Dodaj do ulubionych

ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne

11.04.05, 19:32
cześć all
czy zdażyło się Wam że podczas kochania się z prezerwatywą w dni niepłodne,
tzn: zaraz po okresie lub zaraz przed okresem, mimo stosowania prezerwatywy
doszło do zapołodnienia (ciąża), nawet jeśli nie zdrarzył się żaden wypadek z
gumką np pęknięcie itp, pozdrawiam i życzę bez sexu
Obserwuj wątek
    • inkaczar Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 11.04.05, 19:39
      Nie zdarzyło się.
      Hahaha.
      Bardzo głupiutkie pytanie.Sorry,ale jesli kobieta jest niepłodna , to jak można
      ją zapłodnić, <pomijam prezerwatywęsmile>
      • mp78 Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 11.04.05, 19:41
        niby głupie pytanie, ale te wszystkie wyliczanki kalkulat dni płodnych na
        necie,hihi, przecież owulacja może byc zaraz po okresie, i wtedy bombka
        • jola_ep Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 12.04.05, 19:40
          > niby głupie pytanie, ale te wszystkie wyliczanki kalkulat dni płodnych na
          > necie,hihi,

Te kalkulatorki tylko ku rozrywce służą smile))
          Dni niepłodne i płodne określa się na podstawie _objawów_, a nie oblicza na
          palcach wink

> przecież owulacja może byc zaraz po okresie, i wtedy bombka

Rzeczywiście, u niektórych osób trudno jest określić okres niepłodny przed
          owulacją, ale ten poowulacyjny - jest bardzo pewny ( o ile ktoś go sobie na
          kalkulatorze nie obliczał wink )

Pozdrawiam
          Jola
          • emae Pewny? 12.04.05, 19:49
            Jak to? Skąd wiadomo, że jest po owulacji? Odpisz proszę, bo nie rozumiem nic...
            • Gość: ela Re: Pewny? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 20:27
              Dzięki metodom objawowo-termicznym, np. To bieżąca obserwacja i interpretacja
              objawów płodności. Albo urządzenia wspomagające diagnozę (bioself, Persona, PC
              2000)
              Tu się wszystkiego dowiesz: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
            • jola_ep Re: Pewny? 12.04.05, 22:32
              Wyznaczają to odpowiednie reguły na podstawie obserwacji temperatury ciała,
              śluzu i ewentualnie szyjki. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę NPR, to parę linków
              odnajdziesz. Jest kilka różnych metod, jedną z najskuteczniejszych jest tzw.
              podwójnego sprawdzenia (opisana tu: www.npr.prolife.pl)

Teoria brzmi na początku strasznie, więc pewnie dobrze mieć porządnego
              nauczyciela smile Ja uczyłam się z podręcznika. W praktyce okazuje się to całkiem
              proste smile Po pewnym czasie czuje się, kiedy jest szczyt objawu śluzu, a
              temperaturę mierzę tylko przez parę dni - w fazie płodnej (nie zalecane, ale ja
              jestem z tych niesytematycznych osób - rutyna mnie wykańcza sad ). IMHO nie ma
              jednak nic gorszego w stosowaniu NPR do wyznaczania okresów niepłodnych, niż
              wiedza szczątkowa i niepełna.

Mam nieregularne cykle i odkąd poznałam NPR przestałam się stresować spóźniającą
              się miesiączką. Okazało się, że wcale mi się nie spóźnia, tylko owulacja była
              później wink (choroba, stres, nawet na nieobecność męża reaguję smile ).

Pozdrawiam
              Jola
    • inkaczar Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 11.04.05, 19:42
      Ok ,sprostuję...tuz po okresie,ale bez prezerwatywysmile istnieje cień szansysmile
      • Gość: magda Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne IP: *.gorzow.mm.pl 11.04.05, 19:47
        hmmm to moze skoro tak bardzo boisz sie ciazy zabezpieczaj sie tabletkami i
        prezerwatywa bo ryzyko zawsze istnieje czytalam ze jedna pani przy cyklach 30
        dniowych zaszla w ciaze w 24 dc. wiec jak sama widzisz jest to mozliwe chociaz
        bardzo zadko sie zdaza ale jest.
        • mp78 Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 11.04.05, 20:10
          HMM, CUDA JEDNAK SIĘ ZDARZAJĄ, MIAŁA PECHA, A TY JAK SIĘ ZABEZPIECZASZ?
        • Gość: ela Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 10:53
          Magdo, to żadna rewelacja. Jak miała owulację W TYM WŁAŚNIE CYKLU w okolicach
          24 dc. i współżyła - to zaszła.
          Kalendarzyk to przeszłość...
    • mynia_pynia Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 12.04.05, 10:30
      Nie rozumiem jak można się sexsić w dni niepłodne z gumką, albo jak można
      używać tabletek i gumki, albo gumki i globulek. Jak ktoś jest przerażony faktem
      zajścia w ciążę to może najpierw "dorosnąć" a póżniej się zdecydować na łóżko???
      • an_ni Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 12.04.05, 11:09
        a w tym twoim "doroslym zyciu" zawsze bedziesz gotowa na ciaze ?
        a kazdej sytuacji?
        • daggy Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 12.04.05, 11:17
          Dobre pytanie...

Mam 33 lata i nie sądzę, żebym kiedykolwiek jeszcze była gotowa na ciążę.
          Powinnam zaniechać seksu raz na zawsze?
          • luna333 Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne 12.04.05, 11:41
            zaraz po okresie to pojęcie względne - bo kobieta ma różną długość i krwawienia
            i cyklu - więc ryzyko ciąży tuż po okresie jest o wiele wyższe niż tuż przed
            okresem - oczywiście jeśli ktoś prawidłowo użył gumy a ta nie pękła to ciąża
            wykluczona
            • emae Prezerwatywa i bezpieczeństwo? 12.04.05, 19:52
              Małe otworki w prezerwatywie (tzw. pory) są często wystarczająco duże, żeby
              przedostał sie przez nie plemnik. To nie jest pewna metoda.
          • Gość: ela Re: ryzyko zajścia w ciążę w dni niepłodne IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 18:55
            > Mam 33 lata i nie sądzę, żebym kiedykolwiek jeszcze była gotowa na ciążę.
            > Powinnam zaniechać seksu raz na zawsze?

A po co? Po prostu trzeba mieć świadomość, że jeśli para (hetero i w wieku
            rozrodczym wink współżyje, to mimo stosowanych środków może spłodzić potomka,
            choćby prawdopodobieństwo było liczone w promilach, bo absolutną gwarancją, że
            w ciążę się nie zajdzie jest jedynie szklanka wody.

• emae Dni niepłodne 12.04.05, 19:47
      To prawda, że zaraz po okresie kobieta jest niepłodna? Zupełnie? I bez względu
      na to, ile trwał? Wiem, jak się oblicza cykl, ale to trzeba kontrolowac przez
      rok...
      • Gość: benia Re: Dni niepłodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:26
        jezeli w ciągu minionego roku nie zdażył się cykl krótszy niż 20 dni to
        pierwsze 6 dni cyklu (czyli od pierwszego dnia miesiączki) jest bezpieczne. To
        dobre jak ma się krótkie krwawienia , można poszaleć smile
        • Gość: ela Re: Dni niepłodne IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 21:30
          Oj, bo będzie wesoło:

"Reguła kliniczna
          Parom początkującym w naturalnym planowaniu rodziny radzimy ograniczyć się do
          wyznaczenia końca fazy I zgodnie z regułą kliniczną. Jest ona oparta na
          doświadczeniach wielu obserwacji lekarzy i ustala pierwszych sześć dni cyklu
          jako w wysokim stopniu niepłodne.

Reguła kliniczna mówi, że jeśli w ciągu ostatnich dwóch lat cykle nie były
          krótsze od dwudziestu sześciu dni to faza pierwsza kończy się wieczorem
          szóstego dnia cyklu, pod warunkiem, że w dniu tym nie pojawił się śluz.

www.lmm.pl/npr/kurs/8.html
          • Gość: benia Re: Dni niepłodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:47
            no tak 26 dni a odejmujemy 20 jeśli był krótszy, pszepraszam
          • vecka Re: Dni niepłodne 12.04.05, 22:08
            Rany, dwa lata trzeba czekac zeby cos wyczekac..., a tu jeszcze w 24 miesiacu obserwacji akurat cos nawali i 2 lata badan przepaldy...
            • jola_ep Re: Dni niepłodne 12.04.05, 22:21
              Nie trzeba czekać dwóch lat. Najbardziej rygorystyczna ( i najskuteczniejsza )
              metoda podwójnego wskaźnika zaleca odczekanie 3 cykli.
              Ja nie czekałam smileAle mam raczej długie cykle.
              Z drugiej strony dni niepłodności przedowulacyjnej nie wyznacza się tylko na
              podstawie obliczeń długości cyklu - bo to byłby kalendarzyk smile Bierze się też
              pod uwagę inne objawy.

Pozdrawiam
              Jola
              PS Istnieją np. prezerwatywy, więc jak ktoś je lubi, to nie musi czekać wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka