Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 08.10.05, 10:46 Pani Doktor, tak dlugo czekalam na Pani odpowiedz... juz nie czekam... jestem mama trojki dzieci. Dwoje z nich nie zyje. Jedno z tych dwojga ma 2 cm i wciaz we mnie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 20:54 Szanowna Pani mam pytanie następującej treści: w jakim wieku powinno się odwiedzic ginekologa po raz pierwszy. Mam 26 lat i jeszcze nigdy nie byłam, nic mi nie dolegało, a poza tym jestem dziewicą więc zastanawiałam się jak mnie będzie lekarz badał poza ogólnym oglądem i ewentualnym badaniem piesi. Czy jeżeli teraz pójde po raz pierwszy lekarz nie będzie krzywo patrzył, a może mogę jeszcze poczekać - tylko na co? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 08.10.05, 21:49 Powinnas pójść do ginekologa w najblizszym czasie. Czy na Ciebie krzywo spojrzy? Nie wiem, to zależy na jakiego lekarza trafisz. Zbadać Cię może przez odbyt, może także przez pochwę, jeśli warunki anatomiczne na to pozwolą. Piersi powinien zbadać również, jednak czasem trzeba o tym przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 21:01 Już zapisałam się na piątek, trochę się boję bo będzie to facet jednym słowem, ale może nie ucieknę chociaż nie jestem pewna. Chciałabym jeszcze zapytać o co tak naprawdę powinnam zapytać lekarza, na co zwrócić uwagę. Niepokoi mnie trochę Pani odpowiedź jeżeli chodzi o badanie "przez odbyt" nie bardzo sobie to wyobrażam, czy może mi Pani nieco to przybliżyć. Mam nadzieję że przeczytam odpowiedź od Pani Doktor zanim piątek nastanie byłoby mi lżej może troszeczkę, ale i tak będę do piątku zbierała się w sobie aby nie stchórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:27 Byłam ale jakoś dziwnie jak powidziałam że jestem dziwicą to lekarz stwierdził że jeżeli nic mi nie dolega (A TAK JEST) to nie ma potrzeby badania. Piersi badam sobie sama o to co prawda też zapytał, zapytał również czy chcę rozpocząć współżycie jak powiedziałam że tak to o antykoncepję spytał i wytłumaczył, dostałam skierowanie na badania krwi i moczu, powiedział że cytologie zrobimy jak będę po pierwszym stosunku i to tyle. Czy taka wizyta jest wystarczająca jeżeli chodzi o ten pierwszy raz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:11 Dziękuję - przynajmniej pierwsze lody przełamałam, dalej z lekarzem ginekologiem jakoś pójdzie myślę, co prawda badania całkowitego nie było ale lęk mam mniejszy. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:23 Pani Doktor mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli moje cykle miesiączkowe są nieregularne np. co 26, 28, 33 a czasami 36 dni czy nie mam sie o co martwić czy wręcz przeciwnie? nie ma czemu, nie bardzo mi to przeszkadza na razie jakoś jest a nie bardzo chciałabym chemicznej ingerencji na stabilizację. O to mnie lekarz nie pytał co ile, a ja jakoś zapomniałam. I jeszcze jedno co Pani myśli o plasterkach antykoncepcyjnych Ewra czy na pierwszy raz będą dobrym zabezpieczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 17.10.05, 18:27 Evra zabezpieczeniem jest na pewno dobrym, ale zanim zaczniesz brać jakiekolwiek hormony może warto wyjaśnić dlaczego masz nieregularne cykle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 19:08 Wyjaśnić ale jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 19:14 Zaczynam się niepokoić, myślałam że to nic strasznego jak natura tak działa... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 17.10.05, 22:24 Moze trzeba wykonac kilka oznaczeń hormonalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: 212.75.114.* 19.10.05, 07:35 Tzn. powinnam jeszcze raz pójść na wizytę? ale tym razem wybiorę sie chyba prywatnie do polecanego ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: 212.75.114.* 27.10.05, 16:16 Mam zrobić Pani Doktor poziom hormonow: HL, FSH, Prolaktyna, Testosteron. Jakie powinny byc normy? Badanie u tego lekarza bylo ok wszystko w najlepszym pożądku. Ale jeżeli lekarz zaleci mi branie tabletek antykoncepcyjnych na uregulowanie czy powinnam brać, wiem że to bedzie zabezpieczenie ale czy dla mojego organizmu będzie to dobrze. Czekam na odpowiedź mam nadzieje że przed wizytą. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 27.10.05, 16:23 Normy określa laboratorium, w którym wykonujesz oznaczenie. Ponadto zależy w którym dniu cyklu wykonujesz badania. To Twój lekarz decyduje o postepowaniu nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:34 Dobrze dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.10.05, 21:46 Bardzo mi przykro. Przepraszam Cię że nie odzywałam się tak długo. Ja nie zawsze jestem w stanie usiąść do komputera. Staram sie odpowiadać na bieżąco, ale czasem jest to naprawde niemożliwe. Trzymaj się dzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_deszczowa ponawiam pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 10:20 Pani Doktor... bylam dzis u gina i stwierdzil powiekszony lewy jajnik, podejrzewa endometrioze, ale ciezko to stwierdzic bo biore pigulki dwuskladnikowe, mowil tez cos o torbieli czekoladowej... powiedzial ze mam przyjsc za dwa miesiace i wtedy zobaczymy. poza tym nic mnie nie boli, nie mam zadnych innych objawow. mam 21 lat, pigulki biore od trzech, wczesniej miewalam bolesne miesiaczki ale nikt nigdy nie podejrzewal endomertiozy. co mam o tym myslec? i co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ponawiam pytanko... 09.10.05, 21:19 Powiększony jajnik niekoniecznie musi swiadczyć o endometriozie, natomiast torbiel czekoladowa i owszem jednak można to podejrzewać na podstwie badania usg, ale z tego co napisałaś nie wynika, że je miałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesienna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:05 Witam! Skończyłam drugie opakowanie yasmin - w czwartek zazyłm ostatnią tabletkę ... a krawawienia z odstawienie nie ma...mimo ze ze pierwszym razem wystąpiło wlaśnie 3 dnia po odstawieniu (w niedziele) w tym cyklu miałam dwa takie wypadki kiedy w skutek wymiotów zażyłam 2 tabletki jednego dnia..a wlasnie w ten czwartek w skutek tego ze bralam i ze strego i musialam rozpocząc nowe ..włascie bez potrzeby zazyłam drugą...czyli w sumie było ich 23 czy 22 (bo jedna wydalona ale tez nie trudno stwierdzic czy zupełnie czy sie nic nie zdązylo wchłonąć) poza tym ani jednej nie zapomnialam ..mialam max 40 minut spoźnienia....czy to opóźnienie wystapienia krawawienia z odstawienia mogę wiazac z zazyciem nadliczbowej tabletki ???????? przepraszam ze stawiam tak błache pytanie ale czy spotkała sie Pani z takim wypadkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:22 Myślę, że nie ma powodu do paniki. poczekaj spokojnie jeszcze trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
pdj Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:19 z jakiej metody antykoncepcyjnej skozystac karmiac piersia? mi lekarz przepisal cerazette, ale zaznaczyl jednoczesnie, ze moge miec po nich stany depresyjne (jestem zdrowa i zrownowazona kobitka), a przeciez nie moge sobie na nie pozwolic majac malutkie dziecko!pdj Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:25 każdy preparat hormonalny zawierający wyłącznie progestageny tj. Cerazette czy forma iniekcyjna Depo-Provera może stany depresyjne zarówno wywołac jak i nasilić u kobiet ze skłonnością do nich. jest to jednak jeden z objawów ubocznych o którym trzeba pacjentce wspomnieć co nie znaczy, że akurat w Twoim przypadku wystąpi. Podczas karmienia piersią tabletki dwuskładnikowe sa p/wskazane, wiec pozostają do wyboru te wyzej wymienione lub spirala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kari_t Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.05, 08:38 CZy mogłaby Pani przeczytać moje pytanie "tabletki mercilon - podwyższone ciśnienie?". Czy w takim przypadku mam wziąć dopegyt który mi jeszcze został z okresu ciązy? Dzisiaj rano miałam 145/95. Pozdrawiam. I bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DorociaK PYTANIE o badanie raz jeszcze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 10:48 Witam Pani Doktor! Mam pytanie, może głupie ale dla mnie ważne. Otóż muszę wybrać się do ginekologa a akurat w terminie prawdopodobnej wizyty wypadnie mi okres. Wizyty nie mogę przełożyć, gdyż do gin. jeżdzę do innego miasta - bywam tam dość rzadko a konsultacji potrzebuję teraz Stąd pytanie - czy możliwe jest badanie w czasie okresu?? Czy lekarz będzie np mógł "dojrzeć" nadżerkę?Dodam ze krwawienie u mnie jest zawsze dość skąpe.. Pozdrawiam, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
vit27 Re: Prosze o radę!! 10.10.05, 14:14 Panie doktorze , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu. Obecnie odczuwam ból przy stosunkach a czasami nawet sa to niewielkie krwawienia.Sex stał sie dla mnie czyms niemiłym. Zaznaczam, że karmie piersia i nie mam okresu. Byłam u lekarza, który stwierdził,iż ginekologicznie jest wszystko ok, pobrał mi wymaz . Okazało się, że mam zapalenie {zmiany komórkowe łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pan to przetłumaczyć z łaciny. Lekarz zalecił mi Metronidazol i Nystatyne raz dziennie. Wiem, że po tych lekarz zapalenie powinno przejść, ale co zrobic w sprawie bóli podczas stosunków. Czasami mam również boleści podbrzusza, jest to ból taki jak przy okresie. Bardzo proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: PYTANIE o badanie raz jeszcze!! 10.10.05, 21:43 Odpowiadałam już na to pytanie. Badanie jest możliwe, jednak nie ma możliwości pobrania cytologii, która przy nadżerce jest niezbedna. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 21:42 dopegyt jest bardzo dobrym lekiem w ciąży. poza nią niekoniecznie działa. nie wiem dlaczego, ale tak jest. Zaden internista nie przepisze tego leku jako monoterapii. jeżeli ciśnienie wzrasta przy stosowaniu antykoncepcji jest to wskazanie aby ją odstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 prog. cd. 10.10.05, 14:20 Więc jeżeli w wyniku mam progesteronu 0,932 ng/ml (badanie w 23 dniu cyklu, ktory trwa nadal obecnie jest dzien 34)a na wyniku podane są normy: faza folikularna:0,2-1,5 ng/ml faza owulacyjna: 0,8-3,0 ng/ml faza lutealna: 1,7-27,0 ng/ml menopauza: 0,1- 0,8 (mnie chyba nie dotyczy mam 24 lata) to jak interpretowac ta wilkosc? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i przepraszam, że tak męcze. Pozdrawiam Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prog. cd. 10.10.05, 21:49 Wersje wydarzeń sa dwie: albo miałaś cykl nieowulacyjny i stężenie progesteronu jest takie jak w fazie folikularnej czyli przedowulacyjnej albo w 23 dniu cyklu jeszcze nie miałaś owulacji co przy długich cyklach jest bardzo prawdopodobne - stąd później rozbieżnosci pomiędzy data ostatniej miesiączki a wiekiem ciążowym; wszelkie obliczenia sa przeznaczone dla cykli 28 dniowych i całkiem nie sprawdzaja się dla nieregularnych i długich. Nie przywiązuj sie jednak do moich podejrzeń. nie mam całokształtu obrazu, nic o tobie nie wiem - to troche jak wróżenie z fusów, a tego za dobrze nie umiem ) Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 Re: prog. cd. 10.10.05, 22:43 Dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrkot Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 16:47 Witam Panią mam pytanie, które mnie nurtuje od pewnego czasu. Jestem w ciąży (koniec I trym), a juz mysle o porodzie. Moje pytanie dotyczy cc na życzenie. Wiem że nie mówi sie o tym głośno, bo cc na zyczenie nie mozna zrobić (nasze prawo nie zezwala), ale jest wielu lekarzy, którzy wykonują tą operację. Dla mnie cc to "ucieczka" od długofalowego bólu (który nie wiadomo ile będzie trwał), szybkie przyjscie na świat dziecka bez ewentualnych komplikacji jak np przy przedłużającym się porodzie sn. Z drugiej strony myśle też czasami o porodzie sn- ale tylko z zzo. Obie te opcje mają zarówno plusy jak i minusy. Raz ktoś mówi, że cc (mimo, że to opercja), jest super, i szybko można wrócic do zycia, z drugiej sa dziewczyny, które długo potem dochodziły do siebie. Proszę o Pani opinie na ten temat, bo szczerze mówiąc już się trochę w tym pogubiłam (czy Pani sama by się zdecydowała na cc bez wskazań, czy jednak wolałaby Pani naturlanie "walczyć"). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia witam Pani doktor mam pytanie IP: 81.80.218.* 10.10.05, 16:55 Witam, nie wiem jak liczyć ten cykl bo : - jesli liczyc od 12,09 to dziś 29dc (24dc na polecenie lekarza zrobiłam test I krecha ale niczego sie nie spodziewalam bo stracilam nadzieje) - a jesli liczac od plamien to od 03,10 wiec dzis 8dc jak Pani mysli co mam o tym sądzić ?? te plamienia sa takie na początku był taki pastelowo rozowy sluz jak nieplodny tylko zabarwiony, pozniej byl typowo plodny z nitkami krwi , pozniej znow rozowy i tak na zmiane teraz jest czasem nawet gesty i brazowy sama nie wiem co myslec i tempka juz bez goraczki 37,2 mialam 3 dniowa grype zoladkowa a do lekarza 21,10 ciekawe co mi powie ?? co to może być dodam ze to 9 cykl po odtsawieniu po 5 latach tabletek kochamy sie z mężem spontanicznie i bez zabezpieczen cykle rozlegulowane 35,27,35,47(w tym od 40dc luteina),23,23,23,18(bez luteiny) i ten teraz hmmm lekarz kazal czekac na ustabilizowanie ja juz zaczynam popadac w paranoje ze jestesmy bezplodni dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia bardzo prosze o odpowiedz IP: 81.80.218.* 11.10.05, 14:20 co to moze oznaczac !!! dzis sie chyba konczy ale zaczelo bolec jak na @ podbrzusze Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 21:56 Wejdź na forum "Poród bez stresu". Tam jest interesujący Cie wątek. W tej sprawie wolałabym się nie wypowiadać. jedyne co moge powiedziec to suche fakty: c.c. to operacja i nienaturalna ingerencja w ciało kobiety jakiekolwiek byłyby ku temu powody, poród naturalny boli, jednak jak sama nazwa wskazuje jest zgodny z naturą, a ból można zminimalizować zakładając rodzącej zzo Odpowiedz Link Zgłoś
margret79 a ja znów o toxo pytam :) 10.10.05, 16:54 Witam bardzo serdecznie. Robiłam badania IgG w przerwie rovamycine no i wyszły wzrastająco. Mam skierowanie do poradni szpitala zakażnego. Teraz jestem w trakcie drugiej tury antybiotyku. Po niej też oczywiście badanko. Moje pytanie brzmi: "Co będzie oznaczało,jeżeli po II turze rovamycine IgG będzie wzrastające? Czy wchodzi w grę powtórka leczenia? Jak długo można walczyć z tym okropnym wirusem? (dotąd mój system immunologiczny nie szwankował, lekkie przeziębienie raz na rok to wszystko) Pozdrawiam i bardzo, ale to bardzo dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: a ja znów o toxo pytam :) 10.10.05, 21:57 Toxoplazma to pierwotniak nie wirus. O dalszym postepowaniu będzie decydował lekarz zakaźnik. Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re:Kiedy powstaje beta??? 10.10.05, 18:35 Dziś jest 22 dc.12 dc była owulacja.Od wczoraj mam mdłości a od kilku dni zachcianki.Sikam też często.Mam więc pytanie.Czy jeśli jutro lub ojutrze(23 lub 24 dc) zrobię badanie krwi to już wynik będzie miarodajny??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re:Kiedy powstaje beta??? 10.10.05, 22:00 9-12 dni po zapłodnieniu bhCG pojawia się w surowicy, w moczu troche później. Proponuje odczekać do terminu spodziewanej miesiączki. Wówczas na pewno będzie miarodajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta krwawienie mimo diane35 IP: *.aster.pl 10.10.05, 21:39 Pani Doktor, W minioną środę zaczęłam przyjmować Diane-35 (to był I dzień cyklu). Tabletki tego typu (wogóle tabletki hormonalne) przyjmuję po raz pierwszy. Z tego co mi powiedzial lekarz i co zrozumialam z ulotki, wynika, ze krwawienie powinno ustapic niedlugo po przyjeciu pierwszej tabletki. A u mnie trwa do dzis. Jedyna roznica jest to, ze jest ono niezwykle ubogie. Obfitoscia przypomina ilosc sluzu w czasie owulacji, troche wiecej, tyle, ze jest wyglada zdecydowanie na okresowe. Czy powinnam sie tym przejmowac, czy jeszcze poczekac z przejmowaniem sie? Kiedy takie anomalie powinny minac? Z gory dziekuje za wyjasnienie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: krwawienie mimo diane35 10.10.05, 22:01 Może tak byc przez pierwsze trzy opakowania. Warto jednak spytac o to lekarza, który Cię badał, żeby określic czy jeszcze takie plamienie jak Twoje można przyjąc za norme czy już nie. ale mysle że jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re:ginekolog-położnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:41 Bardzo prosze o informacje czy pacjentka po usunięciu macicy z przydatkami z powodu mięśniaków lat52 (operacja była 5 m-cy temu)nie będąca na HTZ poniewaz nie ma nasilonych objawów menopauzy.Pytanie dotyczy czy z uwagi na piersi powinna brac hormony chodzi tu o przerosty w sutkach ktore powoduje ponoć menopauza. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
vit27 Re:ginekolog-położnik 11.10.05, 12:09 -------------------------------------------------------------------------------- Panie doktorze , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu. Obecnie odczuwam ból przy stosunkach a czasami nawet sa to niewielkie krwawienia.Sex stał sie dla mnie czyms niemiłym. Zaznaczam, że karmie piersia i nie mam okresu. Byłam u lekarza, który stwierdził,iż ginekologicznie jest wszystko ok, pobrał mi wymaz . Okazało się, że mam zapalenie {zmiany komórkowe łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pan to przetłumaczyć z łaciny. Lekarz zalecił mi Metronidazol i Nystatyne raz dziennie. Wiem, że po tych lekarz zapalenie powinno przejść, ale co zrobic w sprawie bóli podczas stosunków. Czasami mam również boleści podbrzusza, jest to ból taki jak przy okresie. Bardzo proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna1985 Microgynon21-proszę o dopowiedź IP: 83.168.106.* 10.10.05, 22:13 dzień dobry. Mam taki mały problem. Przez 2,5 roku brałam pigułki antykoncepcyjne Microgynon21. Bardzo dobrze się po nich czulam. Do czasu. Przez ostatnie pół roku miałam straszne, migrenowe bóle głowy, w tych dniach byłam nie do życia. Poszłam do swojego ginekologa, ale nic specjalnego mi nie powiedział, tylko, że to może być od ciśnienia. Ale mierzyłam ciśnienie w tych dniach i było w normie. Wybrałam się wieć do innego ginekologa. Lekarz tez jak się dowiedziała, że biorę te pigułki, złapała się za głowe. Powiedziała, że jest to dawka dla słonia, a nie dla takiej młodej (20 l.) szczupłej osoby jak ja, zwłaszcza, że jeszcze nie rodziłam. Od razu kazała mi je odstwić (akurat miałam przyjąc ostatnią tabletke), zrobić 2 m-ce przerwy i wtedy przepisze mi inne. Czy rzeczywiście Microgynon są silne i czy bóle głowy mogły pojawic się po tak długom czasie brania ich? Bardzo się zmartwiłam tym, zwłaszcza, że moja babcia (mama taty) zmarła na raka piersi i wiem, że ja też mogę być narażona, tym bardziej, że przyjmję pigułki. A druga sprawa to to, że bardzo pragnę mieć dziecko, oczywiście nie teraz i boję się czy te tabletki nie wpłynęły na moją płodność? proszę mi coś poradzić, pomóc. Z góry dziękuję i życze miłego dnia. Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.petrus.com.pl 11.10.05, 10:55 Witam Pania doktor, mam taki problem, a mianowicie upławy, które dla mnie sa dosc uciązliwe do tej pory były bialawe bez zadnego zapachu.Lekarze to inorowali.W cytologii jednak wyszedł stan zapalny i podejrzenie chlamydii.Razem z mężem dostalismy Summamed.Jednak upławy zaczęły zmieniac kolor na zieonkawy(nadal bez zapachu).Zrobiłam wszytskie badania:bakteriogram,bad. w kierunku drożdzaków,rzęsistka, GO, chlamydii i GC.Nic nie wykryto.Mąż miał równiez badanie w kier.chlamydii,posiew nasienia, moczu.Wszystko w jak najlpeszym porzadku.CZy to może byc zapalenie?czy cos powaznieszego?Może cos zasugerowac lekarzowi?Bardzo proszę o jakas rade. Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
vit27 Re: Bardzo proszę o odpowiedz!! 11.10.05, 12:08 -------------------------------------------------------------------------------- Panie doktor , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu. Obecnie odczuwam ból przy stosunkach a czasami nawet sa to niewielkie krwawienia.Sex stał sie dla mnie czyms niemiłym. Zaznaczam, że karmie piersia i nie mam okresu. Byłam u lekarza, który stwierdził,iż ginekologicznie jest wszystko ok, pobrał mi wymaz . Okazało się, że mam zapalenie {zmiany komórkowe łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pani to przetłumaczyć z łaciny. Lekarz zalecił mi Metronidazol i Nystatyne raz dziennie. Wiem, że po tych lekarz zapalenie powinno przejść, ale co zrobic w sprawie bóli podczas stosunków. Czasami mam również boleści podbrzusza, jest to ból taki jak przy okresie. Bardzo proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha10 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.10.05, 16:35 droga pani doktor mam 25 lat i pytanie dotyczace zaleznosci raka szyjki macicy i jego leczenia a ciazy.mam podejrzenie raka,czekam na ostateczne wyniki histopatologiczne wycinka,ale najprawdopodobniej (w najlepszym wypadku..)czeka mnie zabieg konizacji.jakie sa szanse na donoszenie ciazy po takim zabiegu?co jesli usuna mi cala szyjke?czy rak=utrata macierzynstwa?czy jest mozliwe (i madre...) odlozenie leczenia (jesli bylby to rak I lub II stopnia, wymagajacy usuniecia macicy)na np.rok i urodzenie w tym czasie dziecka?to dla mnie bardzo wazne! prosze o wyczerpujaca odpowiedz i z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:20 Poczekaj na wyniki. Może nie będzie tak źle jak przewidujesz. Amputacja szyjki nie wyklucza ciąży, tym bardziej konizacja. W przypadku rozpoznania kwalifikującego się do tego zabiegu ( rak 0 i Ia1) nie powinnas go odkładać. W przypadku rozpoznania wyższego stopnia postepowanie operacyjne będzie bardziej rozległe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justk Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.w83-115.abo.wanadoo.fr 11.10.05, 17:15 Mam pytanie do pani doktor. Jestem w 4 miesiacu ciazy, moim problemem sa nogi, ciagle odczuwam bol. Moj lekarz ginekolog dal mi lek: troxerutine (DCI) - substancja czynna o takiej samej nazwie mieszkam za granica, nie wiem czy ten lek istnieje w Polsce). Na zalaczonej do leku ulotce wyraznie pisza by go nie sosowac w czasie ciazy. Co robic, nie chce ryzykowac zdrowia dziecka, ale nogi bola mnie tak bardzo,ze nie moge spac. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:17 Nie ma danych na temat bezpieczeństwa stosowania Troxerutinu w ciąży. Dotychczas nie stwierdzono szkodliwego działania leku na płód. Lekiem bezpiecznym po I trymestrze jest Detralex (Diosmin) oraz Cyclo 3-forte (niestety nie pamiętam nazwy chemicznej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 11:06 W 33 tygodniu +4 dni, miałam robione usg. Z wymiarów wyszło ze BPD=34tc+4 dni natomiasta obwód brzuszka AC wyszedł na 36tc i 1 dzień. Czy ta rozbieżność nie jest za duża?. Lekarz nic nie mówił żeby było coś źle, tyle że mój lekarz wychodzi z załozenia: i co teraz pan zrobi - nic... Trochę martwię się tymi rozbieżnościami. Mam nadzieję że to tylko zła jakość aparatu i niedokładność pomiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:52 Dodam jeszcze że wg opisu USG GA-35,2 tc a termin przesunał mi się z 24 listopada na 12 listopada. Może w takim razie to jest zbyt duża rozbieżność? Odpowiedz Link Zgłoś
jatka78 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.10.05, 11:22 witam pani ginekolog. Mam takie pytanie: Czy acard można brać przez całą ciążę i czy on może wpłynąć na dziecko nie korzystnie? Dodam że planuję ciążę i z powodu nieregulanego bica serca mam zalecony acard. Dziękuję za odpowieź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:04 Można, jednak trzeba odstawić 2 tygodnie przed rozwiązaniem, ponieważ może powodować zaburzenia krzepnięcia zarówno u matki jak i u płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Pani doktor! pytanko o sex :))) 12.10.05, 11:32 Witam serdecznie!!! bardzo proszę o słówko rady a więc-mój wywiad ginekologiczno-położniczy jest następujący: 2 poronienia, trzecia ciąża 6 lat temu-zagrożona, z różnymi lekami, cały czas na L4, jednym pobytem w szpitalu, no i oczywiście z zakazem przytulańska!! ale za to jak zakończona!!!! hehehehe fantastyczna córa)) teraz jestem w 34 tygodniu. Ciąża przebiega idealnie!!! zero zwolnień, zero leków, zero dolegliwości!!! po prostu ciąża marzenie. W związku z tym -nigdy nie rozmawiałam z lekarzem na temat seksu ( lekarz ten sam) generalnie wiadomo, że seks w prawidlowiej ciąży nie może być niczym złym, a jadnak...ja się boję, bardzo boję...nie pozwalamy sobie na 100% szaleństwo, no ale co jakieś 3 tygodnie, małe co nieco zakończone chwilą uniesiania -jak najbardziej. Po 2 ostatnich razach- czułam brzuszek, był twardy, napięty, po jakims czasie puszczało.Wiem, że to pewnie efekt orgazmu, ale właśnie tu moje pytania: mam zaplanowane cc około 20listopada ( termin na 27 ) czy poprzez te moje uniesienia hihihihihihi mogę sprawe przyśpieszyć?? a bym broń Boże nie chciała!!!!czy takie skurcze macicy, mogą coś rozkręcić? przed czasem? Czy jest tak jak słyszałam, że i owszem seks może przyśpieszyć poród, ale tylko wtedy, kiedy nasz organizm jest na to w 100 % gotowy, a mój póki co-jeszcze długo gotowy być nie powinien!!Mogę sobie jeszcze poszaleć????jesli tak - to do kiedy? serdecznie dziekuję i pozdrawiam, Patrysia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pani doktor! pytanko o sex :))) 14.10.05, 22:03 Musisz porozmawiac o tym ze swoim lekarzem. Istotnie podczas orgazmu wydziela się oksytocyna - hormon odpowiedzialny za skurcze macicy. W ciąży niedonoszonej macica słabo jest wrażliwa na oksytocyne, jednak wraz z jej wzrostem macica odpowiada na orgazm skurczem i możesz wywołać przedwczesną czynność skurczową. Odpowiedz Link Zgłoś
kubaskowa Re: Wrośnięte szwy rozpuszczalne - proszę o radę. 12.10.05, 11:37 Pani Doktor mam problem z wrośniętymi szwami w pochwie. Ponoć były rozpuszczalne a jednak się nie rozpuściły. Dodam, ze byłam na kontroli po porodzie dwa razy i ginekolog niestety tego nie zauważył. Sama je wyczułam - takie zgrubiałe twarde kulki i zwróciłam uwagę na to lekarzowi gdy byłam trzeci raz.... 6 miesięcy po porodzie, ponieważ ból podczas stosunków był nadal nie do zniesienia. Zaproponował mi wycięcie ich pod narkozą.....nie ma innego sposobu na pozbycie się tej niewątpliwie niemiłej pamiątki z porodu??? Może są jakieś leki na rozpuszczenie tego dziadostwa!!! Jestem teraz juz 15 miesięcy po porodzie boli znacznie mniej, ale czy do końca życia mam pamiętać o nacięciu krocza? Kobiety mają po prostu przechlapane! Proszę o radę i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Wrośnięte szwy rozpuszczalne - proszę o radę. 14.10.05, 22:00 Niestety innej metody nie ma, gdyż zdażyły sie już otorbić. Można liczyc tylko na to że się przyzwyczaisz do ich obecności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamelia1985 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 21:53 Mam pytanie.Czy przy zazywaniu tabletek anty wazna jest dokładna godzina o którj zazywa sie tabletke, czy chodzi o to zeby brac jedna kazdeego dnia?? czy nieregularne zazywanie (o roznych godzinach) zmniejsz ich skutecznośc??? zazywan od 3 miesiacy stediril30 Odpowiedz Link Zgłoś
mr24 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.10.05, 12:32 Mam pytanie do Pani Doktor, jestem w 37 tc, całą ciążę walczyłam z grzybicą, brałam leki dopochwowe chyba 7 razy, teraz pojawiło się coś niepokojącego, otóż moja jedna warga sromowa zrobiła się dużo większa, stwardniała i jest lekko chropowata. Co to oznacza? Czy to na skutek wysokiej ciąży, czy może to jakaś choroba? Czy jest szansa, że powróci do dawnego wyglądu po ewentualnym leczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:57 Może to po prostu zmiany zylakowate, może co innego. Musi zobaczyć to lekarz, mnie dosć trudno cokolwiek sensownego wywnioskować z samego opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:59 Zmniejsza. Przy tabletkach jednoskładnikowych tolerancja jest do dwóch godzin maksymalnie, przy dwuskładnikowych do 12 jednak w każdej ulotce piszą żeby przyjmować o stałej porze, co można rozumieć ze firma nie gwarantuje skuteczności jesli się przyjmuje je o różnych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 193.59.91.* 13.10.05, 13:08 Pani doktor, uprzejmie proszę o informację. Moja siostra jest w tygodniu ciąży. Ostatnio, po testach HCG I USG, uzyskała informację od lekarzy, że serduszko bije u dziecka, ale dziecko się nie rozwija. Co to może oznaczać? Siostra jest zaniepokojona i ja też. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
aneton Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.10.05, 22:46 pani Doktor, jakies 2 mies temu mialam uplawy, moja doktor przepisala mi Nystatyne, potem Gyno-femidazol. Po skonczeniu tych lekarstw troszke sie poprawilo, byly objawy rzesistkowicy wiec mialam zazywac Betadine. Pare dni temu skonczylam, wydawalo mi sie, ze juz wszystko w porzadku. NIestety zhybe nie jest, bo dzisiaj rano piecze mnie i swedzi w okolicach pochwy. Nie wiem juz co mam robic Dodam jeszcze, ze ostatni okres mialam 31 sierpnia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:56 Po pierwsze zrób test ciążowy, po drugie wykonaj posiew z antybiogramem. Nie ma co sie leczyc w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 08:44 mam torbiel. opis usg: jajnik lewy zawiera jednokomorową gładkościenną torbiel z płynem o wysokiej gęstości akustycznej 40 mm mogacą odpowiadać cystis endometriodalis. mam 28 lat, nie rodziłam, chce niedługo zajsc w ciążę, lekarz mówi zeby natychmiast wycinac (zeby dokładnie oczuscic) a drugi lekarz zeby zrobic laparoskopie (bo jest mniej inwazyjna). co Pani Doktor radzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:55 Jedna i druga metoda ma swoje wady i zalety, jednak istotnie laparoskopia jest mniej inwazyjna. Można się jeszcze zastanowić nad leczeniem hormonalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamama-ok Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 12:04 Od roku próbuję zajść w ciążę i nic, byłam trzykrotnie u lekarza ale nie wykrył nic niepokojącego, stwierdził, że nie widzi przyczyny i trzeba próbować dalej. Ale rok prób to chyba już dość długo.Wszystki ebadania jakie miałam wyszły dobrze: USG, hormony tarczycy, cytomegalia, toksoplazmoza, wymaz z szyjki, mocz, morfologia. Mam nieregularne miesiączki co 20 - 26 dni, w środku i przed okresem także plamienia szczególnie rano, czasami dość mocne wskazujące na początek miesiączki ale zanikające po kilku godzinach, czasami też skąpe, brunatne. Wg lekarza moze być oznaką jajeczkowania i zapewniał, że tak sie zdarza. A według mnie jest to niepokojące. Jaki powinien być mój następny krok, czy pójść jeszcze do innego lekarza? Czy powinnam robić na własną rękę jakieś badania, może poprostu kupić testy owulacyjne? Zapomniałam dodać, że mam 5 letnie dziecko i 32 lata. Bardzo proszę o porodę i wskazówki. Czy powinnam się niepokoić? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 18:35 witam Pani Doktor czy po 4 dniach szczepienia męża na grypę można starać się o dziecko , czy nie wpłynie to na jakość nasienia . czy może lepiej darować sobie ten cykl . Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam. b.dori Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:51 nie wiem, trzeba zapytać androloga. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:52 proponuję zmienić lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Droga Pani doktor czy moze Pani wie.... 14.10.05, 20:05 Lecze juz około 2lat brzydkie upławy,mój ginekolog przepisuje mi,męzowi tabletki,mi globulki i mascie pomaga na jakis czas a potem wszystko wraca. Od 2 mc stosuje tabletki novynette,nie swędzi mnie nic ale upławy mnie niepokoją. Mam pytanie kiedys lezałam w szpiatalu z torbielem jajnika aplikowali mi dożylnie antybiotyk,po kilku dniach zaczeło się swędzenie i upławy.Lekarz na obchodzie zalecił pielęgniarce zeby zrobiła mi irygacje.Myslałam sobie ze to nic nie pomoze,dziwiłam sie zadnych tabletek?globulek?Wtedy pielegniarka powiedziała ze jest to najlepsza z metod pozbycia sie grzybka. Miałam chyba tych irygacji z 5.I naprwde pomogło! No ale nie pamietam jakie były proporcje wody utlenionej z woda zwykłą? Moze Pani doktor wie?i co o tym mysli? bardzo prosze o odpowiedz,z góry dziekuję i pozdrawiam kornelcia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie.... 14.10.05, 21:50 Nie polecam irygacji, ponieważ są dość inwazyjna metodą. Wybijają wszystko w pochwie co się rusza i dobre bakterie i złe. Bardzo trudno jest później zahodować prawidlową florę bakteryjna i zapalenia wracają. Przy tabletkach antykoncepcyjnych stany zapalne pochwy sa bardzo czeste i trudne do całkowitego wyleczenia. Spróbuj się podmywać Tantum Rosa, jednak tylko zewnetrznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelcia75 Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie..i jeszc.. IP: *.zab.nat.hnet.pl 16.10.05, 12:41 dziekuje Pani doktor za odpowiedz jesli Pani odradza irygację dam sobie z tym spokój Jesli mogłaby pani jeszcze odpowiedzieć czy takie zapalenia nie są niebezpieczne?jak mozna się ich pozbyć,czy powinno sie zrobic posiew z szyjki i wtedy zadziałać jakimiś tabletkami?Czy nie ma potem problemów z zajsciem w ciąze?Widze ze tu na forum jest to dośc czesto opisywany problem. Chciałbym to wyleczyć.Co pani proponuje? Jak pani zabrałaby się do leczenia? Staram się niezaniedbywac problemu,chodze do lekarza,przyjmuje wszystkie zapisane leki i nic.Upławy nie są takie jakie być powinny pozdrawiam i dziękuję z odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie..i jeszc. 16.10.05, 15:44 Nie moge sie zabrać do leczenia przez internet Posiew z szyjki jest niezłym pomysłem, można także przy okazji zbadać chlamydia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 20:56 Mam 50 lat i ginekolog wykrył u mnie małego mięsniaka na przedniej sciance macicy 11mm*8mm. Powiedział zeby sie tym nie martwić.Proszę o rade Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:48 I ma racje. Niepotrzebnie nawet o tym wspominał, bo to tylko przysparza pacjentce siwych włosów, a w ogóle nie jest istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 10:28 Witam. mam pytanie odnośnie USG. W 33,4 tc od OM miałam robione USG. Według pomiarów AC-36,1 tc, BPD-34,3 tc a GA-12.11.2005r. Czy te różnice w pomiarach nie są zbyt duże, zwłaszcza wymiar brzuszka wg terminu OM wychodzi o 18 dni większy. Trochę się tym martwię. Czy wszystko jest w porządku?.Czy takie rozbieżności można uznać za normalne. Zgodnie z tymi pomiarami termin przesunął mi się z 24 listopada na 12.11.2005r. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 15:49 Terminu porodu nie ustala się na podstawie wymiarów płodu dokonanych po 12 tygodniu ciąży, gdyż są one obarczone zbyt dużym błedem. Natomiast rozbieżności o których piszesz nie umiem zinterpretować. Wydaje mi sie jednak, ze gdyby coś nieprawidłowego działo się z dzieckiem lekarz wykonujący badanie zwróciłby na to uwagę. Może to błąd pomiaru, a moze po prostu dobrze odżywione dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 13:40 Witam W którym tygodniu ciąży jest ona widoczna na usg dopochwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 15:50 Licząc od daty ostatniej miesiączki, przy cyklach 28 dniowych i regularnych w 5 tygodniu ciązy powinien byc widoczny pecherzyk ciążowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 17:28 Dziękuję za odpowiedź.Chyba zrobie test bo byłam u "mojego" lekarza okolo dwa tygonie po mozliwym zaplodnieniu (6 dni po terminie @) i powiedział mi że ciąży nie widać jedynie jakiś pęcherzyk na prawym (przy prawym) jajniku.O ile dobrze go zrozumiałam. Pozdrawiam Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 15:32 Ten "jakiś pecherzyk" na jajniku może być torbiela ciałka żółtego, co sugerowałoby ciążę. Szybko test i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 17:22 Pani doktor jeżeli biorę 3x1 Luteinę bo prog jest troszke za niski nie zaszkodzi jeżeli się udało? Jutro biegne na badanie z krwi.Już nie mogę się doczekać wyniku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:02 Nie zaszkodzi absolutnie i nie przerywaj jej nawet jeśli test wyjdzie dodatni. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 14:45 Niestety, wynik betaHCG <0,100 mIU/ml (norma <3,0) Może w następnym cyklu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:03 I tak trzymam kciuki ) Odpowiedz Link Zgłoś