Gość: Justyna opryszczka w 37tc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 11:07 Dzień dobry. Dzisiaj rano obudziałm się z opryszczką na wardze. Jestem w 37 tc, czy wirus jest niebezpieczny dla mojego dziecka?. Jestem przerazona.Co ewentualnie mogę stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: opryszczka w 37tc 01.11.05, 12:42 Nie jest ,jeśli nie masz odczynu ogolnego tzn. gorączki. Możesz stosować maść cynkową ale również Zovirax miejscowo, z tym, ze ten ostatni na zmiany już powstałe kiepsko działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mychajo pytanie do pani doktor... 01.11.05, 12:23 dzien dobry, mam 30lat od 8 przyjmuje tabletki anty.,przeważnie była i jest obecnie(od 8m-c) Diana ze wzgledu na problemy z cerą, przetluszczajacymi sie włosami i skórą oraz wczesniej trądzik,czuje sie ok i sa to tabletki ktore najlepiej toleruje, pytanie moje to iż ostatnio 1 cykl miałam plamienia(brązowe) od połowy opakowania do miesiączki, potem było 2 m-c spokój i znow ostani cykl powtórzyła sie sytuacja dokładnie od 10 tabletki do miesiaczki, plamienia sa dosc obfite, brązowe...czemu tak sie dzieje? tyle lat braam diane wczesniej i nic takiego sie nie zdarzyło potem miałam przerwe i znow Diana i bylo ok do sotanich około 4 m-c, denerwuje sie troszke dlaczego? w przyszły roku planuje dziecko i juz sie boje czy bez problemow zajde w ciąże...prosze o odpowiedź, dodam ze miesiaczki mam normalne 5dni, cykl 29dni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do pani doktor... 01.11.05, 13:00 Twoje pytanie jest dość złożone. Problemy w związku z którymi zaczęłas stosować Diane-35 moga świadczyć o tym, ze z Twoimi jajnikami i hormonami nie do końca wszystko jest w porządku. Trudno mi zatem odpowiedzieć wiąząco czy bedziesz miała problemy z zajściem w ciązę po odstawieniu antykoncepcji czy nie. O problemach hormonalnych może takze świadczyć fakt pojawienia sie plamień w trakcie stosowania antykoncepcji. Proponuję kontakt z lekarzem i rozwianie wątpliwości na ten temat. I jedna uwaga na temat miesiączek o których piszesz - to nie są miesiączki tylko krwawienia z odstawienia hormonów. Kobieta przyjmująca antykoncepcje nie miesiączkuje, a jedynie krwawi wówczas gdy organizm w ciągu 7 dniowej przerwy nie otrzymuje hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigułki - pilne Re: pytanie do pani doktor... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:07 witam serdecznie i prosze o odpowiedź biorę pigułki od lat, w życiu nie zapomniałam a teraz patrzę i oczom nie wierzę - nie wzięłam wczoraj, do tego w opakowaniu jest jedna luźna pigułka (wypadła jakiegoś dnia, nie wiem czy przedwczoraj czy wczesniej? - najprawdopodobniej przedwczoraj) cholera wziełam wczorajszą błyskawicznie (jest sporo ponad 12 godzin)- a dzis wieczorem wypada mi ostatnia z opakowania czy dobrym rozwiazaniem bedzie teraz branie nowego opakowania od razu (tak jakby "przerwa" trwała krótko - jeden lub dwa dni?) czy może wziąć wieczorem ostatnią - i normalnie przerwa? pewnie jest ryzyko ciąży, trudno, moja głupota - ale jak teraz brać te cholerne pigułki? czy bezpiecznie jest na przykład założyć, że nie wzięłam dwóch z rzędu (przedwczoraj - wypadnięta i wczoraj - ale tą wzięłam dziś)???? czy wieczorem normalnie brać dzisiejszą i robić 7 dni przerwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIA ACARD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 13:34 Pani doktor. Jestem po 2 poronieniach i nadciśnieniu indukowanym ciażą w trzeciej ciąży, zakończonej szczęśliwie. Obecnie staram się o kolejne dziecko. Chciałabym uniknąć kolejnego nieszczęścia.Chcę zapytać czy mogę sama brać profilaktycznie Acard. Mój ginekolog nie zaleca stosowania tej metody u pacjentek. Czytałam o korzyściach tego leku. Proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ACARD 02.11.05, 14:53 Musisz znaleźć lekarza, który ma podobne poglądy do Ciebie, ponieważ dla bezpieczeństwa ciąży istotne jest aby lekarz który ją prowadzi wiedział o tym jakie leki przyjmujesz. To on odpowiada za Twoją ciążę, nie ja. Ja stosuje Acard u pacjentek takich jak Ty, jednak nie moge prowadzić Twojej ciąży przez internet ( Odpowiedz Link Zgłoś
duda102 CYSTA 01.11.05, 13:56 Szanowna Pani Doktor, Chcialbym zasiegnac Pani opinni w sprawie torbieli. Mam na lewym jajniku 4 cm wilkosci cyste , przez 6 cykli leczlam ja tabletkami antykoncepcyjnymi Yasmin jednak nie maila to zadnego wplywu na te cyste. Co wiecej urosla ona o jakies 20 mm. Moja ginekolog zaproponowala mi operacje laparoskopi z ewentualna laparoptomia. Cysta moja jest echogeniczna ( nie wiem co to znaczy) i prawdopodobnie nie jest to tzw " zwykla " cysta. Co Pani sadzi o tym? Slyszlam ze wielu lekarzy leczy cysty np. endomedrialne hormonami jakkolwioek moja doktor nie zasugerowala mi tego. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie, duda Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: CYSTA 01.11.05, 20:27 Torbiel jajnika, która nie zmniejsza się pod wpływem leków antykoncepcyjnych, a wręcz rośnie, po mimo swojego niegroźnego wygladu jest dośc podejrzana. Dlatego tez nie leczyłabym jej juz zachowawczo, a zabiegowo. Odpowiedz Link Zgłoś
s79 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.11.05, 19:03 Pani Doktor - mam wazne pytanie: jak w końcu liczy sie tygodnie ciąży, czy od ostatniej miesiączki, czy od dnia zapłodnienia. W moim przypadku liczenie od daty miesiączki mija się z celem (miałam nieregularne cykle i w okresie teoretycznego terminu jajeczkowania nie miaąłm technicznej możliwości zajścia w ciążę). Mój sugerowany termin zapłodnienia pokrywa się z wielkością płodu z 3 badań usg. Czy w tej sytuacji mój pierwszy tydzień ciaży to pierwszy tydzień po zapłodnieniu?? Ale czy to znaczy, ze jak komus licza od daty miesiączki, to teoretycznie nawet jesli jego zapłodnienie wypadło w tym dniu, co moje, to ciaża będzie traktowana jako 2 tygodnie starsza? Ja tego zbyt nie rozumiem, a denerwuję się bwardzo, bo dwóch lekarzy podało mi terminy porodu rozbieżne o 3 tygodnie. Do tego właśnie mija 20 tydzień licząc od dnia zapłodnienia, a ja nie czuję ruchów.. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.11.05, 20:30 Jeśli cykle sa nieregularne oraz nie ma możliwości stwierdzenia kiedy była owulacja najlepiej jest określac wiek ciąży wg. usg wykonanego jak najwcześniej, a na pewno do 12 tygodnia ciąży. Wówczas termin porodu na tej podstawie określony jest najbardziej dokładny. Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.11.05, 21:32 bardzo dziękuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vamea... Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.238.121.* 01.11.05, 21:44 witam Pani doktro, może tutaj znajdę odpwoiedź na mój problem! może jakaś rada co zrobić z taką przypadłością? przez dłuższy czas miałam drożdżycę, leczyłam się na to, stosując wspomagająco np. irygacje z kwasku cytrynowego. Objawy wciąż były, ale jakby inne, poszłam więc do lekarza. Pani doktor zrobiła próbę papierkiem lakmusowym-jest kwaśno, więc to nie drożdżyca, stanu zapalnego nie ma, wyglądało to raczej na uczulenie, pod mikroskopem okazało się, że mam jakąś złą pałeczkę kwasu mlekowego. Dała mi Doxycyclinum + Lactovaginal + Linomag, stosowałam przez tydzień, objawy jakby mniejsze, lecz znów się nasiliły-mam zaczrwieniony srom i wejście do pochwy, piecze, wydzielina kwaśna - "jogurtowata". Do następnje wizyty mam dwa tygodnie, jetsem już prawie pewna że to uczulenie na "coś", tylko jak sobie pomóc? Będę stopniowo ograniczać wszelakie "pachnidła", ale może coś jeszcze wspomagająco łykać? Chętnie skorzystam z rad i uwag! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
missy3 DO LEKARZA 01.11.05, 23:26 Witam Mam 19lat, na ogół miałam okres regularny, teraz od jakiś dobrych 2 tygodni mnie się spóźnia, jakie mogą być tego przyczyny??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 14:40 Ja podejrzewam, że niestety znów masz grzybicę, przynajmniej tak to wygląda z tego co napisałaś. Doxycyclinum ponownie wyjałowiło Ci pochwe, która stała sie dobra pozywką dla bakterii. nieprawidłowe pałeczki kwasu mlekowego powoduja podobne objawy do grzybicy, jednak nie ma upławów. należy wówczas zasiedlic pochwę bakteriami dobrymi, a to niestety bywa trudne. Powinnas ponownie wykonac rozmaz mikrobiologiczny i przeleczyc grzybicę. później conajmniej przez 3 miesiące stosować trilac i Lactovaginal w II fazie cyklu. Aby złagodzić objawy możesz podmywac sie Tantum Rosa. Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 10:35 Pani Doktor, mam wielką prośbe o udzielenie mi odpowiedzi na zadane ponizej pytanie. Jestem w 16 tyg. ciaży, z powodu plamienia w 2 m-cu lekarz przepisał mi duphaston 2x2, dwa tyg temu kazał zmniejszyć dawkę na 1x1. Ostatnio musiałam wyjechać na kilka dni i zapomniałam zabrać tabletki. Przez cztery dni nie brałam duphastonu, czuję sie dobrze, zadnych plamień itp. Mam pytanie, czy jest sens teraz brac z powrotem duphaston po tych kilu dniach przerwy, czy moze go całkiem odstawić? Gdzieś czytałam, zę w któryms tyg łożysko zaczyna spełniać swoja rolę i wspomaganie duphastonem nie jest koniczne. Czy zatem ja w 16 tyg. mogę odstawić ten lek, czy nadal go brać? Będę wdzięczna za odpowiedx, pozadrwaiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 14:42 Masz rację, że po 16 tygodniu Duphaston można odstawić, ale musi o tym zadecydowac Twój lekarz prowadzący. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan ból przy stosunku-wyrostek?? 02.11.05, 10:51 hej! mam pewien problem-zauwazyłam ze czasmi przy seksie, przy pewnych pozycjach boli mnie kłujaco podbrzusze po prawej stronie oststnio bardzo mocno, a za kilka dni wcale myślalam ze to moze jajnik przey ow-ale to nie był terim owulacji podejrzenie padło na wyrostek robaczkowy... czy to możliwe?może to nie jest jeszcze stan na oerację a na razie stan zapalny?? czy przy stosunku może boleć wyrostek? problemy ginekologiczne raczej wykluczone( badanie okresowe było 3mc temu, cytologia ok, innych objawów nie mam, miesiączki regularne) proszę o pomoc-jak mam isc do lekarza to do jakiego??? może byc na priva Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ból przy stosunku-wyrostek?? 02.11.05, 14:43 Wyrostek raczej po czy przy stosunku nie boli. Przez trzy miesiące natomiast twój stan ginekologiczny mógł sie zmienić. Proponuję odwiedzic ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_shirley79 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 11:16 Witam Panią Doktor, Zwracam się do Pani z pewnym pytaniem. Otóż mam 26 lat od 12 roku życia miesiączkuje, od zawsze były to dość długie, bolesne i obfite miesiączki. Kiedyś lekarz stwierdzi ze „taka uroda”. 3 lata temu poprosiłam lekarza o środki antykoncepcyjne, przepisał mi Logest, niestety w czasie stosowania miałam krwawienia przez cały cykl. Wtedy lekarz przepisał mi Microgynone 21. Czułam się przy nim znakomicie. Miesiączki nie były już tak obfite mniej bolesne – super. We wrześniu ubiegłego roku odłożyłam pigułki, po 2 latach stosowania. Wszystko wróciło do normy miesiączki w terminie obfite i bolesne. Od czterech miesięcy staramy się z mężem o dziecko. Starania są jednak nieudane. Przy ostatniej wizycie (przedwczoraj) lekarka stwierdziła że microgynone był źle dobranym środkiem i ze nie powinnam go brać!!! a to ona mi go przepisała … Ponadto stwierdziła ze problemy z zajściem w ciąże mogą wynikać z budowy narządów – długa pochwa i złe odchylenie macicy. Dostałam skierowanie na USG które na zweryfikować jej ostatnie spostrzeżenia, ale to dopiero za 2 tygodnie Mam pytanie czy te tabletki rzeczywiście mogą jakoś „procentować” do dziś oraz czy te „wady budowy” mogą jakoś wpływać na to że nie mogę zajść w ciążę??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 14:47 Jesli po tabletkach Twoje cykle sa regularne i nie odbiegaja od tego co było zanim zaczęłaś je przyjmować nie sądze aby w jakikolwiek sposób tabletki wpłyneły na obecne problemy. Co do wad budowy, to musiałabym Cię zbadać oraz mieć wynik usg. czasem istotnie wady macicy powodują problemy z zajściem w ciążę.Poza tym 4 miesiące starań to za mało, aby sie wypowiedzieć czy sa problemy czy nie. Twój mąż na wszelki wypadek tez powinien się przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 11:51 witam! Co oznacza wynik badania cytologicznego II gr. 1. Ogólna ocena romazu-"zmiany zapalne i odczynowe", 2.Zmiany infekcyjne i odczynowe:"niespecyficzna flora bakteryjna". Czy tą infekcję bakteryjną trzeba leczyć? Dodam że mam zastazałe pęknięcie szyjki macicy po poprzednim porodzie i plamienia w drugiej cześci cyklu a także ostatnio po zblizeniu. Czy to nie zapalenie szyjki macicy? dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 14:49 Na pewno trzeba leczyc p/bakteryjnie. Natomiast, aby mieć pewność czy nie ma zapalenia szyjki macicy potrzebne jest bakteriologiczne badanie wydzieliny szyjkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Danazol a plamienia IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 13:32 Mam do pani pytanie czy podczas brania danazolu moga byc plamienia,dodam że biorę pierwszy tydzień a caly czas mam coś w rodzaju miesiączki.Nie mam endometriozy tylko biore ten danazol bo mam torbiel na jajniku 4,7cm.Prosze mi napisac jak dlugo moge jeszcze plamić i jaka jest szansa przy tym leku że on sie wchlonie.Mój gin twierdzi ze ten torbiel to pęcherzyk Graffa który nie pęka tylko rosnie.Wczesniej mialam na prawym jajniku 6,5 cm,bylam już w klinice przygotowywana do operacji, ale podczas kontrolnego badania torbiel ten pękł a za niecałe dwa miesiące już jest na lewym ten o którym wyżej napisałam.Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Danazol a plamienia 02.11.05, 14:51 Musisz porozmawiac ze swoim lekarzem. Nie jestem zwolenniczka leczenia torbieli prostych Danazolem. Podczas terapii Danazolem możesz plamić i wówczas zwieksza sie dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka201 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:22 Witam serdecznie. Mam taki problem: biote tabletki Novynette (4 opakowanie) Miesiac temu okres dostalam w czwartym dniu po skonczeniu opakowania tabletek, a teraz jest juz piaty dzien, a ja nadal nie mam okresu. Jaka jest mozliwosc, ze jestem w ciazy, ale chce zaznaczyc ze tabletki bralam o stalej porze, nie mailam wymiotow ani biegunki oraz nie przyjmowalam antybiotykow. Bardzo prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda26 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 15:30 Dzień dobry.odebrałam dzis wynik z biocenozy pochwy i wynik jest taki -ESCHERICHIA COLI,LEUKOCYTY-LICZNE,MORFOTYPY LACTOBACILLUS-MIERNIE.proszę choc troszke naswietlic o co tu chodzi gdyz mam córeczke chora i niemam jak narazie isc do kontroli z wynikiem.nadmienie,że dostałam skierowanie na biocenoza ponieważ miałam ciagłe nawroty zapalenia pochwy.bede bardzo wdzięczna za odp.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 17:17 Wynik swiadczy o tym, że masz zapalenie pochwy, wywołane przez e. coli. Jest to bakteria najczesciej bytująca w drogach moczowych i stamtad prawdopodobnie została zawleczona do pochwy. Powinnas się przeleczyć miejscowo i ogólnie antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2511 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 18:06 Witam Mam pytanie. Od 9 miesięcy biorę Logest na ostatniej wizycie u ginekologa okazało się ze mam torbiel na lewym jajniku wielkości 6,6 cm na 4 cm. Podobno jak się bierze pigułki to torbiele nie powinny się tworzyć. Lekarz zmienił Logest na Rigewidon. Do końca opakowania Lodestu jeszcze trzy tabletki a już dziś pojawiło się plamienie, w zeszłym miesiącu okres dostałam dwa dni wcześniej, w dniu przyjęcia ostatniej tabletki. Czy te plamienia są groźne czy to normalne przy torbielach??? Troszkę mnie pobolewa ten jajnik od dziś a okres powinnam dostac w niedzielę. Martwię się, ponieważ mam dwoje małych dzieci w domu, a lekarz wspominał o operacji. Jakie są szanse na wyleczenie mocniejszym środkiem antykoncepcyjnym??? Pozdrawiam Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 20:50 istotnie tabletki antykoncepcyjne zapobiegaja tworzeniu sie torbieli. Plamienia przy torbielach mogą występować. Nie wiem czy silniejszy środek antykoncepcyjny zadziała - ta torbiel jest duża. Chyba jednak postępowanie zabiegowe byłoby lepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 17:14 bardzo niewielka. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens13 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 18:19 Proszę o wyjasnienie mi wyniku usg jamy brzusznej. Wątroba wystaje spod łuku żebrowego około 2cm,o drobnoziarnistej echostrukturze,bez zmian ogniskowych.PŻW 3 mm średnicy.Pęcherzyk żółciowy cienko cienny,bez złogów,bez zmian ogniskowych. Śledzione niepowiększona 87 mm długości. Nerki bez złogów,bez zastoju,warstwa miąższowa prawidłowej grubości,piramidy hyperechogenne na obwodzie. Aorta brzuszna nieposzerzona. Dość wyraznie widoczne żyły wątrobowe. To wynika badania mojej żony.Proszę o objasnienie tego opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.11.05, 20:52 A z jakiego powodu zona miała wykonane badanie? Bez obrazu klinicznego interpretacja badania dodatkowego jakim jest usg może być niewłaściwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krwawa Mery pytanie o nadmierne krwawienie...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:46 Pani doktor mam pytanie.Otóż miesiączki zwykle miałam długie-7 dni,jednak teraz,w 6-tym dniu gdy już był prawie koniec,nagle zaczełam krwawić tak obficie jak w 2 dniu.Dziś już 9 dzień,a ze mnie skrzepy i straszne ilości krwi,ledwo chodzę momentami,tak "leci".Do gina pójdę dopiero za 2 tygodnie,nie wiem co robić,może są jakieś leki bez recepty na zachamowanie...? Proszę o pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie o nadmierne krwawienie...:( 02.11.05, 20:53 Wydaje mi sie że powinnaś jak najszybciej skontaktowac się z lekarzem. Trzeba najpierw wyjaśnić przyczyne zanim zaaplikuje sie leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Co to może być? IP: 62.233.189.* 02.11.05, 22:54 Witam!Mam 22 lata.Od 3 tygodni mam ciągłe bóle w okolicach lewego jajnika.Miałam robione USG,analizę moczu i krwi.Wyniki w porządku.Ginekolog stwierdził,że mogą to być bóle czynnościowe i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne(Harmonet),chociaż nie współżyję(jestem dziewicą).Powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania?Dodam,że miesiąc temu miałam zmiany grzybiczne w pochwie,brałam Clotrimazolum i pomogło.Poza tym nigdy nie miałam problemów ginekologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Co to może być? 03.11.05, 10:30 Problem polega na tym, że trudno mi cokolwiek powidzieć bez zbadania Cię. Nie bardzo rozumiem co miał na myśli Twój lekarz mówiąc że są to bóle czynnościowe. Takie moga sie zdarzyć np. w okolicy owulacji, jednak nie trwaja trzy tygodnie. Może to także być spowodowane powstawaniem torblieli czynnościowych, jednak wówczas widoczne byłoby to w usg. Być może sa to dolegliwości jelitowe. Czy regularnie się wypróżniasz? Może przebadaj sie w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.akk.net.pl 03.11.05, 09:40 witam. mam pare pyt, bede bardzo wdzieczna jesli udzieli mi Pani odp. staramy sie z mezem o dziecko, prawdopod owulacje mialam ok 16 dnia cyklu(cykle 29 dniowe wywolywane luteina). zauwazylam prawidlowosc ze ilekroc stosuje luteine mam wysypke na wargach sromowych, peka mi skóra i mam ciągle uczucie suchości. podejrzewam ze to skutek uboczny stosowania leku? jesli bylabym teraz w ciazy to czy moge jednoczesnie z luteina stosowac metronidazol?np rano 2xluteina a na noc 1xmetro. z góry zdiekuje za odp. marzena Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 10:32 Objawy, które opisujesz moga byc reakcją alergiczna na lek. Metronidazolu we wczesnej ciąży nie powinnaś stosować. Może udałoby się zmianić go na jakiś inny lek? Odpowiedz Link Zgłoś
vessper różyczka i toksoplazmoza ?????? 03.11.05, 12:51 Witam, Za jakiś czas będę chciała zjaść w ciążę. Nigdy nie miałam rózyczki. Prosze o informację, na jak długo przed ciązą trzeba zrobić szczepnie i czy wystarcza ono na całe życie, czy trzeba go powtarzać. Mam również pytanie o toksoplazmozę. Od końca podstawówki mam podwyższone OB (min. 16, max. 26). Ostatnio internista zasugerował mi, że powinnam zrobić badania na obecność toksoplazmozy (od urodzenia przebywałam wśród zwierząt). Czy ta choroba nie daje żadnych innych objawów? Jak długo się ją leczy? Bardzo prosze o odpowiedź. Pozdarwiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: różyczka i toksoplazmoza ?????? 03.11.05, 22:05 Zanim zaszczepisz sie p/wko rózyczce wykonaj poziom p/ciał p/w rózyczkowych. Byc może miałaś infekcje o przebiegu poronnym i wytworzone p/ciała wystarczą do ochrony. Co do szczepienia teoretycznie powinnaś odczekac 90 dni do zajścia w ciążę od momentu szczepienia. Toxoplazmoza najczesciej przebiega bezobjawowo, jednak wątpie, aby przez tak długi czas powodowała podwyższenie OB. Leczyc się należy u zakaźników jesli jest taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mm1118 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 12:54 mam problem, czy to normalne jesli podczas brania tabletek antykoncepcyjnych wystepuje krwawienie.M Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 22:05 nie powinno, jednak nie wiem o jakie krwawienie Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my skąpe miesiączki, jakie badania IP: *.mcon.pl 03.11.05, 15:51 witam Mam pytanie związane ze skąpymi okresami. Co prawda zawsze miałam niezbyt obfite miesiączki ale teraz to już przesada. mam 30 lat, nigdy nie byłam w ciąży, od 22 roku życia brałam cilest a ostatnio uzywałam evra. Przestałam stosować plastry w lutym 2004 i od tamtego czasu mój okres był dość skąpy ale bez przesady. Prawdziwe problemy zaczęły sie w sierpmu tego roku, otóż najpierw mój okres opóżnił się o miesiąc a potem zaczął występować w szczątkowej postaci. Jest regularny, co 28 dni ale minimalny, trwa jeden dzień i jedną noc i właściwie tyle, krwawienie jest bardzo niewielkie. Poza tym bardzo wypadają mi włosy, i mam wrażenie, że ściemniał mi wąsik (jestem ciemną szatynka, zawsze miałam meszek nad ustami ale teraz to przesada) Chciałam się zapytać jakie badania należałoby zrobić. I chcę zaznaczyć, zanim na mnie nakrzyczycie, że mam iść do lekarza. Mam swojego ginekologa, odwiedzam regularnie, wybieramm sie niedługo ale chcę usłyszeć opinię innego fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: skąpe miesiączki, jakie badania 03.11.05, 22:08 Najprawdopodobniej Twoje problemy nie sa związane z przyjmowana antykoncepcja a z tym co działo sie z Twoimi hormonami zanim zaczełas je przyjmować. jesli masz swojego ginekologa, to na pewno zleci badania hormonalne, które umozliwią postawienie własciwej diagnozy oraz podjęcie leczenia. Trudno leczyc i diagnozować przez internet ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 18:20 Dwa dni temu pisałam nt. opryszczki na ustach. Skończyłam 37tc. Pęcherzyki praktycznie są zasuszone w związku z czym chciałam zapytać jak długi jest okres ewentualnego zarażania opryszczką. Córci chyba bardzo się spieszy, a ja staram się powstrzymywać by móc mieć z nią bliski kontakt po porodzie.Nie wiem czy zarażanie kończy się gdy usta "powrócą" do stanu sprzed opryszczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Bakterie E.coli a ciąża IP: 217.153.142.* 03.11.05, 18:37 Pani doktor, jakie zagrożenie w ciąży stanowią bakterie E.Coli? Tydzien temu wyszedł mi dodatni test ciążowy. Obecnie 6 tydzień. Ginekolog w przychodni nie chciał zlecić żadnych badań, kazał brać folik i wrócić w styczniu!? Ponieważ odczuwałam pieczenie przy siusianiu udało mi się uzyskać skierowanie na posiew od internisty... Wynik > 10^5k/ml Co dalej? Brać leki? Czekać? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Bakterie E.coli a ciąża 03.11.05, 22:11 powinnas się przeleczyć. Dla innych bakterii ten wynik byłby nieznamienny, jednak w przypadku E. coli jest juz co leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Bakterie E.coli a ciąża IP: 217.153.142.* 04.11.05, 16:47 Czy wobec tego są leki, które mogę przyjmować w ciązy bez stwarzania zagrożenia dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Bakterie E.coli a ciąża 04.11.05, 23:16 Powinnas wykonać posiew moczu i antybiogram. Bakterie zwykle są wrażliwe na kilka antybiotyków. Na pewno na takie które można stosować w ciąży również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Bakterie E.coli a ciąża IP: 217.153.142.* 05.11.05, 16:14 Pani doktor, dziękuję za odpowiedź. W posiewie wyszła wrażliwośc bakterii na wiele antybiotyków. Lekarz przepisał mi Augmentin. W związku z czym mam jeszcze jedno pytanie: na ile niebezpieczne jest stosowanie tego antybiotyku w 1 trymestrze??? Wiem, ze ogólnie jest on dopuszczony do stosowania w ciąży, ale istnieja przeciwskazania co do pierwszych 3 m-cy i to mnie niepokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 22:09 Szczerze ?- nie pamiętam. Wydaje mi sie że jak pęcherzyki przyschna juz nie jesteś zakaźna, ale sprawdź to gdzies jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 19:54 Pani Doktor Czy zna Pani lek o nazwie cicatidrine? Jak działa i czy warto się zaopatrzyć w niego przy stanach zapalnych pochwy? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 22:14 Cicatridine to nie jest lek p/zapalny. Zawiera kwas hialuronidowy, który pełni funkcje w procesach gojenia ran, a więc regeneruje nabłonek pochwy w stanach atrofii i dystrofii sluzówki, po porodzie, po kolposkopii, konizacji, zabiegach chirurgicznych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
enka01 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 22:01 witam Panią doktor! mym pytanie, niebawem zaczniemy starać się o dziecko. Mąż chciałby jednak wczesniej się przebadać żeby mieć pewnośc czy wszystko jest ok (u jego brata był problem - cukrzyca matki + zbyt mała ruchliwośc plemników u ojca = zapłodnienie in vitro), obawia się więc czy niewłaściwa ruchliwośc nie jest dziedziczne. Jakie badania powienin wykonać by być spokojnym? Czy może na razie dać sobie spokój, zrobić je w razie nieudancyh prób, lecz wtedy traci się bezcenny czas na poczęcie potomstwa. Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.11.05, 22:15 wystarczy zeby na poczatek zrobił badanie nasienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnulka Pytanie do Pani Doktor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 16:24 Witam serdecznie Pani doktor dzis byłam u lekarza i po badaniu powiedział mi że mam jakieś zapalenie, przepisał mi globulki Gynalgin i Pimafucin,a do łykania tabletki Fluconazole.Od czego to mogło powstać, czy możliwe ze od tabletek Regulon które teraz biore (3-cie opakowanie). Bardzo prosze o odp. z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytanie do Pani Doktor 04.11.05, 23:14 Zapalenia pochwy sa dość częstą przypadłością u kobiet stosujących antykoncepcje. Zmiana warunków hormonalnych w organizmie sprzyja rozwojowi infekcji w pochwie, szczególnie w okresach, kiedy odpornośc jest nadwyręzona ( jesień, wiosna, zwiekszony stres i inne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnulka 2 małe pytanka do PaniDoktor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 20:43 Pani doktor mam jeszcze 2 małe pytanka... Czy przy tym zapaleniu pochwy moge współżyc z partnerem bez prezerwatywy,nie przejdzie to na niego?? I drugie pytanko:czy w czasie 7-dniowej pzrerwy w braniu pigulek można zajść w ciążę podczas stosunku?? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: 2 małe pytanka do PaniDoktor 06.11.05, 14:46 Jeśli partner jest leczony ( a powinien) mozecie współżyć. W trakcie 7-dniowej przerwy przy prawidłowym przyjmowaniu tabletek w ciążę zajść nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnulka Re: 2 małe pytanka do PaniDoktor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:22 ale mój partner nie jest leczony i na nic sie nie skarży zresztą lekarz nawet nie wspomniał że on też powinien przyjmować jakies leki... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: 2 małe pytanka do PaniDoktor 21.11.05, 16:37 Problem polega na tym, ze najczesciej infekcje u facetów przebiegaja bezobjawowo, ale mogą oni bardzo skutecznie nadkażać partnerki. Stąd moja uwaga o leczeniu partnera. Jesli nie jest leczony, bo tak zdecydował Twój lekarz w trakcie twojego leczenia współzyc nie powinniscie. Odpowiedz Link Zgłoś
gerka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 19:35 Dzień dobry Pani doktor! Chciałabym prosić Panią o radę. Mianowicie,24 września poroniłam pierwszą ciążę /w 8 tygodniu/, miałam zabieg łyżeczkowania. Na kontrolnej wizycie /po 3 tyg. od zabiegu/ ginekolog przeprowadził wew.USG powiedział,że wszystko wróciło do normy.Kazał odczekać pół roku i podjąć kolejne starania.Z badań zalecił tylko toxo. Miesiączkę dostałam po 25 dniach od zabiegu. Myśle jednak,że należałoby przeprowadzić jakieś badania, konsultowałam się też z endokrynologiem, /lecze się na niedoczynnośc tarczycy/, bo TSH znacznie wzrosło w czasie ciąży, ale ginekolog to zignorował.Jakie dodatkowe badania Pani proponuje? Czy faktycznie jest potrzeba półrocznej przerwy między kolejna ciążą? znam opinie,że wystarcza trzy miesiące. I czy niedoczynnośc tarczycy mogła wpłynąc na poronienie? Serdecznie dziękuję Pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
marija123 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 20:00 Pani Doktor! Bardzo prosze o radę. Dziś mija 56 dc bez miesiączki(zazwyczaj każdy cykl niezwykle regularny co 28-29 dni), ani jakiegokolwiek plamienia. Trzy testy ciążowe, ostatni w 52 dc, były negatywne, usg dopochwowe w 52 dc nie wykazało ciąży, w 37 dc prze 5 kolejnych zażywałam luteinę 50 i nie dała zadnych rezultatów. W jajnikach nie stwierdzona ani torbieli, ani cyst, widoczne były jedynie dwa pęcherzyki. DOktor zapisal mi Proverę, ale stwierdził żeby ejezcze poczekać. Mam pytanie czym takie przsuniecie mogło być spowodowane. Nadmieniam, ze przez ostatnie 1,5 roku żyłam w ciagłym stresie, ale teraz od pól roku jest ok. Proszę mi powiedzieć czy zacząć przyjmować ten lek czy rzeczywiście jeszcze poczekać i zdać sie na natturę? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 23:22 jesli miałaś wykonane usg dopochwowe, to na pewno została oceniona grubość endometrium. To ważna informacja przed włączeniem leków. Jesli jest grube trzeba podać leki, które je złuszcza ( np. provere), jesli cienkie, postępowanie takie nic nie wniesie do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 23:20 Niedoczynność tarczycy może przyczynić się do poronienia. W Twojej sytuacji proponowałabym przeleczyć tarczycę tak, aby osignąć stadium eutyreozy i dopiero mysleć o ciąży. Przydałoby sie również zbadać stężenie progesteronu i prolaktyny. Ze staraniami trzeba odczekać trzy miesiace i zakładajac, że w pierwszym, drugim cyklu po tych trzech miesiącach może się nie udać zblizysz sie niepostrzeżenie do tych 6 miesiecy o których mówił lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 20:03 pani doktor, przestalam właśnie brać tabletki antykoncepcyjne...kiedy powinnam oczekiwac okresu i kiedy zacząć się niepokoić, że nie nadchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madga Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:02 proponuje podzielic wątek, bo bardzo ciezko sie czyta i trudno znalezc informację, jesli sie szuka podobnego do swojego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 23:24 pierwsze krwawienie powinno nastąpić tak jak zwykle, ponieważ to jest krwawienie z odstawienia. Jeśli nie miałaś problemów z hormonami przed rozpoczeciem antykoncepcji miesiączka powinna pojawić sie po 28 dniach od pierwszego dnia krwawienia z odstawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksienka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.przasnysz.mm.pl 04.11.05, 21:17 prosze mi odpowiedziec na pytanie czy mozna zarazic sie paleczka okreznicy od kolezanki u ktorej dopiero co ta bakterie wykryto,bardzo prosze o szybko odpowiedz na to pytanie gdyz jestem w poczatkach ciazy i bardzo sie boje.Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 23:25 Raczej nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:31 Witam Panią, MOje pytanie będzie zwięzłe i krótkieA mianowicie,jakie badania,tzn na ktore hormony powinnam zrobic, by sprawdzic czy tabletki anty które przyjmuję nie mają negatywnego skutku na moją cerę?Dziękuję z góry Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.11.05, 13:59 wyniki badań hormonalnych w trakcie przyjmowania antykoncepcji sa niewymierne. Musiałabys na conajmniej 1-2 miesiace odstawić antykoncepcję hormonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka99 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 23:50 Witam,mam pytanie .Jestem teraz mniej wiecej w połowie cyklu i boli mnie po lewej stronie ,jakby jajnik.Czy tak moze byc,ze podczas owulacji czuje bol w tym miejscu??I czy przypadkiem nie jest tak ,ze jest to jakis objaw ciąży,moj ostatni okres był dośc skąpy??Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madga zakrzepica po tabletkach anty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 11:19 Dzieńdobry. Od 5 lat lecze sie na wtórny brak miesiączki wywolany odstawieniem Diane 35. Niektórzy lekarze twierdzą, ze to PCO ale zgody ogolnej nie ma, a badalo mnie juz 12 lekarzy W marcu mialam łyżeczkowanie, gdyz duphaston ktory wtedy bralam wywolal mi okres trwający 3 tygodnie. Po tym zabiegu przpisano mi Diane i androcur, i bralam do 5 miesiecy, czując sie stosunkowo dobrze - w kazdym razie najlepiej w porownaiu z innymi lekami - a bralam wczesniej harmonet, luteine, duphaston i bromergon, ale po wszystkich tych lekach mialam potworne bole glowy. W sierpniu trafilam do szpitala z podejrzeniem zakrzepicy lewej tetnicy szyjnej,co objawialo sie zaburzeniami widzenia, bolem glowy i dretwieniem lewej polowy ciala.Wykluczono stwardnienie rozsiane, ale zakrzepicy tez nie potwierdzono. Endokrynolog odstawil mi tabl anty i powiedzial ze juz nigdy nie bede ich mogla brac "na wszelki wypadek", i przepisal lutenyl, po ktorym okresu nei mam, a za to bol glowy ciagle. No i na ulotce jest napisane ze skutkiem ubocznym lutenylu moze tez byc zakrzepica. Wiec pytanie: czy biorac lutenyl (jestem po 1szym opoakowaniu i czekam na okres,ktory spoznia sie o 10 dni) nie ryzykuję nawrotu objawów? Dziekuje ze odpowiedz i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Markowska Re: zakrzepica zył IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.11.05, 11:55 Droga Pani Doktor,po operacji usunięcia macicy (mięśniaki) lekarz przypisał mi Estradiol Depot.Przedtem plastry Fem-7,ale były za słabe,miałam uderzenia gorąca,potliwość,bezsenność,nerwowość.W ulotce Estradiolu wyczytałam,że przy chorobie zakrzepowej żył absolutnie nie są wskazane hormony.I co ja mam teraz robić? Nadnieniam,iż stosowałam również Menostop ale pomógł jak przysłowiowemu umarłemu kadzidło. Czy nie ma dla mnie pomocy ? Czy będę musiała męczyć się już do końca życia? Czy mogę brać te zastrzyki? Mam dopiero (?) albo już 53 lata.Bardzo proszę o odpowiedż.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zakrzepica zył 05.11.05, 14:07 A czy przebyłas chorobe zakrzepowo-zatorową? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zakrzepica po tabletkach anty 05.11.05, 14:04 Nie powinnaś przyjmowac Lutenylu, ponieważ jak sama przeczytałaś może on spowodować incydent zakrzepowo-zatorowy. Podobnie objawem ubocznym sa migrenowe bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madga Re: zakrzepica po tabletkach anty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 15:01 czy w takim razie lekarz popelnił błąd? I czy fakt nieudowodnionego podejrzenia choroby zakrzepowej naprawde oznacza ze juz nigdy nie bede mogla brac tabletek antykoncepcyjnych? Jesli nie dostane okresu, na ktory tak po lutenylu czekam, to nie wiem co zrobie bo termin lekarza mam za 3 miesiące((( Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zakrzepica po tabletkach anty 06.11.05, 14:37 Przede wszystkim powinnas zbadać układ krzepnięcia. może to coś więcej wniesie do sprawy. Na pewno jesteś w grupie zwiększonego ryzyka, ponieważ twoje objawy wskazują na to, że tabletki anty moga być dla Ciebie niekorzystne. lutenyl mógł nie wywołać krwawienia, ponieważ zależy to od grubości twojego endometrium. jeśli było ono za cienkie przed włączeniem leku, nie ma sie co spodziewać efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madga Re: zakrzepica po tabletkach anty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 18:02 Dziękuję za odpowiedź. Przez tydzień pobytu w szpitalu (na neurologii) przebadali mnie od góry do dołu, układ krzepnięcia i wszystkie inne badania poza rezonansem mam dobre, diagnoza rezonansu nie zostala potwierdzona (ślad zakrzepu w lewej tetnicy szyjnej). Jednym slowem - nie wiedzą co mi jest. A lutenyl zadziałał!! Tylko mam wrazenie, ze znow gorzej widzę na lewe oko i nie wiem, czy brać tabletki w następnym cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zakrzepica po tabletkach anty 07.11.05, 09:42 Wydaje mi się że dopóki do końca nie wyjaśnisz co Ci jest nie powinnaś przyjmować hormonów. Ale to tylko moja sugestia. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.11.05, 14:01 jesli masz podejrzenie że jesteś w ciąży wykonaj test. na pewno już będzie dodatni, jeśli tak jest. W okresie okołoowulacyjnym mogą pojawić sie bóle związane z drażnieniem otrzewnej płynem owulacyjnym lub z rosnacym pęcherzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.11.05, 13:28 Witaj! W jaki sposób mozna zbadać obecność chlamydii? Czy to jest test z krwi który można zrobić indywidualnie w laboratorium, czy wymaz z szyjki macicy pobierany u ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.11.05, 14:08 Jedno i drugie. Wydaje się jednak, ze lepiej wykonać wymaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 15:43 po jakim czasie od zarażenia sie toxoplazmozą ,można wykryc tą chorobę we krwi i na jaki odczynnik najlepiej zrobić.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.11.05, 21:44 mam takie małe pytanko do Pani doktor. zdaje się że złapałam jakąś infekcję pochwy, która objawia się pieczeniem, swędzeniem. niestety niemożliwe było dostanie się do ginekologa który postawiłby diagnozę choryby i zalecił leczenie więc idąc za wskazówkami pani w aptece stosuję mieszanke wagosan oraz maść clotrimazolum.po jakim czasie objawy powinny ustapic(dodam ze akurat zaczal mi sie okres) i czy preparaty do irygacji sa wskazane w takich dolegliwosciach? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.11.05, 14:47 Objawy powinny ustąpić wraz z pojawieniem sie okresu, jednak nie znaczy to, ze infekcja jest wyleczona. Po miesiaczce zgłoś sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś