Dodaj do ulubionych

PCO-da sie wyleczyć?????????????????

29.05.02, 11:16
Dziewczyny!!!Mam pewne pytanie nurtujące mnie od trzech lat. Mam PCO, brałam na
to Diane teraz Cilest i nie wiem co jeszcze bede musiala brac w
przyszlosci.Lekarze twierdzą, że po urodzeniu dziecka wszystko będzie w
normie.Czyli co-wyzdrowieję????Nigdzie nie mogłam znaleźć żadnej informacji jak
długo to się leczy!Jeśli wiecie coś na temat PCO (albo same TO macie) napiszcie.
Obserwuj wątek
    • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 01.06.02, 22:13
      Naprawdę nikt "tego" nie ma?????Ani pojęcia jakiegoś o Tym???
      • homb Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 02.06.02, 09:51
        Ma to ok 7% kobiet. Dlaczego na ten temat nie porozmawiasz ze swoim
        ginekologiem?
        • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 02.06.02, 10:55
          Rozmawialam ale dowiedzialam sie tyle ile napisalam, czyli ze wszystko sie
          unormuje po pierwszym dziecku.I nie wiem czy po urodzeniu bede musiala nadal
          brac te tabletki i czy moje jajniki do konca zycia beda policystyczne.A moja
          wizyta trwa ok 10 mint i polega glownie na wypisaniu recpty.A jest o jedyny
          lekarz na Uczelni do ktorego moge chodzic i do ktorego jest sie bardzo trudno
          dostac.Na wizyte czekam ok 2 mies.
          • homb Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 02.06.02, 20:20
            Tez mam ten problem...
            Jak chcesz to moge Ci dac namiary na rewelacyjnego (moim zdaniem) specjaliste-
            endokrynologa. (W-wa)
            • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 03.06.02, 09:40
              Z góry Ci dziękuję "homb".
              • homb Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 03.06.02, 16:27
                Jeszcze dzis wieczorem przesle Ci namiary na priva. Powinnas byc zadowolona.
                Pozdrawiam,
                Homb.
            • kiki7 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 12.06.02, 14:05
              homb napisał(a):

> Tez mam ten problem...
              > Jak chcesz to moge Ci dac namiary na rewelacyjnego (moim zdaniem) specjaliste-
              > endokrynologa. (W-wa)

czesc,
              Homb czy Ja też mogę prosić o namiery na tego wspaniałego ginekologa-
              endokrynologa.
              z góry dziękuję smile

• kasiula8906 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 24.03.14, 12:47
        Witam! Szukam kobiet z pcos sad dwa miesiące temu dowiedziałam się, że mam policystyczne jajniki i jeszcze niewiele wiem na ten tamat sad pani gin nic mi nie mówi, przepisała tylko tabletki anty i to tyle indifferent chyba będę musiała zmienić lekarza aa jeżeli chodzi o tabletki anty to bardzo bym ich nie chciała brać sad znacie może jakieś inne sposoby leczenia? Proszę o pomoc ! I dziękuję kiss
    • monika.antepowicz Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 02.06.02, 22:44
      PCO jest chorobą wrodzoną i dziedziczną, ale to,że ma sie jego objawy nie
      przesądzaq np. o bexzpłodności, dlatego,że mozliwe są spontaniczne koncepcje, a
      obraz kliniczny jest różny. Ważnym warunkiem unormowania się zaburzeń
      hormonalnych jest masa ciała, gdyż np.u pacjentki, która przytyje może pojawić
      się hirsutyzm i brak owulacji. PCO- zespół policystycznych jajników może być
      leczony objawowo-np, środki estroprogestagenne w celu zlikwidowania hirsutyzmu
      i trądziku oraz zapobieżeniu przerostom endometrium i mastopatii, można
      farmakologicznie wywoływać jajeczkowanie, można też leczyć operacyjnie- klinowa
      resekcja jajników lub laparoskopowa elekt4rokauteryzacja. Jeśli chodzi o
      leczenie operacyjne- to wyniki są podobne do farmakologicznego, lecz u kobiet
      chcących zajść w ciążę obawiamy się zrostów pooperacyjnych,
      • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 05.06.02, 01:49
        Dziekuje za odpowiedz ale jak dlugo jeszcze bede brac tabletki?do konca zycia z
        przerwa na urodzenie dziecka???
    • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 06.06.02, 17:11
    • piegoosek Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 00:19
      witaj! mam podejrzenie PCOS, dopiero potwierdzi lub zaprzeczy temu moj nastepny
      cykl, w ktorym robie wszystkie potrzebne badania...
      pani doktor powiedziala, ze choroba jest dziedziczna, co nie moze byc prawda,
      gdyz gdyby byla, w koncu doszlo by do wyginiecia naszego gatunku... moj
      endokrynolog tak mi to tlumaczyl na moje pytanie skad mam to swinstwo,
      wyczytalam, ze w wieku dojrzewania jesli jajniki zle pracuja, tworza sie juz te
      pecherzyki i obrastaja jajniki, tworzac zrosty, przez ktore pozniej jajeczko
      nie moze sie wydostac..., wiec im szybciej sie to wykryje tym lepiej;
      duzo informacji znajdziesz w necie, otworz jakikolwiek portal i wpisz PCOS,
      znajdziesz cos na pewno! tylko uwazaj, ja po przeczytaniu roznych prac
      doktoranckich na ten temat ryczalam dwa dni... z nadwaga to tez chyba nie tak
      do konca prawda, ja nie mam h-175, w-65, sa dwa typy chorych: chude i grube,
      ale ta otylosc jest charakterystyczna: w pasie, duzy brzuch i biodra;
      pozdr
      aga
      • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 13:14
        Dzieki ogromne za list!!!!!!!!!Juz zaczne zaraz poszukiwania.Mi to wykryli w
        wieku 17 lat(teraz mam 21).Mysle ze trzeba do tego podejsc z dystansem.niby ta
        nadwaga jest charakterystyczna ale chba nie u mnie(h=158 w=45).Szkoda tylko ze
        lekarze u ktorych sie lecze nie wytlumaczyli mi wszystkiego do konca.
        • piegoosek Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 15:27
          wlasnie! lekarze, wydaje mi sie sami malo wiedza jeszcze na temat tej choroby,
          znana jest w koncu dopiero od poczatku 20-go wieku, wiec skad... masz
          szczescie, bo jestes mloda, bierz sie za leczenie tego swinstwa, moze jak
          bedziesz chciala miec dzidziusia nie bedziesz miala problemow! ja mam niestety
          28 lat i STRASZNIE chce miec dzidziusia!
          powodzenia
          aga
          • anet1 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 16:04
            Dziewczyny na podstawie jakich badań można zdjagnozować PCO, czy USG wewnątrz
            pochwowe wykryje tę chorobę?
            Pozdrawiam
            • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 18:26
              Ja mialam typowe objawy PCOS:poczatki hirsutyzmu(wloski nie tam gdzie trzeba np
              nad górna warga-ile je sie wyplakalam [przez to ze mialam ten wasik],zupelnie
              nieregularne miesiaczki i nieco przydlugie(rekord to 55 dni krwawienia i
              bezsilnosc lekarzy ktorzy nie wiedzieli co mi jest az w koncu po prywatnej
              wizycie zapisano mi Gestigen(lekarka nie napisala mojego wieku na recepcie-16 i
              powiedziala zeby to mama wykupila ale pomoglo po trzech dniach skonczyla sie
              moja miesiczka).poza tym mialam strasznie przetluszczajace sie wlosy i nie
              dajace sie niczym usunac tzw pryszcze.A potem jeszcze swiadomosc ze moge byc
              bezplodna to mnie dobilo.ale teraz jestem chyba na dobrej drodze.Jeszcze przez
              pare lat pobiore ten Cilest i postaram sie o dzidziusia.Pozdrawiam i prosze o
              wiecej info na temat tej naszej dziwnej przypadlosci!!!!Papapa
              • ka2ma Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 12.12.02, 09:57
                Dziewczyny mam PCOS stwierdzone od roku, okresu nie mam od pot-tora roku ( poza
                3 miesiacami gdy bralam Diane-35). Teraz tego swinstwa nie biore, stracilam 2/3
                wlosow, biore jedynie Bromergon na nadmiar prolaktyny, lekarz stwierdzil ze
                moze po odstawienu diany na samym bromergonie dostane okres a tu mijaja 2
                miesiace i nic. Powiedzcie mi (czeka mnie teraz wizyta u ginekologa) co mam
                brac jakie leki??? czy do konca mam brac tabletki hormonalne. Dodam ze nie
                planuje teraz dziecka (20 lat) , nie potrzebuje jak na razie antykoncepcji,
                choruje na cukrzyce insulinozalezna ( stad moja obawa przed tab. anty.)
                Odpowiedzcie ...
            • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 09.06.02, 18:28
              Aha aby postawic diagnoze robi sie badania hormonalne i USG(wewnetrzne badz
              przez powloki).No i obserwacja wlasnego ciala np regularnosc i dlugosc cyklu.
            • piegoosek Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 10.06.02, 10:27
              mi lekarz zlecil takie badania hormonalne: LH, E2, PRC w 12-14d.c;
              w 20-22 d.c.: LH, FSH, PRC, E2, Progesteron, Testosteron;
              podejrzewam, ze te badania dopiero dadza jakis obraz! samo USG moze tylko
              pokazac obraz jajnikow, czy sa pecherzyki, czy nie; dodatkowo mam przez trzy
              kolejne cykle (mysle, ze to tylko po to, abym czyms zajela swoje mysli...)
              badanie temperatury i jej wykres;
    • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 11.06.02, 10:46
    • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 13.06.02, 19:28
    • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 19.06.02, 19:41
      • malutka1981 Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 25.06.02, 12:45
        Dziekuje za wszystkie wypowiedzi i prosze o wiecej!!!!Pozdrawiam!!!
        • mirkad Re: PCO-da sie wyleczyć????????????????? 26.06.02, 15:45
          Czytam wasze wypowiedzi i jestem przerażona: poszłam do lekarza ponieważ mam
          problemy z zajściem w ciążę; tyję (właśnie głównie biodra i brzuch, mimo
          diety), owłosienie mam hm.. dość spore. Na moje sugestie o poziomie prolaktyny
          (dosłownie -przypadkiem wpadł mi w ręce artykuł - 90% objawów
          hiperprolaktynemii występuje u mnie) kazał mi tylko mierzyć temperaturę. Teraz
          widzę, że objawy, które mogę u siebie zaobserwować, mogą sugerować coś naprawdę
          poważnego. A tu 30-tka na karku i dziecka coraz bardziej brak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka