IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:34
Czy ktoś się może orientuje, od jakich ilości bakterii w moczu wprowadza się
do leczenia antybiotyk? Mnie wyszły wartości w tysiącach (jeden i trzy
tysiące) i lekarze twierdzą, że to za mało na antybiotyk. A dolegliwości są
dość silne, od wielu miesięcy, więc już sama nie wiem, co robić.
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 13:05
      Podziękuj Bogu za mądrych lekarzy i pij sok z zurawiny, ewentualnie pożeraj
      tabletki żurawinowe.
      A na marginesie, czemu się męczysz od miesięcy? Spławiali Cię, czy cuś?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 13:05
        a, i może te dolegliwości nie są spowodowane bakteriami?

16%VOL
        22%VAT

--
    • ob-gynaec Re: bakterie 10.06.05, 13:06
      Znamienna bakteriuria, czyli taka ilość bakterii w moczu, przy której stosuje
      się leczenie - to 100 000/ml. A jakie to są dolegliwości?
      • Gość: mika do ob-gynaec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:02
        Sądząc ze stylistyki Twojego języka, możesz być lekarzem, a na opinii
        lekarskiej też mi bardzo zależy, więc zapytam Cię bezpośrednio, co mi radzisz?
        Aha, i jeszcze jedno: czy mogło być tak, że to zażywanie żurawiny przekłamało
        ten mały wynik bakterii w posiewie ("odkleiły się" czasowo, przed oddaniem
        moczu na badanie, a potem znów namnożyły i dają dolegliwości?)?
    • Gość: mika Re: bakterie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:35
      Dzięki za odzew.
      Od siedmiu miesięcy żyję z tym paskudztwem w moczu: E. coli i Enterococus.
      Brałam już 7 czy 8 antybiotyków. Niektóre z nich pomagały w trakcie brania, a
      po odstawieniu wszystko wracało; inne w trakcie brania tylko nieznacznie
      zmniejszały problem. Część była dobierana na podstawie antybiogramów.
      Z żurawiną nie rozstaję sie od jakichś dwóch miesięcy. Dzięki niej w ogóle
      funkcjonuję, choć ona tylko zmniejsza uczucie pieczenia, nie eliminuje go. Bo
      właśnie to pieczenie jest największym problemem - towarzyszy mi stale, choć z
      różnym nasileniem.
      Może mi coś poradzicie? Jakiś lek? Kurację? Sama nie wiem co? Ostatnio próbuję
      homeopatii, ale na razie bez skutku.
      Pozdrawiam serdecznie
      • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 14:52
        a jakiej homeopatii probujesz, że tak spytam z ciekawości? Jeśli jakiegoś
        dagomedu czy inszego heela kompleksowego, to to ma duże prawo nie pomóc.
        Pogrzebię potem w książkach moich różnych, myżlę, że powinnaś przede wszystkim
        wzmocnić organizm po takiej dawce antybiotyków wszelakich. Na pewno możesz pić
        mocny napar z pietruszki - drobno pokrojoną trzeba wrzucić do zimnej (!) wody,
        dobre proporcje to jakieś kilogram warzyw na półtora litra wody, dobrze robi na
        układ moczowy szeroko rozumiany. A bierzesz urosept najzwyklejszy w świecie?

16%VOL
        22%VAT

--
        • Gość: mika Re: bakterie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:57
          Dostałam Berberis-Homaccord. Biorę od wczoraj. W ulotce jest napisane, że w
          ostrych stanach można brać przez 2 godziny co 15 minut. Tak wczoraj zrobiłam,
          poza tym normalna jedna dawka na noc. Dziś rano znowu pojedyncza, po południu
          chyba zrobię taki copiętnastominutowy maraton jak wczoraj.
          Dzięki za ten sposób z pietruszką - wypróbuję. Napisz mi tylko, jak go
          przygotować po tym wrzuceniu do zimnej wody - ile czasu gotować?
          Urosept mi nie pomaga.
          • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 15:13
            A, zapomniałam napisaćsmile
            Trzeba gotować na maleńkim ogniu przez jakieś 2-3 godziny. przy takim gotowaniu
            wszystko, co w pietruszce dobre, wychodzi na wierzch.
            Co do tego berberisu - z lekiem homeopatycznym jest tak, że jak ma zadziałać,
            to działa dosc szybko, a jak nie, to nie i koniec. Jeśli po dawce czujesz
            jakąś, nawet minimalną poprawę, to dość dobry znak, ale jeśli poprawy nie ma,
            to myślę, ze spokojnie możesz sobie ten lek darować po 5 dniach. Ogólnie jest
            tak, że jeśli była poprawa, ale objawy zaczynają wracać, to od razu podaje się
            kolejną dawkę, więc nie musisz się ściśle trzymać ulotki i męczyć się 2
            godziny, skoro ból wraca po kilkunastu minutach.
            Myślę, że skuteczniejszy byłby indywidualie dobrany lek pojedyczny, a już
            najlepsza byłaby wizyta u jakiegoś homeodoka, problem jest rozwiązywalny jak
            najbardziej.

16%VOL
            22%VAT

--
            • Gość: mika Re: bakterie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:21
              Hmm, kiedyś już leczyłam się u profesjonalnego homeopaty (na inny problem) i on
              z kolei mówił, że na początku leczenia homeo najczęściej następuje nawet
              nasilenie objawów. Kazał się wtedy nie zniechęcać i ciągnąć lek co najmniej 2-3
              tygodnie. Niestety, nie wyleczył mnie z tamtej choroby.
              • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 15:26
                Następuje, ale z reguły nie przy lekach złożonych. Ale ogólna zasada jest taka -
                jeśli nie ma najmniejszej poprawy ani jakichkolwiek zmian, to znaczy, że lek
                nie zadziałał i nie zadziała żebyś go miesiącami brała.
                Co innego, jeśli podaje się lek według innej szkoły (tzn raz na dłuższy czas,
                ale silnie działający), wtedy trzeba czekać trochę dłużej. Przy lekach
                podawanych częsciej poprawa powinna być szybsza.

16%VOL
                22%VAT

--
                • Gość: mika Re: bakterie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:33
                  Mimo wszystko malutką poprawę jednak odczuwam, więc może kilka dni to pociągnę.
                  A potem może wybiorę się do takiego profesjonalnego homeopaty ("normalny"
                  lekarz też tak radzi, bo nie umie mi pomóc). Czy wiesz może, gdzie mogę znaleźć
                  jakieś namiary na dobrego homeopatę? Interesuje mnie Poznań.
                  • very_martini Re: bakterie 10.06.05, 15:42
                    Poznań akurat jest przyzwoicie obstawiony, nie wie wiem, czy byłaś u kogoś z
                    tej listy
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=12246275 , czy u kogoś innego.
                    Jeśli jest JAKAŚ poprawa, to dobrzesmile

16%VOL
                    22%VAT

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka