19.01.05, 16:14
Napiszcie, proszę czy używając tabletek Cerazette stosujecie jeszcze
dodatkowe zabezpieczenie np.: prezerwatywę?
Ja używam, Cerazette, ale wiem , że nie są tak skuteczne jak inne tabletki.
Świadomość ta działa na mnie strasznie stresująco do tego stopnia, ze myślę o
tym nawet podczas stosunku i niestety nie wpływa to dobrze na nasze kontakty.
Nie wiem może zabezpieczać się dodatkowo, jednak w takim razie po co brać
tabletki hormonalne(przecież nie są one obojętne dla zdrowia kobiety).
Jak to jest u Was??
Obserwuj wątek
    • laiqua Re: Cerazette 19.01.05, 19:41
      Skąd masz informacje o tym, że sa ona mniej skuteczne od innych pigułek?
      Wg moich źródeł nie jest to zgodne z prawdą. Przy zastosowaniu się do podanej
      dokładności (mój ginekolog zaleca trzymać się wręcz 1 h - dlatego zapisuje je
      tylko po tym, gdy dziewczyna z całą świadomością weźmie na siebie taką
      punktualność, ale zakładam, że może troszkę przesadzać) w przyjmowaniu tabletek
      skuteczność jest taka sama jak dwuskładnikowych. A prezerwatywę stosuję wówczas,
      gdy zdarzy mi się wyjść poza te 3 godziny (od października 2 razy).
      Podobny temat, wraz z przytaczanymi przeze mnie badaniami angielskimi na ten
      temat znajdziesz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=15795764&v=2&s=0
      Pozdrawiam i życzę spokojnego korzystania z uroku pigułek smile
    • danetdd Re: Cerazette 20.01.05, 10:28
      Cześć!!!
      Ja po tym świństwie dostałam krwawienia!!!Krwawie już 9 dni i jak mi nie
      przejdzie do jutra to jadę do szpitala na zabieg!!!Jestem 9 tyg. po porodzie a
      krwawić zaczęłam po 8 szt tabletek!!!Ja bym radziła Wam to rzucić, bo wiem, że
      dużo kobiet po tym krwawi a ja nadal karmię piersią...
      Pozdrawiam
      • mama_szymka Re: Cerazette 20.01.05, 11:26
        Dziękuję Wam za odpowiedź.
        Wiedzę o mniejszej skuteczności Cerazette opieram tym ,że mają one wskaźnik
        Pearla 1-4, a pozostałe pigułki 0,2 - 2,5 to chyba o czymś świadczy.
        Ja też używam ich regularnie z dokładnością do godziny, WIĘC MOŻE NIE
        POTRZEBNIE SIĘ MARTWIĘ.
        Na szczęście nie miałam problemów z krwawieniem (plamienie wystąpiło w czasie
        spodziewanego okresu i już się skończył). Również karmię piersią, gdyby nie to
        zdecydowałbym się na tabletki dwuskładnikowe.
        POZDRAWIAM SERDECZNIE
    • Gość: pistacja Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:26
      Ja bralam Cerazette przez rok - karmilam piersia. Nie mialam zadnych problemow,
      ani plamien, ani nudnosci czy zawrotow glowy. Cerazette jest tak samo skuteczne
      jak inne pigulki - trzeba przestrzegac tylko godziny polykania tabletek. Na to
      uczulil mnie moj gin. Rano - godz. 6.00 po obudzeniu - tak bylo u mnie. Ja nie
      stosowalam zadnych innych zabezpieczen, ale jesli ma Ci to pomoc - uzyj
      dodatlowych zabezpieczen.
      • Gość: marta Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:24
        Dziewczyny, zastanawiam się nad Cerazette (mam problemy z żyłami nóg po
        pigułkach).
        Powiedzcie mi, jak wygląda takie plamienie miesiączko-podobne podczas brania
        Cerazette - tzn. czy jest w miarę regularne tak jak okres? (można je
        przewidzieć?) - czy raczej niespodziewane, z zaskoczenia?
        I czy jest bolesne? (u mnie nawet plamienie na pigułkach bolało).
        pozdrawiam
        PS. czy u Was piersi reagują (powiększają się) na Cerazette czy nie? Bo to
        chyba jest reakcja na estrogen, prawda? A w Cerazette go nie ma. Wkurza mnie,
        że na pigułkach piersi mnie bolą prawie non stop. Czy na Cerazette będzie
        lepiej?
        • super-kasiatko Re: Cerazette 20.01.05, 13:10
          ja po cerazette najpierw dostałam krwawienia(raczej potopu) poszłam do gina,
          zbadał mnie(byłam niedawno po porodzie)z usg włącznie i powiedział, ze jest ok
          i samo przejdzie. Teraz mam 5 opakowanie i prawie przez 1 ostatnie całe
          opakownie plamiłam. Wydzielina przypominała ten śluz z krwią poporodowy.
          Mieściło się to na wkładce higienicznej. Gin powiedział, że to się niestety
          zdarza przy cerazette i mam się nie martwić. Teraz od 2 tygodni nie mam
          plamienia i jest ok
          • Gość: marta Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:21
            Dzięki smile) Jakiś czas temu wyczytałam o krwawieniach występujących w miejsce
            okresu, zrozumiałam że są raczej regularne...? Takie coś jak krwawienie z
            odstawienia na zwykłych pigułkach (wiem, Cerazette bierze się bez przerwy).
            A czy możliwe jest, że w ogóle nie będę plamić/krwawić na Cerazette?
            • laiqua Re: Cerazette 20.01.05, 14:53
              Mamo_szymka czy mogłabyś podać jakieś namiary (adres strony czy też inne źródło)
              gdzie znalazłaś współczynniki Pearla dla Cerazette? Bardzo mnie to ciekawi, bo
              to by obalało wyniki badań, o których czytałam.

Marto, ja z Cerazette nie miałam większych problemów, (oprócz pogorszonego
              nastroju i spadku libido przez jakieś 3 tyg. aczkolwiek nie zwalałabym tego
              tylko na tabletki, raczej sądzę, że dołożyły swoje do innych nieciekawych
              wydażeń w moim życiu) plamień żadnych, co bardzo sobie chwaliłam. Tak więc od 4
              miesięcy mam urlop od okresów smile
              • Gość: marta Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:58
                Jak w takim razie rozpoznać ewentualną ciążę podczas brania Cerazette? (no bo
                normalnie nie wystąpiłby okres).
                (ale mam problemy, nie?smile)

PS. perspektywa urlopu od okresów jest bardzo kuszącasmile) Zwłaszcza gdy są one
                bolesne.
                • Gość: Karolina Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:25
                  Mnie po Cerazette obsypał straszny ropny trądzik, okropnie przetłuszczały mi
                  się włosy i skóra. Ale moze to dlatego, ze mam troche za wysoki poziom
                  androgenów i te tabletki jeszcze to potęgują.Ja w każdym razie musiałam
                  odstawić i już na pewno do nich nie wrócę.
              • mama_szymka do laiqua 20.01.05, 16:29
                Wskaźnik Pearla dla Cerazette i innych tabletek, a także dla wszelkich metod
                anty. znajduje się w dodatku do Poradnika Domowego (luty)pt.:"Antykoncepcja dla
                każdego czyli seks bez stresu".
                POZDRAWIAM
              • Gość: xXx Re: Cerazette IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 16:45
                Mama_szymka miala na mysli pewnie zwykle minipigulki. One rzeczywiscie maja
                wskaznik Pearle'a 1-4. Ale Cerazette nie jest zwykla minipigulka, to pigulka bez
                estrogenow (tak ja okreslaja w Niemczech).
                • mama_szymka Re: Cerazette 20.01.05, 16:54
                  WIESZ W TYM DODATKU, O KTÓRYM NAPISAŁAM WYRAŹNIE JEST NAPISANE MINIPIGUŁKA
                  (CERAZETTE) I SĄ ONE NA ZDJĘCIU. WIĘC CHYBA TO MIAŁAM NA MYŚLI smile
                  SZKODA, ŻE NIE MAM SKANERA.
    • Gość: florencja Do Marty IP: *.teleton.pl 20.01.05, 20:05
      Ja biorę cerazette 5-ty miesiąc. Biorę je ze wzgędu na to, że mam lekkie
      nadciśnienie.
      Jeśli chodzi o plamienia, u mnie było tak: zu wagi na to że zaczynałam cerazett
      e od razu po dwuskładnikowych, w momecie kiedy powinnam dostać okres z
      odstawienia (brałam już cerazette) wystąpił u mnie ten okres. Potem jeszcze
      raz, w czasie, kiedy też powinnam mieć okres miałam plamienie. I w natępnym
      miesiącu znowu kiedy powinien byc planowo okres bolał mnie trochę brzuch
      (plamienia nie było), wtedy nawet zastanawiałm sie od czego ten ból i właśnie
      skojarzyłam, że to czas okresu. Byłam nawet wtedy na usg (było wsz OK), a
      olśnienia doznałam po wizycie.

Odnośnie skuteczności, ja też jestem przewrażliwiona, też gdzieś czytłam o tym
      mniejszym współczynniku, czasem nawet mam małe deliry z tego powodu, ale staram
      się o tym nie myśleć i na razie chyba... jest ok. Piszę chyba, bo okresów nie
      ma.
      Na temat ich skuteczności były jakieś watki na ten temat, znalazłam coś kiedyś,
      nawet p. dr Antepowicz się wypowiadała, że mają one mniejszy wspócz. , ale
      chodzi tu głównie o możliwość spóźnienia się max do 3 h.
      Po prostu łatwiej przekroczyć dozwolony czas i stąd wspócz. jest mniejszy.
      Mam nadzieję, że taka jest prawda.
      Pozdrawiam, Florencja.
    • Gość: florencja Re: Cerazette IP: *.teleton.pl 20.01.05, 20:09
      Jeszcze coś mi się przypomniało. Piersi, tak właśnie zauważyłam, że piersi w
      ogóle jakby nie reagują na cerazette. Tzn wczesniej gdy brałam femoden, tak
      gdzieś na 3-4 dni przed robiły się nabrzmiałe i trochę bolały. Obecnie, przy
      cerazette nic takiego nie ma miejsca. Tak jest w moim przypadku.
      • Gość: marta Re: Cerazette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:28
        Piersi pewnie nie reagują, bo w Cerazette nie ma estrogenu.
        Dzięki, Florencja smile)
        pozdr.
        • laiqua Re: Cerazette 22.01.05, 16:25
          Marto - ostatnio przeczytałam (obawiam się, że już tego nie znajdę), że zaleca
          się przy braniu Cerazette robic test ciążowy raz na 45 dni. To tak odnośnie
          problemu wykrycia ew. ciąży.

Kontynuując dyskusję na temat skuteczności. Niestety nie mam dostępu do
          Poradnika Domowego i sprawdzenia ich źródeł informacji. Szukałam natomiast w
          internecie. I tak są dwie wersje wskaźnika Pearla(PI): 0.17-0.5 (Dr Anne
          Szarewski, Senior Clinical Medical Officer in Family Planning, wykład
          "Contraception - Recent Advances") oraz PI = 0.4-1.6 (Information for Health
          Professionals). Na stonie www.kobiety.org/info_dal_madiow_3.html
          natomiast mamy PI = 0.14. Tak czy siak wszystkie ona znacznie różnią sie od
          podawanych w P.D 1-4.

Może Wy macie dane potwierdzające informacje z PD? Zaskakująca jest bowiem
          rozbieżność wskaźników.

Pozdrawiam
          • heather_morris Re: Cerazette 22.01.05, 20:10
            Poradnik Domowy pewnie potraktowal Cerazette jako typowa minipigulke i podal
            wskaznik Pearle'a dla minipigulki uwzgledniajac bledy uzytkowniczek. Wtedy by
            sie zgadzalo, bo PI dla minipills wynosi 0,5-4.
            Natomiast PI dla Cerazette to 0,14 czyli bardzo podobnie jak zwyklej pigulki
            dwuskladnikowej.

Pozdrowionka
    • o1la Re: Cerazette 22.01.05, 17:16
      a ja mam inne pytanie- czy lekarz zapisujac cerazette zlecil wam jakies
      badania? ja pzred ciaza bralam dwa lata cilest i z tego co pamietam, zanim
      dostalam pierwsza recepte musialam isc do laboratorium i miec zrobione badania
      (nie pamietam juz dokladnie co). I jeszcze jedno- sa jakies przeciwskazania co
      do brania cerazette?

Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka