Dodaj do ulubionych

płyn do higieny intymnej - stosować czy nie?

06.03.05, 11:04
kupiłam sobie płyn do higieny intymnej. Jednak wiem, że niektórzy odradzają
jego stosowanie. Stałam chyba z pół godziny przed regałem z płynami i
myślałam który kupić. W końcu stanęło na Kolastynie, bo niedrogi i w opisie
całkiem dobry. Napisali, że działa grzybobójczo i bakteriobójczo, ale też
pielęgnuje naturalną florę bakteryjną, bo ma coś tam, co ją pielęgnuje tongue_out
Podobno płyny takie są lepsze niż np. zwykłe zaadowe mydło, bo nie wysuszają
i utrzymują pH 5,5.
Chcialabym wiedzieć jaki jest Wasz stosunek do tego typu płynów, a może coś o
nich słyszałyście.

Czekam na info smile
Obserwuj wątek
    • 1979ju Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? 06.03.05, 11:28
      Pewnie, ze płyny do higieny intymnej są lepsze niz mydło - nie nalezy uzywać go
      do miejsc intymnych. Nie znam Kolastyny ale bardzo sobie chwalę emulsję
      Lactacyd femina firmy GlaxoSmithKline. Odkąd jej uzywam omijają mnie wszelkie
      zapalenia. Preparat do kupienia w drogeriach, aptekach i hipermarketach, cena
      ok. 10 zł.

Pozdr, Asia.
    • Gość: nan Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.chello.pl 06.03.05, 11:38
      wg mnie najlepsza jest 'bielenda'/albo 'ziaja/ 'zielona herbata' w piance.
      rewelacja!
      p.s. moja lekarka powiedziala, ze nie powinno sie uzywac plynow do hig. int,
      poniewaz czesto te plyny zawieraja alkohol i najlepiej podmywac
      sie........rumiankiem.
      • Gość: ada Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: 80.51.180.* 07.03.05, 22:04
        dziwne bo moja pani doktor(zreszta bardzo chwalona na forum) powiedziala ze specjalisci kategorycznie w ginekologi rumianku nie uzywaja .Dotyczy to takze okulistyki.
        • Gość: pipi Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 08:17
          ze względu na częste reakcje uczuleniowe
    • Gość: iwcia Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: 62.233.214.* 06.03.05, 11:38
      Owszem, zgadzam się z poprzedniczką. Jednak jeszcze lepszy od emulsji Lactacyd
      jest płyn ginekologiczny o tej samej nazwie,który mozna kupić tylko w aptece.
      Innych płynów nie używam,bo mnie uczulają. Ostatnio nawet ginekolog zalecił mi
      na odmianę szare mydło - jestem strasznym alergikiem a ono jest podobno
      najlepsze...
      • Gość: kalinosia Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:03
        płyn ginekologiczny Lactacyd stosuje się w przypadku dolegliwości, chorób. Ten
        płyn to właściwie lekarstwo. Na codzień, kiedy nic nie dolega - emulsja
        Lactacyd. Oba produkty REWELACJA! Zawieraja kwas mlekowy, który chroni i
        pozwala utrzymywać prawidłowe pH pochwy. Mój lekarz poleca własnie tylko
        Lactacyd. Odkąd używam, 0 problemów!
    • Gość: kika Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 11:52
      tylko ziaja
      inne mnie uczulają
      • Gość: herzynka Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.241.81.adsl.skynet.be 06.03.05, 15:30
        ja stosuje bielende w piance, tez sie zastanawiam czy one nie szkodeza, ale
        musze przyznac ze czuje sie o wiele bardziej odswiezona po takim plynie niz
        mydle
    • Gość: me_and_vettriano Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: 158.38.79.* 06.03.05, 17:14
      moj ginekolog zalecil mi mydlo glicerynowe bezzapachowe. kupuje neutrogene i
      jak dotad bardzo sobie chwale. plyny do higieny intymnej wysuszaja, alergizuja,
      z wlasnego doswiadczenia nie polecam. krotkotrwale orzezwienie.
    • eduro Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? 06.03.05, 17:40
      Ja używałam własnie LACTACYD, ale po ostatniej "grzybiczej przygodzie"
      myje sie szarym mydłem - lekarz mi kazał i...nawet się nie spodziewałam
      ale jest całkiem oki smile Coś mi się zdaje, że przy nim zostane.
      • Gość: ela Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.elpos.net 06.03.05, 22:41
        Laktacyd Femina i pianka Bielendy ale tak ogolnie uzywam jak najmniej i czesto
        woda tylko ,zreszta zwolenniczka tego jest rowniez moja doktor
        • Gość: gajulka Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.pcnet.com.pl / *.idsl1.pcnet.com.pl 07.03.05, 09:21
          Ja już od dobrych kilku lat używam tylko płynów do higieny intymnej smile
          Nie mam żadnych zapaleń, grzybica nie łapie.
          Używam zazwyczaj bielendę lub ziaję, chociaż obecnie mam kolastynę niebieską i
          też sobię ją chwalę, nie ma intensywnego zapachu smile
          • Gość: Położnik Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:15
            Płyn do higieny intymnej jest właśnie dla kobiet jego działanie na wrazliwy
            naskórek jest przebadane tylko tego rodzaju preparaty powinnyście
            stosowac.Preparaty zawierające kwas mlekowy raczej leczą drobne stany
            zapalne.Mydło zwykłe szare dawny "Jeleń"też dobre ale niektóre Panie wolą
            opakowanie z dozownikiem nie taka szarą kostkę.
          • cherilyn Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? 07.03.05, 19:41
            ja właśnie mam Kolastynę niebieską i jak na mój gust, to pachnie jakimś
            lekarstwem tongue_out
    • Gość: Doniek Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:26
      Ja polecam plyn AA Oceanic - drugi faworyt po latacyd feminie, natomias dobrego
      zdania nie mam o plynie firmy eris - kiepski jest...
      • Gość: erika Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.05, 20:46
        Podpisuje sie! tez uzywam AA Oceanic . wydajny, lagodny a Orungal "w pogotowiu"
        w mojej szufladzie sie przeterminuje niedlugo. big_grin

polecam.

pianka bielendy tez, ale malo wydajna.
    • Gość: ela Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.05, 07:23
      Od kilku lat używam szarego mydła "biały jeleń". Lekarz mi polecił.
      Sprawdza się - od kilku lat nie mam grzybic (które wcześniej prawie cały czas
      mnie nękały).

A płyny do higieny int. radził zużyć do prania skarpetwink
      • cherilyn Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? 08.03.05, 12:58
        no właśnie i tu jest problem, bo każdy mówi co innego sad
        • Gość: Ania LACTACYD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:22
          Ile kosztuje?
          • Gość: kalinosia Re: LACTACYD IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:19
            Lactacyd - emulsja do higieny codziennej ok. 8 zł w drogeriach i
            supermarketach, Lactacyd - płyn ginekologiczny, do użytku gdy coś dolega , ok.
            19 zł, tylko w aptekach
        • Gość: Położnik Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:11
          Cherilyn spokojnie zrobisz jak uważasz płyny do higieny intymnej są własnie dla
          kobiet i jest ich tyle by każda z was wybrała dla siebie najlepszy.Doradzać
          każdemu mydło jeleń to przesada,może Doktór moczy nogi w szampanie i pierze
          skarpetki płynem do higieny intymnej,włosy myje dziegciem nie wiem wolny kraj
          kazdemu wolno likier bananowy zagryzać sledziem!
          • Gość: asieksu Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.portnet.pl 09.03.05, 12:25
            mi też lekarz zalecił szare mydło i też nie mam od grudnia zeszłego roku
            problemów z grzybicą... hmm...
            • christel Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? 09.03.05, 12:49
              Generalnie znacznie lepiej jest używać płyn do higieny intymnej niż zwykłe
              mydło.
              • Gość: ala Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 22:13
                Wiele lat stosowalam płyny do higieny intymnej aż do czasu gdy zaczęłam mieć problemy z nawracającą grzybicą pochwy. Kremy, globulki itp.. pomagały objawowo a problem grzybicy wracał. Dopiero mądry lekarz zapytał czego używam do mycia i na wieść o tym, że płynu do higieny intymnej stwierdził, że nastąpiło u mnie zachwianie w produkcji naturalnej flory bakteryjnej. Wróciłam do mydła dziecinnego i problem po krotkim czasie zniknął. Od dwóch lat używam tylko mydła i wszelkie stany grzybicze ustąpiły. Więc ........
                • Gość: Ania Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 10:53
                  A może znacie jekieś płyny do higieny intymnej dla alergików. Mam alergię,
                  pokrzywkę na rękach po lactacydzie i innych płynach, jedynie te specjalistyczne
                  płyny do mycia ciała dla alergików mnie nie uczulają, ale nie znam żadnego do
                  higieny intymnej.
                • Gość: Liriell Re: płyn do higieny intymnej - stosować czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:16
                  Mi też pani ginekolog odradziła stosowania płynów do higieny intymnej - bo
                  podobno wysuszają skórę (grzybice też mi się zdarzały, ale jakoś nigdy z tym
                  nie łączyłam). Poleciła właśnie mydło dziecinne.
    • hippophae Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy 19.03.05, 11:55
      Mówi się że zwykłe mydło nie bo jest zasadowe i zaburza naturalne pH (kwaśne) ale przeciez to szare jest chyba wybitnie zasadowe. Więc o co tu chodzi? Ja po kilku umyciach rąk miałam wysuszoną, piekącą skórę! Nie odważyłam się zastosować tego do higieny intymnej. Ktoś gdzieś pisał, że po umyciu dodatkowo zakwaszać(?). Jak to jest?
      • Gość: ela Re: Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.05, 12:47
        Nie mam pojęcia. Używam "Jelenia" i jestem zdrowa. Nie miałam żadnych problemów
        od kilku lat.
      • hippophae Re: Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy 22.03.05, 20:36
        chyba spróbuję ale naprawdę jestem ciekawa jak to jest wink
        • Gość: uni Re: Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.03.05, 21:00
          Jelen jest najlepszy smile. Stosuje, moje kolzanki (sztuk dwa) rowniez i jestesmy
          bardzo zadowolone i bez zadnych problemow przede wszystkiem smile
          • Gość: dobra wróżka Re: Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy IP: *.autocom.pl 08.04.05, 21:43
            Dawniej uzywałam płynów ale moja gin i jej koledzy z kilniki opowiadają się za
            mydłem szarym. A ja osobiscie lubię mydełka dla dieci bobas albo bambino. wazne
            jest to, że nie mam po nich żadnych reakcji uczuleniowych.
            • Gość: Ania Re: Szare mydło - niech mi ktoś wytłumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 08:14
              Niestety miom problemem nie sa same płyny, ale wszelkie detergenty, więc szare
              mydło też sad. Może jednak ktoś zna jakiś płyn do higieny intymnej dla alergików?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka