cherilyn pomylilam dzien zazycia pigulki po 7dniowej przerw 16.11.05, 08:51 No właśnie... Tak to wygląda. Trochę głupio ale jednak to prawda. W czerwcu (a zauwazylam to wczoraj wieczorem) zamiast zrobic 7 dni przerwy, kolejna tabletke zazylam wlasnie w 7 dniu (mialam wtedy jednofazowe pigulki Regulon) zmienilam na Regulon, poniewaz wczesniej przy Novynette plamilam. Jednak po tej mojej feralnej pomylce okres tez wystapil nieregularnie (byc moze z powodu zazycia pigulki wczesniej) wiec polecialam niczego nie swiadoma zmienic pigulki. Ginekolog sie zdziwila ze nawet Regulon na mnie nie dziala i ze nie mam regularnych okresow. Ja tez bylam zdziwiona. I tak oto dostalam trzecie juz pigulki, tym razem trojfazowe Milvane i zazywam je od 3 miesiecy. Pytania moje są wiec takie: 1) czy musze przerwac branie pigulek z powodu tego 'przeoczenia'? 2) Czy to czymś grozi ( bo wiem ze przy 3fazowych mozna np. przesunac sobie okrez przez zazycie wczesniej, ale ja to zrobilam przy Regulonie )? 3) Czy mimo wszystko przez ten czas byłąm (i dalej jestem) zabezpieczona czy to po prostu byl zwykly zbieg okolicznosci ze nie ma jeszcze dzidzia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kill Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:34 Pani Doktor Odstawiłam tabletki antykoincepcyjne miesiąc temu po 10 latach brania.Czekam teraz na miesiączkę .Dzisiaj rano wstałam i wyleciał ze mnie śluz przezroczysto mleczny wlekości połowy dłoni,bardzo duży kawałek.Bardzo mnie to przestraszyło.Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
iknes toksoplazmoza 16.11.05, 11:34 chcialabym zrobic przed ciaza badania na obecnoisc przeciwcial na toksoplazmoze, czy mam sie udac do swojego lekarza po skierowanie, czy zrobic badania na wlasna reke (60zl)?? czy w ogole to badanie jest refundowane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:47 Pani doktor co pani uważa o leku VAMEA ? Czy jest to lek ziołowy?. Czy może mieć jakieś uboczne skutki?Boję sie brać bez wiedzy lekarza. Ostatnio będąc u lekarza powiedziałam że mam kłopoty z lipido i poprosiłam o jakiś lek. Lekarz mi powiedział że na to nie ma leku. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:48 Na temat tego leku nie mam zdania ani doświadczenia. Jeśli masz problemy z libido może najpierw zamiast leczyć warto poszukac przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 14:27 Bardzo proszę o informaje na temat szczepionki na raka szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 16:20 nie znam szczepionki na raka szyjki macicy. Może chodzi o szczepionke p/wko wirusowi HPV? Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 19:56 Być może godzi o wirus HPV, czy tylko on powoduje raka szyjki macicy.Czytałam o szczepionce w gazecie i chciałabym wiedzieć coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 22:14 nie, nie tylko wirus moze prowadzić do raka szyjki macicy, jednak tylko na niego dotychczas wynaleziono szczepionke. wrzuć to hasło w wyszukiwarke, a na pewno znajdziesz dużo interesujących informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka110 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pool8288.interbusiness.it 16.11.05, 14:14 Witam, gratuluje Maluchow! Mam pytanie: mam 26 lat, zaczynam rozwazac ciaze ( pierwsza) ,ale ze jestesmy z nie-mezem zapalonymi nurkami, zastanawiam sie, jak rozwiazac problem nurkowani: moj instruktor mowi, ze azot ktory podczas oddychanie z butli kumuluje sie we krwi szkodzi plodowi, i juz od pierwszych tygodni ciazy ( w zasadzie od chwili, kiedy sie zorientuje ze jestem w ciazy) - czy sa na ten temat jakies badania??? podobno w USA ktos robil testy, ale nie wiem, gdzie tego szukac opublikowanego.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:49 Sporty ekstremalne są w ciązy p/wskazane. Nurkowanie ze względu na azot również, ale przede wszystkim na zmianę ciśnień. Chyba musisz sobie na jakiś czas odpuścić. Coś za coś niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa11111111111111 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.elpos.net 16.11.05, 14:39 Dzień dobry Pani dr Od tygodnia biorę Helicud 20 i Tribux (problemy jelitowe) jednakże jest bardzo duże prawdopodobieństwo że jestem w ciąży. Jutro zrobię test to będzie wyjeśnione czy napewno będzie dzidzia. Czy powinnan odstawić leki natychmiast? Czy potrzebna konsultacja z lekarzm?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
patinka10 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 15:15 Witam Pani Doktor i gratuluję! mam do Pani pytanie,jestem po częściowej elektrokoagulacji szyjki macicy i naświetlaniach,obecnie upłynęło 6mc od zakończenia leczenia i obecnie jestem w 3mc ciąży(od początku zagrożonej)leżałam w szpitalu zakażnym,ponieważ miałam salmonnelę,lekarze wtedy włączyli Duphaston i w dalszym ciągu zażywam,niepokoi mnie teraz to,że długość moijej szyjki nie była jak do tej pory skontrolowana,lekarz nie zlecił mi jeszcze posiewu ani cytologi,czy tak powinno być?chwilowo jestem zaziębina i leżę w łóżku,proszę mi napisać co w takej sytuacji zrobić.Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:53 Cytologie powinnas mieć wykonaną bezwzględnie, ocene długości szyjki również ( palpacyjną). Badanie usg z ocena szyjki wykonuje się miedzy 14-18 tygodniem ciązy, więc jeszcze jest troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libra72 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:08 to co masz to zespol jelita wrazliwego, i leki typu duspatalin, debridat ,tribux absolutnie nie szkodza bralam je w ciazy ,ale na poczatku gdyz w ciazy te objawy ustepuja,.... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:51 Ja niestety nie jestem chodzacym Pharmindexem Musisz skontaktowac się ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 15:59 JEstem w 28 tc. Kluje mnie w podbrzuszu, brzuch twardnieje bolesnie. Tak od dwoch dni.Zanim sie wybiore do lekarza prosilabym o informacje czy to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:54 Nie wiem. Musi zobaczyc Cię lekarz. Może to nic groźnego, a moze objawy zagrażającego porodu przedwczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowianka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 16:40 Witam pani doktor! Jestem aktualnie w 28 tyg. ciąży i odebrałam wyniki morfologii. Mam niski poziom płytek krwi PLT = 132. Na początku ciąży miałam 170. Sukcesywnie mi spada. Zmieniłam ostatnio ginekologa i on mi zwrócił uwagę na nie. Wg norm jakie znalazłam norma jest 150-400 i podobno ciąża nie ma wpływu na ich wynik (?). Czemu w takim przypadki tak mi spadają, co to oznacza i co robić, aby temu zaradzić? A drugie pytanie mam dotyczące cytomegalii. Kiedyś ją przechodziłam. Teraz mam IgM ujemne, ale podskoczyło mi IgG z 40 na 136. Cały czas miałam w okolicy 40, jak byłam w poprzedniej ciąży również, a kontrolowałam kilkakrotnie. Nie wiem co tak do końca oznacza to podwyższenie IgG? Tzn. czy mam się martwić, czy nie... I kiedy ewentualnie je znowu skontrolować. Pozdrawiam i byłabym wdzięczna za odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 08:58 Nie bardzo rozumiem dlaczego nie wyjasniłaś swoich watpliwości z lekarzem prowadzącym.Płytki musisz kontrolować, w razie jakby nadal obniżało się ich steżenie trzeba skonsultować to z hematologiem. narastanie miana IgG może świadczyc o uaktywnianiu sie toksoplazmozy. Za dwa tygodnie trzeba powtórzyć badanie i wówczas podjąc decyzje co do ewentualnego leczenia. Warto również oznaczyc awidność p/ciał IgG. Odpowiedz Link Zgłoś
megan117 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.11.05, 17:01 Mam pytanie czy bolące jajniki i gęsty,ciągnący się, szklisty sluz świadczą o nadchodzącej owulacji czy juz o jej wystąpieniu i trawiniu??I jezeli np bolą mnie jajniki przez 2 dni to czy 3 dnia po ustąpieniu tych objawów i juz mniejszej ilości wydzieliny z pochwy nadal są dni płodne czy jajeczkowanie juz się skończyło i zaczął sie okres niepłodny??I w którym dniu od zakończenia tych objawów są juz dni niepłodne??I w którym czasie komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia??Czy zaraz po zauwazeniu wiekszej wydzieliny czy w czasie bólu jajników czy po ich ustapieniu?? Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Femoden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 18:17 Witam pani doktor.Mam pytanie ostatnio zmieniłam tabletki z Jeanine na Femoden. Podczas stosowania Jeanine za każdym razem gdy pozostawało mi 4-3 tabletki do końca w listku pojawiało się krwawienie.Co mogło świadczyć o zbyt słabej dawce estrogennej.Moja ginekolog zmieniła mi je więc na Femoden,czy słusznie?Bo ze składu ,który porównałam ,wynika,że zawartość hormonu estrogennego w Femodenie niczym nie różni się od Jeanine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala czy może to być ciąża ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 18:22 Dzień dobry Pani Doktor Czy muszę czekać do następnej miesiączki żeby sprawdzić czy jestem w ciąży ? od dwóch tygodni zbierało mnie trochę na wymioty i męczyła mnie zgaga , a do tego dziwnie bolał mnie brzuch . teraz się uspokoiło ale czuję się tak jakby mnie ktoś napompował . Zóry dziękuję na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
binne prolaktyna po obciążeniu 16.11.05, 18:27 prl przed obciąeniem 17,8 prl po obciązeniu 190. czy to dużo za dużo??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Femoden 17.11.05, 08:59 te tabletki różnia się składnikiem gestagennym. jego zmiana może pomóc w Twoich dolegliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 19:33 Chciałam zapytac Pani Doktor czy Endometrium 12 mm 10 dni przed miesiączka jest w granicach przyzwoitosci???Czy jest koniecznosc leczenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miaau brak okresu po odstawieniu tabletek IP: *.versanet.de 17.11.05, 06:27 Witam Pania doktor, w maju odstawilam hormony (plastry Evra) i od tego czasu nie mam okresu, w 3 tygondi temu skonczylam brac luteine (podjezykowa 2 tabletki przez 5 dni) - bez widocznych efektow, niestety nie mam teraz mozliwosci skonsultowac tego z moim lekarzem, czy mam jeszcze raz sprobowac z luteina (np wieksza/dluzsza dawka) czy lepiej zrobic badania hormonalne (jakie?) i pojsc z wynikami do lekarza? Dodam jeszcze ze bralam hormony jakies 8 lat (Diane 35, Belara, Yasmine, Plastry Evra... miedzy Belara a Yasmin robilam przerwe i po 6ciu tygodniach dostalam "moj" okres, bylo to jakis rok temu) z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: brak okresu po odstawieniu tabletek 17.11.05, 09:02 zrób usg z ocena endometrium i udaj się z wynikiem do lekarza. leków na własna ręke nie bierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ligeja Re: brak okresu po odstawieniu tabletek IP: 217.97.156.* 17.11.05, 12:37 Ja też miałam problem z okresem po odstawieniu anty, przez pół roku brałam luteinę, potem okazało się,że mam torbiel - usunięto ją chirurgicznie (z kawałkiem jajnika). Cykle stały sie regularne, ale nasilił się trądzik. Dostałam od dermatologa skierowanie do endo. Badanie USG wykazało policystyczny prawy jajnik, ale także owulację. Bad. hormon. w porządku - testosteron przy dolnej granicy normy, stosunek LH do FSH wyniósł 1,5. Trądzik ustępuje - okazało się, że dokazuje gronkowiec. Endokrynolog stwierdził jednak, że mam PCO (S) i przepisał Diane. Nie chciałabym się znów pakować w anty. Czy można chorować na PCO(S), a jednocześnie mieć regularne cykle, owulację i dobre wyniki horm.? Czytałam,że obraz jajników w USG nie powinien być podstawą diagnozy PCO(S... Proszę, mi pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 09:01 Juz pytałaś, a ja odpowiedziałam i zdania nie zmieniłam) Grubość jest w porzadku, jednak jeśli jest niejednorodne tak byc nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:41 Czy Endometrium 12 mm 10 dni przed miesiączką jest w miare prawidłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: clotrimazol w 8 tc? 17.11.05, 10:23 Pani doktor proszę o radę.jestem w 8 tc.Wczoraj wróciłąm od gina bo od jakiegoś czasu czułam swedzenie.On powiedział,że to grzybek i przepisał clotrimazol jedną tabletkę co dwa dni.dziś rano przeczytałam adnotację na ulotce żeby nie stosować tego lek w pierwszym trymestrz ciąży.Mam dylemat.Brać ten lek czy nie? Proszę o radę.Czym ten lek grozi dziecku.Straciłam już dwie ciąże(w 40 tc i w 5 tc) i każde ryzyko dla tego dziecka mnie przeraża. Karina i Dzidziulek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 13:58 Mam 40 lat.W czerwcu usunięto mi macicę i jajnik.Drugi miałam usunięty 5 lat temu.Kilka dni temu zaczęłam plamić.Mocno mnie to zaniepokoiło,a do swojego ginekologa mogę iść za tydzień.Jaki może być powód? Z góry dziękuę za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 16:19 Po pierwsze aby odpowiedzieć musiałabym Cię zbadać, poza tym nawet nie wiem z jakiego powodu byłąś operowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Endometrium niejednorodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:11 Pani Doktor prosze mi wyjasnic co oznacza niejednorodne endometrium...??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Endometrium niejednorodne 17.11.05, 16:11 W obrazie usg widoczne sa miejsca o niejednorodnej echogenności tzn. jasniejsze i ciemniejsze. Prawidłowy obraz jest jednorodny czyli nateżenie echa jest w przebiegu całego endometrium takie samo. Pobranie materiału z jamy macicy konieczne jest aby stwierdzić dlaczego tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bieszczaderka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.11.05, 15:20 Witam panią doktor, 10.11 zadałam pytanie, ale niestety nie otrzymałam odpowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anette USG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:15 Pani Doktor prosze mi powiedzieć czy moje USG jest dobre....Macica w przodopochyleniu bez istotnych zmian ogniskowych.Endometrium niejednorodne 12mm .w przydatkach struktur patologizcnych nie uwidoczniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: USG 17.11.05, 19:02 Nie mogę sie wypowiedzieć bez informacji na temat ile masz lat, w którym dniu cyklu było wykonywane usg oraz dlaczego było wykonane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anette Re: USG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:23 Mam 44 lata.w II cyklu,obfite krwawienia tzn 1 szy dzień obfity potem lzej Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: USG 17.11.05, 22:11 Oprócz niejednorodności endometrium wynik jest w porządku.Niejednorodność endometrium jest pojęciem szerokim. mogą sie pod tym kryć różne zmieny i trzeba to wyjaśnić, szczególnie jeśli cykle są obfite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lineczka77 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:36 witam! Już kilkakrotnie pisalam w tej sprawie, wiem że takich pacjetek sie nie lubi ...ale prosze poświecić mi jeszcze raz uwagę Otóż zażywam Yasmi teraz czwarty listek, W ostatnim tygodniu brania w okresie od 30 paździenika do prawie 4 listopada pewne sprawy powodowały że siegalam po oxsazepan i relanium , byc moze wpłyneło to na obniżenie skutecznosci. Uzywamy prezerwatywy Ale staram sie tez obserwować śluz, jeszcze wczoraj , dizś rano byl gęsty, lepki ale przed chwila - to co zaobserwoałam przypomina bardziej płodny... Czy żeczywiście to mzoe być owulacja, mimo ze biore teraz 4 listek - dziś to bedzie 7 tabletka Czy moze ona wystapić w tym czsie, czy kom jajowa zdołałaby juz dojrzeć.. czy teraz jest tak ,że jestem zabezpieczona tylko tymi środkami mechanicznymi a tab nie dzialają ?? Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lineczka77 prosze o radę, albo uwagę choćby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
binne parlodel 17.11.05, 22:31 dostalam parlodel na zbicie prl. czy jest sens zazywanie go od 10dc? zapomnialam, co mowiła lekarka. czy zacząc w tym, czy od 1dc przyszłego. czy lepiej zadzwonic i sie dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva gałki z propolisem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:04 mam problem lekarz przepisał mi gałki z propolisem zastosowałam dwie i mam swędzenie czy to od gałek czy mam ich odstawic?/ Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: gałki z propolisem 17.11.05, 22:14 propolis może powodowac reakcje alergiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:06 Mam pytanko do pani doktor - czy wnętrze pochwy powinno być gładkie czy są tam takie zgrubienia i wypukłości? Martwię się czy jestem zbudowana prawidłowo. W dodatku mam tak jedno takie wyraźne zgrubienie, jakby gulkę przy wejściu do pochwy ( zaraz za błoną). Czy moze to być gruczoł Bartholina? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.11.05, 09:49 Zgłoś sie do lekarza. On rozwieje twoje watpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 clexane a poród 18.11.05, 10:54 Witam serdecznie. Wczoraj byłam u hematologa, ponieważ mam problemy z żyłami. Miałam zapalenie żył powierzchownych, od miesiąca przyjmuję clexane 100 mg raz dziennie i zalecenia są takie, że mam ją wstrzykiać nieprzerwanie, nawet przed porodem nie mogę przerwać i stosować jeszcze 2 tyg. po porodzie. Rozpoznanie na kartce dla ginekologa mam (przepraszam, nie wiem czy dobrze przepiszę, bo wiadomo jak to jest z charakterami pisma): Dgn. Varicotlirombosis extremifatis infezion's sinistn. Zapytałam lekarza o poród i dowiedziałam się, że cc niesie dla mnie zagrożenia. Lepiej byłoby rodzić naturalnie (jestem za i nie ma póki co do tego przeciwskazań). Boję się tylko, że w trakcie porodu lekarz stwierdzi, że cc jest niezbędne. Czy z czymś takim cc jest u mnie poważnym zagrożeniem? Co ze znieczuleniem? W ulotce clexane wyczytałam, że zzo jest wykluczone. Przy porodzie naturalnym nie chcę zzo, ale co w przypadku cc? Obecnie zakończyłam 37 tc, więc termin tuż tuż a po wczorajszej wizycie zaczęłam się bać. Mam zamiar rodzić w szpitalu położniczym. Mam do wyboru szpital kliniczny, gdzie w pobliżu jest OIOM. Wolę rodzić w położniczym, bo chodzę tam do przychodni przyszpitalnej i to są już znajome kąty i twarze, ale jeśli będzie lepiej w klinicznym to pójdę tam. Czy może mi Pani napisać kilka słów na ten temat? Żeby uspokoić targaną nastrojami ciężarną kobietę Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: clexane a poród 21.11.05, 09:53 Rzeczywiście poród drogami natury jest w twoim przypadku lepszym rozwiązaniem, jednak tak czy inaczej Clexane powinnas przyjąć wieczorem przed spodziewanym porodem. W takim wypadku c.c. można wykonać bez problemu w godzinach porannych. z tego powodu dobrze byłoby gdybyś jednak rodziła w szpitalu klinicznym. Lepszy sprzet i opieka bardziej specjalistyczna. Nie powinno byc żadnych kłopotów. co do znieczulenia nie martw sie, anestezjolodzy sobie poradzą Odpowiedz Link Zgłoś
sophie18 Czy mogę stosować Gynalgin i karmić piersią? 18.11.05, 11:46 Ginekolog stwierdził u mnie rozległy stan zapalny oraz nadżerkę (cytologia na 3) i zapisał mi na to gynalgin-tabletki dopochwowe ( skład: Chlorchinaldin 0,10g, Metronidazol 0,25g).Lek ten mam stosować przez parę dni w celu podleczenia stanu zapalnego, a później mam pójść do szpitala na dzień w celu popbrania wycinków z szyjki macicy Mówiłam mu, że karmię 10-miesięczne dziecko piersią, a on na to, że lek jest nieszkodliwy, mimo tego, że na ulotce jest wyraźnie napisane, że jest przeciwskazanie dla kobiet karmiących, bo lek przenika do mleka matki.Zapytałam czy mam odstawić dziecko od piersi, on stwierdził, że nie ma takowej potrzeby. Od dwóch dni stosuję ten lek i zauważyłam dziwne objawy u dziecko, tj. budzi się w nocy i płacze, a zawsze spało spokojnie, oprócz tego jest nerwowe i budzi sięi przewraca co chwilę z boku na bok. Co powinnam zrobić? Odstawić ten lek, czy zaprzestać karmienia, choć szkoda by mi było to robić, bo mam dużo pokarmu, a jak wiadomo pokarm matki jest najlepszy dla rozwoju dziecka.Czy istnieje wogóle jakiś lek na zapalenie, który mogą stosować kobiety karmiące? Bardzo proszę Panią doktor o odpowiedź i dziękuję za poprzednią. Serdecznie pozdrawiam Sophie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy mogę stosować Gynalgin i karmić piersią? 21.11.05, 09:57 Oczywiście, ze sa leki które można przyjmować karmiąc piersią. Uwaga na ulotce jest głownie zwiazana z metronidazolem. bardziej chodzi tutaj o przyjmowanie go droga doustna, jednak jeśli twoje dziecko zachowuje się inaczej niż dotychczas możesz albo zmienić lek na inny albo ściągac pokarm przez tych kilka dni i dawać dziecku sztuczny. Co do słuszności karmienia piersia powyżej 6-go miesiąca zycia dziecka mam inne zdanie, jednak to twój wybór i jeśli taki jest należy to uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaczek77 bóle głowy w ciązy 18.11.05, 18:47 Droga pani doktor! Od 2 tygodnia ciąży miewam regularne (raz w tygodniu) bóle głowy. Są tak silne,że musze natychmiast położyć sie do łóżka z mokrym zimnym ręcznikiem na głowie i czekać aż mi przejdzie. Obecnie jestem w 10 tygodniu. Czy te bóle głowy moga o czymś swiadczyć? Czy to może miec jakiś związek z niskim ciśnieniem krwi?Ostatnio podczs mierzenia maiłam 95/60. Mam też problemy z krązeniem. Pojawiły mie sie popekane żyłki widać pod skurą żylaki. Bardzo proszę o radę . Może powinnam zrobić w tym kierunku jakieś specjalistyczne badania? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia295 mdłości a plaster 19.11.05, 11:02 witam serdecznie p.dr. super ze choć jedna osoba-lekarz chce "po godzinach"nam jakoś pomóc!mam taki problem:stosuje plastry anty.evra drugi miesiąc.i drugi raz w drugim tygodniu stos.-3 cyklu-mam koszmarne mdłości ,zwłaszcza wieczorem.czy to przeczekać,czy myślec o zmianie na tabletki?czy to o czyms swiadczy?czytałam ze przecież w róznych pigułkach sa rózne "proporcje",dawki hormonów.moze akurat ta dawka mi nie odpowiada? czy najprościej na świecie to przejdzie? jestem ciekawa pani opini.pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: mdłości a plaster 21.11.05, 16:41 Spróbuj przeczekać, jenak jeśli nie ustapi w następnym cyklu trzeba zastanowić sie nad zmianą. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: bóle głowy w ciązy 21.11.05, 16:39 jesli bóle głowy sa regularne myslę, ze powinien cie obejrzec neurolog w kierunku migreny. Ciaza może migrenę nasilać. Bóle głowy moga być spowodowane niskim ciśnieniem albo anemią, jednak niskie ciśnienie w małej ciązy jest fizjologią i większość kobiet nie skarży sie na bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
b.nowaczyk prosze o interpratecje wynikow:) 19.11.05, 14:37 Witam, Oto moj wynik histopatolgiczny 1.kanal jamy macicy polipowate fragmenty sluzu 2.jedna w fazie wzrostu inna w fazie ( jama macicy) wydzielniczej( dyshromnosio) Jeszcze nie byłam u lekarza prowadzacego na wizycie kontrolnej a jest bardzo ciekawe interpratacji wyników.Z gory slicznie dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś