Dodaj do ulubionych

Diane 35-watpliwosci

14.06.02, 17:39
Od 3 dni zazywam Diane 35. Przeczytalam w ulotce, ze: "Leku Diane 35 nie nalezy
stosowac jako srodka antykoncepcyjnego". Totalnie tego nie rozumiem! Ginekolog
przepisala mi te tabletki wlasnie w celu antykoncepcji i rowniez powszechnie
wiadomo, ze wiele kobiet uzywa ich wlasnie, by zapobiec ciazy. Wiem, ze Diane
35 hamuje owulacje etc, przez co nie dochodzi do zaplodnienia. Prosze o
rozwianie moich watpliwosci.
Obserwuj wątek
    • snov Re: Diane 35-watpliwosci 14.06.02, 22:09
      ja biore diane już prawie 8 miesięcy, i mamusią jeszcze nie jestem (na
      szczęście).diana nie jest typowym preparatem antykoncepcyjnym, tylko lekiem,
      ale wykazuje działanie anty, więc nie musisz sie obawiać.mam pytanie czy masz
      problemy z cerą lub nadmiernym owłosieniem?
      • calineczka1 Re: Diane 35-watpliwosci 15.06.02, 11:44
        Moja cera pozostawia troche do zyczenia. Przetluszcza sie i ma sklonnosc do
        tradziku, raczej nie jakichs wykwitow, a zaskornikow. Licze, ze Diane mi w tej
        kwestii tez bedzie sluzyc.
        Dzieki za odzew.
        Pozdrawiam.
        • calineczka1 Re: Diane 35-watpliwosci 16.06.02, 19:31
          Wyciagam jeszcze raz ten watek, bo dostalam tylko jedna odpowiedz.
          • mela1 Re: Diane 35-watpliwosci 17.06.02, 15:42
            Prosilas, zebym przeczytala Twoj watek. Poprzednia odpowiedz byla chyba
            wyczerpujaca. jest to srodek zarejestrowany kiedys jako pigulka
            antykoncepcyjna, potem zmieniona na lek antyandrogenowy. Nie nalezy jej
            przepisywac TYLKO jako antykoncepcje, lecz w leczeniu tradziku, nadmiernego
            owlosienia itp., ale dzialaniem niejako ubocznym jest antykoncepcja. Jest tak
            samo pewna jak inne pigulki. Co do tego nie mam do niej zadnych zarzutow.
            Pozdrawiam i zycze przyjemnego stosowania, moze nie bedizesz miala takich
            problemow jak jasmile Poza depresjami fizycznie toleruje ja niezle
            • calineczka1 Re: Diane 35-watpliwosci 17.06.02, 19:24
              Mela, bardzo Ci dziekuje, ze znalazlas czas na przeczytanie tych watkow i na
              napisanie odpowiedzi. Teraz juz wiem nieco wiecej. Dzieki. smile)
              Pozdrawiam.
              • masza3 Re: Diane 35-watpliwosci 18.06.02, 15:28
                Ponadto Diane znacznie bardziej obciąża wątrobę od zwykłych pigułek (dlatego
                konieczne są badania enzymów wątrobowych) i nie wolno stosować jej dłużej niż
                kilka miesięcy. Przepisuje ją się w celach leczniczych, ale zabezpiecza tak
                samo skutecznie jaki inne pigułki (o czy zresztą już była mowa). Wydaje mi sie,
                że nie należy ufać lekarzowi, który przepisuje ten preparat bez wyraźnych
                wskazań terapeutycznych.
    • monika.antepowicz Re: Diane 35-watpliwosci 21.06.02, 10:34
      Mozna stosować jako antykoncepcję, oczywiscie jesli istnieją wskazania.
      • filament Re: Diane 35-watpliwosci 22.06.02, 20:05
        Calineczko, odstaw Diane jak najszybciej, jeśli masz nieregularne miesiączki.
        Ja brałan to świństwo dwa lata, wszystko było pięknie, okres jak w zegarku,
        dzieci nie ma, cera modelki. Aż trzeba było odstawić- na trzy miesiące. Okresu
        nie mam wcale, cera straszna, a w dodatku włosy wychodzą garściami. To dowód na
        to, że jak już się zacznie, to trzeba brać Diane całe życie. NIe bierz!!!!!!!!!
        • calineczka1 Re: Diane 35-watpliwosci 22.06.02, 23:04
          Mam raczej regularne miesiaczki, czasem zdarzaja sie male wahania. A odstawiac
          tabletek nie zamierzam. Rozne sa zdania na temat Diane 35-zarowno pozytywne,
          jak i negatywne. Licze, ze u mnie nie bedzie zadnych przykrych niespodzianek.
          Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka