Dodaj do ulubionych

wzrok, a pigułki

IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.05, 11:34
Gdy rozpoczynałam brać pigułki moja gin pytała jak dużą mam wodę wzroku.
wtedy miałam -1,5 i -1. Potem na rok przestałam brać pigułki. teraz wzrok
pogorszył mi się do -2,75 i -3,75. Czy tą wadę można już uważać za dużą i
jako przeciwskazanie do stosowania tej metody antykoncepcji? jaki wzrok ma z
tym związek?
Obserwuj wątek
    • Gość: DOROTA Re: wzrok, a pigułki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:37
      Wiem tylko ze pigułi mogą wysuszać oczy i w związku z tym pogarszac widzenie,
      ale nie słyszałam zebu to wpływało na ilośc dioptrii.
    • Gość: Krystyna Re: wzrok, a pigułki IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.05, 11:39
      Może żle zadałam pytanie. Chodzi mi o to czy ta moja wada wzroku może być
      przeciwskazaniem do brania pigułek? Czy lekarz może zaproponować mi inną metodę
      zamiast pigułek?
      • hippophae Re: wzrok, a pigułki 05.03.05, 11:43
        Nigdy nie syszałam, żeby wada wzroku była przeciwskazaniem do brania pigułek! Skąd takie przypuszczenia?
    • Gość: Krystyna Re: wzrok, a pigułki IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.05, 11:49
      Ginekolog podczas gdy zaczynałam brac pigułki pytała jak dużą mam wadę i
      mówiła, że przy dużej nie są one wskazane.
      • Gość: mirage Re: wzrok, a pigułki IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 05.03.05, 12:55
        ważne jest to ile masz lat, czy duzo siedzisz przed kompem, czy dużo czytasz,
        przebywasz w pomieszczaniach gdzie panuje półmrok, a nawet czy uprawiasz jakis
        sport. Ja narazie nie biore tabletek i wada wzroku mi sie powieksza, wiec moze
        stosuj preparaty poprawiajace wzrok? fibs i biostymina (chyba na recepte) fibs
        i chyba outrivin jakos tak sie pisze, leki nie sa tanie ale gdy po wizycie
        widze wydruk komputera to zamiast zmieniac szkła na mocne biore leki i wszystko
        sie reguluje.
        • edytka73 Re: wzrok, a pigułki 05.03.05, 23:17
          Pierwszy raz słyszę, żeby istniał taki związek (ale człowiek ciągle sie
          uczy...).
          Ja mam chyba na pewno dużą wadę wzroku: -6,0; -6,5. I taka miałam, kiedy
          zaczęłam brac pigułki - najpierw marvelon, potem diane 35, a pomiędzy jeszce
          jakieś, których nazwy nie pamiętam. Wzrok mi się ani nie pogorszył ani nie
          polepszył.
          Fakt, może wsytąpić mniejsze nawilżenie oka, co jest szczególnie ważne, jesli
          nosi się soczewki (a noszę), ale wtedy po prostu co jakiś czas zwykła sól
          fizjologiczna, kilka kropel i OK.
          • Gość: mirage Re: wzrok IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 06.03.05, 16:48
            Mówie o tym z własnego doswiadczenia, bo jak mam wizyte po wakacjach to jest
            zawsze poprawa a jak pojde na kontrol po sesji to tragediasad poza tym chodze do
            lekarki odkad nosze okulary czyli jakies 14 lat, lekarka dobra bo zeby sie do
            niej dostac to trzeba czekac w miesiecznych kolejkach. Jesli chodzi o sport to
            do ok 21 lat nie powinno sie wyczynowo uprawiac zadnego sportu (nie mówie tu o
            jakis lekkich cwiczeniach) ale ja i tak zawsze wołałam od niej zwolenienie
            lekarskie bo nie lubiłam babki z w-fu big_grin. Jak jej mówie ze siedzie na kompie
            dziennie srednio 3-4 h (z przerwami bo pisze prace licencjacka) to sie za głowe
            złapała i powiedziala ze to za duzo, a jesli juz musze siedziec to mam stosowac
            krople do oczu, to samo z tv, nie moge czytac noca, na lezaco. Ja mam wade -2; -
            2 i pare razy chciała mi zwiekszyc szkła na o wiele wieksze ale sie nie
            zgodziłam i kazałam jej przepisac leki i jakos działaja. Wydaje mi sie ze jesli
            ktos ma predyspozycje do pogarszania sie wzroku to niezaleznie od tego czy
            bedzie brał tabletki czy nie to ta wada i tak sie bedzie pogłebiała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka