bieszczaderka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 12:12 Witam i proszę o rade czy zespół policystycznych jajników da sie w całosci wyleczyc??? i czy niewyleczenie tego prowadzi do jakichs powikłąn, dziękuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.cm.umk.pl 10.11.05, 12:55 pani doktor,proszę mi odpowiedziec na post dotyczący progesteronu,bo jestem lekko zaniepokojona.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.cm.umk.pl 10.11.05, 12:58 bardzo dziekuje za odpowiedz,nie martwie sie juz tak.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:39 Witam! Jakie polecasz żele przeciwbólowe gdy istnieje ból podczas stosunku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 12:02 Przede wszystkim polecam stwierdzenie przyczyny bólu. Generalnie stosunki nie powinny byc bolesne, a jesli sa to znaczy, ze cos jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia77 przetrwały pęcherzyk Graffa 11.11.05, 14:24 Droga Pani Doktor, z powodu za wysokiego poziomu PRL oraz za niskiego progesteronu wybrałam się do ginekologa-endokrynologa, dodatkowo spóźniał mi sie okres (początek pażdziernika). Biore od tego czasu Bromergon i Duphaston, ale lekarz kazał mi również po 20 dniu cylku przeyjść na USG, żeby ocenić endometrium i pracę jajników. Własnie we środe byłam na badaniu. Okazało się, że " lewy jajnik o wymiarach 54x40mm z przetwałym pęcherzykiem Graffa o wymiarach 32x45mm". Pan doktor uspokajał mnie, ze na razie nie ma powodów do niepokoju i kazał przyjmować od przyszłego cyklu 14-28 dc Orgametril(zamiast Dupfastonu). Wspomniał jednak o zabiegu w razie gdyby leki nie zadziałały. Dodam, że poprzedni cykl trwał 49 dni, normalnie 29-32. Boję się, że może to doprowadzić do dodatkowych problemów z zajsciem w ciąże a mam juz 30 lat, wiec odczuwam coraz bardziej presje casu. Jakie mogą byc konsekwencje takiej sytuacji? Jakie mogą być skutki barnia tych leków? Jak długo powinno trwać leczenie? Dodam jeszcze , ze odczuwam silny ból w podbrzuszu z lewej strony, czy to normalne? Do lekarza ma isc za miesiac, a do tego czasu...Z góry dziekuje o opdowiedź i opinię Pani Doktror. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: przetrwały pęcherzyk Graffa 11.11.05, 21:01 Ból w podbrzuszu jest prawdopodobnie spowodowany obecnościa torbieli. Po miesiaczce powinnas powtórzyc USG. Zaburzenia cyklu są spowodowane brakiem owulacji i pozostaniem niepekniętego pęcherzyka. Istotnie, jesli leczenie hormonalne nie przyniesie efektu trzeba będzie torbiel usunąc operacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia77 Re: przetrwały pęcherzyk Graffa 11.11.05, 23:33 a jakie są szanse, ze hormony podziałają i trobiel zniknie? A tak w ogóle to z jakiej przyczyny takie torbiele powstają i czy każdy cykl bezowulacyjny może oznaczać pojawnie się takiej torbieli? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: przetrwały pęcherzyk Graffa 12.11.05, 12:37 Szanse sa , jakie to się okaże. Torbiele powstaja wskutek niepeknięcia pęcherzyka Graffa. To nie cykle nieowulacyjne prowadzą do niepękniecia pęcherzyka tylko brak owulacji może byc spowodowany jego przetrwaniem. Brak owulacji nie zawsze ma związek z niepekaniem pęcherzyka. Najczesciej jest wynikiem dysfunkcji układu podwzgórzowo-przysadkowego Odpowiedz Link Zgłoś
antosia77 Re: przetrwały pęcherzyk Graffa 15.11.05, 19:32 W takim razie co może być przyczyną tworzenia się torbieli, oraz jakie mogą być konsekwecje gdy się taką torbiel zostawi? A czy ta niwydolność układu powzgórzowo-przysadkowego jest związana z podwyższonym poziomem prolaktyny, czy z czymś jeszcze? Dodatkowo ma znacznie podwyższony poziom PTH, może to mieć także jakiś wpływ? Przepraszam, że tak zamęczam Panią Doktor, ale to dla mnie barzdo ważne Odpowiedz Link Zgłoś
hania_nela próby watrobowe 15.11.05, 20:18 od dwóch lat biore logest. własnie ginekolog zlecił mi wykonanie prób watrobowych. wynik: aspat 69. czy to mocne zawyżenie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: przetrwały pęcherzyk Graffa 16.11.05, 16:19 Mysle, że reszte watpliwości powinnas wyjaśnić z lekarzem prowadzącym. Na odległośc dość trudno dopasować wiedzę teoretyczną do danego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
dobraduszyczka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 16:21 bardzo prosze o rade bralam 2 lata tabletki anty i teraz mialam miesiac przerwy i ponownie w pierwszym dniu krwawienia wzielam tabletki...lyknelam juz 7 tabletek czy powinnam stosowac dodatkowe mechaniczne metody zabezpiecznia czy tez mam pelna ochorne??powinnam po 2 latach dluzej nie brac tabletek czy tez moge je przyjmowac nadal>>??prosze o rade jestem studentka i naturalnie pod stala kontrola lekarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efka Re: dziekuje za odpowiedz IP: *.dbln.cable.ntl.com 12.11.05, 14:07 nigdy wczesniej mi sie to nie zdarzylo, poza tym wszystko wrocilo do normy normalnie miesiaczkuje i nie odczuwam zadnych dolegliwosci czy moglaby mi Pani napisac co to by moglo ewentualnie byc i czy powinnnam niezwlocxznie udac sie do lekarza??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dziekuje za odpowiedz 12.11.05, 19:36 być może plamienie okołoowulacyjne połączone ze silnymi skurczami macicy pod wpływem orgazmu. To tylko przypuszczenia. Napisałam Ci juz - jeśli sie to powtórzy skontaktuj się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia-kubusia1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 15:24 Jestem 7 mies. po porodzie, od 1 czerwca biorę cerazette. Do końca września nie miałam żadnych przykrych dolegliwości ani plamień, ale pod koniec września pojawiły się dziwne bóle brzucha czasem połączone z mdłościami a nawet niekiedy z wymiotami. Te pobolewania nie są ciągłe tylko się pojawiają tak raz - dwa razy w miesiącu o różnych porach dnia i nocy. Jak myślicie co to może być? Czy może to być oznaką nietolerancji pigułek? Czy wy bądź ktoś znajomy miał takie dolegliwości? W razie czego gdzie iść: do gina czy internisty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobraduszyczka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 16:15 2 lata bralam tabletki anty potem miesiac mialam przerwy ( jakso tak wyszlo) i teraz wzielam razem z pierwszy,m dniem okresu nowe opakowanie tabletek...polknelam juz 7 tabletek i zastanawiam sie czy powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie czy tez mam juz pelna ochorone antykoncepcyjna...bardzo prosze o odpowiedz ps- czy przy tabletkach tzreba robic przerwy po przyjmowaniu ich np 2 lata?? regularnie jestem badana i pod kontrola lekarza i on mowi ze nie...jestem studentka wiec zalezy mi na pewnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 11.11.05, 18:24 Pani doktor mam 33 lata rok temu miałam operacje, był to potworniak dojrzały jajnika lewego, usunieto mi 1/3 jajnika. przed operacja odczuwałm bół z promieniowneim do kolana. po poł roku jajnik zaczał mnie ponownie bolec. Po zrobieniu Usg okazalo sie ze ponownie na tym jajniku urosła mi torbiel. czy mozliwe est, czy bywaja takie przypadki ze po potworniaku dojrzałym moze powstac ponownie potworniak ? Czy moze byc tym razem niedojrzały. Na pewno w swojej praktyce spotlała sie Pani z takimi przypadkami. prosze mi odpowiedziec bo strasznie sie martwie i mnie boli ponownie.((( jestem załamana i nie moge o niczym innym myslec. Z góry dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 11.11.05, 20:32 prosze o odpowiedz((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 11.11.05, 20:36 prosze o odpowiedz((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 11.11.05, 22:55 napisałam na priva Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 20:57 Napisałaś, że pozostawiono Ci 2/3 jajnika. Tkanka ta musiała przejąc funkcje usunietej, zatem moga w niej powstawac zmiany charakterystyczne dla zdrowego jajnika np. torbiele czynnościowe. Potworniak dojrzały jest do rozpoznania w badaniu usg. Nic nie piszesz o charakterze stwierdzanej obecnie zmiany.Jesli poprzednio zmiana usunieta była w całości nie ma powodu do podejrzeń, że odrosła. W ogóle nie musi byc potworniakiem, ale potrzebuje więcej danych żeby cos na ten temat powiedzieć. Przenieś watek na priv. i opisz wynik obecnego usg jak również swoje cykle po operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 19:59 Masz całkowitą ochrone. Przerw w stosowaniu antykoncepcji można nie robić, jesli wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: plasterki SYSTEN CONTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:42 Pani Doktor przepraszam ze pytam jeszcze raz o te plasterki ale chciałabym wiedzieć czy wiek mamy ma tu jakeś znaczenie(49lat),przypominam mama jest po operacji usuniecia macicy i jajników stosuje plasterki cysten conti i ma problemy z brzuchem wzdęcia i bóle.Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plasterki SYSTEN CONTI 12.11.05, 12:41 Już napisałam, ze moim zdaniem powinna zmienić lek, ponieważ jej dolegliwości moga byc spowodowane składnikiem progestagennym, który w przypadku braku macicy w HTZ jest zbędny. Przedyskutuj problem z lekarzem prowadzącym Twojej Mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dbln.cable.ntl.com 12.11.05, 11:35 Pani Doktor ostatnio po stosunku poczulam bardzo silny bol w podbrzuszu ktory trwal przez okolo trzy dni pojawily sie tez uplawy koloru brunatnego po kilku dniach wszystko wrocilo do normy troche mnie to zaniepokoilo ale poniewaz jestem za granica nie mialam szansy spotkac sie z lekarzem czy uwaza Pani ze powinnam sie do niego udac i co moze byc nie tak??? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 12:42 byc może był to okres okołoowulacyjny. za mało mam danych żeby się wypowiedzieć. Jeśli sytuacja się powtórzy odwiedź lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniewroc Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 12:21 Witam i Gratuluję! Mam pytanie, Moja pani ginekolog zapisala mi dalacin w kremie z aplikatorami do stosowania wewnetrznego na zapalenie szyjki macicy No cóż pani w aptece dala mi w zamian clindacne w żelu, tylko, że na ulotce pisze ze to jest na trądzik.... czy mam isc ponownie po receptę, bo nie mam pojęcicia co ma jedno do drugiego, no i czy clindacne moge stosować wewnętrznie? z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam, wroclawianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.gl.digi.pl 12.11.05, 12:33 Pani Doktor, bardzoprosze o poradę. Jakis czas temu bylam leczona kapsulkami dopochwowymi z augmentinem.Po 10 dniach bylo juz oki i zostalam lactovaginal aby przywrocic prawidlowa flore.W miedzy czasie mialam 2 razy okres i to wszystko trwala 2 miesiace razem.tak naprawde sama teraz nie wiem, czy juz jestem przewrazliwiona, alewydaje mi sie, ze moja wydzielina zpochwy nie jest prawidlowa.W ciagu prawie calego cyklu jest w kolorze metnym, takim mleczntm, bezzapachowa, a w smaku kwasna. Jakis tydzien temu bylam o swojej lekarki i powiedziala, ze jest wszystko dobrze bo jestem w polowie cyklu, ale jak tak mam prawie przez caly cykl.Dodam, ze biore od 2 lat pigulki.Nic mnie nie swedzi nie piecze. Czy to normalna wydzielina? Bardzo prosze po porade. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 12:47 Może byc to wydzielina fizjologiczna, jednak warto może wykonać pomiar pH oraz ewentualnie rozmaz mikrobiologiczny. Wówczas sprawa będzie jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.gl.digi.pl 13.11.05, 12:19 Pani doktor, bylam u ginekologa i Pani powiedziala,ze wszytsko jest dobrze, ze to prawidlowa wydzielina.Teraz jestem 5 dni przed okresem a ta wydzielina jest metno-biala, oslabej konsystencji sluzu.Nie odczuwam przy tym zadnych dolegliwosci. Czy powinnam isc do ginekologajeszcze raz? Prosze o porade i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 12:45 Jeden i drugi lek to Clindamycyna, jednak czy Clindacne można stosować dopochwowo tego nie wiem. Może wróć do tej apteki i spytaj co pani miala na myśli zmieniajac przepisany lek na inny. Odpowiedz Link Zgłoś
anika27 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 12:45 Witam Pani Doktor. Osiem miesięcy temu siłami natury urodziłam córeczkę.Miałam tylko nacinane krocze z tego co mi wiadomo.Po sześciu tygodniach byłam na badaniach kontrolnych u gin i lekarz stwierdził, że wszystko sie zagoiło. Jednak w czasie stosunku odczuwam kłójący ból dwóch miejscach w pochwie ( przed porodem nie miałam takich dolegliwości). Czy może pochwa po porodzie goić się tak długo? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 19:32 Pochwa na pewno się juz wygoiła. Musiałabym Cię zbadać, żeby sie wypowiedziec czy wszystko jest w porządku, a pewnie nie do końca skoro Cię boli, bo nie powinno. Musisz problem przedyskutować ze swoim lekarzem - w jakich pozycjach odczuwasz dyskomfort, jaka to jest faza cyklu, czy już miesiaczkujesz, czy boli Cie od początku jak zaczełas współżyć po porodzie, czy odczuwasz suchośc pochwy itd. Bez tych wszystkich informacji oraz zbadania Cię nie mogę Ci pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
anika27 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 10:45 Dziękuję bardzo. Teraz wiem,że mam problem do tej pory myślałam,że to ma może związek z ranami po porodzie. Do lekarza chciałam sie wybrać jak już będę miesiączkować na cytologie tak sie umawialiśmy na wizycie kontrolnej. I w sumie dlatego odstawiłam cerazzette, żeby wszystko wróciło do normy. Ale nie wróciło. Po odstawieniu tabletek miałam krwawienie 2 tygodniowe od tamtej pory minęło 9 tygodni i nie ma żadnych oznak normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM 44 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:49 Prosze o rade, mam duzego miesniaka o sr ok 10 cm , caly czas myslalam o embolizacji , ale teraz sama juz nie wiem co z nim robic, z jednej strony boje sie operacji i tego ze czeka mnie przyspieszona menopauza a z drugiej czy miesniak nie jest za duzy na embolizacje chociaz jestem po wstepnych badaniach kwalifikacyjnych ocenionych pozytywnie.Mam 44 lata Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 19:39 Po operacyjnym usunięciu mięsniaka nie ma powodu, żebyś miała przyspieszoną menopauzę. Natomiast niekiedy do tego powikłania dochodzi własnie po embolizacji. Co do wielkości mięsniaka musi wypowiedzieć się osoba kwalifikująca do zabiegu i wykonująca go. Jesli kwalifikacja jest pozytywna znaczy, że zabieg można wykonać. Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 14:55 Proszę o odpowiedz jakie sa zagrażenia dla ciązy jeśli oboje rodzice są po 36 roku życia? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 19:41 Przede wszystkim zwiększone ryzyko urodzenia dziecka obciązonego wadą genetyczna, poza tym zwiększone ryzyko ciąży mnogiej. Nie jest to jednak absolutnie równoznaczne z tym, ze musisz urodzić chore dziecko. Natomiast na pewno jesteś kandydatką do badań prenatalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wiikii Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 19:28 koala.mb napisała: > Witam wszystkie forumowiczki po niejakiej przerwie Jeszcze raz dziękuje > za gratulacje. Piszcie do mnie , będe odpowiadać w miarę możliwości. Gdyby > coś mi umkneło, to powtarzajcie na priv. Tam zajrze na pewno ( jeśli > oczywiście moje glusie pozwolą ). Serdecznie pozdrawiam > Maria Brzozowska - Łódź ( koala.mb) Bardzo proszę o informację. W sierpniu poroniłam w 15 tc. Od tamtej pory i owszem mam regularny okres, ale cały czas mam gęstą wydzielinę w postaci białego, mlecznego śluzu. Mój lekarz powiedział, żeby czekać, że to minie. Ale ja coraz bardziej się denerwuję - to nie mija. A ja już nie mę spać po nocach. Czy czekać? Czy szukać innego lekarza? Czy to minie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 19:43 Jesli Cię to niepokoi zbadaj wydzieline oraz wykonaj badania w kierunku Chlamydii. Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 20:04 Kiedy po porodzie przez c.c można planować ciąże, dodam że poród powikłany - pęknięta macica. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.11.05, 20:53 Musisz ten problem przedyskutować ze swoim lekarzem, a najlepiej z tym kto Cię operował. Wszystko zależy od tego jak pękła macica i dlaczego i w jaki sposób została zaopatrzona. Po porodzie droga c.c. zwykle powinno sie odczekac dwa lata, jednak co innego kontrolowane nacięcie macicy, co innego jej pęknięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniaczek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.05, 20:53 mam pytanie do Pani Doktor czy z fluconazolem mozna pić alkohol?czy moga byc jakies powikłania?prosze o odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 22:16 Nie można.Fluconazol w połączeniu z alkoholem może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaolga 11 m-cy po porodzie 12.11.05, 19:54 11 miesięcy temu urodziłam córeczkę przez cc. Po 6 tygodniach zaczęłam brać Cerazette i brałam ją przez 6 miesięcy. Cały czas karmię piersią. Do tej pory nie dostałam miesiączki. Czy jest to normalne, czy powinnam zrobić jakieś badania? Po porodzie miałam już robioną cytologię i wyszła I grupa. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: 11 m-cy po porodzie 12.11.05, 20:50 Jesli karmisz regularnie tak może byc. Prawdopodobnie miesiączka wróci po zakończeniu laktacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sophie29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.51.255.* 12.11.05, 21:33 Witam. Mam taki problem. Ostatnio wyszła mi cytologia na 3. Lekarz wypisał mi skierowanie do szpitala na pobranie wycinków z szyjki macicy. Oprócz tego mam nadżerkę, która uznał za małą do leczenia. Jakiś czas temu stwierdził u mnie zapalenie i zalecił mi czopki Polseptol, ale nie stosowałam ich, bo kobiety karmiące piersią nie mogą ich brać tylko zamiast tego w aptece kupiłam czopki ziołowe. Myślałam, że zapisze mi jakiś bardziej odpowiedni dla mnie lek, a on od razu wysyła mnie do szpitala. Co powinnam zrobić? Czy pójść do innego lekarza, bo do szpitala nie chcę iść, bo szkoda mi dziecka. Bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 08:21 Przy takim wyniku cytologii konieczna jest weryfikacja. Można to wykonać albo w badaniu kolposkopowym albo histopatologicznym. Jeśli nie jesteś w ciąży wycinki można pobrać ambulatoryjnie. Przed zabiegiem powinnaś przez jakiś czas przyjmować gałki p/zapalne. Natomiast jeżeli z jakiegoś powodu konieczna jest hospitalizacja, to argument, ze szkoda ci dziecka nie jest mądry. Pamiętaj, ze dobrze byłoby, zebys to dziecko mogła wychować, a zaniedbanie patologii szyjki macicy może mieć tragiczne następstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mena773 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 11:15 Miałabym pytanie.Czy 4 mies po operacji cc i usunięcia macicy powłoki brzuszne moga byc jeszcze wrażliwe na dotyk.Przy lekkim dotknięciu taki lekki ból przy mocniejszym nie.Serdecznie dziękuję za odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 12:20 Mogą być i bedą jeszcze bardzo długo. Jak długo to sprawa indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
nektarniczka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 12:31 Dzień dobry! Mam pytanie, bo na forum różne opinie na ten temat się pojawiają - czy można odstawić tabletki antykoncepcyjne (konkretnie biorę Microgynon 21) na miesiąc czy trzeba na 3? I jak reaguje organizm po odstawieniu i po powrocie do tabletek? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:16 Można odstawić na ile się chce. Jak zareaguje organizm trudno przewidzieć. Teoretycznie nie powinno byc żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
nektarniczka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 12:39 Dzień dobry! Pisalam juz raz to pytanie, ale chyba sie cos skasowalo, więc napiszę jeszcze raz. Czy można odstawić Microgynon 21 na miesiąc czy trzeba na 3? Biore go już ponad 2 lata i teraz będę miała przerwę, tylko nie wiem, czy miesiąc wystarczy. Jak reaguje na taką przerwę organizm? Wiem, że powinnam się zgłosić do ginekologa, i tak zrobię, ale po weekendzie, a na razie chciałąm się dowiedzieć tutaj. dziękuja za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.gl.digi.pl 13.11.05, 13:17 Pani doktor, bylam u ginekologa i Pani powiedziala,ze wszytsko jest dobrze, ze to prawidlowa wydzielina.Teraz jestem 5 dni przed okresem a ta wydzielina jest metno-biala, o slabej konsystencji sluzu.Nie odczuwam przy tym zadnych dolegliwosci. Czy powinnam isc do ginekologa jeszcze raz? Prosze o porade i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:14 Myślę, ze warto określić pH tej wydzieliny. Odpowiedz Link Zgłoś
polka25 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 13:49 dzien dobry Pani doktor. Wystapily u mnie krwawienia w okolo 14 dniu cyklu, trwaja ok 2 dni,w zeszlym miesiacu tez wystapila taka sytuacja.Ostatni stosunek odbylam 1 wrzesnia, na nastepny dzien dostalam miesiaczke.Zazywam tabletki- logesteron i nigdy wczesniej takich problemow nie mialam. Czy mozliwe abym byla w ciazy? nie mam zadnych objawow typu mdlosci, bolace piersi czy brzuch.. Odpowiedz Link Zgłoś
binne prolaktyna 13.11.05, 18:53 czy przy prl 24,2 (norma do 25) mam szanse zajść w ciążę? czy jest za wysoka i muszę ją zbić? prl po obciążeniu odbieram w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prolaktyna 15.11.05, 09:19 Jesli są problemy z zajściem w ciążę uważa sie, ze właściwe jest podawanie Bromergonu nawet jesli prolaktyna jest w normie, szczególnie w górnej granicy normy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:18 Jeżeli przestrzegasz reguł przyjmowania tabletek w ciaży byc nie powinnaś. Nie znam tabletek logesteron - czy chodzi o Logest? Plamienia moga świadczyc o tym, że dawka hormonów jest dla Ciebie za mała. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia131 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 22:16 Dzień dobry! W styczniu urodziłam synka. Misiączka pojawiła sie u mnie po raz pierwszy po porodzie w lipcu, następna była pod koniec sierpnia i od tamtej pory ani widu ani słychu o kolejnej. Czy to jest normalne, takie przerwy? Czy po porodzie może sie tak zdarzac, czy powinnam sie niepokoic? Dodam, ze moje miesiączki zawsze były nieregularne, a ostatnio robiony test ciązowy wyszedł negatywnie. Dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: plasterki SYSTEN CONTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 15:29 Pani Doktor przepraszam że wracam jak maniak do tego tematu,dzisiaj rozmawialam z lekarzem mamy i powiedział mi,że te plasterki dał dlatego aby mama(49lat po operacji usuniecia macicy i jajnikow)za szybko się nie zestarzała a muszę przyznać,że mama wygląda bardzo młodo.W związku z tym mam takie pytanie czy progestagen zawarty w plastrach poza dolegliwosciami jelitowymi szkodzi na coś innego tzn czy jest w takim przypadku szkodliwy dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plasterki SYSTEN CONTI 15.11.05, 09:24 Myślę, ze swoje wątpliwości trzeba wyjaśnić z lekarzem prowadzącym. "Hormonem młodości" jest estradiol, progesteron nie ma tu nic do rzeczy. Progesteron nie jest lekiem obojętnym dla organizmu. Jesli Mamy lekarz uważa, że trzeba jej go dawać, pewnie ma jakiś zamysł, którym dobrze byłoby, gdyby sie z Mamą podzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:22 Jeśli miesiączki przed ciązą były nieregularne prawdopodobnie nadal będą. Trzeba znaleźć przyczynę tego faktu i ewentualnie wziąć się za jej leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pati292 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.11.05, 16:31 Błagam o odpoiedz. Zauważyłam u siebie przy wejściu do pochwy tak z boku coś w rodzaju grzebienia koguta na to ok 5 mm wysokości i sądziłam ze to kłykciny, byłam u ginekologa który stwierdził kłykciny owszem, ale maleńkiew innym miejscu i uznał ze to co ja widziałam to nie kłykciny - więc co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
pati292 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.11.05, 16:36 Gdzie znaleźć jakąś fotke przedstawiającą kłykciny oczywiście nie w takim stadium zaawansowania jakie sa zwykle przedstawiane w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:21 czy endometrium niejednorodne 12mm 10 dni przed okresem jest bardzo duze ? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 16:06 Grubość endometrium nie jest niepokojąca, natomiast powinno byc jednorodne. Odpowiedz Link Zgłoś
megan117 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 12:16 Mam pytanie czy bolące jajniki i gęsty,ciągnący się, szklisty sluz świadczą o nadchodzącej owulacji czy juz o jej wystąpieniu i trawiniu??I jezeli np bolą mnie jajniki przez 2 dni to czy 3 dnia po ustąpieniu tych objawów i juz mniejszej ilości wydzieliny z pochwy nadal są dni płodne czy jajeczkowanie juz się skończyło i zaczął sie okres niepłodny??I w którym dniu od zakończenia tych objawów są juz dni niepłodne??I w którym czasie komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia??Czy zaraz po zauwazeniu wiekszej wydzieliny czy w czasie bólu jajników czy po ich ustapieniu?? Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 12:31 Witam! Niedawno zaczęłam współżyć z moim chłopakiem.Od początku zaczęło sie problematycznie,bo przy próbie włożenia członka bolało mnie tak strasznie,że natychmiast chciałam przestać.Teraz jest lepiej,bo wchodzi do połowy,ale nadal boli (juz nie tak strasznie,no chyba ze chce włozyć głębiej).Czy to jest normalne?Czy z czasem wszystko we mnie sie jakoś "wyrobi" i bez problemu wszystko bedzie szło? Dziekuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskana siostra Re: Szybkie chudnięcie po porodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:17 Witam Panią Doktor! Moja siostra dokładnie 13 dni temu urodziła córeczkę. W ciąży przybrała na wadze 16 kg. Pod koniec ciąży przyplątała się jej EPH gestoza i w związku z tym wystąpiła koniecznosć wcześniejszego rozwiązania ciąży - urodziła 15 dni przed terminem, dzięki podaniu Oksytocyny. W ciągu pięciu dni moja siostra nie dość że zrzuciła te kilogramy, które nagromadziła w czasie ciąży - to w dalszym ciągu codziennie traci około 1-2 kg. Bardzo się martwię, ponieważ przy tym bardzo źle się czuje, jest osłabiona i często boli ją głowa. Jak Pani Doktor myśli czy może to być coś poważnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Szybkie chudnięcie po porodzie 16.11.05, 16:17 Ból głowy i osłabienie może wynikać z anemii, natomiast tak szybkie chudnięcie swiadczy o tym, ze siostra w ciazy zatrzymywała bardzo dużo wody. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 16:15 Prawdopodobnie nic sie nie dzieje, jednak może warto się skonsultować z ginekologiem, który będzie miał okazje Cię zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8monia1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:19 Ja z takim problemem... od ponad pół roku mam jakieś dziwne stany zapalne sromu, próbowałam już bardzo wiele maści, żeli, tabletek ( nawet Claritine - bo było podejrzenie, że to alergia) i przez jakiś czas jest wszystko w porządku, ale po ok. miesiącu znowu wszystko powraca (chociaż dalej wszystko stosuję). Moja pani ginekolog nie ma pojęcia co to może być i cały czas słyszę, że można jeszcze takiej maści użyć lub takich tabletek, ale nie robi mi żadnych badań. Proszę o pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 16:18 A te stany zapalne jak się objawiaja? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_nela Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 20:21 Witam, biore logest od dwóch lat. własnie moj mekarz ginekolog zlecił mi wykonaie prób wątrobowych. wynik: aspat 69.-czy to nie za wysokie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Prosze o rade!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:34 Pani Ginekolog jeste w trakcie pierwszego opakowania tabletek antykoncepcyjnych (novynette) w zyciu. Nie mam skutkow ubocznych ale od jakis 3 di pobolewaja mnie lydki, czuje jakbym miala zmeczone nogi.Zarzywam asparagin i masz z kasztanowca. Czy tak zawsze jest na poczatku stosowania??? Boje sie bo okazalo sie ze moja ciocia ma zylaki czy to moze miec jakis wplyw??? Czy to poprostu tabletki "wyplukaly" mi potas z organizmu?? Prosze o pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Prosze o rade!!!! 16.11.05, 16:21 jeśli to tylko pobolewania nie ma się co martwić, tylko trzeba obserwować. Gdyby dolegliwości narastały skontaktuj sie ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
trufelka7 Re: enterococcus fecalis 15.11.05, 22:00 Witam i prosze o opinie, stwierdzono u mnie w wymazie z pochwy E.fecalis. Lekarka stwierdzila, ze jest to normalna fizjologiczna flora jelitowa i nie ma sensu abym brala antybiotyk. Jak wiec sie jej pozbyc? Mam nawracajace zakazenia, bolace ropne krostki (guzki), stwierdzane sa w badaniu mikroskopowym grzyby i nic wiecej. W hodowli bakt. wyszedl tylko ten Enterococcus. Jestem zaskoczona, ze nie dostalam nic oprocz typowych czopkow i kremu na grzyby. Przeciez nie mozna miec w drogach rodnych typowej flory fizj. z jelit. Juz nie wiem co mam robic. Prosze napisac, czy lekarka dobrze postapila. Nie mam pojecia o stanie leukocytow i paleczkach k.mlekowego. Nie widzialam wyniku badania, dowiadywalam sie telefonicznie co wyszlo w posiewie. Sa tylko te Enterokoki i podejrzewam, ze to one moga byc przyczyna zmian jakie mam. Jakie sa wiec mozliwosci pozbycia sie ich, bo chyba drogi rodne nie sa ich naturalnym srodowiskiem zycia? I w tym miejscu sa raczej flora nieprawidlowa. z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:31 moja pierwsza wizyta u ginekologa byla straszna, pani postrasyla mnie ze moj pierwszy stosunek napewno bedzie bolesny bo moja blona dziewicza zbudowana jest w inny sposob niz u wiekszosci. tak mi to siadlo na psyche, ze teraz kazde zblizenie z moim chlopakiem konczy sie placzem. on jest naprawde wyrozumialy ale mi juz go szkoda. wiem, ze mozna to usunac , ale na sama mysl o tym ze mam tam pojsc mam ciarki, no i nie chcialabym zeby bolalo. Jak wyglada takie usuwanie blony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.crowley.pl 16.11.05, 08:04 Witam! Pani doktor- mija 9,5 miesiąca po porodzie, a ja nie dostałam miesiączki. Karmię piersią cały czas na żadanie, oprocz oczywiście innymch pokarmów. Czy taka sytuacja jest niebezpieczna , czy powinnam isc do lekarza,żeby dostać jakieś hormony na wywołanie miesiączki. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś