Dodaj do ulubionych

baaardzo dlugi cykl

IP: *.phil.uni-erlangen.de 13.07.01, 14:17
mam 21 lat i miesiaczkuje od prawie 10, ale cykle sa - od zawsze - bardzo nieregularne i zwykle
bardzo bolesne. Pojawilo juz sie tutaj pare takich watkow, ale zaczynam nowy, bo moje "liczby"
przekraczaja zwykle tu podawane: dlugosc cylku - czy to sie wogole kwalifikuje tak nazywac? - to od 37
do ponad 55 dni (a i nigdy nie wiem, czy nie bedzie dluzej), a miesiaczki sa czasem tak bolesne, ze
zwijam sie na podlodze i czesto wymiotuje. Zmienilam juz pare razy lekarzy (do gonekologa chodze
od czterech lat), ale albo przepisywano mi tabletki antykoncepcyjne (ktore, faktycznie, poprawialy stan
rzeczy, ale tylko doraznie), albo mowiono, ze "to sie pani zmieni po urodzeniu dziecka". O co
powinnam poprosic/spytac lekarza nastepnym razem? Czy sa jakies badania, ktore powinnam
wykonac (badanie "na fotelu" nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci)?
pozdrowienia, M.
Obserwuj wątek
    • Gość: brocha Re: baaardzo dlugi cykl IP: 212.160.141.* 13.07.01, 14:47
      koniecznie musisz wymoc na lekarzu, zby skierowal cie na histeroskopie lub
      laparoskopie , aby po prostu zdiagnozowac kamera co tam sie dzieje!
      - zakladam, ze szereg innych badan - typu hormonalne itp. zrobilas?
    • Gość: Kinga Re: baaardzo dlugi cykl IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 18:11
      Sama mam problemy z nieregularnymi cyklami. Mam 22 lata i również bardzo
      cierpię przy miesiączkach. Właściwie nieregularne cykle miałam od zawsze. Nigdy
      nie wiem kiedy się trafi, choć nigdy nie jest krótszy niż ok 31 dni. Ostatnio
      pobiłam chyba wszelkie rekordy 106 dni. Średni wychodzi ok 46 dni, ale
      zróżnicowanie jest olbrzymie. Biorąc pod uwagę bóle, w zasadzie nie przeszkadza
      mi, że mam je prawie 2 razy rzadziej, ale to chyba jednak nie jest w porządku.
      • monika.antepowicz Re: baaardzo dlugi cykl 14.07.01, 21:41
        Przede wszystkim należy wykonać badania nieinwazyjne- a więc badania
        hormonalne, nastepnie (lub równocześnie) -badanie ultrasonograficzne. W
        zależności od wyników tych badń- kolejne ( a więc ewentualnie
        histerosalpingografię - badanie kontrastowe macicy i jajowodów.
        Proszę pamietać,że histeroskopia i laparoskopia to zabiegi inwazyjne, które
        niosą ze soba ryzyko zakażenia i powstania zrostów(ryzyko jest niewielkie, ale
        są to małe zabiegi operacyjne, do których muszą istnieć wskazania0
        Czy Pani mama będąc w Pani wieku też miała podobne problemy? Jak wyglądają te
        rzadkie miesiączki- skąpe, obfite, ze skrzepami, jak długo trwają. Czy miała
        Pani w przeszłości wykonywane jakieś zabiegi na szyjce macicy(np usuwaną
        nadddżerkę)?MA
        • Gość: Kinga Re: baaardzo dlugi cykl IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 12:40
          W moim przypadku miesiączki trwają zawsze 6-7 dni i są raczej normalne, na
          pewno nie za rzadkie, czasem ze skrzepami. Mama nie miewała takich
          rozregulowań, będąc w moim wieku. Jej cykle zamykały się w 30 dniach.
          Jeżeli chodzi o leczenie, to nigdy nie byłam żadnemu poddawana. Czy jest
          możliwe, żeby była to regularna nieregularność?
          • monika.antepowicz Re: baaardzo dlugi cykl 15.07.01, 22:26
            Może ma Pani zaburzenia hormonalne- np. cykl;e bezowulacyjne. Mysle,że należy
            ssię skontaktować z ginekologiem, który zaleci odpowiednie badania. Czy tym
            zaburzeniom towarzyszą np. bóle i wydzielina z piersi, nadmierne owłosienie...MA
            • Gość: Kinga Re: baaardzo dlugi cykl IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 23:51
              Nie mam nadmiernego owłosienia,nie pojawia się też żadna wydzielina z piersi.
              Natomiast bóle piersi, owszem. Właściwie to jedyny znak rozpoznawczy, że zbliża
              się miesiączka. Pojawiają się ok 7-10 dni przed i są czasami bardzo nasilone.
              Trudno mi podbiec choćby do autobusu, nie mogę też leżeć na brzuchu. Nie wiem
              czy to ma jakiś związek, ale prawie zawsze, gdy mierzę sobie temperaturę, z
              ciekawości, to wynosi 37 lub 37 i 2, 3 kreski.
              Skąd wiadomo, że cykle mogą być bezowulacyjne? Czy można to jakoś sprawdzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka