Dodaj do ulubionych

Zastrzyk zamiast tabletek?

03.07.02, 23:11
Pani Doktor,
ostatnio uslyszlam o nowej metodzie antykoncepcyjnej-zastrzyku raz na 3
miesiace.
Powiedzial o tym mojemu ginekologowi, ktory jednak stanowczo odradzil te
metode.Powiedzial, ze to metoda alternatywna, ktora jet stosowana przez
pacjetki karmiace, natomiasst dla mnie (21 lat, jeszcze nie rodzila)nie jest
ona odpowiednia.Moje pytania zostaly podsumowane krotkim haslem-to zbyt zawily
proces, bym mogl pania wtajemniczyc.POza tym moj lekarz stwierdzil, ze moge
zapomniec po kwartale zglosic sie po nowa dawke,, itd
Co Pani mysli o tej metodzie?I czy kazdy ginekolog jest az tak niechetny przy
zapisywaniu tej metody?CZy jest ona skuteczna, tak jak tabletki?Jakie sa skutki
uboczne?I czy moze ja brac miloda dziewczyna, nie majaca absolutnie zadnych
problemow ze zdrowiem?
Dzikeuje za odpowiedz.
rita
Obserwuj wątek
    • mimi22 Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 03.07.02, 23:22
      też słyszałam już o tej nowej metodzie to jest zastrzyk Depro provena i właśnie
      w piątek wybieram się do lekarza, zobaczymy co mój na to powie
      ale czytałam gdzieś, że przyjmują go przede wszystkim karmiące matki, ale nie
      tylko oczywiście, a i ten zastrzyk kosztuje podobno ok 30 zł, i jest aplikowany
      raz na 3 miesiące
      ten lekarz na którego trafiłaś to faktycznie niezły, nie bo moze pani zapomnieć
      przyjść za 3 miesiace po następny, co za bzdura, a tabletke musisz brac
      codziennie więc chyba tym bardziej mozesz o niej zapomnieć
      pozdrawiam i mam nadzieję, że pani doktor wypowie się w tej kwestii
      • a-z Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 04.07.02, 09:08
        Dziewczyny poczytajcie starsze watki na ten temat. Pani Doktor sama bierze te
        zastrzyki i z tego co pisze jest zadowolona. A co do pytania czy to jest
        antykoncepcja dla mlodych dziewczyn to odpowiedz jest jak najbardziej
        pozytywna. na stronie internetowej Depo-Provery (niestety tylko po angielsku)
        jest wrecz zalecana dla nastolatek ktore maja raczej srednio uregulowany tryb
        zycia i latwo im zapomniec o pigulce.
        • mimi22 Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 12.07.02, 01:12
          czytałam te informacje na stronie depo-proveny i masz rację
          ale byłam u lekarza i powiedział mi, że nie to nie dla mnie oni to przepisują
          przede wszystkim karmiącym matkom i tyle, a poza tym wtedy nie ma w ogóle
          miesiączki (tak mi powiedział) i pacjentki cały czas przychodzą żeby sprawdzić
          czy nie są w ciąży

skaranie boskie z tymi lekarzami!!! gdzie ja mam znaleźć jakiegoś normalnego
          ginekologa? już nie mam sił i kasy, żeby chodzić po tych wszystkich
          doktorkach sad((
        • 66jenny Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 13.07.02, 17:53
          Co innego firma może napisać na swojej stronie internetowej? ciekawe tylko ile
          jej przedstawicielek stosuje taką metode.Na dobra sprawę to każda kobieta mogłaby
          ją stosować ale na Boga są lepsze .Szkoda tylko że Pani ginekolog tej wyższości
          nie wytłumaczył.
          • mimi22 Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 14.07.02, 14:15
            hmmm.... a jakie wg Ciebie to są te lepsze metody???? bo ja ich niestety nie
            znam
    • monika.antepowicz Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 11.07.02, 23:44
      Ja bardzo cenię te metode i znam młode dziewczyny, obecnie matki,które stosowały
      ją przez kilka lat. Z depo-proverą jest jeden propblem- gdy przestajemy ją
      stosować, to powrót płodności może nastąpić dopiero po upływie roku i dłyużej od
      ostatniej iniekcji. Dlatego ten sposób abtykoncepcji( tani , wydgodny, skuteczny)
      nalezy jednak dobrze rozważyć. Preparat jest dobrze tolerowany, ale mogą pojawić
      sie nieregularne plamieia, zaniknąc miesiączki, bóle piersi, niekiedy tradzik,
      Długotrwałe- przez okres powyżrej 3 lat stosowanie może łączyc się ze zwiększonym
      ryzykiem osteoporozy.
      • a_ Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 13.07.02, 15:20
        Rzeczywiście problem z ginekologami - ja musiałam zrezygnować z tabletek (po 6
        latach Diane i pół roku Logestu) ze względu na skutki uboczne. Gdy spytałam się
        ginekologa czy nie moze mi przpisać Depo Provery usłyszałam, że nie bo to nie dla
        mnie tylko dla plebsu!!!!! Bez dodatkowych wyjaśnień!
        No i nie wiem co robić?
        Do tbletek nie wrócę na pewno. A na dzidziusia przez najblize dwa lata raczej nie
        moge sobie pozwolić.
        Jakie Depo Provera ma skutki uboczne?
        • mimi22 Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 14.07.02, 14:20
          a_ napisała:

> Rzeczywiście problem z ginekologami - ja musiałam zrezygnować z tabletek (po
          6
          > latach Diane i pół roku Logestu) ze względu na skutki uboczne. Gdy spytałam
          się
          >
          > ginekologa czy nie moze mi przpisać Depo Provery usłyszałam, że nie bo to nie
          d
          > la
          > mnie tylko dla plebsu!!!!! Bez dodatkowych wyjaśnień!
          > No i nie wiem co robić?
          > Do tbletek nie wrócę na pewno. A na dzidziusia przez najblize dwa lata raczej
          n
          > ie
          > moge sobie pozwolić.
          > Jakie Depo Provera ma skutki uboczne?

jestem w takiej samej sytuacji, również właśnie zrezygnowałam z tabletek 2 lata
          Diane, wcześniej Cilest i Logest razem 3,5 roku ze wzgledu na skutki uboczne, a
          dzidziusia też w tej chwili nie zamierzam mieć wiec pomyślałam o
          zastrzykach... ale jeden lekarz powiedział, że to nie dla mnie, bo oni to
          przepisują przede wszystkim karmiącym matkom itd.
          w przyszłym tygodniu idę do następnego lekarza...

a i również chciałabym się dowiedzieć jakie Depo-Provera m askutki uboczne???
        • justy1 Re: Zastrzyk zamiast tabletek? 14.07.02, 23:17
          Możliwe działania uboczne Depo-Provery: nudności, wymioty, bóle głowy (w tym
          migrenowe - rzadsze niż przy stosowaniu dwuskładnikowych tabletek
          antykoncepcyjnych), stany depresyjne, obniżenie popędu płciowego, plamienia-
          krwawienia międzymiesiączkowe, podwyższenie temperatury ciała, zaburzenia
          gospodarki lipidowej, nietolerancja glukozy, zwiększone ryzyko choroby
          zakrzepowo- zatorowej, trądzik, nadmierne owłosienie ciała (rzadko).
          Niepożądane działania zależą od dawki i długości stosowania preparatu.

Działania niepożądane iniekcji progesteronowych w tym Depo-Provery:
          Z powodu względnego obniżenia wartości estradiolu w surowicy krwi (utrzymuje
          się on na stałym poziomie równym wartościom estradiolu w środkowej fazie
          folikularnej) mogą u stosujących tę metodę kobiet wystąpić objawy niedoboru
          estrogenów, jak:
          * zmęczenie, depresja, obniżenie libido, a nawet uderzenia gorąca czy poty.
          * Wysoki poziom progesteronu może także dawać wzdęcia, bóle głowy, bolesność
          sutków, trądzik.
          * W większości przypadków dochodzi do zatrzymania krwawień miesięcznych.
          * Niestety wzrasta częstość występowania osteoporozy.

Ta bardzo skuteczna i wygodna w użyciu metoda nie jest popularna. Wiąże się to
          przede wszystkim z absurdalnym strachem przed nowotworami, złym stosowaniem
          przez niedoinformowanych lekarzy i niemożliwością wycofania się z niej przez 3
          miesiące działania leku.

Dlatego tak duże znaczenie ma dokładne poinformowanie pacjentki o zaletach tego
          rodzaju antykoncepcji:

* zapobieganie nowotworom endometrium (5-krotnie)
          * rzadsze występowanie zapaleń przydatków (o 50%) i ciąży pozamacicznej
          * rzadsze powstawanie torbieli czynnościowych jajników (ok.14-krotnie)
          * likwidowanie objawów endometriozy
          * skąpsze krwawienia aż do ich braku - mniej nasilona niedokrwistość
          * mniejsza bolesność miesiączek i objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego
          * nie ma wpływu na raka sutka, szyjki macicy i janika
          * podawany parenteralnie nie upośledza funkcji wątroby, układu krzepnięcia i
          metobolizmu ogólnoustrojowego
          Źródła:
          www.baba.org.pl
          www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka