Dodaj do ulubionych

bardzo bolesne miesiaczki

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.05, 21:32
dziewczeta..
mam powazny problem z miesiaczkami. pierwszy/drugi dzien ejst nie do
przezycia. nie moge chodzic, wstac.. boli tak ze nawet jak leze to nei ma
niebolacej pozycji.
srodki przeciwbolowe.. kiedys pomagal ibuprom. oczywiscie szybko przestal.
nospa.. dzis w ciagu 12h wzielam zdecydowanie za duzo (chyba 4).. i nic.
zdarzylo mi sie brac ejszcze ibuprofen, ale to tylko na recepte ejst(mialam
przepisany na chore zatoki i akurat mi zostalo to wzielam jak bolal
mnie'brzuch' przy okresie).

dzis po prostu wladowalam sie do wanny z goraca woda.
ale czy sa jakies domowe/naturalne sposoby zeby zmiejeszyc bol? moze jaks
dieta, albo tryb/sposob 'zycia'?

z gory dziekuje za odpowiedzsmile
Obserwuj wątek
    • Gość: malinka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:38
      wanna z goracą wodą?
      oszalałaś???
      chcesz dostać krwotoku?

zajrzyj do wyszukiwarki, wątków o bolesnych miesiaczkach są setki
      a co mowi twoj lekarz?
    • Gość: kika Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.acn.waw.pl 31.07.05, 21:50
      pdp endometrioza,ale to mozna tylko podejrzewać,pewność daje tylko lapraoskopia
      • Gość: kasia Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.05, 22:04
        na krwotoku mi nie zalezy,ale na rozluzneiniu miesni owszem.. nawet pomoglo.

hm hm, kika, a mozna jasniej?
    • Gość: wyszukiwarka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:32
      skorzystaj z wyszukiwarki - jest tu cała kopalnia wiedzy na ten temat
    • Gość: Aga Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:41
      przede wszystkim wziac jakis lek rozkurczowy zanim jeszcze zacznie bardzo bolec.A skuteczne sa tez globułki rozkurczowe.Nie pamietam nazwy,ale spytaj w aptece-na prawde pomagają.No i wizyta u gina.
    • Gość: mpalka6 Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 01.08.05, 00:47
      przebadaj sie, bo wiele kobiet z tymi dolegliwosciami posiada endometrioze,a to
      niestety prowadzi do nieplodnosci...
    • Gość: ktosik Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.broker.com.pl 01.08.05, 13:30
      hej, ja mam tak samo teraz zażywam nurofen menstrual 6,50 za 6 tabletek i ból
      jest mniejszy mam nadzieję ze tak zostanie bo żadne inne tabletki już nie
      pomagają, ginekolog stweirdził ze nie ma zadnej choroby po prostu taka moja
      uroda smile
    • Gość: Alutka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:51
      Hej! Też tak miewam,ale jest jeden skuteczny lek: zamiast ibupromu,który brałam
      bez przerwy,po prostu się ruszam!!Spacer, rower, taniec, wędrówka po górach!!
      Prawie nie czujesz bólu!!Rewelacja!!Może w Twoim przypadku bólu nie
      zniweluje,ale trochę pomoże. Z doświadczenia wiem, że najgorzej to siedzieć,
      leżeć i jeszcze nie daj Boże myśleć o tym, że ma się to cholerstwo i że tak
      boli smile)
      • Gość: kiki Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:13
        chyba rozumiem autorkę i zazdroszczę ci Alutka że możesz tego dnia jeździć na
        rowerze - ja nawet jak z łóżka wstanę do łazienki to mnie zimny pot oblewa,
        robi mi się słabo i albo wyiotuję albo mdleję. Ale w tym co piszesz jest o tyle
        racji że w moim przypadku jesli przez ostatni miesiąc byłam bardzie aktywna to
        trochę mniej zawsze boli. Na mnie najbardziej działa Ibuprom max + 2 tabletki
        nospy ale to wszystko jak tylko odczuję symptomy bólu i później powtórka po 4
        godzinach nawet jak już prawie nie boli. Zdecydowanie najgorzej jest jak okres
        zacznie sie w nocy, bo wtedy prześpię pierwsze oznaki bólu, a jak już się z
        tego bólu obudzę to jest on nie do zniesienia i nic nie jest w stanie go
        zwalczyć i całą noc i dzień mam z głowy. Zawsze wtedy dwonie po jakąs kolezankę
        albo mojego chłopaka bo się boję że jak wstanę z łóżka to zemdleję i upadne
        jakoś niefortunnie i jeszcze sobie krzywdę zrobię.
        • Gość: Alutka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:02
          Droga Kiki!
          Współczuję Ci bardzo, że tak masz...wiem, że to draństwo różnie się
          przechodzi...ja też tak kiedyś miałam, wyłam z bólu, tabletki na okrągło,
          robiło mi się słabo, nic nie jadłam, bo tak bolało, że nie byłam w stanie. I
          wiesz co? SAMO PRZESZŁO!!Owszem, boli, nie mówię, że nie, ale taki to "urok"
          bycia kobietą. Bardzo pomaga masaż plecków, najlepiej jak robi to mąż czy
          chłopak smile)No i KONIECZNIE SPACEREK JAK TYLKO SIĘ JEST W STANIE!! Buźka!! kiss
        • Gość: marta do Kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:09
          Do Kiki:
          Zajrzyj na forum "zioła" (tu na "gazecie" - fora prywatne, dział zdrowie) i
          przejrzyj tematy o miesiączkach, jest tego trochę - znajdziesz tam zioła które
          zmniejszą krwawienie i bóle. Ja też miałam dreszcze, biegunki, mdłości etc. ale
          naprawdę dzięki ziołom jest poprawa i Tobie też tego życzę.
          Trzymaj się smile)
      • Gość: efkaa Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: 85.28.132.* 02.08.05, 21:31
        tez to zauwazylam... pierwsze co robie to lykam no spe 2 tabletki i przewaznie
        jak sie ruszam jest lepiej
        • mamaloli Re: bardzo bolesne miesiaczki 02.08.05, 22:10
          Polecam no-spę forte i pyralginum lub ketonal ale
          należy je zażyć zanim ból całkowicie Cie opanuje.
          Osobiście pomogło mi też przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych.
    • lidek0 Re: bardzo bolesne miesiaczki 03.08.05, 07:41
      Koniecznie poszukaj przyczyny.
      • Gość: finezja Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.chello.pl 06.08.05, 09:29
        Dziwi mnie jak dziewczyny łatwo sięgają po środki przeciwbolowe,które przecież
        nie usuwają przyczyny choroby. Lekarz jeśli bagatelizuje sprawę to jest ignorantem.
        • lidek0 Re: bardzo bolesne miesiaczki 08.08.05, 07:40
          Niestety ciągle wileu lekarzy rzeczy dość powszechne uznaje za normanle a wcale
          tak nie jest ,bóle miesiączkowe czy stany napięcie przedmiesiączkowego wymagają
          leczenia, znalezienia przyczyny a nie usuwania skutków. Leków przeciwbólowych
          jest cała masa, tylko nei o to chodzi. Przyczyną bóli miesiączkowych jest
          najczęsciej zbyt cienkie endometrium, wady w budowie narządow rodnych czy
          zaburzenia hormonalne.
    • ekler.ka Re: bardzo bolesne miesiaczki 08.08.05, 10:13
      najlepiej regularnie od poczatku miesiaczki lykac przez pierwsze dni 3 razy
      dziennie cos przeciwbolowego,nie czekajac az zacznie bolec.
    • Gość: olganna Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.telnet.krakow.pl / 195.136.143.* 08.08.05, 12:13
      Wiem, co przezywasz, przez kilka lat mialam to samo. Pierwsze dwa dni okresu
      mogly byc wyjete z zyciorysu - bol byl okropny. Bralam najrozniejsze leki
      przeciwbolowe, ale po jakims czasie nie dzialaly juz zbyt dobrze, natomiast b.
      zle wplywaly na zoladek. W koncu trafilam na ginekologa, ktory przepisal mi
      czopku DICLOFENAC. Od tej pory skonczyly sie moje meki. Bol ustepowal szybko i
      jeden czopek wystarczal. Pare lat pozniej urodzilam dziecko, bolesne miesiaczki
      i usmierzanie bolu byly juz tylko wspomnieniem.
      Pozdrawiam.
      PS. Przejrzalam strony na temat tego lekarstwa i wyczytalam, ze jest ono przede
      wszystkim na bole reumatoidalne i nerwobole. Jednak jedna ze stron
      anglojezycznych pisze, ze wskazaniem moga byc bole
      menstruacyjne.www.drugs.com/diclofenac.html
      • lidek0 Re: bardzo bolesne miesiaczki 10.08.05, 07:08
        A ani Ty ani Twój gin nie pomysleliście o znalezieniu i wyeliminowaniu
        przyczyny zamiast faszerować sie być moze niepotrzebnie środkami
        przeciwbólowymi. Przecież to czysta głupota. jak boli Cię ząb to też bierzesz
        tylko śrosdki przeciwbólowe czy go leczysz. Współczuję Ci gina, ale Tobie
        również bo skoro jesteś na forum to powinnaś mieć odrobinę wiedzy.
        • Gość: olganna Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.telnet.krakow.pl / 195.136.143.* 10.08.05, 14:52
          To do mnie??!! Czemu tak niemilo? Nie musisz wspolczuc ani mi, ani mojemu
          ginekologowi (ktory nota bene zbiera b. dobre opinie na forum).

Bylam przebadana i nie bylo zadnej chorobowej przyczyny bolesnych okresow. Czy
          mozesz przyjac do wiadomosci, ze mozna miec silne skurcze, a byc zdrowym? Ale
          jesli sie jest zdrowym, to nie mozna brac lekow przeciwbolowych, tak?
          • lidek0 Re: bardzo bolesne miesiaczki 11.08.05, 07:13
            Nie napisałaś, że byłaś przebadana. Skoro tak to czemu nie poleciłaś badań
            innym tylko od razu leki przeciwbólowe?
        • Gość: kitka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:00
          Olganna ma rację. Istnieje coś takiego jak "pierwotne bolesne miesiączkowanie",
          które nie jest objawem żadnej choroby i dotyczy wielu kobiet. Tylko lekarz po
          badaniach może stwierdzić, że tak właśnie jest, i wtedy jedynym sposobem jest
          łagodzenie dolegliwości, przez dietę, ruch itp. ale także stosowanie środków
          przeciwbólowych.
          • Gość: olganna Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.telnet.krakow.pl / 195.136.143.* 10.08.05, 15:40
            Kitka, dziekuje. Milo mi sie zrobilo po Twoim poscie.
            Pozdrowienia.
    • Gość: kasia Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.05, 12:04
      dziekuje wszystkim za dopowiedzi smile

zalozylam ten topic bo tez uwazam ze ladowanie w siebie wiekszych ilosci
      srodkow przeciwbolowych nie jest najlepszym pomyslem.. bo dawka sie musi
      zwiekszac a efekt sie neistety zmniejsza.

poczytam o ziolkach smile
      • Gość: antyka Re: bardzo bolesne miesiaczki IP: *.aster.pl 13.08.05, 10:44
        Kochane,
        moj bol miesiaczkowy jest tylko wspomnieniem smile smile smile
        Nawet nie wiecie, jak sie ciesze!!!!!!!!!!!!
        Jeszcze miesiac temu mialam biegunke, zawroty glowy, fale zimna i goraca -
        zanim lek zaczal dzialac, po prostu umieralam z bolu. Ginekolog powiedzial, ze
        to z powodu - i taraz prosze mnie tylko nie krytykowac, bo jestem laikiem w tej
        materii - ze mam czegos tam za duzo i to powoduje bol. Ale Aspiryna to
        skutecznie rozpuszcza! Tak wiec ostatnie piec dni cyklu bralam aspiryne,
        dzisiaj dostalam okres i rewelacja!!! NIC, ALE TO NIC MNIE NIE BOLI!!!

Mam nadzieje, ze Wam tez to pomoze smile

Anka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka