Dodaj do ulubionych

ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!!

16.05.02, 14:37
Mam 25 lat i od pół roku biorę pigułki Minulet, a od dwóch miesięcy na nogach zaczęły pojawiać się
drobne popękane fioletowe żyłki. Mam też klasycznego żylaka pod kolanem i grubą, bolącą żyłę ( "w
środku") na udzie. Mam opuchnięte nogi i czuję się, że coś jest nie tak. Czy to oznacza, że muszę
zrezygnować z brania pigułek? A może zmienic ich rodzaj?
Będę wdzięczna za każdą radę...
Obserwuj wątek
    • julka2 Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 16.05.02, 15:18
      Poczytaj sobie o zespole przeciwciał antyfosfolipdowych. Przeczytaj ulotkę
      załączoną do tabletek i UWIERZ, że to się zdarza. I to bardzo często. I niestey
      nie mija jak przestaniesz brać to dziadostwo. Zostaje z tobą już na zawsze.
      Zyczę rozsądnego wyboru
    • aduska Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 16.05.02, 15:39
      Ja 3 lata temu przez miesiąc brałam Diane35 a nogi puchną mi do tej pory i mam
      uszkodzone 2 zastawki. Polecam rajstopy uciskowe Sigvaris. Może są uciążliwe
      (szczególnie latem), ale mniej boli i mniej puchnie. A pigułki muszę brać ze
      względów zdrowotnych
      Życzę zdrowia
      PS Rajstopy można dostac w niektórych aptekach - robione na wymiar
    • monika.antepowicz Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 22.05.02, 09:00
      Jeżeli wiąze Pani swoje dolegliwości z przyjmowaniem preparatu
      antykoncepcyjnego Minulety, to radziłabym zmienić sposób antykoncepcji (
      wkładka domaciczna, lub preparat depo-provera) Ważne jest tez, czy w Pani
      rodzinie były przypadki powikłań zakrzepowych, i czy pali Pani papierosy ( w
      takim przypadku powinno się rzucić palenie)
    • mela-blonda Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 23.05.02, 18:49
      Przede wszystkim nie zakładaj nogi na nogę, bo zaciskasz wtedy naczynia. A
      większość kobiet tak właśnie siedzi. Mnie mój mąż gani za to jak może.
    • magginka Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 28.05.02, 22:41
      jak to że po odstawieniu pigułek żylaki zostaja ja mam kilka naczynek na łydce,
      jedna żyła fioletowa chyba sie powieksza, czym to smarować czego używać ,
      antykoncepcję hormonalnamuszę jeszcze stosować, co może pomóc na żylaki a co
      pogarsz jeszcze ich stan- dieta sport dużo jeżdżę na rowerze POMOCY
      • Gość: elka14 Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 10:57
        Dziewczyny,
        Dbajcie o nogi. Sprawy z żyłami niestety są nieodwracalne. Jeśli tylko możecie
        odstawcie leki, które wzmagają "ciężkość" nóg. Zapobiegawczo przy zmęczeniu nóg
        można pić wyciąg z kasztanowca - ziołowy preparat do dostania w każdej aptece
        bez recepty, a także smarować nogi np venorutonem i jeśli się tylko da to nogi
        unosić wyżej(np.opierać na stołku podczas oglądania telewizji).
        Pozdrawiam
        Elka
        • monika.antepowicz Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 02.06.02, 14:26
          Obawiam sie,że zbyt intensywana jazda na rowerze może nasilić dolegliwości-
          należy też unikać gorących kapieli, wystawiania na słońce i pamiętać, by
          trzymać w miare możliwości podczas odpoczynku nogi w górze- można spróbować
          smarować preparatem Lioton- niektóre naczynka znikają, część sie zmniejsza.
    • rafto Re: ŻYLAKI-POMOCY!!!!!!! 02.06.02, 21:38
      Też walczę jak na razie bezskutecznie z dolegliwościami żylnymi,łykam rożne
      tabletki przepisane przez lekarza juz od lutego,smaruję żelami
      i...nic.Zastanawiam się jak dlugo można i powoli trace wiarę w swojego lekarza .
      Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka