Dodaj do ulubionych

ANTYKONCEPCJA-PROBLEM

20.08.13, 11:26
Jakies 3 miesiace temu przeszlam z pigulek anty na tzw, mini-pigulki - cerazette. Sa to mini-pigulki zawierajace tylko progesteron. I tu zaczal sie problem:
Wlosy zaczely wychodzic i garsciami, wg mnie mnie to przez brak estrogenu.
Na tabletkach anty jestem od ok 12 lat.
Najpierw z powodu nieregularnych okresow, cyst, itp. , a potem juz jako srodek anty.
Wydaje mi sie, ze organizm zapomnial juz, jak produkowac hormony samodzielnie.
Jestem przed wizyta u lekarza, ale moze i podpowiecie, jaka metoda mi pozostaje, oprocz:
prezerwatyw
zastrzykow
implantow
steryliazacji?

Moze wkladka miedziana? Ale wtedy jak nauczyc organizm produkowac znowu hormony?
Chcialabym troche dac organizmowi odpoczac.
Dzieci juz nie planujemy.

juz sama nie wiem:-(
Obserwuj wątek
    • ally-t Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 11:43
      Ja zalozylam spirale, ale hormonalna i jestem bardzo zadowolona. Przy tej miedzianej sa ponoc bardzo obfite i czeste krwawienia (dla wielu antykoncepcja sama w sobie ;) ). Hormonalna wydziela znacznie mniej hormonow niz pigulki (z tego, co pamietam tygodniowo dawka jest taka sama co 2 tabletki). Pogugluj sobie - nazywa sie MIrena.
    • espionka Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:06
      ja od ponad 6 lat stosuje NPR i mam dwojke planowanych dzieci, roznica wieku miedzy dziecmi 8 lat.
      Czyli mierzenie temperatury, wykresiki, obserwacje ale metody trzeba sie nauczyc, zakupic ksiazke np. Rötzera ...
      • gabez1 Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:11
        Odpada dla mnie z powodu bardzo nieregularnych cykli.
        • espionka Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:17
          nieregularne nie stanowia przeszkody
          • gabez1 Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:19
            wolalabym jednak cos innego, mimo wszystko.
          • espionka Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:20
            ani premenopauza (tu dopiero bywaja nieregularnosci), karmienie piersia, brak miesiaczki po porodzie ...
            • bisiek10 Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 12:55
              Ja tez od kilku lat stosuje NPR.Wlasnie po odstawieniu tabletek zaczelam stosowac.Mam jedno dziecko zaplanowane.Potrzeba troche samozaparcia i regularnosci.Nawet jesli bedziesz miec jakies problemy z hormonomi to po wykresie mozesz dojsc co sie dzieje.Wiesz kiedy mozesz wspolzyc bez antykoncepcji a kiedy nie.
              • ssabaudia Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 14:21
                taaa... jedno "dzień po okresie - nic nie będzie " właśnie siedzi obok na kanapie i ofiarnie wyciera w nią łapy brudne z loda....

wkładka dobra rzecz.
                Poza tym jak masz w porządku lekarza - posprawdzaj hormony.
                • agg3 Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 22:26
                  u mnie to samo ;)
      • podkocem Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 14:30
        > ja od ponad 6 lat stosuje NPR i mam dwojke planowanych dzieci, roznica wieku mi
        > edzy dziecmi 8 lat.

"Stosowałam" NPR, ale mnie organizm daje barzo wyraźne znaki (spirala ich nie zakłóca i to jest fajne!). Doskonale widziałam kiedy mam dni płodne bez mierzenia temperatury, bez wykresów, bez zapisywania, bez niczego. Działało bez zarzutu zarówno kiedy nie chcieliśmy mieć dziecka jak i wtedy, kiedy chcieliśmy (obie ciąże natychmiast już po pierwszej "próbie"). Jednak w okresie gdy zdecydowanie, na 100% dziecka nie chcę, ta metoda jest mało komfortowa.

Niecodziennik Matki Polki z Dzieciem Hiszpana na Wyspach Brytyjskich
    • podkocem Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 14:22
      Miałam zwykłą miedzianą i byłam najbardziej zaowolona. Hormony na mnie źle działały.
      Największe minusy miedzianej spirali były takie, że wydłużyły mi sie miesiączki (o około 1 dzień) i pierwszego dnia były troszkę bardziej bolesne.
    • yumemi Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 15:35
      Jak dzieci nie planujecie to vasectomy u partnera.
      Po co sie męczyć ze spiralami, pigulkami i reszta?
    • tonia2005 Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 16:51
      U mnie NPR tez sie nie sprawdziło. Mam 7 letnia, nieplanowana córkę. Hormonów brać nie mogę bo moje serce ich nie lubi. Od porodu stosuje prezerwatywy i jest ok.

Jeśli chodzi o estrogeny, to poczytaj o czerwonej konieczynie. Mozna kupic wyciąg w H&B.
      Mnie bardzo służy, wyregulowal mi sie po niej okres, poprawiła mi sie struktura skory, jest jakby bardziej napięta i rozmiar biustu skoczył mi o rozmiar w górę z miseczki A do B :-).
      • espionka Re: ANTYKONCEPCJA-PROBLEM 20.08.13, 20:18
        Skutecznosc NPR jest większa od prezerwatyw i porównywalna z pigułkami jesli metode stosuje sie poprawnie i zalezy jaka konkretna metode, Bilings ma np. mniejsza skutecznosc od Rotzera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka