suzume 04.07.01, 10:24 Pani Doktor. Proszę mi powiedzieć jak należy rozumieć wyniki cytologii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: wyniki badań 04.07.01, 20:27 Cytologia jest badaniem rozmazu komórek złuszczonych z powierzchni części pochwowej szyjki macicy w celu wykrycia raka szyjki, jej stanów przednowotworowych lub zakażen, które zwiększaja ryzyko raka. Według klasyfikacji Papanicolau wyróznia się 5 grup. Grupa I i II to grupy prawidłowe ( a więc nie ma zagrożenia rakiem szyjki - ale grupa II może wskazywać na obecnosć stanu zapalnego szyjki macicy) Grupa III może świadczyć o dysplazji szyjki macicy - a więc stanie mogący stanowić zagr4ożenie przejścia w raka szyjki macicy. Grupa Iv i V świadczą o wykryc iu komórek nowotworowych w rozmazie. MA Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: wyniki badań 05.07.01, 09:07 Dziękuję za odpowiedź. Czy grupą III trzeba się bardzo przejmować? Tzn. oczywiście pójdę do lekarza, ale czy to jest coś poważnego, czy rodzaj ostrzeżenia? Co może być przyczyną takiej sytuacji, bo brak higieny obojga wykluczam z całą odpowiedzialnością, a mój partner jest moim pierwszym i jedynym. Mam 27 lat, stosuję antykoncepcję hormonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: wyniki badań 06.07.01, 21:33 Cytologia grupa III świadczy o mozliwości dysplazji- stanu przednowotworowego, ale wymaga wewryfikacji histopatologicznej (pobrania wycinków-biopsji) w celu wykluczenia raka szyjki macicy.MA Odpowiedz Link Zgłoś