Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• Gość: hejjkum Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 08.10.05, 10:46
      Pani Doktor, tak dlugo czekalam na Pani odpowiedz...
      juz nie czekam...

jestem mama trojki dzieci. Dwoje z nich nie zyje. Jedno z tych dwojga ma 2 cm i
      wciaz we mnie jest...
      • Gość: Madalena pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 20:54
        Szanowna Pani mam pytanie następującej treści: w jakim wieku powinno się
        odwiedzic ginekologa po raz pierwszy. Mam 26 lat i jeszcze nigdy nie byłam, nic
        mi nie dolegało, a poza tym jestem dziewicą więc zastanawiałam się jak mnie
        będzie lekarz badał poza ogólnym oglądem i ewentualnym badaniem piesi. Czy
        jeżeli teraz pójde po raz pierwszy lekarz nie będzie krzywo patrzył, a może mogę
        jeszcze poczekać - tylko na co?
        • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 08.10.05, 21:49
          Powinnas pójść do ginekologa w najblizszym czasie. Czy na Ciebie krzywo
          spojrzy? Nie wiem, to zależy na jakiego lekarza trafisz. Zbadać Cię może przez
          odbyt, może także przez pochwę, jeśli warunki anatomiczne na to pozwolą. Piersi
          powinien zbadać również, jednak czasem trzeba o tym przypomnieć.
          • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 21:01
            Już zapisałam się na piątek, trochę się boję bo będzie to facet jednym słowem,
            ale może nie ucieknę chociaż nie jestem pewna.
            Chciałabym jeszcze zapytać o co tak naprawdę powinnam zapytać lekarza, na co
            zwrócić uwagę.
            Niepokoi mnie trochę Pani odpowiedź jeżeli chodzi o badanie "przez odbyt" nie
            bardzo sobie to wyobrażam, czy może mi Pani nieco to przybliżyć.
            Mam nadzieję że przeczytam odpowiedź od Pani Doktor zanim piątek nastanie
            byłoby mi lżej może troszeczkę, ale i tak będę do piątku zbierała się w sobie
            aby nie stchórzyć.
            • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:27
              Byłam ale jakoś dziwnie jak powidziałam że jestem dziwicą to lekarz stwierdził
              że jeżeli nic mi nie dolega (A TAK JEST) to nie ma potrzeby badania. Piersi
              badam sobie sama o to co prawda też zapytał, zapytał również czy chcę rozpocząć
              współżycie jak powiedziałam że tak to o antykoncepję spytał i wytłumaczył,
              dostałam skierowanie na badania krwi i moczu, powiedział że cytologie zrobimy
              jak będę po pierwszym stosunku i to tyle. Czy taka wizyta jest wystarczająca
              jeżeli chodzi o ten pierwszy raz?
              • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 14.10.05, 21:53
                jest w porządku.
                • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:11
                  Dziękuję - przynajmniej pierwsze lody przełamałam, dalej z lekarzem ginekologiem
                  jakoś pójdzie myślę, co prawda badania całkowitego nie było ale lęk mam mniejszy.
                  Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
                  M.
                  • Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:23
                    Pani Doktor mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli moje cykle miesiączkowe są
                    nieregularne np. co 26, 28, 33 a czasami 36 dni czy nie mam sie o co martwić czy
                    wręcz przeciwnie? nie ma czemu, nie bardzo mi to przeszkadza na razie jakoś jest
                    a nie bardzo chciałabym chemicznej ingerencji na stabilizację. O to mnie lekarz
                    nie pytał co ile, a ja jakoś zapomniałam. I jeszcze jedno co Pani myśli o
                    plasterkach antykoncepcyjnych Ewra czy na pierwszy raz będą dobrym zabezpieczeniem?
                    • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 17.10.05, 18:27
                      Evra zabezpieczeniem jest na pewno dobrym, ale zanim zaczniesz brać
                      jakiekolwiek hormony może warto wyjaśnić dlaczego masz nieregularne cykle?
                      • Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 19:08
                        Wyjaśnić ale jak?
                        • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 19:14
                          Zaczynam się niepokoić, myślałam że to nic strasznego jak natura tak działa...
                        • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 17.10.05, 22:24
                          Moze trzeba wykonac kilka oznaczeń hormonalnych?
                          • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: 212.75.114.* 19.10.05, 07:35
                            Tzn. powinnam jeszcze raz pójść na wizytę? ale tym razem wybiorę sie chyba
                            prywatnie do polecanego ginekologa.
                            • Gość: Magdalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: 212.75.114.* 27.10.05, 16:16
                              Mam zrobić Pani Doktor poziom hormonow: HL, FSH, Prolaktyna, Testosteron. Jakie
                              powinny byc normy?
                              Badanie u tego lekarza bylo ok wszystko w najlepszym pożądku. Ale jeżeli lekarz
                              zaleci mi branie tabletek antykoncepcyjnych na uregulowanie czy powinnam brać,
                              wiem że to bedzie zabezpieczenie ale czy dla mojego organizmu będzie to dobrze.
                              Czekam na odpowiedź mam nadzieje że przed wizytą.
                              • koala.mb Re: pytanie do Pani Doktor! 27.10.05, 16:23
                                Normy określa laboratorium, w którym wykonujesz oznaczenie. Ponadto zależy w
                                którym dniu cyklu wykonujesz badania. To Twój lekarz decyduje o postepowaniu
                                nie ja.
                                • Gość: Madalena Re: pytanie do Pani Doktor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:34
                                  Dobrze dziękuję.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.10.05, 21:46
        Bardzo mi przykro. Przepraszam Cię że nie odzywałam się tak długo. Ja nie
        zawsze jestem w stanie usiąść do komputera. Staram sie odpowiadać na bieżąco,
        ale czasem jest to naprawde niemożliwe. Trzymaj się dzielnie.
        • Gość: anna_deszczowa ponawiam pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 10:20
          Pani Doktor...
          bylam dzis u gina i stwierdzil powiekszony lewy jajnik, podejrzewa
          endometrioze, ale ciezko to stwierdzic bo biore pigulki dwuskladnikowe, mowil
          tez cos o torbieli czekoladowej... powiedzial ze mam przyjsc za dwa miesiace i
          wtedy zobaczymy. poza tym nic mnie nie boli, nie mam zadnych innych objawow.
          mam 21 lat, pigulki biore od trzech, wczesniej miewalam bolesne miesiaczki ale
          nikt nigdy nie podejrzewal endomertiozy. co mam o tym myslec? i co robic?
          • koala.mb Re: ponawiam pytanko... 09.10.05, 21:19
            Powiększony jajnik niekoniecznie musi swiadczyć o endometriozie, natomiast
            torbiel czekoladowa i owszem jednak można to podejrzewać na podstwie badania
            usg, ale z tego co napisałaś nie wynika, że je miałaś.
    • Gość: jesienna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:05
      Witam!

Skończyłam drugie opakowanie yasmin - w czwartek zazyłm ostatnią
      tabletkę ... a krawawienia z odstawienie nie ma...mimo ze ze pierwszym
      razem wystąpiło wlaśnie 3 dnia po odstawieniu (w niedziele) w tym cyklu miałam
      dwa takie wypadki kiedy w skutek wymiotów zażyłam 2 tabletki jednego dnia..a
      wlasnie w ten czwartek w skutek tego ze bralam i ze strego i musialam
      rozpocząc nowe ..włascie bez potrzeby zazyłam drugą...czyli w sumie było ich
      23 sadcryingsad czy 22 (bo jedna wydalona ale tez nie trudno stwierdzic czy zupełnie
      czy sie nic nie zdązylo wchłonąć) poza tym ani jednej nie zapomnialam ..mialam
      max 40 minut spoźnienia....czy to opóźnienie wystapienia krawawienia z
      odstawienia mogę wiazac z zazyciem nadliczbowej tabletki ????????
      przepraszam ze stawiam tak błache pytanie ale czy spotkała sie Pani z takim
      wypadkiem ?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:22
        Myślę, że nie ma powodu do paniki. poczekaj spokojnie jeszcze trochę.
    • pdj Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:19
      z jakiej metody antykoncepcyjnej skozystac karmiac piersia? mi lekarz przepisal
      cerazette, ale zaznaczyl jednoczesnie, ze
      moge miec po nich stany depresyjne (jestem zdrowa i zrownowazona kobitka), a
      przeciez nie moge sobie na nie pozwolic majac malutkie dziecko!pdj
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.10.05, 21:25
        każdy preparat hormonalny zawierający wyłącznie progestageny tj. Cerazette czy
        forma iniekcyjna Depo-Provera może stany depresyjne zarówno wywołac jak i
        nasilić u kobiet ze skłonnością do nich. jest to jednak jeden z objawów
        ubocznych o którym trzeba pacjentce wspomnieć co nie znaczy, że akurat w Twoim
        przypadku wystąpi. Podczas karmienia piersią tabletki dwuskładnikowe sa
        p/wskazane, wiec pozostają do wyboru te wyzej wymienione lub spirala.
    • Gość: kari_t Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.05, 08:38
      CZy mogłaby Pani przeczytać moje pytanie "tabletki mercilon - podwyższone
      ciśnienie?". Czy w takim przypadku mam wziąć dopegyt który mi jeszcze został z
      okresu ciązy? Dzisiaj rano miałam 145/95. Pozdrawiam. I bardzo proszę o odpowiedź.
      • Gość: DorociaK PYTANIE o badanie raz jeszcze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 10:48
        Witam Pani Doktor!
        Mam pytanie, może głupie ale dla mnie ważne. Otóż muszę wybrać się do
        ginekologa a akurat w terminie prawdopodobnej wizyty wypadnie mi okres. Wizyty
        nie mogę przełożyć, gdyż do gin. jeżdzę do innego miasta - bywam tam dość
        rzadko a konsultacji potrzebuję teraz uncertain Stąd pytanie - czy możliwe jest
        badanie w czasie okresu?? Czy lekarz będzie np mógł "dojrzeć" nadżerkę?Dodam ze
        krwawienie u mnie jest zawsze dość skąpe..
        Pozdrawiam,
        Dorota
        • vit27 Re: Prosze o radę!! 10.10.05, 14:14
          Panie doktorze , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu.
          Obecnie odczuwam ból przy stosunkach a czasami nawet sa to niewielkie
          krwawienia.Sex stał sie dla mnie czyms niemiłym. Zaznaczam, że karmie piersia i
          nie mam okresu. Byłam u lekarza, który stwierdził,iż ginekologicznie jest
          wszystko ok, pobrał mi wymaz . Okazało się, że mam zapalenie {zmiany komórkowe
          łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pan to przetłumaczyć z łaciny.
          Lekarz zalecił mi Metronidazol i Nystatyne raz dziennie. Wiem, że po tych
          lekarz zapalenie powinno przejść, ale co zrobic w sprawie bóli podczas
          stosunków. Czasami mam również boleści podbrzusza, jest to ból taki jak przy
          okresie. Bardzo proszę o radę.
        • koala.mb Re: PYTANIE o badanie raz jeszcze!! 10.10.05, 21:43
          Odpowiadałam już na to pytanie. Badanie jest możliwe, jednak nie ma możliwości
          pobrania cytologii, która przy nadżerce jest niezbedna.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 21:42
        dopegyt jest bardzo dobrym lekiem w ciąży. poza nią niekoniecznie działa. nie
        wiem dlaczego, ale tak jest. Zaden internista nie przepisze tego leku jako
        monoterapii. jeżeli ciśnienie wzrasta przy stosowaniu antykoncepcji jest to
        wskazanie aby ją odstawić.
    • asica_81 prog. cd. 10.10.05, 14:20
      Więc jeżeli w wyniku mam progesteronu 0,932 ng/ml (badanie w 23 dniu cyklu,
      ktory trwa nadal obecnie jest dzien 34)a na wyniku podane są normy:
      faza folikularna:0,2-1,5 ng/ml
      faza owulacyjna: 0,8-3,0 ng/ml
      faza lutealna: 1,7-27,0 ng/ml
      menopauza: 0,1- 0,8 (mnie chyba nie dotyczy wink mam 24 lata)
      to jak interpretowac ta wilkosc?
      Z góry dziękuję za wszelkie informacje i przepraszam, że tak męcze.
      Pozdrawiam Joanna.
      • koala.mb Re: prog. cd. 10.10.05, 21:49
        Wersje wydarzeń sa dwie: albo miałaś cykl nieowulacyjny i stężenie progesteronu
        jest takie jak w fazie folikularnej czyli przedowulacyjnej albo w 23 dniu cyklu
        jeszcze nie miałaś owulacji co przy długich cyklach jest bardzo prawdopodobne -
        stąd później rozbieżnosci pomiędzy data ostatniej miesiączki a wiekiem
        ciążowym; wszelkie obliczenia sa przeznaczone dla cykli 28 dniowych i całkiem
        nie sprawdzaja się dla nieregularnych i długich. Nie przywiązuj sie jednak do
        moich podejrzeń. nie mam całokształtu obrazu, nic o tobie nie wiem - to troche
        jak wróżenie z fusów, a tego za dobrze nie umiem smile)
        • asica_81 Re: prog. cd. 10.10.05, 22:43
          Dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi.
          Pozdrawiam Joanna.
    • mrrkot Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 16:47
      Witam Panią smile
      mam pytanie, które mnie nurtuje od pewnego czasu. Jestem w ciąży (koniec I
      trym), a juz mysle o porodzie. Moje pytanie dotyczy cc na życzenie. Wiem że nie
      mówi sie o tym głośno, bo cc na zyczenie nie mozna zrobić (nasze prawo nie
      zezwala), ale jest wielu lekarzy, którzy wykonują tą operację. Dla mnie cc
      to "ucieczka" od długofalowego bólu (który nie wiadomo ile będzie trwał),
      szybkie przyjscie na świat dziecka bez ewentualnych komplikacji jak np przy
      przedłużającym się porodzie sn. Z drugiej strony myśle też czasami o porodzie
      sn- ale tylko z zzo.
      Obie te opcje mają zarówno plusy jak i minusy. Raz ktoś mówi, że cc (mimo, że
      to opercja), jest super, i szybko można wrócic do zycia, z drugiej sa
      dziewczyny, które długo potem dochodziły do siebie.
      Proszę o Pani opinie na ten temat, bo szczerze mówiąc już się trochę w tym
      pogubiłam (czy Pani sama by się zdecydowała na cc bez wskazań, czy jednak
      wolałaby Pani naturlanie "walczyć").

pozdrawiam smile
      • Gość: kasia witam Pani doktor mam pytanie IP: 81.80.218.* 10.10.05, 16:55
        Witam,
        nie wiem jak liczyć ten cykl bo :
        - jesli liczyc od 12,09 to dziś 29dc (24dc na polecenie lekarza zrobiłam test
        I krecha ale niczego sie nie spodziewalam bo stracilam nadzieje)
        - a jesli liczac od plamien to od 03,10 wiec dzis 8dc
        jak Pani mysli co mam o tym sądzić ??
        te plamienia sa takie na początku był taki pastelowo rozowy sluz jak nieplodny
        tylko zabarwiony, pozniej byl typowo plodny z nitkami krwi , pozniej znow
        rozowy i tak na zmiane teraz jest czasem nawet gesty i brazowy
        sama nie wiem co myslec i tempka juz bez goraczki 37,2 mialam 3
        dniowa grype zoladkowa
        a do lekarza 21,10 ciekawe co mi powie ??
        co to może być dodam ze to 9 cykl po odtsawieniu po 5 latach tabletek kochamy
        sie z mężem spontanicznie i bez zabezpieczen
        cykle rozlegulowane 35,27,35,47(w tym od 40dc luteina),23,23,23,18(bez luteiny)
        i ten teraz hmmm lekarz kazal czekac na ustabilizowanie
        ja juz zaczynam popadac w paranoje ze jestesmy bezplodni
        dziekuje za informacje
        • Gość: kasia bardzo prosze o odpowiedz IP: 81.80.218.* 11.10.05, 14:20
          co to moze oznaczac !!!
          dzis sie chyba konczy ale zaczelo bolec jak na @ podbrzusze
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.10.05, 21:56
        Wejdź na forum "Poród bez stresu". Tam jest interesujący Cie wątek. W tej
        sprawie wolałabym się nie wypowiadać. jedyne co moge powiedziec to suche fakty:
        c.c. to operacja i nienaturalna ingerencja w ciało kobiety jakiekolwiek byłyby
        ku temu powody, poród naturalny boli, jednak jak sama nazwa wskazuje jest
        zgodny z naturą, a ból można zminimalizować zakładając rodzącej zzo
    • margret79 a ja znów o toxo pytam :) 10.10.05, 16:54
      Witam bardzo serdecznie. Robiłam badania IgG w przerwie rovamycine no i wyszły
      wzrastająco. Mam skierowanie do poradni szpitala zakażnego. Teraz jestem w
      trakcie drugiej tury antybiotyku. Po niej też oczywiście badanko. Moje pytanie
      brzmi: "Co będzie oznaczało,jeżeli po II turze rovamycine IgG będzie
      wzrastające? Czy wchodzi w grę powtórka leczenia? Jak długo można walczyć z tym
      okropnym wirusem? (dotąd mój system immunologiczny nie szwankował, lekkie
      przeziębienie raz na rok to wszystko) Pozdrawiam i bardzo, ale to bardzo
      dziękuję za odpowiedzi.
      • koala.mb Re: a ja znów o toxo pytam :) 10.10.05, 21:57
        Toxoplazma to pierwotniak nie wirus. O dalszym postepowaniu będzie decydował
        lekarz zakaźnik.
    • karina66 Re:Kiedy powstaje beta??? 10.10.05, 18:35
      Dziś jest 22 dc.12 dc była owulacja.Od wczoraj mam mdłości a od kilku dni
      zachcianki.Sikam też często.Mam więc pytanie.Czy jeśli jutro lub ojutrze(23 lub
      24 dc) zrobię badanie krwi to już wynik będzie miarodajny???
      • koala.mb Re:Kiedy powstaje beta??? 10.10.05, 22:00
        9-12 dni po zapłodnieniu bhCG pojawia się w surowicy, w moczu troche później.
        Proponuje odczekać do terminu spodziewanej miesiączki. Wówczas na pewno będzie
        miarodajny.
    • Gość: marta krwawienie mimo diane35 IP: *.aster.pl 10.10.05, 21:39
      Pani Doktor,

W minioną środę zaczęłam przyjmować Diane-35 (to był I dzień cyklu). Tabletki
      tego typu (wogóle tabletki hormonalne) przyjmuję po raz pierwszy. Z tego co mi
      powiedzial lekarz i co zrozumialam z ulotki, wynika, ze krwawienie powinno
      ustapic niedlugo po przyjeciu pierwszej tabletki. A u mnie trwa do dzis. Jedyna
      roznica jest to, ze jest ono niezwykle ubogie. Obfitoscia przypomina ilosc sluzu
      w czasie owulacji, troche wiecej, tyle, ze jest wyglada zdecydowanie na
      okresowe. Czy powinnam sie tym przejmowac, czy jeszcze poczekac z przejmowaniem
      sie? Kiedy takie anomalie powinny minac?

Z gory dziekuje za wyjasnienie smile
      • koala.mb Re: krwawienie mimo diane35 10.10.05, 22:01
        Może tak byc przez pierwsze trzy opakowania. Warto jednak spytac o to lekarza,
        który Cię badał, żeby określic czy jeszcze takie plamienie jak Twoje można
        przyjąc za norme czy już nie. ale mysle że jest ok.
        • Gość: Joanna Re:ginekolog-położnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:41
          Bardzo prosze o informacje czy pacjentka po usunięciu macicy z przydatkami z
          powodu mięśniaków lat52 (operacja była 5 m-cy temu)nie będąca na HTZ poniewaz
          nie ma nasilonych objawów menopauzy.Pytanie dotyczy czy z uwagi na piersi
          powinna brac hormony chodzi tu o przerosty w sutkach ktore powoduje ponoć
          menopauza.

Pozdrawiam serdecznie.
          • vit27 Re:ginekolog-położnik 11.10.05, 12:09
            --------------------------------------------------------------------------------
            Panie doktorze , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu.
            łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pan to przetłumaczyć z łaciny.
    • Gość: Martyna1985 Microgynon21-proszę o dopowiedź IP: 83.168.106.* 10.10.05, 22:13
      dzień dobry. Mam taki mały problem. Przez 2,5 roku brałam pigułki
      antykoncepcyjne Microgynon21. Bardzo dobrze się po nich czulam. Do
      czasu. Przez ostatnie pół roku miałam straszne, migrenowe bóle
      głowy, w tych dniach byłam nie do życia. Poszłam do swojego
      ginekologa, ale nic specjalnego mi nie powiedział, tylko, że to
      może być od ciśnienia. Ale mierzyłam ciśnienie w tych dniach i
      było w normie. Wybrałam się wieć do innego ginekologa. Lekarz tez
      jak się dowiedziała, że biorę te pigułki, złapała się za głowe.
      Powiedziała, że jest to dawka dla słonia, a nie dla takiej młodej
      (20 l.) szczupłej osoby jak ja, zwłaszcza, że jeszcze nie
      rodziłam. Od razu kazała mi je odstwić (akurat miałam przyjąc
      ostatnią tabletke), zrobić 2 m-ce przerwy i wtedy przepisze mi
      inne. Czy rzeczywiście Microgynon są silne i czy bóle głowy mogły
      pojawic się po tak długom czasie brania ich? Bardzo się zmartwiłam
      tym, zwłaszcza, że moja babcia (mama taty) zmarła na raka piersi i
      wiem, że ja też mogę być narażona, tym bardziej, że przyjmję
      pigułki. A druga sprawa to to, że bardzo pragnę mieć dziecko,
      oczywiście nie teraz i boję się czy te tabletki nie wpłynęły na
      moją płodność? proszę mi coś poradzić, pomóc. Z góry dziękuję i
      życze miłego dnia. Martyna

• Gość: Sylwia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.petrus.com.pl 11.10.05, 10:55
      Witam Pania doktor,
      mam taki problem, a mianowicie upławy, które dla mnie sa dosc uciązliwe do tej
      pory były bialawe bez zadnego zapachu.Lekarze to inorowali.W cytologii jednak
      wyszedł stan zapalny i podejrzenie chlamydii.Razem z mężem dostalismy
      Summamed.Jednak upławy zaczęły zmieniac kolor na zieonkawy(nadal bez
      zapachu).Zrobiłam wszytskie badania:bakteriogram,bad. w kierunku
      drożdzaków,rzęsistka, GO, chlamydii i GC.Nic nie wykryto.Mąż miał równiez
      badanie w kier.chlamydii,posiew nasienia, moczu.Wszystko w jak najlpeszym
      porzadku.CZy to może byc zapalenie?czy cos powaznieszego?Może cos zasugerowac
      lekarzowi?Bardzo proszę o jakas rade.
      Pozdrawiam
      Sylwia
      • vit27 Re: Bardzo proszę o odpowiedz!! 11.10.05, 12:08
        --------------------------------------------------------------------------------
        Panie doktor , bardzo prosze o radę. Urodziłam dziecko 4 miesiące temu.
        łagodne Cervicitis purulenta}. Czy moze mi Pani to przetłumaczyć z łaciny.
    • agatha10 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.10.05, 16:35
      droga pani doktor
      mam 25 lat i pytanie dotyczace zaleznosci raka szyjki macicy i jego leczenia a
      ciazy.mam podejrzenie raka,czekam na ostateczne wyniki histopatologiczne
      wycinka,ale najprawdopodobniej (w najlepszym wypadku..)czeka mnie zabieg
      konizacji.jakie sa szanse na donoszenie ciazy po takim zabiegu?co jesli usuna
      mi cala szyjke?czy rak=utrata macierzynstwa?czy jest mozliwe (i madre...)
      odlozenie leczenia (jesli bylby to rak I lub II stopnia, wymagajacy usuniecia
      macicy)na np.rok i urodzenie w tym czasie dziecka?to dla mnie bardzo wazne!
      prosze o wyczerpujaca odpowiedz i z gory dziekuje!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:20
        Poczekaj na wyniki. Może nie będzie tak źle jak przewidujesz. Amputacja szyjki
        nie wyklucza ciąży, tym bardziej konizacja. W przypadku rozpoznania
        kwalifikującego się do tego zabiegu ( rak 0 i Ia1) nie powinnas go odkładać. W
        przypadku rozpoznania wyższego stopnia postepowanie operacyjne będzie bardziej
        rozległe.
    • Gość: justk Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.w83-115.abo.wanadoo.fr 11.10.05, 17:15
      Mam pytanie do pani doktor.
      Jestem w 4 miesiacu ciazy, moim problemem sa nogi, ciagle odczuwam bol. Moj
      lekarz ginekolog dal mi lek: troxerutine (DCI) - substancja czynna o takiej
      samej nazwie mieszkam za granica, nie wiem czy ten lek istnieje w Polsce). Na
      zalaczonej do leku ulotce wyraznie pisza by go nie sosowac w czasie ciazy. Co
      robic, nie chce ryzykowac zdrowia dziecka, ale nogi bola mnie tak bardzo,ze nie
      moge spac.
      Z gory dziekuje za odpowiedz.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:17
        Nie ma danych na temat bezpieczeństwa stosowania Troxerutinu w ciąży.
        Dotychczas nie stwierdzono szkodliwego działania leku na płód. Lekiem
        bezpiecznym po I trymestrze jest Detralex (Diosmin) oraz Cyclo 3-forte
        (niestety nie pamiętam nazwy chemicznej)
    • Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 11:06
      W 33 tygodniu +4 dni, miałam robione usg. Z wymiarów wyszło ze BPD=34tc+4 dni
      natomiasta obwód brzuszka AC wyszedł na 36tc i 1 dzień. Czy ta rozbieżność nie
      jest za duża?.
      Lekarz nic nie mówił żeby było coś źle, tyle że mój lekarz wychodzi z
      załozenia: i co teraz pan zrobi - nic...
      Trochę martwię się tymi rozbieżnościamisad.
      Mam nadzieję że to tylko zła jakość aparatu i niedokładność pomiaru.
      • Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:52
        Dodam jeszcze że wg opisu USG GA-35,2 tc a termin przesunał mi się z 24
        listopada na 12 listopada. Może w takim razie to jest zbyt duża rozbieżność?
    • jatka78 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.10.05, 11:22
      witam pani ginekolog.
      Mam takie pytanie: Czy acard można brać przez całą ciążę i czy on może wpłynąć
      na dziecko nie korzystnie? Dodam że planuję ciążę i z powodu nieregulanego bica
      serca mam zalecony acard. Dziękuję za odpowieź.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 22:04
        Można, jednak trzeba odstawić 2 tygodnie przed rozwiązaniem, ponieważ może
        powodować zaburzenia krzepnięcia zarówno u matki jak i u płodu.
    • patrysia55 Pani doktor! pytanko o sex :))) 12.10.05, 11:32
      Witam serdecznie!!! bardzo proszę o słówko radywink a więc-mój wywiad
      ginekologiczno-położniczy jest następujący: 2 poronienia, trzecia ciąża 6 lat
      temu-zagrożona, z różnymi lekami, cały czas na L4, jednym pobytem w szpitalu,
      no i oczywiście z zakazem przytulańska!! ale za to jak zakończona!!!! hehehehe
      fantastyczna córasmile)) teraz jestem w 34 tygodniu. Ciąża przebiega idealnie!!!
      zero zwolnień, zero leków, zero dolegliwości!!! po prostu ciąża marzenie. W
      związku z tym -nigdy nie rozmawiałam z lekarzem na temat seksu ( lekarz ten
      sam) generalnie wiadomo, że seks w prawidlowiej ciąży nie może być niczym złym,
      a jadnak...ja się boję, bardzo boję...nie pozwalamy sobie na 100% szaleństwo,
      no ale co jakieś 3 tygodnie, małe co nieco zakończone chwilą uniesiania -jak
      najbardziej. Po 2 ostatnich razach- czułam brzuszek, był twardy, napięty, po
      jakims czasie puszczało.Wiem, że to pewnie efekt orgazmu, ale właśnie tu moje
      pytania: mam zaplanowane cc około 20listopada ( termin na 27 ) czy poprzez te
      moje uniesienia hihihihihihi mogę sprawe przyśpieszyć?? a bym broń Boże nie
      chciała!!!!czy takie skurcze macicy, mogą coś rozkręcić? przed czasem? Czy jest
      tak jak słyszałam, że i owszem seks może przyśpieszyć poród, ale tylko wtedy,
      kiedy nasz organizm jest na to w 100 % gotowy, a mój póki co-jeszcze długo
      gotowy być nie powinien!!Mogę sobie jeszcze poszaleć????jesli tak - to do
      kiedy? serdecznie dziekuję i pozdrawiam, Patrysia
      • koala.mb Re: Pani doktor! pytanko o sex :))) 14.10.05, 22:03
        Musisz porozmawiac o tym ze swoim lekarzem. Istotnie podczas orgazmu wydziela
        się oksytocyna - hormon odpowiedzialny za skurcze macicy. W ciąży niedonoszonej
        macica słabo jest wrażliwa na oksytocyne, jednak wraz z jej wzrostem macica
        odpowiada na orgazm skurczem i możesz wywołać przedwczesną czynność skurczową.
    • kubaskowa Re: Wrośnięte szwy rozpuszczalne - proszę o radę. 12.10.05, 11:37
      Pani Doktor mam problem z wrośniętymi szwami w pochwie. Ponoć były
      rozpuszczalne a jednak się nie rozpuściły. Dodam, ze byłam na kontroli po
      porodzie dwa razy i ginekolog niestety tego nie zauważył. Sama je wyczułam -
      takie zgrubiałe twarde kulki i zwróciłam uwagę na to lekarzowi gdy byłam trzeci
      raz.... 6 miesięcy po porodzie, ponieważ ból podczas stosunków był nadal nie do
      zniesienia. Zaproponował mi wycięcie ich pod narkozą.....nie ma innego sposobu
      na pozbycie się tej niewątpliwie niemiłej pamiątki z porodu??? Może są jakieś
      leki na rozpuszczenie tego dziadostwa!!! Jestem teraz juz 15 miesięcy po
      porodzie boli znacznie mniej, ale czy do końca życia mam pamiętać o nacięciu
      krocza? Kobiety mają po prostu przechlapane! Proszę o radę i z góry dziękuję.
      • koala.mb Re: Wrośnięte szwy rozpuszczalne - proszę o radę. 14.10.05, 22:00
        Niestety innej metody nie ma, gdyż zdażyły sie już otorbić. Można liczyc tylko
        na to że się przyzwyczaisz do ich obecności.
    • Gość: kamelia1985 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 21:53
      Mam pytanie.Czy przy zazywaniu tabletek anty wazna jest dokładna godzina o
      którj zazywa sie tabletke, czy chodzi o to zeby brac jedna kazdeego dnia??
      czy nieregularne zazywanie (o roznych godzinach) zmniejsz ich skutecznośc???
      zazywan od 3 miesiacy stediril30

• mr24 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.10.05, 12:32
        Mam pytanie do Pani Doktor, jestem w 37 tc, całą ciążę walczyłam z grzybicą,
        brałam leki dopochwowe chyba 7 razy, teraz pojawiło się coś niepokojącego, otóż
        moja jedna warga sromowa zrobiła się dużo większa, stwardniała i jest lekko
        chropowata. Co to oznacza? Czy to na skutek wysokiej ciąży, czy może to jakaś
        choroba? Czy jest szansa, że powróci do dawnego wyglądu po ewentualnym leczeniu?
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:57
          Może to po prostu zmiany zylakowate, może co innego. Musi zobaczyć to lekarz,
          mnie dosć trudno cokolwiek sensownego wywnioskować z samego opisu.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:59
        Zmniejsza. Przy tabletkach jednoskładnikowych tolerancja jest do dwóch godzin
        maksymalnie, przy dwuskładnikowych do 12 jednak w każdej ulotce piszą żeby
        przyjmować o stałej porze, co można rozumieć ze firma nie gwarantuje
        skuteczności jesli się przyjmuje je o różnych godzinach.
    • Gość: Just Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 193.59.91.* 13.10.05, 13:08
      Pani doktor,
      uprzejmie proszę o informację. Moja siostra jest w tygodniu ciąży. Ostatnio, po
      testach HCG I USG, uzyskała informację od lekarzy, że serduszko bije u dziecka,
      ale dziecko się nie rozwija. Co to może oznaczać? Siostra jest zaniepokojona i
      ja też. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
      • aneton Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.10.05, 22:46
        pani Doktor,
        jakies 2 mies temu mialam uplawy, moja doktor przepisala mi Nystatyne, potem Gyno-femidazol. Po skonczeniu tych lekarstw troszke sie poprawilo, byly objawy rzesistkowicy wiec mialam zazywac Betadine. Pare dni temu skonczylam, wydawalo mi sie, ze juz wszystko w porzadku. NIestety zhybe nie jest, bo dzisiaj rano piecze mnie i swedzi w okolicach pochwy. Nie wiem juz co mam robic sad Dodam jeszcze, ze ostatni okres mialam 31 sierpnia
        Pozdrawiam
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:56
          Po pierwsze zrób test ciążowy, po drugie wykonaj posiew z antybiogramem. Nie ma
          co sie leczyc w ciemno.
    • ulaa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 08:44
      mam torbiel.
      opis usg: jajnik lewy zawiera jednokomorową gładkościenną torbiel z płynem o
      wysokiej gęstości akustycznej 40 mm mogacą odpowiadać cystis endometriodalis.

mam 28 lat, nie rodziłam, chce niedługo zajsc w ciążę, lekarz mówi zeby
      natychmiast wycinac (zeby dokładnie oczuscic) a drugi lekarz zeby zrobic
      laparoskopie (bo jest mniej inwazyjna).
      co Pani Doktor radzi?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:55
        Jedna i druga metoda ma swoje wady i zalety, jednak istotnie laparoskopia jest
        mniej inwazyjna. Można się jeszcze zastanowić nad leczeniem hormonalnym.
    • barbamama-ok Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 12:04
      Od roku próbuję zajść w ciążę i nic, byłam trzykrotnie u lekarza ale nie wykrył
      nic niepokojącego, stwierdził, że nie widzi przyczyny i trzeba próbować dalej.
      Ale rok prób to chyba już dość długo.Wszystki ebadania jakie miałam wyszły
      dobrze: USG, hormony tarczycy, cytomegalia, toksoplazmoza, wymaz z szyjki,
      mocz, morfologia.
      Mam nieregularne miesiączki co 20 - 26 dni, w środku i przed okresem także
      plamienia szczególnie rano, czasami dość mocne wskazujące na początek
      miesiączki ale zanikające po kilku godzinach, czasami też skąpe, brunatne.
      Wg lekarza moze być oznaką jajeczkowania i zapewniał, że tak sie zdarza.
      A według mnie jest to niepokojące.
      Jaki powinien być mój następny krok, czy pójść jeszcze do innego lekarza?
      Czy powinnam robić na własną rękę jakieś badania, może poprostu kupić testy
      owulacyjne?
      Zapomniałam dodać, że mam 5 letnie dziecko i 32 lata.

Bardzo proszę o porodę i wskazówki.
      Czy powinnam się niepokoić?
      Pozdrawiam
      Basia
      • b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 18:35
        witam Pani Doktor
        czy po 4 dniach szczepienia męża na grypę można starać się o dziecko , czy
        nie wpłynie to na jakość nasienia . czy może lepiej darować sobie ten cykl .
        Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam. b.dori
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:51
          nie wiem, trzeba zapytać androloga.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:52
        proponuję zmienić lekarza smile
    • kornelcia75 Droga Pani doktor czy moze Pani wie.... 14.10.05, 20:05
      Lecze juz około 2lat brzydkie upławy,mój ginekolog przepisuje mi,męzowi
      tabletki,mi globulki i mascie pomaga na jakis czas a potem wszystko wraca.
      Od 2 mc stosuje tabletki novynette,nie swędzi mnie nic ale upławy mnie
      niepokoją.
      Mam pytanie kiedys lezałam w szpiatalu z torbielem jajnika aplikowali mi
      dożylnie antybiotyk,po kilku dniach zaczeło się swędzenie i upławy.Lekarz na
      obchodzie zalecił pielęgniarce zeby zrobiła mi irygacje.Myslałam sobie ze to
      nic nie pomoze,dziwiłam sie zadnych tabletek?globulek?Wtedy pielegniarka
      powiedziała ze jest to najlepsza z metod pozbycia sie grzybka.
      Miałam chyba tych irygacji z 5.I naprwde pomogło!
      No ale nie pamietam jakie były proporcje wody utlenionej z woda zwykłą?
      Moze Pani doktor wie?i co o tym mysli?
      bardzo prosze o odpowiedz,z góry dziekuję i pozdrawiam
      kornelcia
      • koala.mb Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie.... 14.10.05, 21:50
        Nie polecam irygacji, ponieważ są dość inwazyjna metodą. Wybijają wszystko w
        pochwie co się rusza i dobre bakterie i złe. Bardzo trudno jest później
        zahodować prawidlową florę bakteryjna i zapalenia wracają. Przy tabletkach
        antykoncepcyjnych stany zapalne pochwy sa bardzo czeste i trudne do całkowitego
        wyleczenia. Spróbuj się podmywać Tantum Rosa, jednak tylko zewnetrznie.
      • Gość: kornelcia75 Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie..i jeszc.. IP: *.zab.nat.hnet.pl 16.10.05, 12:41
        dziekuje Pani doktor za odpowiedz jesli Pani odradza irygację dam sobie z tym
        spokójsmile
        Jesli mogłaby pani jeszcze odpowiedzieć czy takie zapalenia nie są
        niebezpieczne?jak mozna się ich pozbyć,czy powinno sie zrobic posiew z szyjki i
        wtedy zadziałać jakimiś tabletkami?Czy nie ma potem problemów z zajsciem w
        ciąze?Widze ze tu na forum jest to dośc czesto opisywany problem.
        Chciałbym to wyleczyć.Co pani proponuje?
        Jak pani zabrałaby się do leczenia?smile
        Staram się niezaniedbywac problemu,chodze do lekarza,przyjmuje wszystkie
        zapisane leki i nic.Upławy nie są takie jakie być powinnysad

pozdrawiam i dziękuję z odpowiedz
        • koala.mb Re: Droga Pani doktor czy moze Pani wie..i jeszc. 16.10.05, 15:44
          Nie moge sie zabrać do leczenia przez internet sad Posiew z szyjki jest niezłym
          pomysłem, można także przy okazji zbadać chlamydia.
    • asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 20:56
      Mam 50 lat i ginekolog wykrył u mnie małego mięsniaka na przedniej sciance
      macicy 11mm*8mm. Powiedział zeby sie tym nie martwić.Proszę o rade
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.10.05, 21:48
        I ma racje. Niepotrzebnie nawet o tym wspominał, bo to tylko przysparza
        pacjentce siwych włosów, a w ogóle nie jest istotne.
    • Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 10:28
      Witam. mam pytanie odnośnie USG.
      W 33,4 tc od OM miałam robione USG. Według pomiarów AC-36,1 tc, BPD-34,3 tc a
      GA-12.11.2005r. Czy te różnice w pomiarach nie są zbyt duże, zwłaszcza wymiar
      brzuszka wg terminu OM wychodzi o 18 dni większy. Trochę się tym martwię. Czy
      wszystko jest w porządku?.Czy takie rozbieżności można uznać za normalne.
      Zgodnie z tymi pomiarami termin przesunął mi się z 24 listopada na 12.11.2005r.
      Dziękuję.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 15:49
        Terminu porodu nie ustala się na podstawie wymiarów płodu dokonanych po 12
        tygodniu ciąży, gdyż są one obarczone zbyt dużym błedem. Natomiast rozbieżności
        o których piszesz nie umiem zinterpretować. Wydaje mi sie jednak, ze gdyby coś
        nieprawidłowego działo się z dzieckiem lekarz wykonujący badanie zwróciłby na
        to uwagę. Może to błąd pomiaru, a moze po prostu dobrze odżywione dziecko?
    • asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 13:40
      Witam
      W którym tygodniu ciąży jest ona widoczna na usg dopochwowym?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 15:50
        Licząc od daty ostatniej miesiączki, przy cyklach 28 dniowych i regularnych w 5
        tygodniu ciązy powinien byc widoczny pecherzyk ciążowy.
        • asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 17:28
          Dziękuję za odpowiedź.Chyba zrobie test smile bo byłam u "mojego" lekarza okolo
          dwa tygonie po mozliwym zaplodnieniu (6 dni po terminie @) i powiedział mi że
          ciąży nie widać jedynie jakiś pęcherzyk na prawym (przy prawym) jajniku.O ile
          dobrze go zrozumiałam.
          Pozdrawiam Joanna.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 15:32
            Ten "jakiś pecherzyk" na jajniku może być torbiela ciałka żółtego, co
            sugerowałoby ciążę. Szybko test i powodzenia.
            • asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 17:22
              Pani doktor jeżeli biorę 3x1 Luteinę bo prog jest troszke za niski nie
              zaszkodzi jeżeli się udało?
              Jutro biegne na badanie z krwi.Już nie mogę się doczekać wyniku.
              Pozdrawiam.
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:02
                Nie zaszkodzi absolutnie i nie przerywaj jej nawet jeśli test wyjdzie dodatni.
                Trzymam kciuki.
            • asica_81 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 14:45
              Niestety, wynik betaHCG <0,100 mIU/ml (norma <3,0) sad
              Może w następnym cyklu.
              Pozdrawiam.
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:03
                I tak trzymam kciuki smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka