Dodaj do ulubionych

Brązowy okres ????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:28
Piszę,bo moze ktoś wie czy jest to objaw jakiegoś schorzenia czy naturalna
kolej rzeczy.Mam 20 lat i nigdy nie mialam takiego problemu a dzisiaj kiedy
dostałam miesiaczki(spóźnionej troszkę) zauważyłam ze wydzielina nie jest jak
zwykle czerwona tylko brązowa.Martwię sie tym sad bo nie wiem czy to objaw
jakiejś choroby.Dodam ze mam malutką nadżerkę czy to moze mieć na to wpływ?
Aha i jeszcze co chyba jest ważne...przez ten miesiac nie bolały mnie piersi
przez okresem jak zawsze,mialam (nadal mam) spuchnięty dół brzucha i czasem
czuję jakby tam były jakieś pęcherzyki powietrza.Co to jest???
Obserwuj wątek
    • catalinka Re: Brązowy okres ???? 20.03.05, 20:27
      U mnie też około 23 roku życia tak było. koleżanka położna stwierdziła że to
      jest normalne i teraz już mam właśnie najpierw brązowe plamienie a potem
      normalny okres. Pozdrawiam
      Kasia
      • lidek0 Re: Brązowy okres ???? 21.03.05, 07:43
        Takie rzeczy nie są normanlne, a koleżanka położna /szkoda, że nie kosultowałaś
        tego z ginem/ powinna zasugerować Ci badania hormonalne bo wygląda to na
        niedomoege lutealną. Pozostawmy rodzenie położnym a pozostałe problemy
        ginekologiczne ginom.
        • julitaa20 Re: Brązowy okres ???? 21.03.05, 11:32
          Czyli będę musiała wybrać się z tym problemem do ginekologa ... Teraz juz krew
          miesiączkowa bardziej przypomina tą wydzieliną która jest zwykle, ale warto to
          skonsultować.
        • catalinka Re: Brązowy okres ???? 21.03.05, 13:47
          Badania hormonalne miałam robione dwa razy przed zajściem w ciążę i po
          zakończeniu karmienia piersią przed zażywaniem bromergonu. Wyniki w normie.
          Może pewnie taka moja uroda. Pozdrawiam
          • wiki24 Re: Brązowy okres ???? 21.03.05, 19:40
            ja też tak mam gdy dostaję okres a potem jest już normalna czerwona krew.Moja
            koleznaka też tak ma.
            • lidek0 Re: Brązowy okres ???? 22.03.05, 07:21
              Co wcale nie znaczy, że jest to normalne i że wszystko jest ok, warto zrobić
              profil hormonalny w całym cyklu
              • Gość: ela Re: Brązowy okres ???? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 07:28
                Miewam i tak, i tak. Ze zdecydowana przewagą zwykłego krwawienia. Nigdy nie
                miałam żadnych badań hormonalnych (bo nie było takiej potrzeby), ale jestem npr-
                ką. Nie obserwuję żadnych różnic w cyklach (owulacja, długość poszcz. faz,
                wysokośc temp., występowanie śluzu, zachowanie szyjki, itd.)

Też zastanawiam się dlaczego tak jest, ale mam wątpliwości, czy świadczy to o
                jakichś zaburzeniach.
                • lidek0 Re: Brązowy okres ???? 22.03.05, 07:43
                  Potrzeba taka była i jest a te brązowe plamienia są tego dowodem. Zamisat się
                  zastanawiać zrób profil hormonalny w jednym cyklu. Niedomoga lutealna niemusi
                  dawać żadnych innych objawów.
                  • Gość: ela Re: Brązowy okres ???? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 07:47
                    Lidek - ja jestem po 40-tce, mam dwoje dzieci - po co mi ten profil?
                    Zastanawiam się czysto teoretyczniewink
                    • lidek0 Re: Brązowy okres ???? 23.03.05, 07:22
                      Profil zrobiłabym dla samej siebie, żeby wiedziec co sie dzieje. Niedomoga
                      lutealna niemusi wychodzić na wykresie.
                  • Gość: ela Re: Brązowy okres ???? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 07:53
                    Czy niedomoga lutealna nie wyszłaby na wykresie (opadający wykres, krótka faza
                    lutealna?)
                  • Gość: ela Re: Brązowy okres ???? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 08:10
                    No i jeszcze jedno - bo wydaje mi się, że mówimy o dwóch sprawach: mnie nie
                    chodzi o plamienia PRZED miesiączką (bo co do tego zgoda), tylko o sytuację,
                    gdy krwawienie rozpoczyna się wtedy, kiedy trzeba, ale krew jest brunatna, a
                    nie czerwona, jak zwykle.
    • barszczyk75 Re: Brązowy okres ???? 22.03.05, 08:08
      jesli wszystko jest ok okres powinien sie wyraznie konczyc i zaczynac, a krew powinna byuc czerwona z mala iloscia skrzepow, brazowe plamienie zdarza sie czesto, ale swiadczy o jakis hormonalnych problemach
      • lama_83 Re: co to niedomoga lutealna? 22.03.05, 09:42

• Gość: ela Re: co to niedomoga lutealna? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.05, 09:58
          Niedomoga lutealna łączy się z nieprawidłową pracą ciałka żółtego:

"Jeśli faza trwa mniej niż 10 dni (niektórzy badacze uważają, że trwająca
          poniżej 12) mamy do czynienia z tzw. niedomogą ciałka żółtego. Może stanowić to
          problem z powodu mniejszej szansy na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Słabej
          jakości ciałko żółte będzie produkować niewłaściwą ilość progesteronu
          powodując, że śluzówka macicy będzie niedostatecznie przygotowana na
          implantację. Na szczęście fazę można skutecznie przedłużyć przez zastosowane
          odpowiednich leków (...) Z powodów nie całkiem dziś zrozumiałych corpus
          luteum czasem nie trwa tak długo jak powinien. Poziom progesteronu na 7 dni po
          owulacji może być niski, a nawet jeśli jest odpowiedni, spada nagle wkrótce
          potem, prowadząc do zbyt wczesnego nadejścia menstruacji."
          www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=15&s_id=1&ss_id=3

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka