Gość: agnieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 11:44 PROSZE OPISZCIE, NA CZYM POLEGA TO BADANIE.. MAM ZROBIC TOMOGRAFIE KOMPUTEROWA GLOWY ZE WZGLEDU NA MIGRANE.. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipa55 Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA 04.04.05, 11:52 nigdy nie widzialaś na filmie jak delikwenta na specjalnych noszach wsuwają w głąb wielkiej kapsuły? to własnie to a w kapsule tajemnicze urządzenia robią po kolei zdjęcia i tyle wentylacja w środku jest, więc można przezyć bez problemu PS wyłacz duze litery, bo to oznaczą, ze wrzeszczysz Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA 04.04.05, 11:58 No właśnie, na leżeniu, ale do tuby się w calości nie wjeżdża, o ile mnie pamięć nie myli, chyba że coś się zmieniło przez ostatnie 3 lata. Poproś, żeby od razu zrobili z kontrastem (co do końca przyjemne nie jest, bo wstzykują Ci jakieś świństwo i trochę się po nim kręci w głowie), bardziej wiarygodny rezultat. 16%VOL 22%VAT takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
lipa55 Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA 04.04.05, 12:16 ja robilam dolny odcinek kregoslupa, wiec wjechalam cała )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA IP: 217.153.156.* 04.04.05, 18:00 O ile sie orientuję - tomografia nie robiona jest z kontrastem , tylko rezonans magnetyczny. A to dwie rozne sprawy. Nie ma sie czego bac. Nie mozesz byc tylko w ciazy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:37 z kontrastem jest tomografia i nie zawsze jest to kapsuła, ja bym chyba w takiej zeszła na klaustrofobię. U mnie wyglądało to jak wielkie koło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:54 Zacznę od tego, że nie masz czego się obawiać. Ja również miałam robioną tomografię ze względu na silne bóle głowy, które wskazywały na migrenę. Ja z góry miałam założenie, że tomografia ma być z kontrastem, czyli przed badaniem masz zakładany wenflon, następnie kładziesz się na swego rodzaju łożu, które kilka razy będzie wjeżdżać i wyjeżdżać z kapsuły. Nie będziesz jednak wjeżdżała cała, a tylko twoja głowa, więc klaustrofobia nie grozi! W którymś momencie badania przez podłączoną do wenflonu kroplóweczkę podawany jest kontrast (wywołuje lekkie zakręcenie w głowie, ale nie ma się czego obawiać). Badanie trwa ok 10-15 minut. Głowa do góry, nie będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś