Gość: iroza7 IP: *.nfz / 213.17.128.* 30.12.04, 14:03 Czy ktoś mógłby mi podać adres gdzie wykonywane są zabiegi usuwania guzków z piersi ale nie metodą tradycyjną. Bardzo prosze o pilną odpowiedź. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joisana Re: guzek piersi IP: 81.219.113.* 30.12.04, 15:03 Co dla Ciebie jest metodą tradycyjną, a co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iroza7 Re: guzek piersi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 21:51 metodą tradycyjną jest wyciecie za pomocą skalpela. natomiast inne o jakich słyszałam to laserowa oraz jest podobno nowe urzadzenie które usuwa guzek w 100% bez konieczności cięcia Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: guzek piersi 30.12.04, 22:50 Skalpel, elektokoagulator , laser, to wciąż cięcie tylko za pomocą innego medium, więc poniekąd tradycyjnie, chociaż coraz nowocześniejszym sprzętem. Urządzenie o którym słyszałaś to wynalazek, który do nas jeszcze nie dotarł, nie wiem nawet czy skończyła się faza eksperymentu, nie dokopałam się żadnej literatury na jego temat(ale też nie mam dużo czasu), ale dwa lata temu(czy coś koło tego) miał być objawieniem w USA. W Polsce pozostaje Ci tradycja, zazwyczaj do zabiegu używa się elektrokoagulatora, aby ograniczyć krwawienie. Zabieg lepiej wykonać w dużym ośrodku, a nie prywatnej klinice, w której poza luksusowym (słonopłatnym) pokoikiem i miłą obsługą, może nie być doświadczonego fachowca. Zrób wywiad jak jest w Twojej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iroza7 Re: guzek piersi IP: *.nfz / 213.17.128.* 31.12.04, 11:00 Dziękuje za odpowiedź. Znalazłam informacje na temat usuwania guzkow. Jest bowiem urządzenie o nazwie mammotom dzięki któremu usuwa się guzki do 3cm. i pierś nie jest dzięki temu bardzo "pocięta". W Polsce jest kilka ośrodków które się tym specjalizują. Jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś