Gość: Dorota IP: *.punkt.pl 28.08.01, 15:42 Co to za wirus? Podobno jestem jego nosicielką. Co to oznacza i jaka może być tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: brodawczak 30.08.01, 23:44 Wirusy brodaWCZAKA TO NA PRZYKŁAD TAKIE M. IN, KTÓRE NA SKÓRZE POWODUJĄ KURZAJKI. Jest to choroba przenoszona drogą płciowa, na sromie w pochwie lub szyjce macicy może się objawiac drobnymui kłykcinami. Znalazły się w centrum zainteresowania ginekologów, gdyż uwaza sie, że po wielu latach zakażenie to może prowadzić do powstania raka szyjki macicy.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 31.08.01, 13:19 Czy to jest jakieś zagrożenie dla mojego partnera? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 31.08.01, 23:29 Po pierwsze on może się od Pani zarazic , bądź zaraził Panią. U mężczyzn wirus ten stanowi czynnik ryzyka zachorowania na raka pracia, ale w znacznie mniejszym stopniu niż u kobiet. powinna miec Pani określony typ wirusa (pracownia cytologiczna ceentrum Onkologii ) wykonuje takie badanie>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 01.09.01, 13:20 A czy można w jakis sposób zwalczyć tego wirusa? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 02.09.01, 21:37 Należy po prostu zastosowac leczenie przeciwzapalne(ja stosuję Kolpotex 230 i leki uodparniające- Groprinosine) , portem kontrolna cytologia po 3 m-cach. Możliwe, że organizm sam pozbędzie się zakazenia-m jeśli nie trzeba by wdrożyć leczenie (np.krioterapia) Najlepiej zgłosić sie do Specjalistycznej poradni Cytodiagnostycznej)MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 04.09.01, 15:58 Dziękuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: brodawczak IP: *.se.com.pl 12.09.01, 11:40 witam.. czy bedac nosicielka wirusa brodawczaka mozna oddac krew? zaskoczyla mnie Pani inoformacja ze mozna to leczyc, moj lekarz twierdzi ze na razie nie ma skutecznych srodkow na tego wirusa.... Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 12.09.01, 23:49 Tak, myślę, ze infekcja jest miejscowa. Wiekszosc typów wirusa HPV samo się eradykuje, czasem przy stosowaniu srodków immunostymuluj.ących>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 15.09.01, 11:49 Gość portalu: vera napisał(a): > zaskoczyla mnie Pani inoformacja ze mozna to leczyc, moj lekarz twierdzi ze na > razie nie ma skutecznych srodkow na tego wirusa.... Właśnie jestem po badaniu kolposkopowym. Lekarz powiedział, że do dwóch lat wirus powinien zostać zwalczony siłami własnymi organizmu. Jeśli nie, konieczne będzie leczenie (operacja). Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 16.09.01, 21:33 Tak, oczywiscie, ale trzeba się kontrolowac co pół roku. Próbuje sie leczenia nonoxinolem 9 , ktory ma działanie nie tylko plemnikobójcze, ale przeciwwirusowe. No i na razie- prezerwatywa. Nonoxinol 9 to Kolpotex 230- gałki do pochwy l, oprócz tego np. krioterapia>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: brodawczak IP: *.man.szczecin.pl 19.09.01, 12:53 Witam, mam pytanie dotyczące rodzaju badania, jakie należy wykonać w celu rozpoznania wirusa brodawczyka. Od miesiąca mam dziwną narośl przy wejściu do pochwy. Jest on gładka, ale w okolicy wyczuwam takie male grudki. Byłam u lekarza dermatologa, który powiedział, ze prawdopodobnie to naskórek, wysłał mnie do ginekologa. Lekarz ginekolog uważa, że to fragmenty błony dziewiczej, stwierdził również, że pochwa nigdy nie ma całkowicie gładkiej śluzówki. Jednak ja niepokoje się tą sytuacją, ponieważ niegdy nie wyczułam wcześniej tych zmian. Moim stałym problemem są tez nawarcające stany zapalne. Chce zaznaczyć, ze moj mąż nie ma żadnych zmian. Proszę mi wskazac, jakie badanie powinnam wykonać, zeby sie upewnic, czy to nie jest wirus brodwaczyka? czy jest potrzebne skierowanie, czy może prywatnie tez mozna je wykonać? Pozdrawiam serdecznie Iza Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 20.09.01, 21:24 Zmiane najlepiej usunąć i zbadac histopatologicznie!AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: brodawczak IP: *.man.szczecin.pl 25.09.01, 11:43 Pani Doktor, mam pytanie czy badanie cytologiczne wykazuje zakazenie wirusem brodawczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brodawczak 25.09.01, 18:02 Tak wykryc mozna charakterystyczne komórki-tzw, koilocyty. Odpowiedz Link Zgłoś