogę się starać o dzidzię, ale jeżeli nie to zgadzam się z przedmówczyniami.Jeżeli chodzi oto ile już w ciąży, to ja brałam do samego końca ( byłam prowadzona przez lekarza z długim stażem ordynatorowania w szpitalu), a od chyba 7-mego m-ca ciąży dostawałam Tardyferon-fol (żelazo z kwasem foliowym).Kwas foliowy wpływa na prawidłowe podziały komórkowe, ale i na krew, a dziecko rozwija się do samego końca nie tylko w pierwszych m-cach ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś