Dodaj do ulubionych

Duch - powrócił

15.02.25, 22:37
Pamiętacie ten film "Duch"? z lat 80-tych? po angielsku to był Poltergeist.
NIe wiem, jak do tego doszło, ale obejrzałam go jako chyba 10-latka. Nie wiem, czemu moi rodzice na to pozwolili, moze nie wiedzieli co to jest. Przeżyłam w zasadzie traumę z powodu tego filmu. To co działo się na ekranie potwornie mnie przeraziło. Po filmie tygodniami bałam się zasnąć, być sama w pokoju, bałam sie ciemności (do dziś się boję). Ale co najważniejsze ten film zdecydował o tym, że przez następne 20 lat świadomie nie obejrzałam ani jednego horroru. Ominęła mnie cała klasyka horrorów z lat 80-tych i 90-tych - te wszystkie Piły, To, Koszmar z ulicy wiązów, Piątek trzynastego, Ring, Krzyk itd itd. Nigdy tych filmów nie obejrzałam. Do oglądania horrorów wróciłam po 30-tce, z obstawą i bardzo ostrożnie

I wiecie co - okazało się, że zrobili remake Poltergeista.
właśnie go oglądam...starego już uprzedziłam, że może się skończyć kolejną 20-letnia przerwą od horrorów smile
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:46
      Wszystkie znane mi dziesięciolatki uwielbiały horrory, więc nie rozumiem twojego problemu.
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:50
        gratuluję Ci.
      • princesswhitewolf Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:52
        Moj 12 latek nie wie co to horror na szczescie
        • claudel6 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:54
          i niech tak zostanie jak najdłużej.
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:54
        swoją drogą jaki typowy komentarz ematkowy - podły i lokujący problem w wątkodajce - obejrzałam coś nieodpowiedniego jako 10-latka, to spowodowało u mnie duży poziom lęku, długo się utrzymującego, w tej chwili nie mam z tym problemu, to stare dzieje (inaczej bym przeciez nie oglądał remake'u), ale to ja jestem nienormalna i mam problem.
        • anajustina Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:02
          Jak miałam z 15 lat obejrzałam kawałek "Złośliwych demonów" ( o grupce studentów, którzy znajdują schronienie w leśnej chatce). Dwa lata miałam lęki.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:49
          A gdzie niby jest problem, jak nie w tobie?
          Przecież to ty się boisz, więc to twój problem.
          To ty przez 20 lat nie oglądałaś fajnych filmów z powodu strachu, więc gdzie jest problem, jeśli nie w tobie?
          i co w tym podłego, że nie znam dzieciaków bojących się filmów.
          • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:12
            pozostałe wpisy w tym wątku pokazują, że to z Tobą jest problem, skoro tego nie rozumiesz, a nie ze mną.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 01:09
              To tylko twoje życzeniowe myślenie.
              Gdyby tak było, jak byś chciała, to by horrorów nie produkowali, bo by się im nie opłacało, skoro by ich nikt nie oglądał ze strachu.
              Zebrało się tu tylko kilka histeryczek, które boją się filmów i się wzajemnie nakręcacie.
      • anorektycznazdzira Re: Duch - powrócił 16.02.25, 07:47
        faktycznie nie rozumiesz
      • ardzuna Re: Duch - powrócił 16.02.25, 11:08
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Wszystkie znane mi dziesięciolatki uwielbiały horrory, więc nie rozumiem twojeg
        > o problemu.

Ja nienawidziłam horrorów, więc nie rozumiem twojego problemu z tym, że ktoś powinien reagować jak "wszystkie znane ci dziesięciolatki".
    • melmire Re: Duch - powrócił 15.02.25, 22:53
      Pamietemy. I u mnie to nie byli rodzice, pokazali nam to w szkole, w podstawowce! Przy czym to byl chyba Poltergaist 2, ten z lustrami, a w naszym mieszkaniu, wprost na przeciwko drzwi wejsciowych bylo (i jest) ogromne lustro w ciemnej ramie, takie gigantyczne, od sufitu do podlogi, od sciany do sciany.
      Pamietam ze uchylilam drzwi, nie patrzac (bron boze) wcisnelam do srodka plecak, i poszlam czekac na powrot mamy przed klatke smile
    • asia.sthm Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:02
      > Nigdy tych filmów nie obejrzałam.

Ja też nie i wcale nie żałuję.
      Mnie w dzieciństwie poraził Belfegor upiór Luwru, niech go cholera, i od tego czasu mam spokój na tym odcinku.
      Z chęcià się poboję na filmach Kurosawy.
    • viridiana73 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:03
      Moi rodzice byli dość surowi, jeśli chodziło o zgodę na oglądanie czegoś nieodpowiedniego, za to babcia miała do tego lajtowy stosunek. Miałam max 7 lat, kiedy pozwoliła mi obejrzeć "Psychozę". Ludzie...! Obraz mumii pani Batesowej😜
      • viridiana73 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:04
        Urwało:

... prześladował mnie przez całe lata i był dla mnie najgorszą flimową traumą.
        • atoness Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:58
          Psychozę obejrzałam pewnie w podobnym wieku. Tak, mumia robiła wrażenie. I postać w oknie. U babci wszyscy spaliśmy w jednym pokoju, więc oglądałam z dorosłymi wszystko jak leci. Nie chciałam, bałam się, ale to nikomu nie przeszkadzało.
          • viridiana73 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 22:29
            Heh, ja akurat oglądałam z wyboru; miało posmak owocu zakazanego😄
            • atoness Re: Duch - powrócił 16.02.25, 23:10
              To też znam, pewnie. Rodzice szli na brydża, my z siostrą odpalałyśmy kino nocne. Ale horrory w wieku przedszkolno-wczesnoszkolnym były przymusowe.
    • heca007 Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:28
      Ja tam nie żałuję, że nie obejrzałam większości horrorów wink Widziałam Piątek Trzynastego, Krzyk i Ring. Nie znoszę takich filmów i się boję.
      Ducha w ogóle nie oglądałam i nie obejrzę. Traumę na pół życia jak nie więcej wywołał za to u mnie film Dwanaście Krzeseł. Jakaś starsza wersja. Ogólnie rodzice bardzo przestrzegali ograniczeń wiekowych i nawet mając lat 17 nie mogłam obejrzeć filmu dla widzów dorosłych (taka plansza się pokazywała). No ale jak miałam jakieś 8 lat matka pojechała do sanatorium. Mój ojciec przysnął a ja ten film obejrzałam... Boooże w jaką ja wpadłam histerię! Koniec, kiedy jeden z bohaterów umarł gdzieś samotnie spowodował, że po raz pierwszy poczułam ból przemijania. Uderzyła mnie ta samotność, beznadzieja i opuszczenie. To nie był strach jak w horrorze tylko właśnie ból istnienia, śmiertelność itd. Siedziałam i wyłam na łóżku a ojciec obudzony próbował mnie uspokoić. Za oknem dodatkowo szalała burza (nie boję się ale robiła dodatkowy klimat tongue_out ). Pamiętam, że wreszcie dał mi łyżeczkę neospasminy i jakoś tam zasnęłam. Ale to uczucie przerażającej pustki i beznadziei zostało ze mną na całe życie...
    • emka_bovary Re: Duch - powrócił 15.02.25, 23:31
      To ja jeszcze gorzej 😉. Sama nie oglądałam, ale jak miałam też może z 10 lat, moja siostra była na tym filmie w kinie i później mi opowiedziała fabułę. Też się długo bałam i nawet nie wiem czy teraz chciałabym to obejrzeć, chociaż prawie żadnych szczegółów nie pamiętam.
    • beata985 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:00
      O matko...to o tym co wychodził z tv....jakaś dziewczynka w pokoju czy domu?
      Też mam traumę i nie oglądam żadnych horrorów
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:16
        tak tak, ten smile
        • marusia_ogoniok_102 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 13:38
          Swoją drogą motyw wychodzenia z telewizora to był chyba jakiś trend wśród duchów, w całej serii "The Ring", japońskich i amerykańskich, jest to samo smile
    • eva_evka Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:05
      Duch, Krzyk, Ring - obejrzałam, ale bez większych emocji. Zdecydowanie bardziej mnie przeraża Lśnienie.
      Nie odczuwam przyjemnoaci w oglądaniu horrorów. Nie oglądam też thrillerów. Szkoda mi czasu, nic z tych filmów nie wynoszę smile
      • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 15:56
        Ta wersja z Nicholsonem? Największy horror to mieli chyba przy tym filmie sami aktorzy, bo reżyser był perfekcjonista i musieli powtarzać niektóre sceny po 160 razy i więcej. No ale udało się. Byłam w szoku jak przeczytałam, że większość scen byla nakręcona w studio filmowym, a w tamtej lokacji to głównie te na zewnątrz. Lśnienie ma też remake w postaci miniserialu, bo Kingowi się wersja z Nicholsonem nie do końca podobała.
      • asia_i_p1 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:36
        Popatrz, jak to się różnie układa. Ja jestem totalny maniak horrorowy i mam kompletnie inną skalę niż ty - Lśnienie i Krzyk są przerażające na poziomie zero, po Ringu przez tydzień umierałam z przerażenia, a byłam już dorosła. Niby doceniam całą warstwę "detektywistyczną", doceniam przesłanie (że tak naprawdę to film o niekochanym dziecku, zniszczonym przez ten brak miłości), doceniam urodę obrazu, doceniam cudowną nieprzetłumaczalną dwuznaczność językową (- We know you don't want to hurt people. - But I do. It won't stop. za pierwszym razem bohaterka rozumie to jako "ale ich ranię i to się nie chce zatrzymać", za drugim dociera do niej znaczenie "ależ chcę i to będzie trwało") - ale się boję, w stopniu przeszkadzającym mi w odbiorze.

"Duch" jest moim ideałem, razem z "Innymi", "Nie bój się ciemności" czy "Szeptami" (tymi z Rebeccą Hall). Miły dreszczyk, ale bez paniki.
        • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 17:09
          Ja też się dziwię jak kogoś Ring mógł nie przerazic, bo sama historia jest po prostu makabryczna, do tego film dobrze zrobiony. Lubię horrory, ale najczęściej klimatyczne, nie za obrzydliwe, z wymienionych trzech wszystkie mi się podobały, ale wywołują inne emocje.
    • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:12
      Ja w tym wieku mniej więcej, obejrzałam chyba w jakies święta Omena, ten klasyk, pamiętam że momentami patrzałam przez palce, bo był naprawde straszny. Chyba do dziś niezle przeraża. Ale lubię horrory, i jak się tego duzo ogląda, to juz teraz ziewam na większości zamiast się bać. Jak się boisz i nie widziałas klasyków, to polecam Gremliny, taki zabawny film z elementami straszenia.
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:29
        oo, Gremliny widziałam w swoim czasie, ale nie klasyfikuję tego jako horror. podobnie np Aliena, którego jestem totalną fanką, widziałam te filmy kilkadziesiąt razy. nic z gatunku sci-fi nie klasyfikuję jako horror, ale to moja osobista perspektywa, po prostu sci-fi to dla mnie inna płaszczyzna. boję się rzeczy, które mogą stać się na Ziemi.
        • simply_z Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:49
          Rozumiem cie, zawsze balam sie na horrorach brr.
    • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:15
      no, obejrzałam ten remake. a jednak zero strachu i emocji teraz. uff.
      ale to nie znaczy, ze nie boję się już horrorów.
      ostatnim, na którym bardzo się bałam, był hiszpański Mama. o matko.
      ktoś widział?
      • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 01:06
        Ja widziałam, ale nie pamiętam juz zakończenia, to był chyba film Guilermo del Toro? Mi się od tego twórcy najb. podobał Labirynt fauna, Sierociniec, Kręgosłup diabła, ale te filmy sa strasznie smutne, chociaz dobre.
        Hiszpanie mają dobre horrory, Darkness z 2002 tez lubię.
      • asia_i_p1 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:14
        A to ja teraz oglądam i straszy bardziej niż oryginał - w sensie ma jump scary, których zasadniczo nie lubię. Natomiast cały wdzięk i poczucie humoru oryginału poszły gdzieś w cholerę - sceny z samochodzikami zdalnie sterowanymi podcinającymi rowerzystę, z telewizorami, którzy sobie sąsiedzi nawzajem przełączają i ta cudowna rozmowa z sąsiadami przy komarach.
    • jammer1974 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:16
      Po co ogladasz horrory. Ani to potrzebne ani fajne. Nawet ich nie lubisz wiec po co?
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:26
        teraz to inaczej działa. wiem, ze moge się bać, ale mnie wciągają. trochę jak używki, po których masz kaca. po winie miewam kaca, ale jednak piję.
        nie jestem juz 10-latką, nie mam po tym lęków i traum.
        • jammer1974 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:35
          Czyli uzaleznienie. Czyli dalej nie fajnie.
          • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:48
            Musisz się do czegos doczepić. Oglądam horror raz na kwartał, każdemu życzę takiego lajtowego uzależnienia
            • danaide2.0 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:51
              Więcej adrenaliny i kortyzolu jest z ematki.
    • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:19
      najbardziej się boję horrorów z duchami. ciekawe dlaczego. czyli te wszystkie Inni, Sierociniec, Szósty zmysł (nie wiem, czy to klasyfikować jako horror).
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:22
        ..i Paranormal Activity
      • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:49
        To obejrzyj Obecność 1 i 2. smile
        I Gothika była świetna.
      • chatgris01 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 10:02
        "Szósty zmysł" mi się podobał, ale nie uważam go za horror, bo nie chodzi w nim o nastraszenie widza.
        • bene_gesserit Re: Duch - powrócił 16.02.25, 12:55
          Nieni, jasne, uroczy sześciolatek, który cedz szeptwmi aj can si ded pipol nie jest ani trochę straszny
          • chatgris01 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 12:59
            Jest niesamowity, owszem, ale straszny to był Freddy. Albo Nicholson w "Lśnieniu".
            • bi_scotti Re: Duch - powrócił 16.02.25, 18:09
              chatgris01 napisała:

> straszny to był (...) Nicholson w "Lśnieniu".
              >

Agree. Ale dla mnie to nie jest ten sam level strachu co classic horrors z vampires czy zombies wink To definitely strach spowodowany uswiadomieniem sobie mozliwosci istenienia "my demons" - troche strach przed sama soba, tym co we mnie & what I'm capable of w okreslnych sytuacjach/context ... Red Room, eh. Cheers.
              • bi_scotti Re: Duch - powrócił 16.02.25, 18:12
                Zapomnialam dodac, ze dla fans (takich jak ja wink) "Shinning" wycieczka do Stanley Hotel w Estes Park w Colorado jest super cool - serdecznie polecam smile Cheers.
        • asia_i_p1 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 17:08
          No nie, jump scary są. Nieliczne, ale są. A jump scary mają straszyć.
      • asia_i_p1 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:46
        Wiesz co, wymieniłaś po prostu same dobre. One straszą, bo są dobrze zrobione.

Mnie duchy nie przeszkadzają specjalnie, przeszkadza mi koncepcja nienawiści, prześladowania, przed którym się nie da uciec i kiedy coś się dzieje z twarzą. Japońskich unikam z tego powodu, serie "Opętanie" oglądam bardzo ostrożnie (z ludźmi, za dnia). "It follows" (hiszpańskie) przestraszyło mnie bardzo, "Smile" przerwałam w połowie i nie zamierzam dokończyć. No i jednak wolę, kiedy fabuła wyraźnie uzasadnia, czemu bohatera coś traszy i mogę sobie powiedzieć, że mnie nie będzie.
    • bi_scotti Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:26
      For me it was "The Exorcist" (the original) obejrzany w Kinie Polonia-Iluzjon przy Placu Konstytucji, definitely nie bylam juz dzieckiem a kurcze ... never again wink Inne tego typu (np. "Omen" czy "Changeling" z 1980 roku) spoko - no issue ale "The Exorcist" to nawet teraz jak pisze czuje, ze no & no! Cheers.
      • default Re: Duch - powrócił 16.02.25, 09:36
        W którym roku Egzorcysta był wyświetlany w kinie ? Bo do końca komuny był zakazany, a w 1990 ITI wydał go na kasetach.
        • bene_gesserit Re: Duch - powrócił 16.02.25, 12:58
          Ja też widziałam Egzorcustwbu Omen w kinie Iluzjon, ale już na tylach pl. 3 krzyży. Kino zmieniło siedzibę, ale nadal to było kino studyjne, więc moze można było oglądać filmy, nieudostępniane w szerokim obiegu

Oczywiście "oglądałam" to za dużo powiedziane, większość obu seansów przesiedziałam nie gapiąc się na ekran i czasem zatykając uszy.
          • default Re: Duch - powrócił 16.02.25, 15:36
            No tak, w kinie studyjnym, bo na pewno w szerokiej dystrybucji nie był. Ja obejrzałam z kasety, moja córka miała wtedy coś ok. 6-7 lat - przez pewien czas bałam się wchodzić do jej pokoju wieczorem czy w nocy, gdy spała.... 🫣
        • bi_scotti Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:02
          default napisała:

> W którym roku Egzorcysta był wyświetlany w kinie ? Bo do końca komuny był zakaz
          > any, a w 1990 ITI wydał go na kasetach.

Mysle, ze to musial byc jakis 1977 albo 1978 ... hmmm ... BTW, ja w Polonii widzialam tez "Deer Hunter" jakos w lecie 1980 (przed strajkami smile) choc tez nie byl w powszechnej dystrybucji, podbnie jak rozne czeskie & wegierskie filmy "anti-rezimowe", ktorych tytulow juz dzis (sorry) nie pamietam - w wiekszosci komedie wysmiewajace system. No idea jak to dzialalo ale w ramach roznych przegladow, Iluzjon pokazywal filmy, ktorych gdzie indziej po prostu nigdy nie bylo. I ceny karnetow byly super niskie! Kochalam Polonie-Iluzjon & zawsze bede zalowac, ze no more, eh ... Life.
    • turkusowozlota Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:32
      Po co to oglądasz, te horrory. To sa filmy nic nie wnoszące, tylko rujnują psychikę i podnoszą kortyzol. A kortyzol ciężko obniżyć i tyje die od niego, więc horrorów nie oglądam, bo powodują tycie. 😄
    • tanebo0001 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 00:58
      Pikuś. Lepiej że robią Goonies 2
    • bene_gesserit Re: Duch - powrócił 16.02.25, 01:10
      claudel6 napisała:

> ciemności (do dziś się boję). Ale co najważniejsze ten film zdecydował o tym,
      > że przez następne 20 lat świadomie nie obejrzałam ani jednego horroru. Ominęła
      > mnie cała klasyka horrorów z lat 80-tych i 90-tych - te wszystkie Piły, To, Kos
      > zmar z ulicy wiązów, Piątek trzynastego, Ring, Krzyk itd itd. Nigdy tych filmów
      > nie obejrzałam. Do oglądania horrorów wróciłam po 30-tce, z obstawą i bardzo o
      > strożnie

Ominęła cię cała masa debilnych fabuł i ich kiczowatej realizacji. Japońskie horrory mają więcej sensu pod każdym względem, ale te amerykańskie wymienione przez ciebie filmy to kompletna strata czasu.
      • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 01:16
        Dla mnei japońskie filmy to polegaja na ciągu egzekucji, i cięzko tam było mi znalezc fabułę.
        • bene_gesserit Re: Duch - powrócił 16.02.25, 13:00
          Ja nie wiem, filmów górę unikam jak diabeł świeconej wody, niezależnie od tego, z jakiego są kraju. Ale japońskie filmy o demonach są świetne.
          • bene_gesserit Re: Duch - powrócił 16.02.25, 13:01
            *gore, nie górę, głupi telefon
    • kocynder Re: Duch - powrócił 16.02.25, 05:45
      Może w ciut mniejszym stopniu, ale cię rozumiem! Miałam coś koło 6 lat, kiedy (wbrew, oczywiście, zakazowi rodziców!) obejrzałam "Ptaki" Hitchcocka. No i do dziś może nie strach, ale mam takie niemiłe uczucie gdzieś "w środku", jak muszę przejść obok placu zabaw a na drabinkach siedzi stadko gawronów czy innych wron, albo minąć stadko gołębi na starówce... Nie strach, bo na logikę WIEM, że nie ma się czego bać, ale jednak... Tak, wiem, to moja wina, było słuchać mamy - taty i nie oglądać. wink
      • heksa-aga Re: Duch - powrócił 16.02.25, 11:00
        Ooo tak, ptaki mi też zafundowały lęki
        Jeszcze ślimaki - na raty oglądałam
        • simply_z Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:51
          Ja pamietam To...z tym klaunem, do dzis odczuwam wstret w stosunku do klaunow, mimow, bialych dam wszelakich..kogo to bawi...
          • chatgris01 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 18:34
            Tak, mnie też od czasu "It" wszyscy klauni przyprawiają o dreszcze (a przeczytałam oraz obejrzałam już jako dorosła).
    • afro.ninja Re: Duch - powrócił 16.02.25, 06:32
      Mnie wystarczyły wilki z Pana Kleksa i było pozamiatane.
      • anorektycznazdzira Re: Duch - powrócił 16.02.25, 07:55
        O, właśnie, zapomniałam o słynnych wilkach, też mnie przeraziły, kiedyś widziałam jakiś komentarz w artykule, że to była zbiorowa trauma pokolenia dzieciaków, które były zabierane na ten film we wczesnej podstawówce.
        • krisdevalnor Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:12
          anorektycznazdzira napisała:

> O, właśnie, zapomniałam o słynnych wilkach, też mnie przeraziły, kiedyś widział
          > am jakiś komentarz w artykule, że to była zbiorowa trauma pokolenia dzieciaków,
          > które były zabierane na ten film we wczesnej podstawówce.
          >
          >
          Dołączę się, straszne to było. A znowu najsmutniejsza scena filmowa to z Niekończącej się opowieści jak Artax topi się w bagnie😭 Boże jak ja wyłam...
          • tanebo0001 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:22
            Oj tak www.youtube.com/shorts/dFESmW7_rac
      • jolie Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:20
        Ja również bałam się tych wilków.
    • anorektycznazdzira Re: Duch - powrócił 16.02.25, 07:53
      Nie oglądam horrorów, nie bawi mnie to i uważam, że mi szkodzi.
      Nie mam większych traum, ale na tyle dobrze rozpoznaję swoje potrzeby, żeby wiedzieć, że nie obejmują oglądania makabrycznych scen, a już szczególnie flaków, jak od pewnego momentu zaczęto robić.
      Z tego, co wymieniłaś oglądałam tylko Koszmar z ulicy wiązów i to jak miałam z 15 lat. Nie byłam zachwycona.
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:56
        To o czym mówisz to slashery. Takie filmy są dla mnie bezsensowne. Horrory, które mnie straszą to takie, gdzie przez cały film nie pojawia się ani kropla krwi
    • wapaha Re: Duch - powrócił 16.02.25, 08:44
      jedną z metod poradzenia sobie z traumą jest konfrontacja z bodźcem który ją wywołał
      Spróbuj w dobrej obstawie, atmosferze, z czymś przyjemnym ( piwo, chipsy, poduszka ?) oglądnąć, a może się trauma "odkoduje". znając beznadzieje współczesnych horrorów ten film będzie o wiele gorszy i mniej straszny niż ten sprzed lat wink ( a potem moze odważysz się oglądnąć tamten)

rozumiem o czym piszesz, bo moim takim strachem był "blair witch project"- nie wiem dlaczego, nie pamiętam źródła a może nie chcę pamiętać, ale strasznie się bałam, być może sniło mi się podobne miejsce ( a sny mam bardzo sugestywne i odczuwam je fizycznie) czy może oglądałam fragmenty będąc po jakimś zielsku ale robiłam kilka podejść i..no nie JUz sam początek powodował niemal atak paniki W końcu zdecydowałam się oglądnąć w zaaranżowanych przeze mnie warunkach, w środku słonecznego letniego pięknego dnia, z przyjaciółką i facetem. Jakoś poszło ale nie było to łatwe
    • alpepe Re: Duch - powrócił 16.02.25, 09:12
      Ja obejrzałam Ring, ten japoński. I już wiem, że takie rzeczy są po prostu nie dla mnie. Nie rozumiem, dlaczego miałabym oglądać, bo inni oglądają? I nie rozumiem, dlaczego ty to chcesz obejrzeć.
      • claudel6 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 19:59
        Ale ze co chcę obejrzeć? Ring? No po tym co tutaj wyczytałam to raczej nie. A jeśli chodzi o nowego Ducha - to z ciekawości jak zrobili remake. Obejrzałam, nie wzbudził kompletnie żadnych emocji. Inny wiek, inny czas, inne okoliczności.
    • default Re: Duch - powrócił 16.02.25, 09:49
      Ja się okropnie bałam po obejrzeniu - w wieku 18 lat!! - polskiego horroru "Wilczyca" .... 😀 Pani Iwona Bielska, grająca upiora, była tak tandetnie ucharakteryzowana, że dziś się dziwię, czemu mnie tak przeraziła - zapewne przyczyniła się do tego ogólna, mroczna atmosfera filmu i to, że przedtem w zasadzie nie oglądałam horrorów, za PRL ich nie było.
      Ale traumy nie miałam, horrory bardzo lubię, chociaż zdecydowanie wolę książki niż filmy. Filmy jednak często bywają zbyt dosłowne, książka pozostawia pole dla wyobraźni 😉
      • chatgris01 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 09:58
        Za PRL leciały horrory z lat 30 w programie "W starym kinie". Podglądałam z ukrycia z przedpokoju, bo oczywiście rodzice nie pozwalali oglądać.
        W "Wilczycy" najstraszniejsze były te ogromne robaki po otwarciu grobu. I jeszcze "Lokis" był mocny. I zekranizowana (była w TV) jakaś nowelka rosyjskiego pisarza (Puszkina?), o babce wampirzycy ("a kiedy puszczyka rozlegnie się zew, to babka swej wnuczce wypije z żył krew"), czołgała się do tej wnuczki po łóżku, wywarło to na mnie wstrząsające wrażenie.
        • default Re: Duch - powrócił 16.02.25, 14:51
          Tak, pamiętam Lokisa - a nowelki o wampirzycy nie. Był w ogóle taki cykl nowelek telewizyjnych z dreszczykiem - ale one nie były dla mnie przerażające, raczej takie z przymrużeniem oka 😉
      • nenia1 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 15:48
        default napisała:

> Ja się okropnie bałam po obejrzeniu - w wieku 18 lat!! - polskiego horroru "Wil
        > czyca" .... 😀

z polskich horrorów świetny film to Medium - i jaka obsada. Szapołowska, Stuhr, Dałkowska, Zelnik...
        • default Re: Duch - powrócił 16.02.25, 18:18
          O tak, Medium to kapitalny film, z taką duszną atmosferą zagadki, zagrożenia, super. No i do tego dość odważna jak na tamte prlowskie czasy scena seksu (Szapołowska - Zelnik). Tyle że z koszmarnym i krwawym finałem....
      • pupu111 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 16:21
        Ja nie ogarniam, dlaczego w Polsce nie robi się horrorów? A jeśli już, to wychodzą głupie albo śmieszne? Widziałam parę lat temu jedna z naszych nielicznych produkcji, tzn W lesie dziś nie zaśnie nikt, i bieda. Chyba niełatwo zrobić dobry horror.
        • geigo Re: Duch - powrócił 17.02.25, 01:49
          pupu111 napisał(a):

> Ja nie ogarniam, dlaczego w Polsce nie robi się horrorów? A jeśli już, to wycho
          > dzą głupie albo śmieszne?

Bo w Polsce jest chora tradycja kina zaangażowanego, sierioznego i wzniosłego, niepokojącego co najwyżej moralnie. Kino gatunkowe, klasy B było tu zawsze lekceważone, traktowane jako niepoważne i podrzędne, więc jeśli horror miał być doceniony i potraktowany serio, to nie tyle straszył, co był bardzo mocno psychologizujący, jak ww. "Lokis" czy "Medium" (swoją drogą calkiem dobre w swoich ramach filmy). A z tych ograniczeń za PRL-u wyzwalali się w zasadzie tylko twórcy bardziej idący w kicz, jak rzeczony Piestrak, no ale im nie starczało talentu (oraz pewnie kasy), żeby wydobyć się z pulpowości i kategorii już bardziej nawet C niż B. No i takie dziedzictwo niestety zostało gdzieś w podświadomości polskich filmowców do dziś, mimo całej - teoretycznie - obecnej swobody twórczej i zrozumienia gatunków.

BTW zadziwił mnie bardzo kategoryczny rant na horrory w tym wątku, przecież to jest tak obszerny, tak bogaty i niejednoznaczny gatunek, że nie można go w podobny sposób spostponować. Ja osobiście horrory uwielbiam - choć też lubię najbardziej te działające atmosferą, tajemnicą, psychologią, to i dobrym slasherem nie pogardzę. W dzieciństwie raczej nic mnie filmowego nie wystraszyło do tego stopnia, żeby spowodować traumę i niechęć do gatunku (chociaż owszem, zrobiła na mnie naprawdę duże wrażenie przemiana w wilkołaka w "Towarzystwie wilków" Neila Jordana, ale nie odrzuciła, a bardziej zafascynowała). "Poltergeista" zdarzyło mi się oglądać dość późno, więc kompletnie mnie nie ruszył, poza tym nie przepadam za estetyką horrorów z lat 80. Od Ringu (oczywiście wersji kanonicznej, japońskiej) wolę i uważam za robiące większe wrażenie filmy z cyklu Ju-On, "Noroi: The Curse" albo "Audition" Miikego.
    • chatgris01 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 09:53
      Myślałam, że chodzi o "Ducha" z Patrickiem Swayze i Demi Moore, i się zdziwiłam.
      Lubiłam horrory jako11-15 latka (te wszystkie Frankensteiny, Mumie i Wilkołaki ze Starego Kina, które podglądałam nielegalnie, oraz "Omen", na którym byłam kilka razy w kinie), chociaż potem się bałam bardzo, zwłaszcza ciemności. Ale po tym, jak jako 25 latka obejrzałam ze znajomymi Koszmar z Ulicy Wiązów i potem o 1 w nocy wracałam sama do domu pustym ciemnym osiedlem, a za każdym drzewem, krzakiem i żywopłotem czaił się Freddy, i potem jeszcze tygodniami bałam się ciemności, zniechęciłam się ostatecznie do horrorów i wszystkie Ringi i Piątek 13 mnie ominęły. Lubię tylko "Nosferatu" Herzoga, ale to właściwie nie jest horror.
      • heca007 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 14:01
        To chyba było "Uwierz w ducha" wink
    • gryzelda71 Re: Duch - powrócił 16.02.25, 10:05
      Gdzie on dostępny??
      To mój ulubiony horrory, chyba pierwszy w życiu. Żaden potem mnie już tak nie wystraszyl, przeraził.
      • zona_mi Re: Duch - powrócił 16.02.25, 15:07
        gryzelda71 napisała:

> Gdzie on dostępny??
        > To mój ulubiony horrory, chyba pierwszy w życiu. Żaden potem mnie już tak nie w
        > ystraszyl, przeraził.

Jeśli o ten chodzi - a innego remaku nie znalazłam - to jest na Maksie.
        Widziałam go już kiedyś, jak się okazuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka