Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• Gość: Magunka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.51.229.* 20.06.05, 17:34
      dzien dobry pani Doktor! moje opytanie wiaze sie z obserowana u mnie
      wydzielina, czy pojawienie sie w malej ilosci tuz po skonczonym okresielekko
      zoltawej wydzieliny (nie ma pieczenie swedzenia itd.) jest czyms niepokojacym
      wydzielina ta jest kwaskowa zapachu raczej nie ma jest gesta nierozciagliwa
      pojawia sie rowniez na 3-4 dni przed nastepna miesiaczka pomiedzy wydzielina
      jest bialawo-przezroczysta galaretowata rozciagliwa lub czasem po porstu biala-
      badania mialam robione jakis czas temu wywoczas cytologia byla II (mialam
      wymrazana nadzerke) a w posiewie napsiane bylo tylko paleczki kwasu mlekowego
      obecne, pojedyncze izolowane gruopy bakterii, grzybow drozdzopodobnych nie
      wychodowano, w sumie co miesiac wydzielina wyglada podobnie czy to normalne ze
      jednak jakas jest czy wydzielina ma pojawiac sie wylacznie w okresie
      okoloowulacyjnym? czesto sie pisze zeprawidlowa wydzielina to taka ktora nie
      zostawia sladow., niestety u mnie po calym dniu nie ma jej duzo ale na
      majteczkach widoczny jest taki meszek bialay lub lekko cytrynowy - bardzo
      dziekuje za odpowiedz
    • Gość: Agata Co robić?! IP: *.aster.pl 20.06.05, 18:21
      Okres mi się spóźnia 7 dni, jestem śpiąca, mam mdłości i bolące pirsi. Miałam
      nadzieję, ze jestem w ciąży, ale wczoraj zrobiłam test i niestety nie sad((
      Miesiąc temu odstawiłam pigułki i pewnie to jakieś zaburzenia hormonalne. Ale w
      takim razie skad te dolegliwości?
      • koala.mb Re: Co robić?! 20.06.05, 18:23
        Wykonaj beta hCG z krwi - bardziej wiarygodne niż test z moczu.
        • Gość: Agata Re: Co robić?! IP: *.aster.pl 20.06.05, 18:33
          Dzięki za szybką odpowiedź. A więc nie wszystko stracone i jest nadzieja...
          • Gość: ewa FSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:41
            Lekarz zalecił zrobienie poziomu hormonu FSH w 5 dc i jego poziom wynosi
            28.1 .Badanie to zrobiłam poniewaz ma niereguralne @ i częste torbiele na
            jajnikach ,które były leczone tabletkam anty .Mam 45 lat i lekarz sugeruje ze
            to moze juz być oktes menopauzy .czy taki poziom FSH moze wskazywać na
            menopauze .Zrobiłam tez poziom hormonu FSH ,ponieważ poprzednie były poniżej
            normy a ten jest trochę powyzej normy i wynosi 0.45 przy normie od 0.35 .Czy to
            też ma jakiś związek z moimi zaburzeniami @ .Bardzo prosze o opinię .Pozdrawiam
            • sonia12345 seronil i tabletki anty 21.06.05, 09:34
              czy branie seronilu nie zakloca skutecznosci tabletek antykoncepcyjnych. Biore
              Diane35 z powodu tradziku ale nie ukrywam ze zalezy mi rowniez na
              antykoncepcji.Bede wdzieczna za odpowiedz smile
            • koala.mb Re: FSH 21.06.05, 16:01
              Napisz prosze jeszcze raz o jakie hormony chodzi i jakie były wartości ich
              stężeń. Piszesz dwukrotnie o FSH. Pierwszy wynik - 28,1 jest nieco podwyższony
              i może świadczyć o początkach menopauzy. Pozostałe - 0,45, 0,35 - nie wiem o co
              chodzi.
              • Gość: ewa Jeszcze raz FSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:59
                Pani doktor ,dziekuje bardzo za odpowiedz .A ten drugi hormon to TSH ,jego
                pozim jest 0.45 przy normie od 0.35 .Pozim TSH wykonałam ,ponieważ bedąc rok
                temu w szpitalu miałam robione hormony tarczycowe i wówczas wynik TSH wyniósł
                0.310 przy normie od 0.35 .Lekarz zalecił USG tarczycy ambulatoryjnie i wizyte
                u edno ,Ale lekarz rodzinny stwierdził ze taki poziom hormonu w moim wieku to
                normalny .A moje obiawy jak potliwość ,nerwowość częste biegunki lekarz
                przypisuje własnie zblizającej się menopauzie .Jestem wygodna pacjentką i godzę
                się z tym co lekarz mówi .Przepraszam za nieskładne napisanie .Pozdrawiam
                • koala.mb Re: Jeszcze raz FSH 21.06.05, 18:15
                  Wynika z tego, że równowaga hormonalna dotycząca tarczycy jest u Ciebie trochę
                  niestabilna. Warto wykonać jeszcze fT3 i fT4 dla pełnej interpretacji wyników.
                  Zakres norm dla TSH 0,32-5 mU/l.
    • Gość: x Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 20:33
      Czy dziewiecy mozna zrobic cytologie??????????
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:02
        Można tylko po co? Chyba że coś się dzieje.
    • meg241 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 22:46
      Jestem na tym forum po raz pierwszy. Kilka godzin temu załozyłam tu nowy watek
      ale nikt mi nie odpisała. Teraz dopiero odkryłam ze jest tu ginekolog. Moze
      pani mogłaby mi jakos pomoc, cos doradzic. dołaczam link do mojego watku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=25449570
      Magda
      • Gość: agata Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.48.245.* 21.06.05, 09:07
        Pani doktor. dośc niedawno pojawił sie wątek dotyczący pochwicy. jak sie
        okazuje nie jest to problem jednostkowy. co pani mysli o tym schorzeniu a
        porzede wszystkim z punktu widzenia ginekologa gdzie sie to leczy u
        seksuologa , psychoterapeuty czy psychiatry. prosze o radę.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:09
          To nie jest problem organiczny najczęsciej a psychologiczny. Warto tez
          zasięgnąć rady seksuologa
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:05
        Trudno naprawiac coś co kto inny zaczął. Wydaje mi sie że powinnas oznaczyć
        steżenia hormonów przynajmniej progesteron, estradiol i prolaktynę. Bez tego
        trudno coś powiedzieć.
    • Gość: Magunka czy to coś niepokojącego?? IP: 80.51.229.* 21.06.05, 10:12
      Dzień Dobry pani Doktor! moje pytanie wiąże się z obserowaną u mnie
      wydzieliną, czy pojawienie sie w malej ilości tuż po skonczonym okresie lekko
      żółtawej (cytrynowej) wydzieliny (nie ma pieczenie swedzenia itd.) jest czymś
      niepokojącym wydzielina ta jest kwaskowa zapachu nie ma jest gesta
      nierozciagliwa pojawia sie rowniez na 3-4 dni przed nastepna miesiaczkapomiedzy
      wydzielina jest bialawo-przezroczysta galaretowata rozciagliwa lub czasem po
      porstu biala-badania mialam robione jakis czas temu wywoczas cytologia byla II
      (mialam wymrazana nadzerke) a w posiewie napsiane bylo tylko paleczki kwasu
      mlekowego obecne, pojedyncze izolowane gruopy bakterii, grzybow
      drozdzopodobnych nie wychodowano, w sumie co miesiac wydzielina wyglada
      podobnie czy to normalne ze jednak jakas jest czy wydzielina ma pojawiac sie
      wylacznie w okresie okoloowulacyjnym? czesto sie pisze zeprawidlowa wydzielina
      to taka ktora nie zostawia sladow., niestety u mnie po calym dniu nie ma jej
      duzo ale na majteczkach widoczny jest taki meszek bialay lub lekko cytrynowy -
      bardzo dziekuje za odpowiedz

• koala.mb Re: czy to coś niepokojącego?? 21.06.05, 16:19
        Rozmaz masz prawidłowy, natomiast u niektórych kobiet wydzielina z pochwy
        fizjologiocznie wyglada tak jak opisałaś.
    • Gość: duphaston Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:41
      Witam raz jeszcze
      Czy mam przez to rozumiec ze na przyklad kiedy planuje ciaze na wrzesien to juz
      od sierpnia powinnam zaczac brac duphaston tak na wszelki wypadek
      A w zwiazku z problemami w poprzedniej ciazy - kiedy wogole powinnam zglosic
      sie
      do lekarza zakladajac ze jestem w ciazy
      Dodam tylko ze kompleksowe badania mialam w kwietniu i wszystko bylo ok tzn
      cytologia
      Strasznie boje sie jednak kolejnej ciazy ze wzgledu na tego mikrogruczolaka

Pozdrawiam
    • lolinka2 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 10:49
      OK, dopisuję się żeby 'zasięgnąć jężyka' zanim trafię do swojego lekarza.
      Jest ze mną tak: w styczniu miałam krótki romans z kolegą z pracy. Raz zawiodła nas prezerwatywa. Później wyjeżdżaliśmy razem i podczas tego wyjazdu miało miejsce jedno nieprzewidziane zdarzenie: wymiotowałam cały wieczór. Trzy dni później w 24 dniu cyklu miałam dość obfite krwawienie, mój ginekolog przepisał mi Duphaston na uregulowanie cykli, było mniej -więcej ok ale tylko przez miesiąc, do tej pory cały czas boli mnie brzuch, cykle trwają 35-40 dni (jak nigdy) i na podstawie objawów (temperatura, śluz) sądzę że sa bezowulacyjne. Staramy się z mężem o drugie dziecko, niestety bezskutecznie (poprzednim razem na tym etapie już byłam w ciąży). Czy to możliwe zebym bez swojej wiedzy i zgody zażyła Postinor (np ukryty w brandy albo jakimś jedzeniu) i żeby obecne rozchwianie było efektem takiej 'terapii'? Czy da się to jakoś sprawdzić, czy pozostaje mi tylko domniemanie?
      • sonia12345 seronil i tabletki anty 21.06.05, 12:00
        czy branie seronilu nie zakloca skutecznosci tabletek antykoncepcyjnych. Biore
        Diane35 z powodu tradziku ale nie ukrywam ze zalezy mi rowniez na
        antykoncepcji.Bede wdzieczna za odpowiedz smile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:20
        Sprawdzić się nie da, domniemanie pozostaje.
        • Gość: madzia małe pytanko IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 16:29
          mam male pytanko - ze względu na problemy z żoładkiem, reflux i inne, lekarz
          przepisal mi nexium 40mg. Leczenie musi troche potrwac, jednoczesnie staramy
          sie o dziecko i chcialam sie tylko uspokoic, ze moge brac to lekarstwo. nie
          chcę w zadnen sposob panikowac i nie brac zadnytch lekow, bo moge zajsc w
          ciaze. chce po porstu wiedziec, czy branie tego leku jest w miare bezpieczne.

dziekuje bardzo za odp.
          • koala.mb Re: małe pytanko 21.06.05, 17:01
            Znam wiele leków, jednak nie jestem Pharmindexem smile Poddaje się. Tego leku nie
            znam.
            • Gość: madzia hihihhi, juz tlumaczę IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 17:25
              to jest niemiecka nazwa leku w skład ktorego wchodzi esomeprazolum
              • koala.mb Re: hihihhi, juz tlumaczę 21.06.05, 18:11
                Nadal nic mi to nie mówi sad
                • Gość: madzia Re: hihihhi, juz tlumaczę IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 19:24
                  to jest wszystko, co znalazłam na temat tego leku w polskiej wersji. czy teraz
                  juz troche wyjasni? - mam nadzieje.

www.astrazeneca.pl/leki/gastroenterologia/nexium
        • lolinka2 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:08
          A czy podane w poprzednim poście objawy mogą rzeczywiście sugerować że wzięłam nieświadomie postinor??? Czy skutki uboczne mogłyby być odczuwalne tak długo (5 miesiąc)???
    • olbrachta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 12:06
      Dzień dobry Pani Doktor,

Mam zacząć teraz brać Yasmin, ale się boję, bo proszę spojrzeć na to:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20736317&v=2&s=0
      I boję się czy czasem nie umrę!

Mam duże, bolesne obrzęki od 15 d. c., odstawienie pigułek na razie nie wchodzi
      w grę, ginekolog kazała brać Yasmin.

Ale ja się tak boję...
      • aga55jaga Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:38
        Pani doktor gratulacje!!!! niech sie dzieciaki dobrze chowają. A jak córcia
        reaguje na podwójne rodzenstwo. ?
        jestem po cz. amputacji szyjki macicy (CINIII), chciałabym zadbać o właściwą
        profilaktykę. (zabieg odbył sie w lutym 20003, od tego czasu urodziłam dziecko)
        Chciałabym zrobić odpowiednie badania, ale nie wiem gdzie. W moim mieście jest
        to hm awykonalne, a bardzo mi na tym zależy aby sytuacja sie nie powtórzyła.
        chciałam skontaktować sie z P dr Knapp z Białegostoku ale pomimo kilku moich
        meili nie otrzymałam żadnej odpowiedzi
        pkzr.ac.bialystok.pl) szkoda, bo jestem chyba teraz kobietą z "grupy
        podwyższonego ryzyka". tyle sie mówi i pisze o profilaktyce ale gdzie to już
        kobieto radź sobie sama. Może Pani (przepraszam że głowę zawracam) dysponuje
        jakimiś namiarami np na Warszawę. Pozdrawiam bardzo serdecznie
        • aga55jaga Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:46

pkzr.ac.bialystok.pl/

• aga55jaga Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:46

pkzr.ac.bialystok.pl/

• Gość: olak Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.06.05, 13:26
            Witam z radością powrót Pani doktor i jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla całej rodzinki.
            Pani doktor-pisałam do Pani w maju (nieustanne krwawienia i plamienia-jestem po czterdziestce) i dzięki Pani zgłosiłam sie szybko do lekarza, zrobiłam USG i badania hormonalne.Oto wyniki
            badanie w 5 dniu cyklu-Estradiole 37,0 pg/ml, FSH 12,79 mJU/ml
            badanie w 21 dniu cyklu-PRL I 10,67, PRLII166,14ng/ml, wzrost po podaniu MPC1457,0%, Estradiole 145,0pg/ml, Progesteron 22,22 ng/ml
            na razie dostałam Castagnus i Bromergon, ale naczytałam się o guzach przysadki i jestem bardzo niespokojna czy przy takim wzroście prolaktyny po MPC nie powinnam zrobić jeszcze dodatkowych badań wykluczających guza przysadki? Kto powinien mi dać ew skierowanie i na jakie badania?Będę wdzięczna za odpowiedż
            • koala.mb Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 16:57
              Nie bardzo rozumiem Twoje wyniki - w jakich jednostkach podajesz PRLI, czemu
              jest oznaczenie PRL I i PRL II? Do czego odnosi się wzrost po Metoclopramidzie?
              Wzrost stężenia prolaktyny po Metoclopramidzie oznacza hiperprolaktynemie
              czynnościową, a niskie stężenie podstawowe prolaktyny wyklucza guz przysadki.
        • koala.mb Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 16:40
          Niestety na temat lekarzy z Warszawy wiem niewiele. Może spróbuj na forum Biała
          lista dobry ginekolog?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:38
        te obrzeki jak mniemam dotyczą kończyn dolnych. jak przeczytałaś w podanym
        powyżej watku Yasmin sprzyja zagęszczeniu krwi i jego przyjmowanie tak jak
        żadnego innego wymaga ścisłego monitorowania parametrów morfologii oraz układu
        krzepnięcia. Warto byoby się zastanowic nad tym skąd u Ciebie obrzeki i
        spróbować leczyć je przyczynowo, nie objawowo odwadniajac cię. Wówczas mogłabyś
        przyjmować inne leki antykoncepcyjne.
        • olbrachta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:44
          Sęk w tym, że wiele rzeczy już próbowano, badania robiłam, i nic. Jedyne, co
          wyszło, to po prostu niski potas (uzupełniam). A teraz i tak oprócz tabletek
          biorę furosemid, to może lepiej hurtem? Czy można to połączyć (Yasmin) np. z
          małą dawką aspiryny profilaktycznie?
    • toffii Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 14:16
      Witam !
      Pani doktor mam do Pani pytanie o kwas foliowy. Byłam ostatnio u mojego lekarza
      rodzinnego i on zalecił mi branie kwasu foliowego w dawce 5 mg 1 raz dziennie,
      ponieważ w tym roku (07.03.'05) miałam poronienie i dlatego lekarz stwierdził
      że powinnam brać kwas foliowy w zwiększonej dawce ponieważ powiedział, że
      kobiety które mają za sobą poronienie są bardziej narażone na wystepowanie wad
      rozwojowych cewy nerwowej u płodu.
      Chciałam się wiec Pani poradzić z uwagi na to iż jest pani lekażem ginekoogiem.
      W jakiej dawce powinnam brać kwas foliowy? 0,4 mg czy 5 mg? Czy kwas foliowy
      można przedawkować i ma to potem jakiś negatywny wpływ?
      Dodam jeszcze że będąc na kontroli po poronieniu u lekarz ginekolog, powiedził
      że mam brać kwas foliowy (Folik) i że wystarczy brać po 1 tabletce raz dziennie.
      Dlatego nie wiem już kogo mam słuchać:[
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:59
        Wydaje mi się że przed planowana ciążą wystarczy abyś przez 3 miesiące
        przyjmowała Folik. Kwasu foliowego w opisanej przez Ciebie dawce raczej nie
        przedawkujesz.
    • Gość: anna ?pytanie o paciorkowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:52
      witam
      jestem po dwoch elektrokoagulacjach, stan zapalny ciagle sie utrzymuje, srodki
      farmakologiczne nie pomagaly. cytologia raz II gr raz III. brak chlamydii i hpv.
      niedawno miałam robiony posiew (z wymazu). badanie wykazało obecnosc
      paciorkowca. czyli wiem na czym stoje ale nie do konca, malo wiem o tej
      bakterii, wizyte u lekarza dopiero za tydzien i denerwuje sie bardzo sad
      bede wdzieczna jesli udzieli mi pani jakiej kolwiek informacji na temat
      paciorkowców tzn ich leczenia, co powodują itp...
      z góry dziekuje bardzo smile
      • koala.mb Re: ?pytanie o paciorkowca? 21.06.05, 18:17
        Bardziej istotne od obecności paciorkowca ( którego leczy się wg antybiogramu)
        jest nawracanie nadżerki i wynik cytologii. Trzeba nadżerke zdiagnozować
        powtórnie - wycinek do badania hist-pat lub kolposkopia i koniecznie ją
        wyleczyć.
        • Gość: anna Re: ?pytanie o paciorkowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:34
          nadżerka juz nie wraca. pozostała po niej blizna, jest stan zapalny,
          (zaczerwienienie wokół blizny). nic nie "wychodzi" od nowa.
          • koala.mb Re: ?pytanie o paciorkowca? 24.06.05, 17:36
            tak jak napisałam poprzednio. Trzeba wykonać posiew z antybiogramem i
            przeleczyć w sposób celowany odpowiednim antybiotykiem dopochwowo oraz doustnie.
    • edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 09:30
      Badania były robione w II fazie cyklu:
      - progesteron 0,68 ng/ml
      - prolaktyna 14,0 ng/ml
      - prolaktyna po 1h (obciążeniu) 122 ng/ml
      - prolaktyna po 2h (jeszcze nie znam wyniku)
      - testosteron 96,9 ng/dl
      - S-DHEA (jeszcze nie ma wyniku)

Lekarz na badaniu USG stwierdził, że mam cechy policystycznych jajników (małe
      pęcherzyki na nich). Zlecił wykonanie tych badań.

Dziękuję baaaaardzo.
    • Gość: Madzia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 193.201.167.* 22.06.05, 15:23
      Ja mam pytanie a propos grzybicy. Pytalam wczesniej dziewczyn, ale opinie sie
      roznia... Mam grzybice, dostalam nystatyne i krem (nie pamietam nazwy, ale nie
      jest to clitromazol), do stosowania naprzemiennie. Czy w czasie leczenia mozna
      wspolzyc ? Oczywiscie z prezerwatywa.
      • edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:35
        Z własnego dość długiego leczenia w tej dziedzinie mogę Ci powiedzieć, że nie
        wskazane jest współżycie w czasie zapalenia. Raz, że nie przyjemne, bo często
        powoduje to ból a dwa że zarażacie się nawzajem, na prezerwatywie też będę
        bakterie, które będę się z niej wydostawały.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:39
        Można pod warunkiem ze partner równiez jest leczony
    • Gość: Sylwia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:32
      dzień dobry,
      jestem tu pierwszy raz, no i nie wiem, od czego zacząć. Ale po kolei. Mam 27
      lat. prawie 1,5 roku starań o dziecko. Mąż ok, ale u mnie... sad hormony ok,
      podstawowe badania też. Mam torbiel na lewym jajniku 21mm, ze znakiem zapytania
      przy endometrizoie. Miałam już 3 usg (od poczatku roku), jutro 4. Zmieniałam
      lekarkę, bo poprzednia nie kazała się przejmować. Obecna chce mnie wziąc na
      oddział i usunąć torbiel laparoskopowo. Przy okazji sprzwdzić jajowody. Ja
      wiem, że to dopiero poczatek drogi, ale może coś mi Pani doradzi? Może nie
      powinnam kłaść się na oddział?
      pozdrawiam
      jesli mogę poprosić o odpowiedź na priv
      sylwiaz241@wp.pl
    • madzialenka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:40
      Witam,
      Pani doktor, b. proszę o interpretację wyników:

Prolaktyna - 21, 1 ng/ml, po 1h z obciążeniem MTC 187 ng/ml

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:45
        Wyniki są prawidłowe.
        • Gość: gość portalu Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.comarch.pl 27.06.05, 10:38
          Wzrost prolaktyny po obciążeniu 8,9 x jest prawidłowy?
          Ciekawe, wydawało mi się że od 2-5?

• Gość: gość:nici Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.comarch.pl 27.06.05, 12:15
            ..........jak widać wiedza pani doktor, pozostawia wiele do życzenia smile))))
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.06.05, 16:39
            Za norme przyjmuje sie wzrost do 10x po 1 godzinie, jednak po 2 musi sie
            obniżać. Wszystko zależy również od obrazu klinicznego.
    • Gość: azille Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:57
      Witam!

Mam pytanie. Czy przy nawracajacych się stanach grzybicy pochwy (pojawia sie
      pomimo leczenia co jakis czas) moge brac antybiotyk "furalgin" bez obawy o
      pozniejszy nawrot choroby?

Pozdrawiam
      • Gość: Karola Luteina? Please proszę o odpowiedź IP: *.aster.pl 22.06.05, 19:37
        W zeszłym miesiacu odstawiłam tabletki i rozpoczęliśmy starania o dzidzię.
        Spóżniał mi się okres i gin zapisała mi luteinę. Kupiłam i miałam zacząć brać,
        kiedy zaczął mi się okres (samoczynnie, bez brania). Czy mimo wszystko mam brać
        tę luteinę. Na opakowaniu pisze, że bierze się go także przy cyklach
        bezowulacyjnych. To moze pomoże nam w "dzidziowych" staraniach?
        • koala.mb Re: Luteina? Please proszę o odpowiedź 24.06.05, 17:49
          W inny sposób dawkuje się Luteine dla wywołania okresu inaczej celem
          suplementacji II fazy cyklu. Musisz ustalic to ze swoim lekarzem.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:46
        Furagin nie jest antybiotykiem. Możesz, natomiast jeśli pojawi się grzybica nie
        bedzie związane to z przyjmowaniem leku, ale zmniejszona odpornością organizmu.
    • azille Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 21:06
      Witam Pani Doktor!

Mam problem, tzn. mialam w przeszlosci problemy z grzybicą pochwy. Chcialalabym
      sie dowiedziec czy jesli lekarz przepisal mi Furagin to mam powody do oba ze
      objawy grzybicy powroca? Czy jest to lek ktory nie moze "niechcacy" wywolac
      grzybicy?

• adypka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 10:05
      Witam bardzo serdecznie Panią dr!Chciałabym zapytac się czy ból i kłucie lewego
      jajnika jest jakby sygnałem przejścia owulacji? Jak jest żywotność plemnków
      zdrowego mężczyżny w pochwie kobiety po stosunku odbytym w 16 dniu cyklu i
      jakie prawdopodobieństwo ciąży ( wiem że duże w tych dniach bo to dni płodne),
      ale chciałabym poznać radę eksperta?Jeszcze mam jedno pytanie jaki jest
      najbezpieczniejszy czas na drugi poród przez cięcie cesarskie, gdyz przebyty
      zabieg usunięcia gruczolaka przysadki 7 lat temu spowodował, że pierwsze
      dziecko nie rodziłam siłami natury tylko poprzez cięcie.Czy 4 lata od I porodu
      można bezpiecznie urodzić drugie dziecko tez poprzez cięcie?Bardzo prosze o
      odpowiedzi na nurtujace mnie pytania?
      pozdrawiam sedrecznie!
      Iwa
      • edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 10:31
        adypka, a na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie gruczolaka przysadki i czym
        się to objawiało?
        • adypka Odp. dla edyta0 23.06.05, 11:29
          Witam ponownie! Ja miałam bardzo nieregularne i miesiącami zanikajace
          miesiączki, zrobiłam badanie prolaktyny ( wynik 5 krotnie wyzszy od normy), a
          potem tomograf komputerowy głowy i stwierdzono makrogruczolaka przysadki
          wielkości 17-20 mm.Po roku leczenia farmakologicznego (bromocorm, bromergonem,
          norprolac- najlepszy bo ma najmniej efektów ubocznych) prolaktyna tylko
          niewiele się obnizyła, a za chwile spowrotem następował jej wzrost.W
          konsekwencji endokrynolog skierował mnie do neurochirurga i miałam zabieg
          usunięcia tego gruczolaka przez zatokę nosową ( zabieg 6 godz. pod
          narkozą).Przy większych guzkach jest bardziej skomplikowany zabieg, polegajacy
          na rozcięciu głowy...brrrr.Po zabiegu miałam jeszcze szereg badan hormonalnych,
          testów itd., a 1,5 miesiąca dostałam normalnie miesiączkę, która pojawiała się
          juz co miesiąc w miarę regularnie, az do ...ciązy, gdyz 3 lata temu urodziłam
          syna wiec wszystko skończyło się brdzo dobrze.A Ty masz jakieś objawy
          swiadczące o istnieniu gruczolaka, wysoką prolaktynę?????
          pozdrawiam!
          Iwa
          • edyta0 Re: Odp. dla edyta0 23.06.05, 11:37
            moja prolaktyna wynosi 14 norma do 25 więc jest idealna, ale po obciążeniu
            metocloprimadolem jest 9 razy wyższa i wynosi 122 a powinna max. 70
            Od jakiegoś czasu czuję się jakoś dziwnie, jak chodzę to tak jabym stąpała po
            łóżku wodnym, ciężko mi się skupić. Jutro idę do larygologa, by wykluczyć
            zapalenie ucha. Kiedyś miałam podobnie, żaden lekarz nie wiedział co mi jest,
            dopiero po tomografi (wyszła dobrze) lekarz dał mi skierowanie do laryngologa i
            okazało się, że to zapalenie ucha, choć kompletnie nic mnie nie bolało i po
            zastosowaniu leków objawy (takie jak teraz ustąpiły). Ale zastanawiam się, czy
            to nie wina złych hormonów (zwłaszcza tej podwyższonej prolaktyny i
            testosteronu). A może to insulinoodporność, choć nie wiem dokładnie co to jest
            ale są podobne też objawy.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:56
        Ból jajnika może sugerować owulację jednak nie jest jej dowodem. 16 dzień cyklu
        jest okresem okołoowulacyjnym u kobiety miesiączkującej co 28 dni, a więc
        żywotność plemników jest duża, w związku z tym szansa na zapłodnienie również.
        Bezpiecznie w ciąży po przebytym cieciu cesarskim można być juz po 2 latach,
        jeśli minęły 4 jest ok.
    • olcik76 ginekolog-położnik -prośba o interpretacje 23.06.05, 13:31
      Prosba o interpretację wyników badań"Cytologia"
      1 badanie 4 - m- ce temu - wynik: Grupa 2, istaniała możliwość zakażenia
      wirusem HPV. Po leczeniu zaleconym przez lekarza ponowne badanie- wynik "
      Cytolgia grupa 1, wymaz nie w pełni zadawalający ale w normie, brak wzmianek
      o HPV. Pytanko czy powinnam być już spokojna bo planuje zajść niedługo w
      ciąże i czy brak wzmianek o HPV wskazuje, że nie jestem zarażona wirusem HPV?
      Z góry dziękuje za odpowiedź
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik -prośba o interpretacje 24.06.05, 17:58
        Myśle że wynik jest w porządku.
    • kasia9948 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 15:29
      mam pytanie chciałabym ponownie założyć wkładkę(jestem 6- m-cy po drygim
      porodzie)ale od 4- miesięcy jest co nie tak z czystością pochwy biorę
      naprzemian jakieś tabletki dopochwowo coś na ,,g ,, i na l niepamiętam
      dokładnej nazwy i nic się nie poprawiaczy są jakies skuteczniejsze metody
      doprowadzenia tej czystości do porządku?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:58
        Są.
    • Gość: Agnieszka Miesiączka po zakończeniu karmienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:35
      W jakim czasie po zakończeniu karmienia powinna pojawić się miesiączka?
      Karmiłam 10 miesięcy, ostatnie miesiące 2-3 razy dziennie. Całkowicie
      odstawiłam ponad miesiąc temu i jak na razie nic. Po jakim czasie trzeba
      ewentualnie wywoływać miesiączkę?
      Pozdrawiam serdecznie
      Agnieszka
      • koala.mb Re: Miesiączka po zakończeniu karmienia 24.06.05, 18:00
        To zalezy jak szybko odnawia sie endometrium. zazwyczaj 4-6 tygodni. Jesli po
        tym czasie miesiączka nie wystąpi trzeba ocenic w usg grubość błony śluzowej
        jamy macicy i podac odpowiednie leki.
    • barbara05 Re: ginekolog-położnik/miesniaki i antykoncepcja 23.06.05, 15:46
      Pani Doktor,

Wlasnie przeszlam operacje usuniecia miesniakow (1 srodscienny i 2
      podsluzowkowe) i chcialabym zaczac anytkoncepcje hormonalna. Mam 30 lat, nie
      rodzilam jeszcze, chcialabym miec pierwsze dziecko za rok lub dwa.

Jaka antykoncepcja bylaby dla mnie najlepsza ? Czy ja moge tylko brac pod uwage
      antykoncepcje nie zawierajaca estrogenow ?
      Co Pani Doktor mysli o Depo- Proverze ?

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik/miesniaki i antykoncepcja 24.06.05, 18:02
        Możesz przyjmować antykoncepcje hormonalna dwuskładnikowa wyłącznie z małą
        zawartością etynyloestradiolu, mini pils ew. Depo-Provere właśnie, jednak po
        tej ostatniej możesz spodziewać się zahamowania miesiączki po odstawieniu na
        czas jakis. Ja tego leku nie lubię, ale sa pacjentki które sa zachwycone.
    • Gość: Pyzuniaa Bardzo prosze o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:49
      zamiescilam nowy watek na forum ale obawiam sie ze tam mi pani nie odpowie wiec
      napisze jeszcze raz to samo tu smile
      wczoraj wieczorwem o 21.00 wzielam tabletke antykoncepcyjna zgodnie z
      ustalona godzina brania...dzis rano jednak nie wiem jak to sie stalo ale
      pomylilam lekarstwo na alergie z regulonem i wzielam ponownie o 10.30
      antykoncepty. nie wiem za bardzo co mam teraz zrobic. czy powinnam sie
      dodatkowo zabezpieczac? i kiedy i o ktorej powinam brac teraz tabletki. moja
      mama i dziewczyny na forum antykoncepcja powiedzialy ze powinnam teraz brac o
      10.30 dla zachowania rownowagi hormonow w organizmie ale na wszelki wypadek
      poradzily zebym zwrocila sie tu o pomoc. a moze powinnam przestac brac
      tabletki i nastepne opakowanie zaczac z pierwszym dniem cyklu? na prawde nie
      wiem co powinnam zrobic bo pierwszy raz mi sie taka wpadka przytrafila. poza
      tym to nie jest 12 godzin opoznienia a raczej 11 godzin przed czasem...prosze
      o pomoc i z gory dziekuje.
      • koala.mb Re: Bardzo prosze o pomoc. 24.06.05, 18:05
        raczej powinnas przyjmować tabletki juz teraz o 10.30, bo powrót to poprzedniej
        godziny jest niemożliwy ze względu na wydłuzenie przerwy. następne opakowanie
        rozpocznij dzień wcześniej.
    • Gość: iwa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.ip-pluggen.com 23.06.05, 16:13
      mam pytanie, moja mama ma paciorkowca w organizmie czeka na usuniecie macicy ,
      jakie sa powiklania tej bakteri i co sie z tym wiaze......
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:08
        W trakcie operacji otrzyma osłaone antybiotykowa która bedzie kontynuowana w
        okresie pooperacyjnym także. Powinna jednak to zgłosić przy przyjeciu do
        szpitala. Jeżeli obecnie ma jakieś objawy zakażenia lub ogniska ( migdały, zęby
        chore itd) powinna przed operacja się wyleczyc a ogniska zakażenia usunąc.
        Jeśli jest jedynie nosicielem nie dyskwalifikuje to z operacji.
    • ewela77 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 16:53
      Pani Doktor jestem 4 m-ce po poronieniu, właśnie od tego m-ca staraliśmy się o
      dzidzie. Zaczęłam brać luteinę na przedłużenie cyklu(od 16-26dc po pół tab. 2
      razy dziennie). W 18 dc zaczęłam plamić tak na brązowo trwa to do dzisiaj 24dc.
      Okazało się również, że jestem w upragnionej ciąży. Od czego te plamienia, co
      może być powodem, może luteina?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:10
        Powodem nie jest Luteina na pewno. Musisz to wyjaśnić ze swoim lekarzem. warto
        tez wykonać usg.
        • rubinka19 pytanie do Pani Doktor 01.08.05, 19:12
          Droga Pani Doktor...mam 19 lat. Do tej moje okresy były regularne, czasem cykle
          trochę przedłużały się (wynikiem zmian klimatycznych związanych z podróżami,
          ale zazwyczaj są one 30 dniowe. Nie odczuwam silnych dolegliwości
          przedmiesiączkowych, okres zazwyczaj trwał 5dni. Nie zauważam także
          niepokojącyh zmian "zewnętrznych"(żadnych dolegliwości w okolicach narządów
          płciowych,nie sądzę ażebym miała upławy, gdyż opis wydzieliny pochwowej zgadza
          się z zamieszczonym w książkach prawidłowym wzorcem)... Od 2 miesięcy nie mam
          miesiączki. Nie wiem (czytałam kiedys o takim powodzie) czy to skutek naprawdę
          dużego przemęczenia i stresu związanego z egzaminami na studia (w okresie
          wytężonej nauki gwałtownie spadłam na wadze, kondycja skóry twarzy bardzo się
          pogorszyła. Teraz staram sie więcej i zdrowo jeść, jestem wypoczęta a okres
          nie wraca. Dodam że wcześniej zauważyłam już pewną analogie między brakiem
          okresu a dużym przemęczeniem organizmu ale w tych przypadkach miesiączka
          wracała.Co może być przyczyną tak nagłego zaniku miesiączki?
          • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor 02.08.05, 08:48
            Być może rzeczywiscie stres lub spadek masy ciała. Nie wiem, musiałabym cię
            zbadać.
    • amarta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 17:24
      DZień dobry.
      Chciałabym się dowiedzieć czy są przeciwwskazania do zajścia w ciążę w
      przypadku mięśniaka (wielkości śliwki) i nadżerki?
      Dizękuję
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:10
        Nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka