Dodaj do ulubionych

powrót do antykoncepcji

IP: *.shell.nl 18.07.01, 15:52
Po prawie 5-letnim okresie brania pigułek (Cilest) dojrzałam do zrobienia sobie
przerwy (chciałam dać odpocząć mojej wątrobie i zobaczyć jak się będę czuła po
odstawieniu od chemii). Jestem w trakcie pierwszego cyklu bez pigułek i czuję
się fatalnie. Przeszłam bardzo bolesną owulację i nie czuję się najlepiej
zarówno psychicznie jak i fizycznie. Mimo iż stosujemy inne środki
antykoncepcyjne dochodzi stres przed niechcianą ciążą. Bardzo chciałabym jak
najszybciej powrócić do pigułek. Rozważam zmianę rodzaju - może Mercilon
(podobno jest słabszy i może być lepiej tolerowany). Nie wiem jednak czy nie
powinnam wytrwać jeszcze trochę i wydłużyć przerwę w czasie, czy powrót do
pigułek po miesiącu nie okaże się szkodliwy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: powrót do antykoncepcji IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 16:36
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Po prawie 5-letnim okresie brania pigułek (Cilest) dojrzałam do zrobienia sobie
      >
      > przerwy (chciałam dać odpocząć mojej wątrobie i zobaczyć jak się będę czuła po
      > odstawieniu od chemii). Jestem w trakcie pierwszego cyklu bez pigułek i czuję
      > się fatalnie. Przeszłam bardzo bolesną owulację i nie czuję się najlepiej
      > zarówno psychicznie jak i fizycznie. Mimo iż stosujemy inne środki
      > antykoncepcyjne dochodzi stres przed niechcianą ciążą. Bardzo chciałabym jak
      > najszybciej powrócić do pigułek. Rozważam zmianę rodzaju - może Mercilon
      > (podobno jest słabszy i może być lepiej tolerowany). Nie wiem jednak czy nie
      > powinnam wytrwać jeszcze trochę i wydłużyć przerwę w czasie, czy powrót do
      > pigułek po miesiącu nie okaże się szkodliwy ?

Ja stosowalam 3 rodzaje tabletek z dluzszymi lub krotszymi przerwami.Teraz lekarz
      przepisal mi Harmonet bo jest to jeden z lekow o najnizszej dawce hormonow
      (wczesniej bralam Mercilon-gdzies przeczytalam ze w przypadku tych tabletek jest
      duze ryzyko powstania choroby zakrzepowej).Ogolnie czuje sie b.dobrze,ale
      triregol ,kory bralam na poczatku przyczynil sie do powstania kamicy zolciowej.
      Pozdrowienia
      • Gość: Esther Re: powrót do antykoncepcji IP: *.datamonitor.com 18.07.01, 18:33
        Jest kilka innych rodzajow tabletek o identycznym skladzie jak Harmonet, na
        przyklad Logest, Meliane. Jednak nie kazdemu moze ten sklad odpowiadac.
        • monika.antepowicz Re: powrót do antykoncepcji 18.07.01, 23:48
          Milvane to tabletka trójfazowa!
          Może Pani powrócic do tabletek w każdej chwili. Jesli dobrze się czuła Pani na
          cileście, to nie powinna go Pani zmieniać, gdyż ryzykuje Pani, że inne pigułki
          beda gorzej tolerowane. jeśli natomiast cos Pania zaniepokoiło, co skłoniło do
          odstawienia tych pigułek - mozna zastosować pigułki zrównoważone (minulet,
          Femoden) lub o przewadze progestagennej (harmonet, logest, mercilon lub
          trójfazowe. Ale odpowiednie pigułki na pewno pomoże dobrac Pani lekarz.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka