Dodaj do ulubionych

brodawczak

IP: *.punkt.pl 28.08.01, 15:42
Co to za wirus? Podobno jestem jego nosicielką. Co to oznacza i jaka może być
tego przyczyna?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: brodawczak 30.08.01, 23:44
      Wirusy brodaWCZAKA TO NA PRZYKŁAD TAKIE M. IN, KTÓRE NA SKÓRZE POWODUJĄ
      KURZAJKI. Jest to choroba przenoszona drogą płciowa, na sromie w pochwie lub
      szyjce macicy może się objawiac drobnymui kłykcinami. Znalazły się w centrum
      zainteresowania ginekologów, gdyż uwaza sie, że po wielu latach zakażenie to
      może prowadzić do powstania raka szyjki macicy.MA
      • Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 31.08.01, 13:19
        Czy to jest jakieś zagrożenie dla mojego partnera?
        • monika.antepowicz Re: brodawczak 31.08.01, 23:29
          Po pierwsze on może się od Pani zarazic , bądź zaraził Panią. U mężczyzn wirus
          ten stanowi czynnik ryzyka zachorowania na raka pracia, ale w znacznie
          mniejszym stopniu niż u kobiet. powinna miec Pani określony typ wirusa
          (pracownia cytologiczna ceentrum Onkologii ) wykonuje takie badanie>MA
          • Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 01.09.01, 13:20
            A czy można w jakis sposób zwalczyć tego wirusa?
            • monika.antepowicz Re: brodawczak 02.09.01, 21:37
              Należy po prostu zastosowac leczenie przeciwzapalne(ja stosuję Kolpotex 230 i
              leki uodparniające- Groprinosine) , portem kontrolna cytologia po 3 m-cach.
              Możliwe, że organizm sam pozbędzie się zakazenia-m jeśli nie trzeba by wdrożyć
              leczenie (np.krioterapia) Najlepiej zgłosić sie do Specjalistycznej poradni
              Cytodiagnostycznej)MA
              • Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 04.09.01, 15:58
                Dziękuję za informacje.
              • Gość: vera Re: brodawczak IP: *.se.com.pl 12.09.01, 11:40
                witam..
                czy bedac nosicielka wirusa brodawczaka mozna oddac krew?
                zaskoczyla mnie Pani inoformacja ze mozna to leczyc, moj lekarz twierdzi ze na
                razie nie ma skutecznych srodkow na tego wirusa....
                • monika.antepowicz Re: brodawczak 12.09.01, 23:49
                  Tak, myślę, ze infekcja jest miejscowa. Wiekszosc typów wirusa HPV samo się
                  eradykuje, czasem przy stosowaniu srodków immunostymuluj.ących>MA
                • Gość: Dorota Re: brodawczak IP: *.punkt.pl 15.09.01, 11:49
                  Gość portalu: vera napisał(a):

> zaskoczyla mnie Pani inoformacja ze mozna to leczyc, moj lekarz twierdzi ze na
                  > razie nie ma skutecznych srodkow na tego wirusa....

Właśnie jestem po badaniu kolposkopowym. Lekarz powiedział, że do dwóch lat wirus
                  powinien zostać zwalczony siłami własnymi organizmu. Jeśli nie, konieczne będzie
                  leczenie (operacja).
                  • monika.antepowicz Re: brodawczak 16.09.01, 21:33
                    Tak, oczywiscie, ale trzeba się kontrolowac co pół roku. Próbuje sie leczenia
                    nonoxinolem 9 , ktory ma działanie nie tylko plemnikobójcze, ale
                    przeciwwirusowe. No i na razie- prezerwatywa. Nonoxinol 9 to Kolpotex 230-
                    gałki do pochwy l, oprócz tego np. krioterapia>MA
                    • Gość: iza Re: brodawczak IP: *.man.szczecin.pl 19.09.01, 12:53
                      Witam,
                      mam pytanie dotyczące rodzaju badania, jakie należy wykonać w celu rozpoznania
                      wirusa brodawczyka.
                      Od miesiąca mam dziwną narośl przy wejściu do pochwy. Jest on gładka, ale w
                      okolicy wyczuwam takie male grudki. Byłam u lekarza dermatologa, który
                      powiedział, ze prawdopodobnie to naskórek, wysłał mnie do ginekologa. Lekarz
                      ginekolog uważa, że to fragmenty błony dziewiczej, stwierdził również, że
                      pochwa nigdy nie ma całkowicie gładkiej śluzówki. Jednak ja niepokoje się tą
                      sytuacją, ponieważ niegdy nie wyczułam wcześniej tych zmian. Moim stałym
                      problemem są tez nawarcające stany zapalne.
                      Chce zaznaczyć, ze moj mąż nie ma żadnych zmian.
                      Proszę mi wskazac, jakie badanie powinnam wykonać, zeby sie upewnic, czy to nie
                      jest wirus brodwaczyka? czy jest potrzebne skierowanie, czy może prywatnie tez
                      mozna je wykonać?
                      Pozdrawiam serdecznie
                      Iza
                      • monika.antepowicz Re: brodawczak 20.09.01, 21:24
                        Zmiane najlepiej usunąć i zbadac histopatologicznie!AM
    • Gość: iza Re: brodawczak IP: *.man.szczecin.pl 25.09.01, 11:43
      Pani Doktor,
      mam pytanie czy badanie cytologiczne wykazuje zakazenie wirusem brodawczyka?
      • monika.antepowicz Re: brodawczak 25.09.01, 18:02
        Tak wykryc mozna charakterystyczne komórki-tzw, koilocyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka