Dodaj do ulubionych

Mięśniaki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 13:36
Mam mieć wykonaną operację wycięcia mięśniaka macicy, czy któraś z pań
orientuje się jak długo trwa pobyt w szpitalu i powrót do zdrowia? Pracuję z
małymi dziećmi i chciałbym sobie tak zaplanować operację, żeby nie brać zbyt
długiego zwolnienia lekarskiego, tylko tyle ile to konieczne ( wykorzystując
przerwę wakacyjną). Chodzi mi też o to, że nieraz dziecko trzeba wziąć na
ręce, nachylić sie do wiązanizania butów itp.Dziękuję za wszelkie wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Mag Re: Mięśniaki IP: *.derbynet.waw.pl 01.08.05, 19:37
      Ja miałam niedawno operacyjnie usuwane cztery mięśniaki. Leżałam w szpitalu 8
      dni i dostałam zwolnienie na miesiąc. Pozdrawiam.
      • gochna13 Re: Mięśniaki 02.08.05, 14:42
        Też mam mieć usuwane mięśniaki. Może ktoś po operacji podzieli się wrażeniami?
    • Gość: Hanna Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:56
      Dziękuję.Jak się teraz czujesz, możesz wszystko robić? Czy mogę jeszcze zapytać
      gdzie miałaś robioną operację i jak ją przeszłaś?Acha, czy bardzo dokuczały Ci
      mięśniaki?Hanna
    • marzenia11 Re: Mięśniaki 02.08.05, 21:10
      Mialam operację usuwania mięśniaków wielu i sporych. Pytałam lekarza i
      powiedział, że standardowo przy brzusznych operacjach jest tak, że jesli nie ma
      powikłań to w 7 dobie po operacji usuwane są szwy i wypis do domu. W praktyce -
      jesli wszystko jest w porządku - wypis jest nawet w 5 dobie po operacji, a na
      usuniecie szwów trzeba przyjść. Ja miałam 2 operacje jednego dnia i początkowo
      mówiono mi, że sobie troche poleżę, a jednak bardzo szybko doszłam do siebie i
      wypisano mnie w 6 dobie. To co jest pewne to miesiąc zwolnienia po szpitalu i
      na pewno noszęnie maksymalnie do 5 kg, a najlepiej w ogóle, przez 1 miesiąc,
      niektorzy twierdzą, że nawet 2-3 miesiące. Więc dzieci będą mogły Ci sie
      jedynie rzucić na szyję, a nie na niej zawisnąć. Trzymaj się uszy do góry!
      Wszelki inny ruch typu nachylanie się, pochylanie i w ogole ruch jest jak
      najbardziej wskazany i to najwcześniej jak się da-unikniesz tzw. zrostów
      pooperacyjnych (trochę groźne w przyszłości) smile)
    • Gość: Hanna Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:05
      Dzięki.A jazda na rowerze,na jak długo będę musiała z niego zrezygnować?
      • marzenia11 Re: Mięśniaki 03.08.05, 22:30
        Pewnie na tak dlugo na ile nie będziesz miała siły żeby pedalować. Mi po
        miesiącu już mozna było wszystko robić mimo że miałam dwie operacje i mocno
        pokrojony brzuch. I wiesz, najtrudniej było mi samej w to uwierzyć, że już mogę
        bezpiecznie robić wszystko, ale lekarze tak twierdzili i uspokajali. Więc o
        wszystko zapytaj lekarza po operacji,pamietaj jednak że najwieksze opory tkwia
        w nas samych (wiadomo że troche może boleć, jest inne odczuwanie własnego ciała
        itp., choc mnie nie bolalo nic po wyjsciu ze szpitala).
        • sylwia_29 Re: Mięśniaki 08.08.05, 19:42
          Marzenia, przy wielu mięśniakach miałaś operację wyłuszczania mięśniaków??
          Zmniejszano Ci je przedtem?? Dlaczego operacja a nie embolizacja?
          • marzenia11 Re: Mięśniaki 19.08.05, 22:04
            Z powodu wielkości przynajmniej jednego mięśniaka embolizacja już nie była
            mozliwa ani żadne inne metody. Jak to okreslili inni lekarze cudem mój lekarz
            uratował mi macicę. Ale skubaniec jest swietny i ciągle jestem mu bardzo,
            bardzo wdzięczna i dzieki niemu niewiarygodnie szczęśliwa.
          • marzenia11 Re: Mięśniaki 19.08.05, 22:06
            I nie zmniejszano mi ich w żaden sposób, nie wiedziałam nawet że jest to
            mozliwe. Po prostu:wizyta, usg, szpital, a wczesniej szczepienie przeciw
            żółtaczce. Tyle.
    • Gość: Anka Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:53
      Ja mam mięśniaka 4x4cm w tylnej ścianie macicy (podśluzówkowego), lekarz mówi ,
      że operacja nie jest natychmiast konieczna, ale mogłabym się zdecydować w
      wolnym czasie. Nie wiem czy czekać, czy zdecydować się na operację. Z tego co
      piszecie dość długo dochodzi się do zdrowia, a w dzisiejszych czasach wiadomo
      jak to jest ze zwolnieniami lekarskim w pracy....
    • Gość: Pusia Re: Mięśniaki IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 02:04
      Ja w wieku 37 lat miałam wyłuszczanie mięśniaka .Był dosyć duży.Leżenie w
      szpitalu-6 dni L4-30.Po ok 4 latach odrósł.Nie wiem jak długo rósł bo 3 lata
      nie byłam u gin.Teraz przez 5 lat go sobie hoduję i gdyby nie krwotoczne
      miesiączki przyzwyczaiłam by sie do niego sad Lekarz i tak mówi że operacja
      nieuniknionasad .Wredne mięśniaki!
      • sylwia_29 Re: Mięśniaki 09.08.05, 09:49
        Pusia, po operacji mięśniaki zwykle odrastają niestety. Dopiero po menopauzie
        zaczynają zanikać i ma się z nimi spokój. Niestety do tego czasu wiele kobiet
        zostaje skierowanych na operację usunięcia macicy.
        Może warto zastanowić się nad metodami alternatywnymi?
        • Gość: csylwia1 Re: Mięśniaki IP: *.netis.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:29
          .moja kuzynka własnie niedawno wrócila do pracy po połrocznym zwolnieniu
      • marzenia11 Re: Mięśniaki 19.08.05, 22:10
        Mięśniaki są wredne to prawda. Same w sobie nie są groźne. Jedynie nalezy się
        nimi zajmować jesli dają skutki "uboczne" w postaci obfitych miesiączek czy
        nawet właśnie krwotoków. Wtedy trzeba się nimi konkretnie zająć. W pozostałych
        przypadkach - po prostu kontrolować i nie przejmować się.Nie wiem jak dużego
        już go wyhodowałaś, ale może spróbuj alternatywnych mozliwości leczenia-na
        operację zawsze zdążysz, a teraz być może zagrożenie usunięcia macicy jest
        większe niż za pierwszym razem. Pozdrawiam
    • Gość: Do Sylwia-29 Re: Mięśniaki IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 10:26
      O ile mnie nie przyciśnie moja noga nie przekroczy oddziału gin.Pozdrowionka.
      • sylwia_29 Re: Mięśniaki 10.08.05, 13:20
        To życzę bardzo-bardzo, żeby nie przycisnęło. Nigdy wink
        • Gość: Rudzia Re: Mięśniaki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 19.08.05, 11:10
          Pół roku temu miałam usuniętą macicę wraz z przydatkami.Dziś czuję się
          dobrze,może tylko dokuczają mi zmiany hormonalne:zlewne poty,uderzenia
          gprąca,tłusta świecąca cera,bezsenność.HTZ nie mogę stosować gdyż mam chorobę
          zatorowo-zakrzepową żył.Przez to te objawy są dla mnie męczarnią.Już nie wiem
          co mam robić.Preparaty sojowe w moim przypadku nic nie dają.Czasami żyć się nie
          chce gdy po najmniejszym nawet wysiłku(spacer)twarz robi mi się w kolorze
          burakowym.Pomóżcie!!!
          • Gość: Dagna Re: Mięśniaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 23:10

Gość portalu: Rudzia napisał(a):

Jestem po takim samym zabiegu jak ty.Objawy miałam te same.Poradziłam sobie
            jednym z wielu fitoestrogenów.Pisze jednym z nich bo kupiłam trzy różne ale
            wazne jest jaki maja skład.Najlepszy z tych tańszych jest Menostop.Zażywam 3
            tabletki dziennie.W ciągu 2 tygodni uspokoiły mi sie te objawy.Czuje sie bardzo
            dobrze.HTZ moge stosowac bo nie mam przeciwskazań ale nie chce bo poprostu mam
            obawy przed objawami niepożądanymi.
            • Gość: Dagna Re: Mięśniaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 23:11
              >
              > Gość portalu: Rudzia napisał(a):

Ja jestem 4 miesiące po zabiegu.
              • Gość: Rudzia Re: Mięśniaki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.08.05, 09:29
                Droga Dagna spróbuję ten Menostop.Mam nadzieję ,że mnie on też pomoże.Czy
                można go kupić bez recepty?
                • Gość: Dagna Re: Mięśniaki ( do Rudzi) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:13
                  Ten lek jest bez recepty i kosztuje niecałe 13 zł.Ja ostatni brałam go 2 x po 2
                  tabletki.Choc na ulotce chyba pisze o zazywaniu 2 x 1 tabl.Naprawde jest
                  dobry.Wykaz tez troche cierpliwości przy zazywaniu takich lekow bo kazdy inaczej
                  reaguje.Jednym szybciej drugim wolniej pomaga ale pomaga napewno.Zyczę zdrowia.
                  Dagna
                  • Gość: Rudzia (do Dagny) Re: Mięśniaki ( do Rudzi) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.08.05, 09:56
                    Wczoraj kupiłam "Menostop".Zaczęłam kurację.Mam nadzieję,że pomoże.Dzięki Dagno
                    za podpowiedż.Napiszę póżniej o efektach.Serdecznie pozdrawiam.
                    • Gość: Dagna Re: Mięśniaki ( do Rudzi) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:00
                      Myślę że pomoże.Badż cierpliwa.Również pozdrawiam
                      • Gość: Rudzia(do Dagny) Re:PODZIEKOWANIA !!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.09.05, 17:22
                        Droga Dagno! Jestem w trakcie przyjmowania tabletek Menostopu.To już moje
                        drugie opakowanie tego leku.To naprawdę pomaga!Nie mam już takich zlewnych
                        potów i moja twarz przestała przypominać buraka.Poza tym zaczęła wracać mi
                        dawna energia i radość życia.Serdecznie dziękuję Ci za dobrą poradę.Zyczę wiele
                        słońca i radości.Rudzia
                        • Gość: Dagna Re:PODZIEKOWANIA !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 17:34
                          Gość portalu: Rudzia(do Dagny) napisał(a):
                          Droga Rudziu!!!
                          Ja rowniez sie cieszę że mogłam być pomocna w tej sprawie.Zycze Ci zdrówka .
                          Powiem Ci jeszcze ze wspaniałym środkiem na dolegliwości menopauzalne jest
                          czerwona koniczyna taka prosto z łąki ale jak najdalej od drogi tzw.bez
                          ołowiu.Niestety w sklepach zielarskich jej nie sprzedaja ale uzbierac możesz i
                          zaparzać.Poprostu rewelacja w tych dolegliwościach.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka