Dodaj do ulubionych

Harmonet jak prawidłowo brać?

23.03.05, 20:20
Witam,
Zaczynam swoje pierwsze opakowanie tabletek anty. Lekarka przepisała mi
Harmonet, twierdząc że ma on niską dawkę hormonów i powinien się u mnie
sprawdzić. Jestem w 4 dniu cyklu (okres dostałam 20. 03). Pani doktor
powiedziała, że mogę rozpocząć branie nawet od 5 dnia, ale przy pierwszym
opakowaniu powinnam się zabezpieczyć również w inny sposób (prezerwatywa,
kapturek, abstynencja). Pierwszą tabletkę wzięłam właśnie dzisiaj. Producent
pisze w ulotce, że branie tabletek należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu
(pojawienia się krwawienia). W związku z tym mam pytanie czy zalecenie
producenta wynika z tego, że połknięcie tabletki w 1. dc całkowicie
zabezpiecza przed ciążą ( a o to przecież chodzi) czy może z innych
przesłanek. Czy wzięcie tab. w innym dniu cyklu jakoś ujemnie wpływa na
organizm (pomijam kwestię braku całkowitego zabezpieczenia przed nieopożądaną
ciążą)?
Druga sprawa: wszystkie tabletki w opakowaniu są jednego koloru mają tylko
numerki rozumiem, że połykać należy każdego dnia tabletkę spod kolejnego
numerka? W takim razie po co są wypisane z boku nazwy dni tygodnia?
I jak to jest z tym zabezpieczeniem jeśli rozpoczęłam branie nie od 1. dc ale
od 4-ego? Czy rzeczywiście przez całe opakowanie (21 tab.) muszę się
dodatkowo zabezpieczać?
Obserwuj wątek
    • Gość: werka Re: Harmonet jak prawidłowo brać? IP: 137.122.119.* 23.03.05, 20:33
      Odkad biore tabletki (a mija juz 5 lat) zawsze kazano mi brac od 1 dnia cyklu.
      Tak jest tez napisane na kazdej ulotce. Nie wiem skad Twojej ginekolog wzial
      sie ten 5 dzien. Oczywiscie, ze nie jestes wtedy odpowiednio zabezpieczona, bo
      tabletki dzialaja w cyklu - to tak jakbys zapomniala wziac 5 tabletek pod
      koniec cyklu (no moze przesadzam), ale kazdy odchyl od schematu powoduje, ze
      skutecznosc jest zmniejszona. A moze Twoja pani doktor jest nawiedzona? Co do
      kolejnosci brania - na moim opakowaniu nie ma dni tygodnia, tylko zaznaczone
      jest zolta obwodka ten dzien kiedy zaczynasz brac. Malo to wygodne. Czyzbym
      miala opakowania ze starej jakiejs serii?
      • pompompom Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 23.03.05, 21:03
        Werka, nazwy dni tygodnia są po lewej stronie wypisane jeden pod drugim i
        faktycznie tak ni z gruszki ni z pietruszki. Start czyli jak się domyślam
        pierwsza tabletka do połkniecia jest zaznaczona na żółto potem jeszcze 8 i 16.
        Lekarka powiedziała, że mogę zacząć brać nawet od 5-ego dnia (byłam u niej
        wczoraj a to był 3 dc). Wczoraj wieczorem jeszcze się wahałam (już po
        wykupieniu tabletek) i jak się zdecydowałam wziąć to okazało się, że jest 1. w
        nocy. Zrezygnowałam i wzięłam dopiero dzisiaj.
        Domyślam się, że nie jestem zabezpieczona. Tylko w jakiejś książce o
        antykoncepcji (napisanej zresztą przez lekarzy i pod egidą towarzystwa
        planowania rodziny czy jakoś tak podobnie) jest tabelka i tam jest tak:
        pierwsza tabletka w 1 dniu cyklu - jesteś całkowicie zabezpieczona od samego
        początku nie potrzeba innych form zabezpieczenia. I dalej - pierwsza tabletka w
        3 dniu cyklu i później używaj innych form zabezpieczenia (prezerwatywa,
        kapturek) przez 7 dni. Potem jesteś już bezpieczna. A mnie lekarka kazała
        zabezpieczać się dodatkowo przez całe pierwsze opakowanie czyli 21 dni
        (zakładałyśmy, że pierwszą pigułę wezmę 3 lub 4 dnia cyklu).
        I jeszcze jedno pytanie: czy zastosowanie samych globulek (patentex-oval) ale
        bez prezerwatywy w moim przypadku (wzięłam właśnie 1. tabletkę i zamierzam je
        brać regularnie) po 9 dniach brania tab. jako forma dodatkowego zabezpieczenia
        jest wystarczająca? Czy konieczna jest też gumka?
        Pozdr.
    • Gość: justy Re: Harmonet jak prawidłowo brać? IP: 213.241.34.* 23.03.05, 22:47
      jeśli zaczniesz łykać pigułki od pierwszego dnia cyklu, to zabezpieczenie masz
      od razu.
      pigułki mozna zacząć brać do 5-tego dnia cyklu- kiedyś było to bardziej
      popularne rozwiązanie- i pigułki, które są dłużej na rynku mają preceyzyjniej
      omówiony taki schemat- opóźnione zażycie miało powodować lepszą tolerancję
      pigułek. ale konieczne jest dodatkowe zabezpieczenie.
    • an_ni Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 09:20
      Harmonet ma rzeczywiscie beznadziejne opakowanie i mylace oznaczenia
      te dni tygodnia z boku to po to zeby zaznaczyc w ktorym dniu tygodnia zaczynasz
      opakowanie
      ja dla ulatwienia pisze sobie flamastrem na opakowaniu dni tygodnia przy kazdej
      pigulce zeby sie nie pomylic i nie wyliczac
      a co do zabezpieczenia to chyba jednak lepiej chuchac na zimne i do konca cyklu
      stosowac - rowniez w przerwie siedmiodniowej i rowniez po miesiaczce a przed
      rozpoczeciem nastepnego opakowania, no bo po co masz sie stresowac i pisac
      posty pt "czy jestem w ciazy"
      globulka lub/i gumka bedzie OK
      • pompompom Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 16:49
        An_ni, cały cykl rozumiem (czyli przez te 21 dni - tyle ile tabletek w
        blistrze), potem mam zrobić 7 dni przerwy w czasie których ponoć ma pojawić się
        krwawienie z odstawienia i ponownie zacząć brać po tych 7 dniach (czyli
        ósmego) nawet jak nadal będzie krwawienie. I co? Zabezpieczyć się mam jak
        zrozumiałam przez 21 dni + te 7 plus ew. te dodatkowe z krwawieniem (gdyby nie
        skończyło się w tej 7-dniowej przerwie). Dobrze myślę? smile
    • pompompom Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 16:39
      Z tym zabezpeczeniem to tak właśnie myślałam. Szkoda, że tak długo (całe
      opakowanie) buu jeszcze trzeba z gumką (bo samego Patentexu się boję).
      Zgłupiałam natomiast z tymi dniami tygodnia. Wczoraj wzięłam tą z napisem start
      to którą ma dzisiaj wziąć? Kolejną z numerem 2? W sumie logicznie ale może oni
      mają inną wizję. A tak BTW po cholerę tak komplikować ludziom życie?
