20.06.05, 11:44
Czy któraś z Was to stosuje lub stosowała?
W Polsce ten specyfik nie jest jeszcze dostępny, ale np. w Niemczech jest.
Byłam ostanio w gina w celu zasięgniecia info na temat możliwości założenia
spirali. Spiralę mi odradził (nie rodziłam jeszcze) ale dałam się namówić na
to. U mnie z kupieniem tego nie bedzie problemu, bo mieszkam w Szczecinie.
Jestem też dość ciekawym przypadkiem, bo mam nadciśnienie (tradycyjne piguły
raczej odpadają), nie rodziłam (spirala też nie za bardzo). Biorę cerazette od
9 mies., ale coraz dziwniej czuję się psychicznie ze świadomością brau okresu
i z tym że przez to mogę mieć później problemy.
Jeszcze do końca się nie zdecydowałam, dlatego byłabym wdzięczna jęli
podzielicie się ze mną swoikim doświadczeniami.
florencja
Obserwuj wątek
    • Gość: ekler Re: Nuva Ring IP: *.ghnet.pl 20.06.05, 12:18
      tez stosuje cerazette i tez rozwazam nuva ring jak tylko wejdzie do polski.jesli
      sie zdecydujesz,to daj znac,jak sie po tym czujesz no i jaka cena.do polski ma
      wejsc,ale producentowi zbytnio sie niestety nie spieszy...
    • florencja29 Re: Nuva Ring 20.06.05, 12:56
      Odnośnie ceny, to od mojego gina wiem, ze jedna sztuka kosztuje po przeliczeniu
      ok. 40 zł (cena niewiele większa od cerazette). Tylko czytając stronach
      niemieckich doszłam do wniosku, że są one dostępne w opakowaniach zawierających
      3 szt. Właśnie zadałam na forum niemieckim pytanie, czy to prawda.
      Mam ochotę spróbować tego specyfiku, oczywiście jak sie zdecyduję to oczywiście
      dam znać, co to za wynalazek.
      • Gość: ekler Re: Nuva Ring IP: *.ghnet.pl 20.06.05, 16:23
        pewnie sa i pojedyncze i potrojne,jak z pigulami smile czekam na wiadomosci wobec
        tego.pozdrawiam smile
        • aka10 Re: Nuva Ring 20.06.05, 16:52
          Moja kolezanka uzywa tego srodka i jest bardzo zadowolona.Pozdrawiam.
    • Gość: awujotka Re: Nuva Ring IP: *.aster.pl 20.06.05, 20:29
      Jak znasz angielski to polecam ci tę stronę www.nuvaring.com/Consumer/whatIsNuvaRing/isNuvaRingEasyToUse/index.asp?ComponentID=76307&SourcePageID=74613#1
    • kociak19 Re: Nuva Ring 20.06.05, 20:57
      a co to jest??
    • vika24 Re: Nuva Ring 20.06.05, 21:02
      hmmm, ja tez nie moge za bardzo stosowac pigulek i myslalam o czyms takim, w
      polsce dostepny jest estring - ale to raczej dla kobiet w trakcie menopauzy.
      zastanawia mnie jedno, kiedys czytalam o femringu i gdzies bylo napisane ze
      dziala on miejscowo - zageszcza sluz w szyjce, ale hormony nie przenikaja do
      krwioobiegu w stopniu znaczacym...natomiast tutaj dzialanie wyraznie oparte jest
      na uwalnianiu malych dawek hormonu do krwi -a to nie jest to o co mi chodzi,
      gdyz mechanizm podobny jest do pigul. chcialabym zobaczyc opinie lekarza na
      temat: nuva ring a ryzyko zakrzepicy...
      bo na tej stronie niewiele na ten temat znalazlam.
    • Gość: To ja Re: Nuva Ring IP: *.icpnet.pl 20.06.05, 21:29
      Fajna metoda, ale... Nuva Ring zawiera estrogen i ilość uwalnianego estrogenu
      do krwi jest podobna jak w pigułkach zawierających 20mcg ethynyloestradiolu
      (tak podaje w każdym razie producent). I to dla mnie dyskwalifikuje tą metodę,
      bo estrogenu powinnam unikać (wysokie ciśnienie i migreny).

Chyba na razie pozostanie mi branie Cerazette i czekanie na Implanon...
    • Gość: comevorrei Re: Nuva Ring IP: *.delv.east.verizon.net 21.06.05, 05:18
      ja uzywam i jestem bardzo zadowolona. polecam.
      • kathrin78 Re: Nuva Ring 21.06.05, 14:45
        A nie udczuwa tego partner w trakcie stosunku?
        • florencja29 Re: Nuva Ring 22.06.05, 13:23
          Na tych niemieckich forach wyczytałam, że raczej nie, ale zdarzały się posty, ze
          tak. Trzeba po prostu spróbować
    • florencja29 Re: Nuva Ring 21.06.05, 09:46
      Ze względu na ten estrogen ja też nie do końca jeszcze jestem przekonana.
      Estrogenu uwalnia się 15 mg na dobę (na str. internetowej organonu), tak mało
      nie mają żadne tabletki, ale jednak jest. Co pradwda lekarz tłumaczył mi,że ten
      estrogen w plastrach i w nuva ring nie działa tak jak ten, który jest w
      tabletkach. Chodzi o to, ze nie przechodzi on przez żołądek. Jest jakoś inaczej
      przetwarzany i podobno nie ma tak złego wpływu na wysokie ciśnienie.
      Jeszcze się zastanowię.
      Poczytałam wczoraj trochę na niemieckich forach, a wiadomo tam zawsze napiszą i
      pozytywy i negatywy i prawdę mówiąc gdyby nie ten estrogen to bym się od razu
      zdecydowała.
      Dzięki awujotka za link ang. formum. Co prawda preferuje niemiecki, ale coś tam
      poczytałam.
      Dla mnie niby idealne wydają się cerazette, ale jak pisałam niezbyt dobrze się z
      nimi czuję, mam częściej doły, zaro ochoty na sex, a jak on juz jest to totalna
      suchość pochwy mi przeszkadza.
      Jaki skład ma implanon?

Do kociak19.
      Nuva Ring to jest taki piescień silikonowy który uwalnia niewielką ilość
      hormonów na dobę, 15 ug etyloestradiolu und 120 ug etonogestrelu.
      Zakłada się go jak tampon na 21 dni, potem trzeba zrobić 7-dnowa przerwę bez
      nuva ringu. I potem od nowa - podobnie jak tabletki, tylko trzeba o nim pamiętać
      raz na miesiąc.
      • Gość: ekler implanon IP: *.ghnet.pl 21.06.05, 10:06
        implanon to implant,ktory starcza na 3 lata.zawiera etonogestrel (ktory jest
        pokrewny do dezogestrelu w cerazette).w jednym implancie jest 68 mg,dawka
        dzienna to ok. 0,3-0,4.
      • Gość: Patrycja Re: Nuva Ring IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:38
        15mcg estrogenu ma pigułka Minese i jej pochodne. Ale zapewniam cię, że różnica
        między 15 a 20 mcg jest praktycznie żadna - to jest raczej chwyt reklamowy
        • Gość: ekler Re: Nuva Ring IP: *.ghnet.pl 21.06.05, 16:32
          u nas nie ma minesse i mirelle,sa zarejestrowane,ale producenci nie sa
          zainteresowani wprowadzaniem ich na rynek.roznica wbrew pozorom jest.policz to
          sobie miesiecznie.poza tym jak florencja pisala,estrogen podawany w ten sposob
          jest bezpieczniejszy,bo dziala bardziej miescowo,mniejsze jest jego stezenie we
          krwi no i nie przechodzi przez uklad pokarmowy.
          • florencja29 Re: Nuva Ring 22.06.05, 08:40
            Droga ekler,
            ja do tego stwierdzenia lekarza, że tak podawany estrogen jest bezpieczniejszy
            podchodzę trochę sceptycznie, ale z drugiej strony on przecież jest lekarzem
            (nawet doktorem med.)to chyba zna się na tym, no i komuś trzeba wierzyć.
            pozdrowienia
            • Gość: ekler Re: Nuva Ring IP: *.ghnet.pl 22.06.05, 10:50
              ja wyczytalam na stronie nuvaringu o tym stezeniu we krwi,ze jest nizsze niz
              przy tabletkach i wydaje mi sie to uzasadnione.zreszta moja lekarka jest
              podobnego zdania i tez mysle o nuvaring jak wejdzie na polski rynek.czytalam o
              tym tez na zagranicznych forach.nie mam co prawda stwierdzonego nadcisnienia,ale
              ogolnie pigulki dwuskladnikowe podnosily mi cisnienie i wolalam odstawic.
              • florencja29 Re: Nuva Ring 22.06.05, 15:43
                No coś pozytywnego. To oznacza, że nie tylko mój lekarz lekarz tak twierdzi.
                Chyba to wypróbuję, przynajmniej mam taka ochotę, bo moje samopoczucie i
                wieczny apetyt (przy innych tabletkach nigdy tak nie miałam), a co za tym idzie
                większa waga na cerazette troche już męczą.
    • florencja29 Re: Nuva Ring 21.06.05, 11:41
      Jak tampon - to trochę śmiesznie zabrzmiało. Tak na prawdę to on w ogole nie
      jest podobny do tamponu. Tylko technika "wkładania" jest w zasadzie podobna. Na
      stronie www.nuvaring.de wszystko jest pokazane.
      Pozdrowienia.
    • florencja29 Re: Nuva Ring 21.06.05, 14:09
      W tym miesiącu na pewno nie zmieniam. Ale cerazette mi nie służy mam dzisiaj
      takiego doła, że szkoda gadać, a nie mam powodu. I jeszcze ten wystający
      brzuch... koszmar. Przy 2 składnikowych tabl. nigdy tak nie miałam.
      O implanonie poczytałam na forach niemieckich i nieciekawe rzeczy są tam
      napisane. Postów pozytynych jest mało.
      W moim przypadku na implanon się nie zdecyduje, jeśli jego składnikiem jest
      podobny hormon co w cerazette to dla mnie odpada. Przy cerazetce chociaż dobre
      jest to, że np. jutro juz moge jej nie wziąć.
      Podaję adres ciekawej niemieckiej strony z opisem wszystkich dostępnych w
      Niemczech metod, a jest ich trochę więcej niż u nas. Dodatkowo pod każdą metodą
      jest forum z doświadczeniami użytkowniczek.

www.gyn.de/verhuet/uebersicht.php3?lng=
    • Gość: beata Re: Nuva Ring IP: *.hsd1.co.comcast.net 25.06.05, 01:53
      dla zainteresowanych duzo info po ang.
      www.babycenter.com/comments/baby/postpartumsex/1289815
      powiem szczerze, ze sama sie zainteresowalam tym Nuva Ring
      • Gość: miyu Re: Nuva Ring IP: *.bajtnet.lca.pl / *.lubin.dialog.net.pl 29.06.05, 17:04
        Hello! ostatnio mój lekarz pokazał mi ten "bajer" no i wygląda rewelacyjnie i
        spróbowanie jest kuszące-podobno krążek miał być dostępny w czerwcu u nas ale
        nic... Nie mogę uzywać żadnych pigułek cerazette też odpada (stosowałam tylko
        dwa tygodnie jak karmiłam), evry nie wykupiłam, bo po kilku dniach plastry
        wyglądają okropnie a podobno evra i nuva ring mają prawie takie samo działanie.
        jedno jest pewne, ze jest to też hormon i te które na to źle reagują (ja też)
        mogą się rozczarowaćsad
    • Gość: ola Re: Nuva Ring IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.wroc.pl 11.10.05, 21:01
      jejku ja sie niedlugo wkurze moglby juz do polski doczlapac ten implanon...nie moge brac pigulek ani zadnych nuva ringow bo we wszystkich jest estrogen, a w mojej rodzinie wystepowala zakrzepica (czesto, co prawda tylko u mezczyzn ale moj brat mial w wieku 26 lat!). zazdroszcze kolezankom ktore bez obaw stosuja piguly mnie moj lekarz tez usilnie przekonuje bo niby wyniki badania krzepliwosci mam bardzo dobre jednak ja wiem swoje i wiem ze lekarze zawsze przepisuja tabsy na wszystko.a ja sie po prostu boje to jest okropna choroba...nie chce sie juz meczyc z gumka bo tak naprawde mam zero przyjemnosci z seksu, stres, to zakladanie, a jesli peknie...niby maly problem ale tak naprawde to mnie to strasznie juz denerwuje boje sie ze moj chlopak sobie znajdzie kogos innego przez ta moja "ozieblosc", niby jest wyrozumialy i nie chodzi mu o seks ale facet to facet zreszta nie zdziwilabym sie...implanon moim jedynym ratunkiem a po porodzie spiralka.pozdrawiam.
      • ekler.ka Re: Nuva Ring 11.10.05, 22:40
        a cerazette?
      • monique007 Re: Nuva Ring 01.12.05, 12:31
        słuchaj cześć
        jak to jest z tą zakrzepicą

co to wąłsciwie jest
        moja babcia miała wylew krwi w mózgu
        jedna ma żylaki nóg, i jakies zatory tym spowodowane

czy ja moge uzywać tabsy?
        i czy moge nuva ring

to prawda , ze lekarze teraz piszą tabsy i o nic nie pytają
        moje wyniki tez dobre, ale jednak sie obawiam

napisz proszę o co chodziz ta chorobą zakrzepowa i co miał okkretnie tój brat?

pozdr
        monique
    • monique007 Re: Nuva Ring 01.12.05, 12:27
      cześć

czy stosujesz juz nuva ring
      jak je tolerujesz
      czy są łatwe w uzyciu?

jak samopoczucie
      po nich
      pozd
    • Gość: kobieta Re: Nuva Ring IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.01.06, 21:41
      uzywam Nuva Ring od prawie 2 tygodni i uwazam ze jest to bardzo fajny srodek antykoncepcyjny.w ogole go nie czuc,nie przesuwa sie,nie przeszkadza podczas stosunku(no moze troche sobie czasem "chlupie").jedynym bolem sa plamienia ktore mnie nawiedzaja od okolo tygodnia.ale jestem dobrej mysli i mam nadzieje ze przejda.pozdrawiam i polecam nuvaring.pa
    • florencja29 Re: Nuva Ring 11.01.06, 08:30
      Ja tez go stosuje 4-ty miesiąc, potwierdzam to co mówi kobieta, jest on b. fajną
      i przede wszystkim bardzo wygodną metodą. Na początku drugiego krążka miałam co
      prawda sytuację, która mnie dosyć zaniepokoiła - b. silne bóle nóg, zrobiłam
      nawet badania w kierunku zakrzepicy (Doppler, badania krwi).W szystko jednak
      było w prządku. Dostałem lek na poprawę krążenia (Otrex) i brałam duże ilości
      magnezu i potasu (teraz pozostałam przy 1 tabl. magnzezu + B6) nawet chciałam
      zmienic ten środek na spiralę (ale to osobny temat). Nogi mnie już jednak nie
      bolą i na razie pozostaje przy tm specyfiku.
      • ekler.ka Re: Nuva Ring 11.01.06, 17:53
        rozumiem,ze obie sprowadzacie go z zagranicy badz mieszkacie poza PL?
    • florencja29 Re: Nuva Ring 12.01.06, 09:25
      Tak, ja np. mieszkam w Szczecinie, a do pierwszej niemieckiej apteki mam 30 km i
      co 3 mies. robię sobie wycieczkę.
      Przy okazji:
      cena 3 krążków to 40 EUR (150-160). Jak widać nie jest tak źle, bo ja np.
      wcześniej za cerazette płaciłam już ok 38 PLN. Nie opłaca się natomiast kupować
      pojedynczego opakowania, bo cena wynosi ok 20 EUR.
      Jeszcze coś, w porównaniu do cerazette poprawiło mi się libido z czego jestem
      bardzo zadowolona wink)
    • Gość: Evka24 Re: Nuva Ring IP: *.sub-70-212-152.myvzw.com 02.05.06, 02:40
      Stusuje Nuva Ring od 4 miesiecy (mieszkam w usa). Jest duzo lepiej niz na
      tabletkach. Co do estrogenow moj poczatkowy gravistat mial 50mcg, seasonal (3
      miesiace bez miesiaczki) mial 35mcg, Nuva Ring ma 15. "Nosi sie" dobrze, wogole
      go nie czuc (moj maz tez niesmile, przy okresie troche musze uwazac zeby sie nie
      wyciagnal razem z tamponem. Cena detaliczna w stanach to $55, z ubezpieczeniem
      place $20 za jeden krazek. Chyba pojade do Niemiec po opakowanie 3/40 euro!
      Probuje teraz bezokresowego zycia (trzymam krazek przez 4 tyg, zamiast 3, nie
      robie przerwy tylko od razu wkladam nastepny)
      Zobaczmy jak to pojdzie
      Zycze wam wszystkim zeby niedlugo sie pojawil w POlsce smile
      • wloaleks Re: Nuva Ring 15.05.06, 14:27
        chwilowy zachwyt nowościa opartą na starej metodzie.........
        metoda hormonalna jak kazda inna i jak kazda inna ma swoje skutki uboczne i to
        nie małą ich listę. ja podziękowałam juz za hormony.........szkoda zdrowia.

a te chwyt że ilość hormonu niby mniejsza to czysta komercja. bo czy to jest 30-
        15 IU to żadna różnica bo rząd wielkosci jest taki sam.
        większość koncernów farmaceutycznych bazuje na wielkiej niewidzy kobiet i to
        wykorzystuje. piorą wam mózgi kobiety!!

powodzenia
        • florencja29 Re: Nuva Ring 15.05.06, 15:04
          Nie przesadzaj z tym praniem mózgu. Każdy, kto umie czytać i ma troche oleju w
          głowie zauważy, że to mniej więcej to samo co tabletki. Największym plusem tego
          specyfiku jest to, ze nie trzeba pamiętać o nim kazdego dnia - tylko 2x w miesiącu.
          A poza tym to namawiał mnie na to lekarz, także wierzyłam w jego dobre intencje,
          i nie myślałam, ze chce mi prać mózg tylko, ze wczuł się w moje problemy i chce
          mi pomóc.
          Ale fakt jest faktem, ja nie polecam tego krążka, po 2 mies. stosowania zaczęy
          mnie boleć nogi, potem na jakiś czas przstały. Robiłam w międzyczasie 2x razy
          Dopplera. Zakrzepica została wylkuczona, ale kiedy nogi zaczęły mnie ponownie
          boleć, po 4 mies. stosowania zrezygnowałam.
    • florencja29 Re: Nuva Ring 15.05.06, 15:06
      I to samo mozna powiedzieć o plastach: też piorą nam mózgi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka