Gość: Magunka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.51.229.* 20.06.05, 17:34 dzien dobry pani Doktor! moje opytanie wiaze sie z obserowana u mnie wydzielina, czy pojawienie sie w malej ilosci tuz po skonczonym okresielekko zoltawej wydzieliny (nie ma pieczenie swedzenia itd.) jest czyms niepokojacym wydzielina ta jest kwaskowa zapachu raczej nie ma jest gesta nierozciagliwa pojawia sie rowniez na 3-4 dni przed nastepna miesiaczka pomiedzy wydzielina jest bialawo-przezroczysta galaretowata rozciagliwa lub czasem po porstu biala- badania mialam robione jakis czas temu wywoczas cytologia byla II (mialam wymrazana nadzerke) a w posiewie napsiane bylo tylko paleczki kwasu mlekowego obecne, pojedyncze izolowane gruopy bakterii, grzybow drozdzopodobnych nie wychodowano, w sumie co miesiac wydzielina wyglada podobnie czy to normalne ze jednak jakas jest czy wydzielina ma pojawiac sie wylacznie w okresie okoloowulacyjnym? czesto sie pisze zeprawidlowa wydzielina to taka ktora nie zostawia sladow., niestety u mnie po calym dniu nie ma jej duzo ale na majteczkach widoczny jest taki meszek bialay lub lekko cytrynowy - bardzo dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Co robić?! IP: *.aster.pl 20.06.05, 18:21 Okres mi się spóźnia 7 dni, jestem śpiąca, mam mdłości i bolące pirsi. Miałam nadzieję, ze jestem w ciąży, ale wczoraj zrobiłam test i niestety nie (( Miesiąc temu odstawiłam pigułki i pewnie to jakieś zaburzenia hormonalne. Ale w takim razie skad te dolegliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Co robić?! 20.06.05, 18:23 Wykonaj beta hCG z krwi - bardziej wiarygodne niż test z moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Co robić?! IP: *.aster.pl 20.06.05, 18:33 Dzięki za szybką odpowiedź. A więc nie wszystko stracone i jest nadzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa FSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:41 Lekarz zalecił zrobienie poziomu hormonu FSH w 5 dc i jego poziom wynosi 28.1 .Badanie to zrobiłam poniewaz ma niereguralne @ i częste torbiele na jajnikach ,które były leczone tabletkam anty .Mam 45 lat i lekarz sugeruje ze to moze juz być oktes menopauzy .czy taki poziom FSH moze wskazywać na menopauze .Zrobiłam tez poziom hormonu FSH ,ponieważ poprzednie były poniżej normy a ten jest trochę powyzej normy i wynosi 0.45 przy normie od 0.35 .Czy to też ma jakiś związek z moimi zaburzeniami @ .Bardzo prosze o opinię .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sonia12345 seronil i tabletki anty 21.06.05, 09:34 czy branie seronilu nie zakloca skutecznosci tabletek antykoncepcyjnych. Biore Diane35 z powodu tradziku ale nie ukrywam ze zalezy mi rowniez na antykoncepcji.Bede wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: FSH 21.06.05, 16:01 Napisz prosze jeszcze raz o jakie hormony chodzi i jakie były wartości ich stężeń. Piszesz dwukrotnie o FSH. Pierwszy wynik - 28,1 jest nieco podwyższony i może świadczyć o początkach menopauzy. Pozostałe - 0,45, 0,35 - nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Jeszcze raz FSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:59 Pani doktor ,dziekuje bardzo za odpowiedz .A ten drugi hormon to TSH ,jego pozim jest 0.45 przy normie od 0.35 .Pozim TSH wykonałam ,ponieważ bedąc rok temu w szpitalu miałam robione hormony tarczycowe i wówczas wynik TSH wyniósł 0.310 przy normie od 0.35 .Lekarz zalecił USG tarczycy ambulatoryjnie i wizyte u edno ,Ale lekarz rodzinny stwierdził ze taki poziom hormonu w moim wieku to normalny .A moje obiawy jak potliwość ,nerwowość częste biegunki lekarz przypisuje własnie zblizającej się menopauzie .Jestem wygodna pacjentką i godzę się z tym co lekarz mówi .Przepraszam za nieskładne napisanie .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Jeszcze raz FSH 21.06.05, 18:15 Wynika z tego, że równowaga hormonalna dotycząca tarczycy jest u Ciebie trochę niestabilna. Warto wykonać jeszcze fT3 i fT4 dla pełnej interpretacji wyników. Zakres norm dla TSH 0,32-5 mU/l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 20:33 Czy dziewiecy mozna zrobic cytologie?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:02 Można tylko po co? Chyba że coś się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 22:46 Jestem na tym forum po raz pierwszy. Kilka godzin temu załozyłam tu nowy watek ale nikt mi nie odpisała. Teraz dopiero odkryłam ze jest tu ginekolog. Moze pani mogłaby mi jakos pomoc, cos doradzic. dołaczam link do mojego watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=25449570 Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.48.245.* 21.06.05, 09:07 Pani doktor. dośc niedawno pojawił sie wątek dotyczący pochwicy. jak sie okazuje nie jest to problem jednostkowy. co pani mysli o tym schorzeniu a porzede wszystkim z punktu widzenia ginekologa gdzie sie to leczy u seksuologa , psychoterapeuty czy psychiatry. prosze o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:09 To nie jest problem organiczny najczęsciej a psychologiczny. Warto tez zasięgnąć rady seksuologa Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:05 Trudno naprawiac coś co kto inny zaczął. Wydaje mi sie że powinnas oznaczyć steżenia hormonów przynajmniej progesteron, estradiol i prolaktynę. Bez tego trudno coś powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magunka czy to coś niepokojącego?? IP: 80.51.229.* 21.06.05, 10:12 Dzień Dobry pani Doktor! moje pytanie wiąże się z obserowaną u mnie wydzieliną, czy pojawienie sie w malej ilości tuż po skonczonym okresie lekko żółtawej (cytrynowej) wydzieliny (nie ma pieczenie swedzenia itd.) jest czymś niepokojącym wydzielina ta jest kwaskowa zapachu nie ma jest gesta nierozciagliwa pojawia sie rowniez na 3-4 dni przed nastepna miesiaczkapomiedzy wydzielina jest bialawo-przezroczysta galaretowata rozciagliwa lub czasem po porstu biala-badania mialam robione jakis czas temu wywoczas cytologia byla II (mialam wymrazana nadzerke) a w posiewie napsiane bylo tylko paleczki kwasu mlekowego obecne, pojedyncze izolowane gruopy bakterii, grzybow drozdzopodobnych nie wychodowano, w sumie co miesiac wydzielina wyglada podobnie czy to normalne ze jednak jakas jest czy wydzielina ma pojawiac sie wylacznie w okresie okoloowulacyjnym? czesto sie pisze zeprawidlowa wydzielina to taka ktora nie zostawia sladow., niestety u mnie po calym dniu nie ma jej duzo ale na majteczkach widoczny jest taki meszek bialay lub lekko cytrynowy - bardzo dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy to coś niepokojącego?? 21.06.05, 16:19 Rozmaz masz prawidłowy, natomiast u niektórych kobiet wydzielina z pochwy fizjologiocznie wyglada tak jak opisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duphaston Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:41 Witam raz jeszcze Czy mam przez to rozumiec ze na przyklad kiedy planuje ciaze na wrzesien to juz od sierpnia powinnam zaczac brac duphaston tak na wszelki wypadek A w zwiazku z problemami w poprzedniej ciazy - kiedy wogole powinnam zglosic sie do lekarza zakladajac ze jestem w ciazy Dodam tylko ze kompleksowe badania mialam w kwietniu i wszystko bylo ok tzn cytologia Strasznie boje sie jednak kolejnej ciazy ze wzgledu na tego mikrogruczolaka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 10:49 OK, dopisuję się żeby 'zasięgnąć jężyka' zanim trafię do swojego lekarza. Jest ze mną tak: w styczniu miałam krótki romans z kolegą z pracy. Raz zawiodła nas prezerwatywa. Później wyjeżdżaliśmy razem i podczas tego wyjazdu miało miejsce jedno nieprzewidziane zdarzenie: wymiotowałam cały wieczór. Trzy dni później w 24 dniu cyklu miałam dość obfite krwawienie, mój ginekolog przepisał mi Duphaston na uregulowanie cykli, było mniej -więcej ok ale tylko przez miesiąc, do tej pory cały czas boli mnie brzuch, cykle trwają 35-40 dni (jak nigdy) i na podstawie objawów (temperatura, śluz) sądzę że sa bezowulacyjne. Staramy się z mężem o drugie dziecko, niestety bezskutecznie (poprzednim razem na tym etapie już byłam w ciąży). Czy to możliwe zebym bez swojej wiedzy i zgody zażyła Postinor (np ukryty w brandy albo jakimś jedzeniu) i żeby obecne rozchwianie było efektem takiej 'terapii'? Czy da się to jakoś sprawdzić, czy pozostaje mi tylko domniemanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sonia12345 seronil i tabletki anty 21.06.05, 12:00 czy branie seronilu nie zakloca skutecznosci tabletek antykoncepcyjnych. Biore Diane35 z powodu tradziku ale nie ukrywam ze zalezy mi rowniez na antykoncepcji.Bede wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:20 Sprawdzić się nie da, domniemanie pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia małe pytanko IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 16:29 mam male pytanko - ze względu na problemy z żoładkiem, reflux i inne, lekarz przepisal mi nexium 40mg. Leczenie musi troche potrwac, jednoczesnie staramy sie o dziecko i chcialam sie tylko uspokoic, ze moge brac to lekarstwo. nie chcę w zadnen sposob panikowac i nie brac zadnytch lekow, bo moge zajsc w ciaze. chce po porstu wiedziec, czy branie tego leku jest w miare bezpieczne. dziekuje bardzo za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: małe pytanko 21.06.05, 17:01 Znam wiele leków, jednak nie jestem Pharmindexem Poddaje się. Tego leku nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia hihihhi, juz tlumaczę IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 17:25 to jest niemiecka nazwa leku w skład ktorego wchodzi esomeprazolum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: hihihhi, juz tlumaczę IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 19:24 to jest wszystko, co znalazłam na temat tego leku w polskiej wersji. czy teraz juz troche wyjasni? - mam nadzieje. www.astrazeneca.pl/leki/gastroenterologia/nexium Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:08 A czy podane w poprzednim poście objawy mogą rzeczywiście sugerować że wzięłam nieświadomie postinor??? Czy skutki uboczne mogłyby być odczuwalne tak długo (5 miesiąc)??? Odpowiedz Link Zgłoś
olbrachta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 12:06 Dzień dobry Pani Doktor, Mam zacząć teraz brać Yasmin, ale się boję, bo proszę spojrzeć na to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20736317&v=2&s=0 I boję się czy czasem nie umrę! Mam duże, bolesne obrzęki od 15 d. c., odstawienie pigułek na razie nie wchodzi w grę, ginekolog kazała brać Yasmin. Ale ja się tak boję... Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:38 Pani doktor gratulacje!!!! niech sie dzieciaki dobrze chowają. A jak córcia reaguje na podwójne rodzenstwo. ? jestem po cz. amputacji szyjki macicy (CINIII), chciałabym zadbać o właściwą profilaktykę. (zabieg odbył sie w lutym 20003, od tego czasu urodziłam dziecko) Chciałabym zrobić odpowiednie badania, ale nie wiem gdzie. W moim mieście jest to hm awykonalne, a bardzo mi na tym zależy aby sytuacja sie nie powtórzyła. chciałam skontaktować sie z P dr Knapp z Białegostoku ale pomimo kilku moich meili nie otrzymałam żadnej odpowiedzi pkzr.ac.bialystok.pl) szkoda, bo jestem chyba teraz kobietą z "grupy podwyższonego ryzyka". tyle sie mówi i pisze o profilaktyce ale gdzie to już kobieto radź sobie sama. Może Pani (przepraszam że głowę zawracam) dysponuje jakimiś namiarami np na Warszawę. Pozdrawiam bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:46 pkzr.ac.bialystok.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 12:46 pkzr.ac.bialystok.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.06.05, 13:26 Witam z radością powrót Pani doktor i jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla całej rodzinki. Pani doktor-pisałam do Pani w maju (nieustanne krwawienia i plamienia-jestem po czterdziestce) i dzięki Pani zgłosiłam sie szybko do lekarza, zrobiłam USG i badania hormonalne.Oto wyniki badanie w 5 dniu cyklu-Estradiole 37,0 pg/ml, FSH 12,79 mJU/ml badanie w 21 dniu cyklu-PRL I 10,67, PRLII166,14ng/ml, wzrost po podaniu MPC1457,0%, Estradiole 145,0pg/ml, Progesteron 22,22 ng/ml na razie dostałam Castagnus i Bromergon, ale naczytałam się o guzach przysadki i jestem bardzo niespokojna czy przy takim wzroście prolaktyny po MPC nie powinnam zrobić jeszcze dodatkowych badań wykluczających guza przysadki? Kto powinien mi dać ew skierowanie i na jakie badania?Będę wdzięczna za odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 16:57 Nie bardzo rozumiem Twoje wyniki - w jakich jednostkach podajesz PRLI, czemu jest oznaczenie PRL I i PRL II? Do czego odnosi się wzrost po Metoclopramidzie? Wzrost stężenia prolaktyny po Metoclopramidzie oznacza hiperprolaktynemie czynnościową, a niskie stężenie podstawowe prolaktyny wyklucza guz przysadki. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pani doktor może Pani mi podpowie? 21.06.05, 16:40 Niestety na temat lekarzy z Warszawy wiem niewiele. Może spróbuj na forum Biała lista dobry ginekolog? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:38 te obrzeki jak mniemam dotyczą kończyn dolnych. jak przeczytałaś w podanym powyżej watku Yasmin sprzyja zagęszczeniu krwi i jego przyjmowanie tak jak żadnego innego wymaga ścisłego monitorowania parametrów morfologii oraz układu krzepnięcia. Warto byoby się zastanowic nad tym skąd u Ciebie obrzeki i spróbować leczyć je przyczynowo, nie objawowo odwadniajac cię. Wówczas mogłabyś przyjmować inne leki antykoncepcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
olbrachta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:44 Sęk w tym, że wiele rzeczy już próbowano, badania robiłam, i nic. Jedyne, co wyszło, to po prostu niski potas (uzupełniam). A teraz i tak oprócz tabletek biorę furosemid, to może lepiej hurtem? Czy można to połączyć (Yasmin) np. z małą dawką aspiryny profilaktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
toffii Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 14:16 Witam ! Pani doktor mam do Pani pytanie o kwas foliowy. Byłam ostatnio u mojego lekarza rodzinnego i on zalecił mi branie kwasu foliowego w dawce 5 mg 1 raz dziennie, ponieważ w tym roku (07.03.'05) miałam poronienie i dlatego lekarz stwierdził że powinnam brać kwas foliowy w zwiększonej dawce ponieważ powiedział, że kobiety które mają za sobą poronienie są bardziej narażone na wystepowanie wad rozwojowych cewy nerwowej u płodu. Chciałam się wiec Pani poradzić z uwagi na to iż jest pani lekażem ginekoogiem. W jakiej dawce powinnam brać kwas foliowy? 0,4 mg czy 5 mg? Czy kwas foliowy można przedawkować i ma to potem jakiś negatywny wpływ? Dodam jeszcze że będąc na kontroli po poronieniu u lekarz ginekolog, powiedził że mam brać kwas foliowy (Folik) i że wystarczy brać po 1 tabletce raz dziennie. Dlatego nie wiem już kogo mam słuchać:[ Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:59 Wydaje mi się że przed planowana ciążą wystarczy abyś przez 3 miesiące przyjmowała Folik. Kwasu foliowego w opisanej przez Ciebie dawce raczej nie przedawkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna ?pytanie o paciorkowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:52 witam jestem po dwoch elektrokoagulacjach, stan zapalny ciagle sie utrzymuje, srodki farmakologiczne nie pomagaly. cytologia raz II gr raz III. brak chlamydii i hpv. niedawno miałam robiony posiew (z wymazu). badanie wykazało obecnosc paciorkowca. czyli wiem na czym stoje ale nie do konca, malo wiem o tej bakterii, wizyte u lekarza dopiero za tydzien i denerwuje sie bardzo bede wdzieczna jesli udzieli mi pani jakiej kolwiek informacji na temat paciorkowców tzn ich leczenia, co powodują itp... z góry dziekuje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ?pytanie o paciorkowca? 21.06.05, 18:17 Bardziej istotne od obecności paciorkowca ( którego leczy się wg antybiogramu) jest nawracanie nadżerki i wynik cytologii. Trzeba nadżerke zdiagnozować powtórnie - wycinek do badania hist-pat lub kolposkopia i koniecznie ją wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: ?pytanie o paciorkowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:34 nadżerka juz nie wraca. pozostała po niej blizna, jest stan zapalny, (zaczerwienienie wokół blizny). nic nie "wychodzi" od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ?pytanie o paciorkowca? 24.06.05, 17:36 tak jak napisałam poprzednio. Trzeba wykonać posiew z antybiogramem i przeleczyć w sposób celowany odpowiednim antybiotykiem dopochwowo oraz doustnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 09:30 Badania były robione w II fazie cyklu: - progesteron 0,68 ng/ml - prolaktyna 14,0 ng/ml - prolaktyna po 1h (obciążeniu) 122 ng/ml - prolaktyna po 2h (jeszcze nie znam wyniku) - testosteron 96,9 ng/dl - S-DHEA (jeszcze nie ma wyniku) Lekarz na badaniu USG stwierdził, że mam cechy policystycznych jajników (małe pęcherzyki na nich). Zlecił wykonanie tych badań. Dziękuję baaaaardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 193.201.167.* 22.06.05, 15:23 Ja mam pytanie a propos grzybicy. Pytalam wczesniej dziewczyn, ale opinie sie roznia... Mam grzybice, dostalam nystatyne i krem (nie pamietam nazwy, ale nie jest to clitromazol), do stosowania naprzemiennie. Czy w czasie leczenia mozna wspolzyc ? Oczywiscie z prezerwatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:35 Z własnego dość długiego leczenia w tej dziedzinie mogę Ci powiedzieć, że nie wskazane jest współżycie w czasie zapalenia. Raz, że nie przyjemne, bo często powoduje to ból a dwa że zarażacie się nawzajem, na prezerwatywie też będę bakterie, które będę się z niej wydostawały. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:39 Można pod warunkiem ze partner równiez jest leczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:32 dzień dobry, jestem tu pierwszy raz, no i nie wiem, od czego zacząć. Ale po kolei. Mam 27 lat. prawie 1,5 roku starań o dziecko. Mąż ok, ale u mnie... hormony ok, podstawowe badania też. Mam torbiel na lewym jajniku 21mm, ze znakiem zapytania przy endometrizoie. Miałam już 3 usg (od poczatku roku), jutro 4. Zmieniałam lekarkę, bo poprzednia nie kazała się przejmować. Obecna chce mnie wziąc na oddział i usunąć torbiel laparoskopowo. Przy okazji sprzwdzić jajowody. Ja wiem, że to dopiero poczatek drogi, ale może coś mi Pani doradzi? Może nie powinnam kłaść się na oddział? pozdrawiam jesli mogę poprosić o odpowiedź na priv sylwiaz241@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 15:40 Witam, Pani doktor, b. proszę o interpretację wyników: Prolaktyna - 21, 1 ng/ml, po 1h z obciążeniem MTC 187 ng/ml Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:45 Wyniki są prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.comarch.pl 27.06.05, 10:38 Wzrost prolaktyny po obciążeniu 8,9 x jest prawidłowy? Ciekawe, wydawało mi się że od 2-5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość:nici Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.comarch.pl 27.06.05, 12:15 ..........jak widać wiedza pani doktor, pozostawia wiele do życzenia )))) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.06.05, 16:39 Za norme przyjmuje sie wzrost do 10x po 1 godzinie, jednak po 2 musi sie obniżać. Wszystko zależy również od obrazu klinicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azille Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:57 Witam! Mam pytanie. Czy przy nawracajacych się stanach grzybicy pochwy (pojawia sie pomimo leczenia co jakis czas) moge brac antybiotyk "furalgin" bez obawy o pozniejszy nawrot choroby? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Luteina? Please proszę o odpowiedź IP: *.aster.pl 22.06.05, 19:37 W zeszłym miesiacu odstawiłam tabletki i rozpoczęliśmy starania o dzidzię. Spóżniał mi się okres i gin zapisała mi luteinę. Kupiłam i miałam zacząć brać, kiedy zaczął mi się okres (samoczynnie, bez brania). Czy mimo wszystko mam brać tę luteinę. Na opakowaniu pisze, że bierze się go także przy cyklach bezowulacyjnych. To moze pomoże nam w "dzidziowych" staraniach? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Luteina? Please proszę o odpowiedź 24.06.05, 17:49 W inny sposób dawkuje się Luteine dla wywołania okresu inaczej celem suplementacji II fazy cyklu. Musisz ustalic to ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:46 Furagin nie jest antybiotykiem. Możesz, natomiast jeśli pojawi się grzybica nie bedzie związane to z przyjmowaniem leku, ale zmniejszona odpornością organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.06.05, 21:06 Witam Pani Doktor! Mam problem, tzn. mialam w przeszlosci problemy z grzybicą pochwy. Chcialalabym sie dowiedziec czy jesli lekarz przepisal mi Furagin to mam powody do oba ze objawy grzybicy powroca? Czy jest to lek ktory nie moze "niechcacy" wywolac grzybicy? Odpowiedz Link Zgłoś
adypka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 10:05 Witam bardzo serdecznie Panią dr!Chciałabym zapytac się czy ból i kłucie lewego jajnika jest jakby sygnałem przejścia owulacji? Jak jest żywotność plemnków zdrowego mężczyżny w pochwie kobiety po stosunku odbytym w 16 dniu cyklu i jakie prawdopodobieństwo ciąży ( wiem że duże w tych dniach bo to dni płodne), ale chciałabym poznać radę eksperta?Jeszcze mam jedno pytanie jaki jest najbezpieczniejszy czas na drugi poród przez cięcie cesarskie, gdyz przebyty zabieg usunięcia gruczolaka przysadki 7 lat temu spowodował, że pierwsze dziecko nie rodziłam siłami natury tylko poprzez cięcie.Czy 4 lata od I porodu można bezpiecznie urodzić drugie dziecko tez poprzez cięcie?Bardzo prosze o odpowiedzi na nurtujace mnie pytania? pozdrawiam sedrecznie! Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 10:31 adypka, a na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie gruczolaka przysadki i czym się to objawiało? Odpowiedz Link Zgłoś
adypka Odp. dla edyta0 23.06.05, 11:29 Witam ponownie! Ja miałam bardzo nieregularne i miesiącami zanikajace miesiączki, zrobiłam badanie prolaktyny ( wynik 5 krotnie wyzszy od normy), a potem tomograf komputerowy głowy i stwierdzono makrogruczolaka przysadki wielkości 17-20 mm.Po roku leczenia farmakologicznego (bromocorm, bromergonem, norprolac- najlepszy bo ma najmniej efektów ubocznych) prolaktyna tylko niewiele się obnizyła, a za chwile spowrotem następował jej wzrost.W konsekwencji endokrynolog skierował mnie do neurochirurga i miałam zabieg usunięcia tego gruczolaka przez zatokę nosową ( zabieg 6 godz. pod narkozą).Przy większych guzkach jest bardziej skomplikowany zabieg, polegajacy na rozcięciu głowy...brrrr.Po zabiegu miałam jeszcze szereg badan hormonalnych, testów itd., a 1,5 miesiąca dostałam normalnie miesiączkę, która pojawiała się juz co miesiąc w miarę regularnie, az do ...ciązy, gdyz 3 lata temu urodziłam syna wiec wszystko skończyło się brdzo dobrze.A Ty masz jakieś objawy swiadczące o istnieniu gruczolaka, wysoką prolaktynę????? pozdrawiam! Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Odp. dla edyta0 23.06.05, 11:37 moja prolaktyna wynosi 14 norma do 25 więc jest idealna, ale po obciążeniu metocloprimadolem jest 9 razy wyższa i wynosi 122 a powinna max. 70 Od jakiegoś czasu czuję się jakoś dziwnie, jak chodzę to tak jabym stąpała po łóżku wodnym, ciężko mi się skupić. Jutro idę do larygologa, by wykluczyć zapalenie ucha. Kiedyś miałam podobnie, żaden lekarz nie wiedział co mi jest, dopiero po tomografi (wyszła dobrze) lekarz dał mi skierowanie do laryngologa i okazało się, że to zapalenie ucha, choć kompletnie nic mnie nie bolało i po zastosowaniu leków objawy (takie jak teraz ustąpiły). Ale zastanawiam się, czy to nie wina złych hormonów (zwłaszcza tej podwyższonej prolaktyny i testosteronu). A może to insulinoodporność, choć nie wiem dokładnie co to jest ale są podobne też objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:56 Ból jajnika może sugerować owulację jednak nie jest jej dowodem. 16 dzień cyklu jest okresem okołoowulacyjnym u kobiety miesiączkującej co 28 dni, a więc żywotność plemników jest duża, w związku z tym szansa na zapłodnienie również. Bezpiecznie w ciąży po przebytym cieciu cesarskim można być juz po 2 latach, jeśli minęły 4 jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
olcik76 ginekolog-położnik -prośba o interpretacje 23.06.05, 13:31 Prosba o interpretację wyników badań"Cytologia" 1 badanie 4 - m- ce temu - wynik: Grupa 2, istaniała możliwość zakażenia wirusem HPV. Po leczeniu zaleconym przez lekarza ponowne badanie- wynik " Cytolgia grupa 1, wymaz nie w pełni zadawalający ale w normie, brak wzmianek o HPV. Pytanko czy powinnam być już spokojna bo planuje zajść niedługo w ciąże i czy brak wzmianek o HPV wskazuje, że nie jestem zarażona wirusem HPV? Z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik -prośba o interpretacje 24.06.05, 17:58 Myśle że wynik jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9948 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 15:29 mam pytanie chciałabym ponownie założyć wkładkę(jestem 6- m-cy po drygim porodzie)ale od 4- miesięcy jest co nie tak z czystością pochwy biorę naprzemian jakieś tabletki dopochwowo coś na ,,g ,, i na l niepamiętam dokładnej nazwy i nic się nie poprawiaczy są jakies skuteczniejsze metody doprowadzenia tej czystości do porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Miesiączka po zakończeniu karmienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:35 W jakim czasie po zakończeniu karmienia powinna pojawić się miesiączka? Karmiłam 10 miesięcy, ostatnie miesiące 2-3 razy dziennie. Całkowicie odstawiłam ponad miesiąc temu i jak na razie nic. Po jakim czasie trzeba ewentualnie wywoływać miesiączkę? Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Miesiączka po zakończeniu karmienia 24.06.05, 18:00 To zalezy jak szybko odnawia sie endometrium. zazwyczaj 4-6 tygodni. Jesli po tym czasie miesiączka nie wystąpi trzeba ocenic w usg grubość błony śluzowej jamy macicy i podac odpowiednie leki. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara05 Re: ginekolog-położnik/miesniaki i antykoncepcja 23.06.05, 15:46 Pani Doktor, Wlasnie przeszlam operacje usuniecia miesniakow (1 srodscienny i 2 podsluzowkowe) i chcialabym zaczac anytkoncepcje hormonalna. Mam 30 lat, nie rodzilam jeszcze, chcialabym miec pierwsze dziecko za rok lub dwa. Jaka antykoncepcja bylaby dla mnie najlepsza ? Czy ja moge tylko brac pod uwage antykoncepcje nie zawierajaca estrogenow ? Co Pani Doktor mysli o Depo- Proverze ? Dziekuje bardzo za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik/miesniaki i antykoncepcja 24.06.05, 18:02 Możesz przyjmować antykoncepcje hormonalna dwuskładnikowa wyłącznie z małą zawartością etynyloestradiolu, mini pils ew. Depo-Provere właśnie, jednak po tej ostatniej możesz spodziewać się zahamowania miesiączki po odstawieniu na czas jakis. Ja tego leku nie lubię, ale sa pacjentki które sa zachwycone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyzuniaa Bardzo prosze o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:49 zamiescilam nowy watek na forum ale obawiam sie ze tam mi pani nie odpowie wiec napisze jeszcze raz to samo tu wczoraj wieczorwem o 21.00 wzielam tabletke antykoncepcyjna zgodnie z ustalona godzina brania...dzis rano jednak nie wiem jak to sie stalo ale pomylilam lekarstwo na alergie z regulonem i wzielam ponownie o 10.30 antykoncepty. nie wiem za bardzo co mam teraz zrobic. czy powinnam sie dodatkowo zabezpieczac? i kiedy i o ktorej powinam brac teraz tabletki. moja mama i dziewczyny na forum antykoncepcja powiedzialy ze powinnam teraz brac o 10.30 dla zachowania rownowagi hormonow w organizmie ale na wszelki wypadek poradzily zebym zwrocila sie tu o pomoc. a moze powinnam przestac brac tabletki i nastepne opakowanie zaczac z pierwszym dniem cyklu? na prawde nie wiem co powinnam zrobic bo pierwszy raz mi sie taka wpadka przytrafila. poza tym to nie jest 12 godzin opoznienia a raczej 11 godzin przed czasem...prosze o pomoc i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Bardzo prosze o pomoc. 24.06.05, 18:05 raczej powinnas przyjmować tabletki juz teraz o 10.30, bo powrót to poprzedniej godziny jest niemożliwy ze względu na wydłuzenie przerwy. następne opakowanie rozpocznij dzień wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.ip-pluggen.com 23.06.05, 16:13 mam pytanie, moja mama ma paciorkowca w organizmie czeka na usuniecie macicy , jakie sa powiklania tej bakteri i co sie z tym wiaze...... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:08 W trakcie operacji otrzyma osłaone antybiotykowa która bedzie kontynuowana w okresie pooperacyjnym także. Powinna jednak to zgłosić przy przyjeciu do szpitala. Jeżeli obecnie ma jakieś objawy zakażenia lub ogniska ( migdały, zęby chore itd) powinna przed operacja się wyleczyc a ogniska zakażenia usunąc. Jeśli jest jedynie nosicielem nie dyskwalifikuje to z operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela77 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 16:53 Pani Doktor jestem 4 m-ce po poronieniu, właśnie od tego m-ca staraliśmy się o dzidzie. Zaczęłam brać luteinę na przedłużenie cyklu(od 16-26dc po pół tab. 2 razy dziennie). W 18 dc zaczęłam plamić tak na brązowo trwa to do dzisiaj 24dc. Okazało się również, że jestem w upragnionej ciąży. Od czego te plamienia, co może być powodem, może luteina? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:10 Powodem nie jest Luteina na pewno. Musisz to wyjaśnić ze swoim lekarzem. warto tez wykonać usg. Odpowiedz Link Zgłoś
rubinka19 pytanie do Pani Doktor 01.08.05, 19:12 Droga Pani Doktor...mam 19 lat. Do tej moje okresy były regularne, czasem cykle trochę przedłużały się (wynikiem zmian klimatycznych związanych z podróżami, ale zazwyczaj są one 30 dniowe. Nie odczuwam silnych dolegliwości przedmiesiączkowych, okres zazwyczaj trwał 5dni. Nie zauważam także niepokojącyh zmian "zewnętrznych"(żadnych dolegliwości w okolicach narządów płciowych,nie sądzę ażebym miała upławy, gdyż opis wydzieliny pochwowej zgadza się z zamieszczonym w książkach prawidłowym wzorcem)... Od 2 miesięcy nie mam miesiączki. Nie wiem (czytałam kiedys o takim powodzie) czy to skutek naprawdę dużego przemęczenia i stresu związanego z egzaminami na studia (w okresie wytężonej nauki gwałtownie spadłam na wadze, kondycja skóry twarzy bardzo się pogorszyła. Teraz staram sie więcej i zdrowo jeść, jestem wypoczęta a okres nie wraca. Dodam że wcześniej zauważyłam już pewną analogie między brakiem okresu a dużym przemęczeniem organizmu ale w tych przypadkach miesiączka wracała.Co może być przyczyną tak nagłego zaniku miesiączki? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor 02.08.05, 08:48 Być może rzeczywiscie stres lub spadek masy ciała. Nie wiem, musiałabym cię zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
amarta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.06.05, 17:24 DZień dobry. Chciałabym się dowiedzieć czy są przeciwwskazania do zajścia w ciążę w przypadku mięśniaka (wielkości śliwki) i nadżerki? Dizękuję Odpowiedz Link Zgłoś