      Pozdr. serdecznie
      • matya Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 17:00
        ej no ja chyba nie bardzo wiem o czym mowicie... teraz nie biore harmonetu, bralam kiedys i moze juz nie do konca pamietam jak wygladalo opakowanie ale nie moalam zadnych problemow z oznaczeniami. czytalam jakie posty o tym ze niejasne czy cos ale zupelnie nie rozumiem w czym problem. biezesz pierwsza tablete z miejsca z zolta obwodka, dajmy na to w poniedzialek. te nazwy dni tygodnia to zdrapka, zdrapujesz poniedzialek zeby pamietac ze to w poniedzialek a nie wtorek bralas pierwsza. kolejne zolte obwodki oznaczaja kolejne poniedzialki. i tylesmile
        • matya Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 17:02
          aha, no i jak zaczniesz brac w poniedzialek to skonczysz po 21 dniach w niedziele, robisz 7 dni przerwy i kolejne zaczynasz w kolejny poniedzialek
    • Gość: ela Re: Harmonet jak prawidłowo brać? IP: 195.116.234.* 24.03.05, 17:09
      Przede wszystkim to dziwi mnie, że Twój ginekolog pozwolił Ci wyjść z gabinetu
      z tyloma niewyjaśnionymi sprawami, nie wyjaśnił wszystkiego... To troszkę
      nieodpowiedzialne z jego strony, w końcu wiąrze się to z dość poważnymi
      konsekwencjami. Na przyszłośc przynajmniej wiesz, że sama musisz pytać i pytać
      i wymagać wyjaśnienia wszystkich niejasności. Zanudzać, aż zrozumieszsmile
      A wracając do Twoich pytań, najprościej jest brać pierwszą tabletkę od
      pierwszego dnia miesiączki, bo łatwiej wtedy zapamiętać dzień tygodnia.
      Tabletki bierzesz po kolei, jak są w opakowaniu. Te dni tygodnia po lewej
      stronie mają ułatwić zapamiętanie, od jakiego dnia tygodnia zaczęłaś. Po prostu
      zaznacz sobie ten dzień (zamaluj, zdrap...).
      Zabezpieczenie dodatkowe najlepiej stosować tak, jak opisał ktoś (przepraszam
      ale nie pamiętam kto) przede mną. Czyli przez to opakowanie i kolejne 7 dni bez
      tabletek. Potem już można polegać wyłącznie na tabletkach. (oczywiście, jeśli
      nie będzie żadnej biegunki, wymiotów...)
      I polecam branie tabletek wieczorem, oczywiście o stałej porze. Wieczorem - bo
      czasami mogą powodować lekkie zawroty głowy (nie u wszystkich) lub inne drobne
      dolegliwości. A dlatego o stałej porze, że łatwiej "wejść" wtedy w nawyk brania
      tabletki i zmniejsza się ryzyko zapomnieniasmile Ale to już pewnie wiesz!!!
      Pozdrawiam!!!
      • pompompom Re: Harmonet jak prawidłowo brać? 24.03.05, 19:25
        Dzięki za wszystkie dobre rady. smile
        Zaraz zdrapię sobie, że tabletkę wzięłam wczoraj (w środę), dzisiaj ta z
        numerem 2... Chyba napiszę sobie pisaczkiem nad tab. kolejne dni tygodnia.
        Z tym zabezpieczaniem to lepiej na zimne dmuchać, choć opinie są przeróżne.
        Że jak do 3 dnia to nie potrzeba zabezpieczeń, a jak później to tak, ale przez
        7 dni. Ciekawe co na to producenci i lekarze? Szkoda, że są takie rozbieżności.
        Masz rację Elu za mało wypytałam. Na szczęście mam jeszcze wizytę w przyszłym
        tygodniu to podpytam. Do tego czasu zabezpieczę się gumką i globulką albo dam
        sobie spokój z seksem (niech troszkę zatęskni smile).
        Pytałam też czy sama globulka wystarczy, czy konieczna jest prezerwatywa? Czy
        tabletki brane tak jak w moim przypadku - 3 dzień cyklu (w pierwszym poście
        pomyliłam się: nie 4 a 3 dzień) choć troszkę zmniejszają ryzyko zajścia w ciążę
        czy w ogóle jeszcze nie działają np. po 9 dniach brania?
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc
        • Gość: anni Re: Harmonet jak prawidłowo brać? IP: 217.11.141.* 25.03.05, 09:15
          sluchaj nie kombinuj!
          w kazdym przypadku wziecia pigulki pozniej niz pierwszego dnia krwawienia nie
          ma zabezpieczenia w pierwszym cyklu wiec zabezpieczaj sie do pierwszej pigulki
          z nastepnego opakowania (od ktorej juz masz luz i idziesz na calosc)
          a na harmonecie jest tak informacja ze do 3 dnia cyklu jest spoko ?
          a propos zabezpieczenia to uzyj gumki raczej niz globulki ma wieksza skutecznosc
          a czego uzywalas wczesniej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka