Gość: kafka IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 02.09.01, 00:40 jakie sa te "nieformalne" objawy ciazy? czy to ze mam ochote na ogorki kiszone wieczorem (pozarlam chyba z 5 na raz) oznacza ze jestem w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majka Re: objawy ciazy IP: *.ht.pl 02.09.01, 15:18 Nudności, parcie na pęcherz moczowy, brak okresu, zmiany w piersiach, zmiany smaku, zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<. Re: objawy ciazy IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 15:21 no z tym okresem to z tego co ''slyszalam''na tym forum ,nie jest tak latwo.podobno okres moze byc,przez ok 2miesiace z tym ze bardziej skapy i mniej bolesny(?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: objawy ciazy IP: *.acn.waw.pl 02.09.01, 16:51 Jezu, z tym okresem to prawda?? Jak to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dina Re: objawy ciazy IP: 195.116.167.* 02.09.01, 20:01 Ogórkami się nie przejmuj. Ja kiedyś przez parę tygodni pożerałam straszne ilości czekolady. Potem okazało się , że po prostu brakowało mi magnezu , który w cykuladzie występuje. Może Twój organizm po prostu domaga się jakiegoś minerału albo witaminy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<. Re: objawy ciazy --->DO XENY IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 22:13 cytuje tobie posty pani doktor i pewnej kobiety dotyczacy problemu o jakim pisalam wczesniej Gość portalu: Paulina 19-07-2001, 17:11:50 odpowiedz na list odpowiedz cytując Szanowna Pani Doktor, Przeglądając listy Forum, zwrociłam uwagę na Pani odpowiedź, że występowanie miesiączki nie oznacza w 100 % tego, że nie jestem w ciąży. Napisała Pani, że krwawienia mogą występować przez 2 -3 miesiące i niestety wskazywać na zagrożenie ciąży. Przyznam, ze to wzbudziło mój niepokój. Stosuje antykoncepcję hormonalną więc prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest bardzo male. Ale gdyby tak sie stało???? Jeżeli miesiączka występuje terminowo, to dla mnie jest to oznaką tego, że nie doszło do zapłodnienia i mogę bezpiecznie dalej brać pigułki.Prosze napisać, czy organizm kobiety w takich wypadkach daje jakieś "oznaki" ciąży.No bo w takim razie skąd mam mieć pewność, że w niej nie jestem skoro możliwe jest takie "oszustwo"??? A może dla pewności powinnam mimo comiesięcznego krwawienia wykonywać test ciążowy? I jeszcze jedno pytanie, czy podczas "normalnego" badania ginekologicznego, lekarz rozpoznaje ciąże (oczywiście przy założeniu, ze ja nic mu o takiej ewentualności nie mówię), czy potrzebne jest jakies bardziej specjalistyczne badanie? Podobnie, czy na badaniu cytologicznym wyszłoby, ze jestem w ciąży. Proszę sie nie dziwić tym pytaniom. Jestem pod stalą kontrolą ginekologa,ale nie wiedziałam, że taka sytuacja jest możliwa.Stąd mój ogromny niepokój. Bardzo proszę o odpowiedź. Bardzo dziekuje i pozdrawiam. • Re: adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl monika.antepowicz@poczta.gazeta.pl 19-07-2001, 23:40:56 odpowiedz na list odpowiedz cytując Jeśli przyjmuje Pani pigułke regularnie, to praktycznie nie ma mozliwości ciązy. Pierwszym objawem ciazy jest zatrzymanie miesiączki, ale jezeli mimo wszystko dochodzi w rterminie miesiaczki do krwawienia, to rózni się ono od prawidłowej miesiączki (jest skapsza lub krótsza0 Cytologia nie wykrywa ciąży, aale badanie ginekologiczne moze wykazać ciąze około 6 tygodni (tydzień- dwa zatrzymania miewsiaczki) Wcześniej ciażę wykrywa domowy test ciążowy (około 8-10 dni od zapłodnienia, a więc przed spodziewaną miesiaczką.MA • Re: adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl monika.antepowicz@poczta.gazeta.pl 19-07-2001, 23:44:56 odpowiedz na list odpowiedz cytując a poza tym w kwestii formalnej- krwawienie w przerwie w antykoncepcji nie jest tak naprawdę miesi,aczka ( bo nie wystepuje po owulacji) ale jest to krwawienie z odstawienia-wystepije po odstawieniu pigułek.BGlona śluzowa macicy nie przechodzi charakterystycznych cyklicznych przemian.MA Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: objawy ciazy 02.09.01, 22:40 Na samym, samiusieńkim poczatku, jeszcze przewd spodziewaną miesiaczka moga pojawić się objawy zmeczenia i sennosc. Piersi stają sie nieco obrzmiałe i tkliwe. Potem - albo brak miesiączki, albo miesiaczka inna- krótsza, skąpsza, niebolesna. No i troche czestsze oddawanie moczu. nudnosci pojawiają sie nieco później - około 6- 7 tygodni od ostatniej miesiaczki. Często na poczatku ciaży pojawiaja sie upławy- gdyż błona sluzowa pochwy jest lepiej ukrwiona, bardziej ucieplona stwarz lepsze warunki dla rozwoju infekcji grzybiczej. No i przez pierwsza połowe ciaży utrzymuje się nieco podwyższona temperatura- o 0,5-0,7 stopni Celsjusza.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: objawy ciazy IP: *.sagra.com.pl 04.09.01, 09:47 Pisze Pani, że miesiączka - jesli w ogóle - w przypadku zajścia w ciążę - jest bardziej skąpa. Uzywam wkładki domacicznej (mam co prawda 23 lata i nie byłam jeszcze w ciąży - ale z powodów zdrowotnych nie zalecano mi uzywania hormonów), która powoduje i tak większe miesiączki. Czy w takim wypadku krwawienia miesiączkowe są w istotny sposób zmniejszone? Chciałam jednocześnie zaznaczyć, że i tak widzę istotne zmiany w "sile" miesiączki pomiędzy poszczególnymi miesiącami. Mam wkłądkę juz od półtora roku a i tak miałam dwa stany alarmowe (ogórki i cała reszta, tylko miesiączka była i test - robiony w wielkim stresie - miał wynik negatywny). Jak poznać że jest się w ciąży, czy wkłądka w takim wypadku nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: objawy ciazy 06.09.01, 22:35 Wkładka powoduje w 50% poronienie. Natomiast jezeli od 1,5 roku spełnia dobrze swe zadanie- to nie widze powodu, dlaczego miałaby Pani zajść w ciażę. Pani objawy mogą być spowodowane strachem przed ciażą- może to prowadzić do tzw, ciaży urojonej.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: objawy ciazy IP: *.BMJ.net.pl 11.09.01, 11:21 A czy jest możliwe, żeby kobieta nie zorientowała się, że jest w ciąży do trzeciego miesiąca. Koleżanka twierdzi, że tak było, ale mnie jakoś nie chce się wierzyć...Jedna sprawa to miesiączki, ale są przecież też inne objawy, jak obrzmiałe piersi, czy częste oddawanie moczu. Czy może nie być żadnych objawów? Z. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: objawy ciazy 12.09.01, 20:16 Jezeli kobieta nie bardzo cieszy się z ciąży, to może po prostu wypierac te objawy, a na poczatku mogą sie pojawiac plamienia czy krwawienia, czasem przypadajace na termin miesiączki.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafka Re: objawy ciazy IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 15.09.01, 11:49 dzieki dziewczyny za wszystkie informacje. a jak sie ma do tego sprawa ew. "kobiecych" bolow brzucha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: objawy ciazy IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.09.01, 20:03 "Wkładka powoduje w 50% poronienie". Czy mam przez to rozumieć, że jeżeli mam założoną wkładkę, to przy regularnym współżyciu co drugi cykl kończy się poronieniem? Będę wdzięczna za uszczegółowienie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś