Dodaj do ulubionych

torbiel na jajniku

10.12.04, 23:39
Witajcie

Moja bratowa wczoraj dowiedziała się że ma torbiel na jajniku, bardzo się
denerwuje, wyczytała w necie ze to może być rak, ginekolog kazał przyjść za
miesiąć, nie zlecił żadnych badań, za to lekarka rodzinna się trochę
przestraszyła ale też nie zleciła badan bo to ginekolog ma się tym zająć,
więć bratowa wie tyle że jak torbiel pęknie to ona z bólu nie wytrzyma, moze
wiecie jakie badania powinna mieć zrobione, leków nie może brać bo karmi,
tylko przeciwbólowe w ostateczności,
może coś wiecie na ten temat?

Magda
Obserwuj wątek
    • fumcia84 Re: torbiel na jajniku 11.12.04, 00:04
      Może niech pójdzie na konsultację do innego lekarza, oczywiscie o ile temu nie
      ufa w tym przypadku. Ja bym poprosiła o skierowanie na USG ginekologiczne - o
      ile jeszcze nie miała robionego.
      Być może torbiel jest nieduży i lekarz chce go zostawić na jakiś czas w spokoju,
      aby sprawdzic czy nic się z nim złego nie dzieje (nie rośnie itp). No i przede
      wszystkim spokój, albo tak jak napisałam odwiedzić innego gina.
      Dużo zdrówka.
    • amadores Re: torbiel na jajniku 11.12.04, 01:23
      Czesc!
      Rozwniez mialam torbiel na jajniku - jeszcze przed urodzeniem dziecka. Wydaje
      mi sie, ze koniecznie powinna isc na USG. W moim przypadku byla to torbiel
      plynowa i zostala "rozpedzona" hormonami!
      a
    • urbanchaos Re: torbiel na jajniku 11.12.04, 09:12
      sa torbiele pojawiające się jak nie dojdzie do owulacji tworzą się z
      pęcherzyka,z którego nie uwolniło się jajeczko one czesto w drugiej fazie
      zmniejszają się,ale warto monitorować na USG taką torbiel na pocz.następnego
      cyklu czy zniknęła,może wystarczy Luteina po owulacji,ona spowoduje zmniejszenie
      torbieli
    • annor Re: torbiel na jajniku 11.12.04, 13:26
      Ja też miałam dość duży torbiel na jajniku, do tego marker nowotworowy ca-125
      przekraczał normę 15-krotnie, w tym samym czasie byłam w ciąży. Torbiel sam się
      wchłonął, nie potrzebna była żadna operacja. Przy usuwaniu torbieli pomocne są
      też tabletki antykoncepcyjne, które wyłączają jajniki i torbiel może się wtedy
      szybciej wchłonąć.
    • bartoszka_72 Re: torbiel na jajniku 11.12.04, 18:26
      Ja miałam torbiel na jajniku 8 cm.Bylo to 2 lata po urodzeniu.Bardzo mnie bolał
      brzuch ,jakbym miała znowu rodzić.Podobno zaczęła się ona skręcać-ta
      torbiel.Dostałam wezwanie do szpitala.Tam mi zrobiono USG i obserwowano.Nie
      dostawałam żadnych leków. Zrobiono masę wyników ,prześwietlono wszeż i
      wzdluż.Po 3 dniach znowu mi zrobiono USG.I okazalo się że...torbiel sama się
      wchlonęła. Mam nadzieję że i u Ciebie będzie tak samo.Powodzenia.
      • mamiga Re: torbiel na jajniku 12.12.04, 01:36
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, moja bratowa się już trochę uspokoiła, brzuch
        ją boli dosyć mocno i w pn wybiera się znowu do lekarza, na pewno wszystko
        będzie dobrze tylko musiałam odgonić od niej te czarne myśli i chyba mi się
        udało dzięki Wam
        zdrówka życzę
        Magda

• Gość: joanna29 Re: torbiel na jajniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:23
      Hej,
      Ja tez walcze z torbielą, jestem drugi cykl na tabletkach anty.
      Dziewczyny po jakim czasie brania tabletek torbiel sie wchlonęła?
      • 2212kk Re: torbiel na jajniku 20.12.04, 13:33
        To chyba zależy od rodzaju torbieli jak i skuteczności danych tabletek...Ja
        zwalczyłam torbiele-a miałam ich sporo na obu jajnikach-Luteiną.Po 2 cyklach jej
        brania-torbiele wchłonęły się całkowicie.Teraz jestem na
        tabl.anty.trójfazowych,które dodatkowo działają profilaktycznie.
        Pozdrawiam.
        KASIA.
    • paula_blue Re: torbiel na jajniku 23.12.04, 20:15
      A ja dostałam Gravistat 125 i strasznie sie boję że będzie bolało jak peknie...
      Czy któraś z was brała Gravistat? Czy torbiele jajników to nawracjący temat jak
      bierze sie tabletki antykoncepcyjne?
      • Gość: Lulka Re: torbiel na jajniku IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 21:24
        No właśnie czytałam że leczy się gravistatem 250, ale proszę napiszcie coś więcej.
    • Gość: Kati Re: torbiel na jajniku IP: *.crowley.pl 06.01.05, 10:05
      A co się robi z torbielkami, jak się chce zajść w ciążę? Przecież stosowanie
      pigułek anty uniemożliwia zajście.
      Pozdrawiam
      • Gość: mari Re: torbiel na jajniku IP: 195.205.163.* 06.01.05, 10:28
        Kati,
        ja brałam distreptaze w czopkach. Moja sistra tez to brała i torbiele sie
        wchłonęły i bez brania antyków. Ale to wysztko zalezy od tego co to za torbiel.
        Ja miałam zwykła, bo pęcherzyk nie pękł.
      • Gość: mysha Re: torbiel na jajniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:36
        Zanim zaszłam w ciążę miałam prawie 10 cm na 6 cm torbiel na jajniku i to
        lekarze właśnie zalecili mi zajście w ciążę, choć dawali tylko 15% szans
        (dodatkowo mam endometriozę), to udało się za pierwszym razem! Teraz jestem w
        18 tygodniu ciąży, wszystko w porządku, a torbiel cały czas się zmniejsza.
        Możliwe, że przy kolejnym badaniu usg, wcale go już nie będzie! Życzę
        powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka