oliwka17 12.07.02, 12:26 Pani Doktor, mam prośbę ,chciałbym się dowiedzieć coś na temat tego typu tabletek antykoncepcyjnych, jak działają, jakie są ewentualne skutki uboczne i czy mozna kupić je w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: Minipigułki 13.07.02, 10:43 Minipigułkami poczatkowo nazywano pigułki zaierające w swym składzie niewielkie ilości pochodnych progesteronu(progestagenów), których działanie nie polegało na hamowaniu owulacji, a jedynie na zmianie śluzu szyjkowego, który stawał się nieprzepuszczalny dla plemników. Tego typu preparat musiał być przyjmowany co dzi3ń o tej samej godzinie i cechował się dużo niższą skutecznoscią od dwuskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych, zalecano go młodym dziewczynom, które jeszcze miały niezbyt regularne miesiaczki i matkom w czasie laktacji( nie hamuje laktacji!) Na naszym rynku pojawiła sie nowa pigułka Cerazette- generalnie zawiera ona progestgen- dezogestrel , w wiekszej dawce niż w MERCILONIe, i pigułka ta ma również hamować owulacje-ale też zmiana godziny przyjmowanai nie powinna być dłuższa niz 3 godziny. Niestety dane dotyczace tej pigułki, które udało mi się uzyskać są dosc ograniczone, w internecie też literatura dostepna jest ograniczona, generalnie lek kosztuje ok 40 zł (kuracja miesieczna) jest uznany za skuteczny, raczej nie powoduje powikłań zakrzepowych, zalecany dla matek karmiacych i palaczek po 35 roku życia, skutecznośc według producenta jest wysoka (niestety ta forma antykoncepcji hormonalnej w przeciwieństwie do pigułak dwuskładnikowych i depo-provery nie chroni przed ciążą pozamiaciczna). Te dane uzyskałam dzieki ulotce preparatu, na razie zaleciłam opreparat dwóm pacjentkom , stram sie uzyskać więcej informacji na jego temat, aby podzielić się nimi z PAniami Forumowiczkami. Po odstawieniu antykoncepcji płodnosc wraca natychmiast, pigułki przyjmowane są bez przerwy, co moze powodować nieregularne plamienia i krwawienia. W ulotce napisano tez,ze może wystapić niewielki przybytek wagi! Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Minipigułki 13.07.02, 19:21 Dla zainteresowanych- ceny Cerazette: 28 tbl(!) ok.35zł 3*28 tbl ok. 99 zł Ponieważ to nowość, mogą być kłopoty z zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś
kotmanka Re: Minipigułki 13.07.02, 16:34 hej, podaje ci link do instytutu margaretypke.org jest po angielsku, ale b. dobry z tego co wyczytalam to minipiguly maja dawke hormonu nizsza niz normalne zazywaz je o tej samej porze (w obrebie 3 godzin) codziennie nie wywoluja cellulitu! co potwierdzila Pani Doktor... Odpowiedz Link Zgłoś